Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 30

• 46 804
  • 735
  •   1
Отговори
# 705
Мисля, че Денис в темата за добавките ще даде по-правилни насоки за това, все се каня да я питам. Аз в момента пия много неща, защото се възстановявам от поредния аборт и искам бързо да почна пак с опитите. Та пия по 2 г МИО инозитол сутрин на ставане поне 1 ч преди храна и накрая вечер преди лягане поне 2 ч след хранене. Не трябва преди или след МИО инозитол да се пие кафе (поне 1 ч след и 2 ч преди). Фолатът ми е част мултивитамини за бременни с метилирани форми - от тях дозата ми е 3 дневно (вкл. 800 мг фолат, което е бая) , приемам ги след хранене, но не всеки ден изпивам и трите. Б 6 и б12 метилиран след хранене, заедно с мултивитамините (на закуска или обяд) като след тях поне 30 Мин нищо не ям и пия, защото е под езичен. Б12 не взимам всеки ден, защото съм наваксала дефицита.
Вит Д по време или след някое мазно ядене - взимам вигантол в момента 7-8 капки дневно, пусто едва мърдат моите нива.
Магнезий не пия, но ще питам някой от лекарите удачно ли е и се каня да прочета (Сигридов има много особено мнение май за магнезия при бременност, макар яко да го изписват). Има малко във мултивитамините.
Пробиотик пия, когато се сетя и какъвто дойде, че до скоро бях на антибиотик. Аз приемам сега и др неща убикуинол, Вит Е, r-ala, омега 3 и nac и пектин за други неща. Всички тези са временно. Чувствам се като подвижна аптека, но реших всичко, което съм преценила за нужно да го пия чисто, а не в комбинирана форма(те все съдържат нещо, което не е ок за мен).
Аз съм хетерозигот mthfr и си следя нивата на б витамините и д3 редовно, за да няма дефицит или предозиране.

# 706
  • Paris, France
Скрит текст:
Благодаря ви, Миоки и neji, аз започвам режима, който ми предложи Невяна. Моята ендокриноложка ми предписа режим с доста плодове и бобови. Ще опитам да систематизирам информацията и ще си пия само иногитола или както Деси препоръчва - МИО инозитол. Много ви благодаря за окуражаването!
Редактирам, за да не пиша втори пост. Невена, правилно ли съм обобщила: спирам за момента плодовете, спирам транс и наситени мазнини, вкл. авокадо, ядки, маслини, млечни, алкохол, безалкохолни, сладко. Мога да хапвам лешниково масло и малко зехтин, златиста чия, смляно ленено семе, малко бразилско орех, смлян сусам, две седмици по една връзка магданоз, зелени чушки, краставици, броколи, гъби, зеле, спанак, леста от цвекло, коприва, спанак - зелени разни. Мога ли да ям червено цвекло и моркови, или да изчакам първо да се от мазни черния ми дроб? Има ли определен грамаж на зеленчуците, които трябва да ям? И включвам и протеини, или в началото не се храня с протеин? Благодаря за търпението! 🤗

Ох, много сте писали. Почвам наред, но няма да мога да публикувам всичко в един пост.

Долу горе е това, да. Не спираш, а намаляващ така, че да се чувстваш комфортно и да бе изпитваш силни странични явления като глад, болка, виене на свят, запек, диария, премаляване. Някакви може да има, но ако се появят леко се връщаш назад и пак бавно намаляващ.

Лека поправка - Не помня всичко как беше при тебе, но помня, че искаш да се храниш вегетарианска. Тогава, след като ще ядеш повечко ВХ е редно, поне в началото да отрежеш и мазнините.  Аз те съветвам да изкараш някакъв период кетогенна, с повечко качествени яйца, а след това, като Деси123 да започнеш да променяш леко режима и двигателната активност докато постигнеш живот с нормална КЗ и инсулин.

Аз ядях авокадо и маслини на кетогенната и даже и по един суров морков или средно доматче с всяко ядене. Спрях авокадото само по втеме на много ниско калоричната за десетина дена, а по 2-3 маслини май ядях и тогава, но вече не помня съвсем.

Цвекло и готвени моркови не ядях тогава, основно яйца и гъби, вътрешни органи и риба. При тебе последните две отпадат.

Трябва ти достатъчно протеин за да не губиш мускул. Този от яйца е най-качествен. Целиш 2-2.5гр на килограм тегло.

След като махнах коремните мазни вече можех да ям всичко, но при условие, че не дебелеят и изгаряне поетите мазнини и ВХ.

Аз не мога да ти кажа как ще ти действат плодове, бобови, хляб, алкохол, защото при всеки е различно. Имам тукашна съфорумка, която яде без проблем сурови плодове, но ит бобови и ориз вдига КЗ, а при мене е точно обратното.

Съветът на Миоки за глюкомер е много добър, но глюкометри не е показателен за хора, на които им скача само инсулина, а КЗ не мърдам. Давам пример с Елита, чиято КЗ никога не е стигнала до 6, дори при инсулин доста над 300. За нея глюкомер би бил фалшиво успокояващ. Същото стана и при мене след драстичната диета. Имайте го предвид и не се осланяйте само на него и винаги целете по-ниска КЗ !

Миоки, инсулинът ти е над 7 като не ядеш ВХ или преди да идеш да го изследваш ядеш някакви през седмицата? Интересно е.

Деси123, повечко магнезий ти трябва щом си с ИР. За знаеш, че увеличава вероятността да зачене момиченце. Нищо Не губиш да го приемаш сега. Излишъкът се изплаква. Няма магмезий = има ИР. Питай в темата за добавките за ниацин (никотинова киселина) и метилни групи от триметилглицин за качество на яйцеклетки, но и перен дроб.

# 707
Не, не съм яла повече ВХ преди изследването. Да и на мен ми е интересно. Тъпото е, че не знам какъв ми е бил преди режима. Само гликиран ми бяха пуснали, дори глюкоза на гладно нямам от тогава, но с тези хипогликемии дето ги правех, е бил доста висок предполагам.
Хипотата ми бяха тежки. Като се почувствам зле, трябваше веднага да ям - в близките 5-10 минути, даже не знам дали имах и 10 минути време за реакция. Два пъти съм припадала даже. За съжаление, няма как да се върна във времето и да проверя.

# 708
  • Cobrs
Много благодаря, Невена! Да, при мен инсулинът на гладно е около 13, на 60 минута в 133, а на 120 минута в 44, много висок, а КЗ е най- висока на 60 минута - 6.10, а на гладно и на 120 минута - 5.3 Не знам как по-нататък ще мога да преценявам как ми влияе добавянето на ВХ, ако КЗ е около 5. Но пък имам вече отправна точка! Ще му мисля после.

# 709
  • Paris, France
Невена, пишеш, че си набавяш разни неща от зелении и бобови и даваш пример с кози и овце.
Ама фактът, че нямаме стомаси и метаболитна система на тревопасни животни и тези неща не се усвояват, като при тях?
Няма как да изядеш 10 кила спанак на едно ядене, за да усвоиш някакво количество вещества, нали.

Никъде не съм писала, че усвояваме целулозата като козите и овцете, а че си набавям достатъчно протеин от растителна храна. Това за повечето хора по нашите географски ширини е напълно възможно, като при това растителния протеин не вдига инсулина както го вдига животинския.

10 кила спанак и дневно не ми трябват. Те съдържат 2400 калории и цели 300 грама протеин. Усвояеми ВХ май нямат, в смисъл, че фибрите са 2 пъти повече от ВХ.

Едно кило спанак се побира в две пазарски торби, но като го измием и накълцаме и поизпарим в тигана ще забележим, че е останало много малко. Спанакът, но и другите пресни листа съдържат 90% вода.

Някакво количество вещества се усвояват и от много по-малки количества треволяк. Супена лъжица магданоз съдържа цялото, нужно за деня количество витамин К1. От трева си набавям и достатъчно витамин Ц, повечето Б витамини.  

Яденето на кълнове пшеница увеличава усвояемостта на желязото в тях с 200% в сравнение с яденето на непокълнали зърна. Увеличава и дозата фолат и много други.

https://www.healthline.com/nutrition/sprouted-grain-bread

Същото е с всички кълнове, в различна степен, разбира се.

Имаше преди години тук мъж с ник Людмил. Излекува кариесите на сина си с кълнове. И зъболекари установиха, че са се затворили сами.

Магграт, да не забравя - зелеви като зеле и броколи не бива да ядеш сурови, защото възпрепятстват усвояването на йод, който и без това е кът и се изпикава в излишък при ИР. Карфиол по-добре не яж за някакво време. Да, с доста високи стойности си. Мисля, че като намалил бавно млечните ще има ефект. ВХ в твоя случай заминават в отпуск за известно време. Да те успокоя, че ако бързо се сложиш на диета времето няма да е много, но трябва да махнеш коремни мазнини. При мене с подобни стойности отне 2 месеца, като на 60 мин беше 190. Като го свалиш с диета той после ще пада и сам ако държиш новото тегло и спортуваш умерено.

Миоки, е, поне си добре сега и дано бързо да влезе в норма, пущината!

dolce miele, да, инсулинът на гладно пада като се свали тегло, но не толкова бързо, колкото ни се иска. Пример: след диетата и минус 15кг инсулинът след 6 месеца беше 8. След още 6 стана 7, а даже бях качила едно кило. Зависи какъв е бил, обаче и как функционира панкреаса.

Последна редакция: пт, 18 сеп 2020, 18:15 от Nevena Virolan

# 710
Момичета, аз още не съм започнала Глюкофажа. Вчера бях на друг ендокринолог, който ми каза да започна със 750 десетина дни, после 1000 пак десетина дни, 1500 десетина дни и накрая 2000. И тъкмо реших днес да го започна , усещам че ме боли гърло. Дали да изчакам да излекуваме гърлото или няма значение? Купих си спрей с невен и прополис, дали може заедно с Глюкофажа? Иначе спазвам стриктно хранене без въглехидрати, карам колело половин час вечер, но кг не мърдат, въртят се + - един килограм и това е. Позволявам си малко прясно мляко в кафето сутрин и след като обядвам

# 711
Невена, за почти две години, нито една хипогликемия. Това не ми се беше случвало май-май никога. Ще видим догодина как ще е инсулина, но най-вече ме радва липсата на болки в ставите, което всъщност беше най-важната причина поради която се разтърсих какво ми е. Просто отказах да повярвам, че на 40г трябва да се чувствам като баба ми на 90г., лекарства не помагаха, а нямам пари за физиотерапии на частно.

Скрит текст:
Дясното ми коляно е контузено - бутнаха ме на една зимна пързалка га бях на 20г и така ми се беше подуло, че не можех да си свивам крака. От тогава ми е особено слабо място (те ставите ми са си проблемни като цяло) и ако река да се кача на стол или по-високо стъпало, задължително трябва да го "изпукам" - да го свия рязко да се намести ставата и чак тогава мога да се кача. Ако не го направя, започва да ме боли и трябва да го пазя и от елементарно натоварване известно време след това. Тия дни си правя преглед на обувките които са на високо и трябва да се катеря и забелязах, че мога да се кача без тая техника. Нарочно реших да тествам.
И това на фона на всички други подобрения, включително косата ми започна да възстановява гъстотата си, че много беше оредяла последните години.

# 712
Невена, а какво ще кажвш за пшеничената трева? Наистина ли е толкова магическа? Аз много не се доверявам на разни “вълшебни храни” като спирулини, водорасли и прочие, но ми я подариха тая трева и си стои така, чудя се дали да я пия. Давах я на кучето, много била полезна и за тях, ама тя почна да дриска по 16 пъти и я спрях Grinning

# 713
  • Paris, France
Невена, а какво ще кажвш за пшеничената трева? Наистина ли е толкова магическа? Аз много не се доверявам на разни “вълшебни храни” като спирулини, водорасли и прочие, но ми я подариха тая трева и си стои така, чудя се дали да я пия. Давах я на кучето, много била полезна и за тях, ама тя почна да дриска по 16 пъти и я спрях Grinning

Ужас. Горкото куче. Кучетата са леко всеядни, но предците им са месоядни. Не бих давала нищо извън месо и вътрешности на куче без да се консултирам с разбиращи и да питам в някой киноложки форум.

Не разбирам от сено, хаха. Тази суха пшенична трева кълнове ли са или е нещо друго? Можеш ли да и покажеш опаковката в някой сайт? Да видим какво съдържа.

Има

Wheat sprouts - пшенични кълнове. Правят се като необлъчвана пшеница се кисне във вода и после се отцежда и държи влажна да покълне.

Wheatgrass - това са първите листенца на засадената в почва покълнала пшеница. Ако са гледани на тъмно са сладки, на слънце са горчиви, но май по-полезни за черен дроб. Полезна е, но не съм задълбавала. Твооята вероятно е такава. Продават ги пресни, сушени, на хапове. Веднъж си играх да садя, но котаракът опика реколтата, ха ха, та не съм се занимавала повече. Купешката е полезна, домашната - внимава се за паразити и домашни животни да нямат достъп и да не я заразят.

А някой да консумира алфалфа? Гледам, че го превеждат като люцерна, ама швейцарците не я ядат.

Водорасли изрично ми казаха да не пия заради бром или нещо подобно в тях.

Аз не си купувам треви. Правя си кълнове и си ги ям. Соево кълнове не купувам, макар, че до скоро имахме азиатски магазин съвсем наблизо.

мая ми, нещо не правиш както трябва за да не сваляш кила и да стигнеш до Глюкофаж. Другото е да ти липсва магнезий, омега 3, фолат, Б12 итн. Тогава и да се скъсваш от колоездене ще си ходиш дебела. А можеш ли да дадеш едно дневно меню? Кила за сваляне колко имаш? Откога си на режим? Подозирам, че прекаляваш с мазнини или ВХ са много. Колкото по-малко кила за сваляне има, толкова по-строга трябва да е диетата.

Има и друго - да не би да ядеш много протеин и чрез спорт да слагаш мускул, а да гориш мазнини. Килата седят същите, но сантиметрите намаляват. Как са сантиметрите?

Аз не бих почвала Метформин болна. Нищо няма да ти стане да почакаш 2 дена  

Миоки, важното е, че с майка ти се се подобрили много и че не се чувстваш като парцал. Знам какво е хипогликемия, а и аз отдавна ги нямам, но си ги помня 🥳

# 714
Здравейте и благодаря на момичетата, които дадоха мнение за изследванията ми Flowers Tulip
Точно се връщам от личната лекарка и тя, очаквано, направо ми се накара. Каза, че всичко ми е в норма, а което не е, е със съвсем малки отклонения и не бивало да обръщам внимание. Не знаеше какво е хома индекс и каза, че трябва да ям по максимум 1200 калории на ден без въглехидрати, за да отслабвам. Накрая ми набута направление за ендокринолог с коментар, че той щял да каже същото като нея. Каза, че не съм дебела, просто структурата ми била като на майка ми (и двете трупаме основно на ханш), само че аз си знам и е повече от видно, че имам още един минимум 10 кг за сваляне.
Междувременно продължавам да ви чета и да си водя записки - очаквайте ме с въпроси преди да се прехвърля към темата за НВХ.

# 715
Те докато не цъфнеш с диабет, все ти казват, че нищо ти няма и е я от възрастта, я приличаш на майка си... Close

# 716
  • Paris, France
Скрит текст:
Здравейте и благодаря на момичетата, които дадоха мнение за изследванията ми Flowers Tulip
Точно се връщам от личната лекарка и тя, очаквано, направо ми се накара. Каза, че всичко ми е в норма, а което не е, е със съвсем малки отклонения и не бивало да обръщам внимание. Не знаеше какво е хома индекс и каза, че трябва да ям по максимум 1200 калории на ден без въглехидрати, за да отслабвам. Накрая ми набута направление за ендокринолог с коментар, че той щял да каже същото като нея. Каза, че не съм дебела, просто структурата ми била като на майка ми (и двете трупаме основно на ханш), само че аз си знам и е повече от видно, че имам още един минимум 10 кг за сваляне.
Междувременно продължавам да ви чета и да си водя записки - очаквайте ме с въпроси преди да се прехвърля към темата за НВХ.

Уау! Впечатлена съм. Ти мани, че не знае какво е HOMA index! Само за съвета за удебеленото трябва да я наградят. Че и направление ти дала.

Хайде, купувай метилкобаламин и виж останалото в първия пост и започвай!

А широкия ханш и слагането на мазнини по бедра, бричове и задник е в твоя полза. Само корема да махнеш.

Те докато не цъфнеш с диабет, все ти казват, че нищо ти няма и е я от възрастта, я приличаш на майка си... Close

Е, те още с преддиабет те предупреждават, че прогресира и нищо не може да се направи. После само да си пиеш хаповете и да си ядеш зърнените и порциите плодове. Като се влошиш е защото не си си ял плодовете и меда. И инсулин дават по-рано за да не се изморявал панкреаса.

# 717
...или си "с едър кокал" (аз си знам как бях с фин кокал когато бях 54 кг Grinning  )

# 718
  • Пеликания
Моята поне ми каза, че напълняването в талията и корема не е от яденето, а от инсулина, а предните въобще не ми обърнаха внимание.

# 719
А бе имат някои прогрес, но все още светлината в тунела е от насрещния влак.
Сигурно ще минат поне още 10 години и ще си заминат един куп хора междувременно. Убедена съм, че промяната идва от пациентите, които задават въпроси на които не могат да отговорят и това ги кара да се замислят (тия които не се смятат за последна инстанция разбира се).

Общи условия

Активация на акаунт