Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 30

• 46 810
  • 735
  •   1
Отговори
# 720
Невена, благодаря за отговора Simple Smile
Започнах да качвам килограми след като влязох в менопауза преди 3 години. Но от март до юни качих ударно и неусетно 10 кг и то на корема, и затова отидох на ендокринолог.
Сутрин пия кафе със 100- тина грама високомаслено мляко. Не огладнявам до към 14 ч, а вечерям към 19ч . Храната ми обикновено е салата  с домати, краставици и магданоз с 2 яйца, или задушен зелен боб с пермезан и риба, или пиле със зеле готвено, или чушка с яйца и сирене  плюс домати, правя и печени зелени  чушки със сирене и яйца. По този начин се храня по принцип, но с много плодове, които сега съм ограничила драстично и за тези две седмици, откакто знам ,че имам висок инсулин съм хапвала понякога кисела ябълка или боровинки.
Лятото освен, че се хранех НВ, ходех и по 10 км и нищо не свалих, нито кг, нито обиколки.
Иначе не съм болна, имам хроничен фарингит и от време на време ме боли гърло. И започнах от тази вечер Глюкофажа, дано нещата се подобрят и килограмите започнат да падат Simple Smile

# 721
  • Paris, France
мая ми, съчувствам ти и ме е шубе и мене, защото след 10 дена чуквам 50г и ме чака менопауза и мене. Спада на хормони води до натрупване на излишните мазнини в корема вместо в мастните клетки под кожа и в мускули, губи се мускул, намаляват нужните калории.

Не ядеш много. Знаеш ли имаш ли дефицит на Д3 и Б12? В средна възраст дефицит на Д3 е често срещан.

Измери си киселинността на урината! Ако е под 6.5-7 цитрат. Цитатите, особено калиев намаляват загубата на мускул, който гори глюкоза.

Със спорт при ИР нищо се не сваля. Нищо. Аз качвай кила на по-малко калории, отколкото ям сега и тогава тичах като хахава.

Идва ми на ума да махнеш плодовете за известно време, да намалиш сирене и млечни. Да си пиеш кафето без мляко, със сметана (но И тя е пълна с наситени мазнини), с обезмаслено мляко, с кокосови. Все нещо ще даде ефект.

Другото е да започнеш да закусваш с протеин. Доказано е, че увеличава метаболизма.

Пиене на 500+ мл вода с лимон сутрин, преди кафето, по възможност студена, но с фарингита може и топла, пак има ефект.

Магнезий?

Да пробваш месо или риба само със сурови зеленчуци? Готвените понякога качват инсулина.

Да постиш, ядейки само едно ядене вечер през 2 дена, през ден, но не всеки ден, а на другия ден да ядеш закуска.

Сауна?

Мене ме посъветваха да спра спорта, защото докато пия Метформин нямало смисъл, а нещо правел като сме на диета и после килата се връщали. В смисъл Да ходиш по 5 километра, но ако това ти отваря апетит да отрежеш ВХ драстично, а да ходиш по 2 километра. Или ден ядеш повече, отколкото ядеш сега и ходиш, а ден нищо не ядеш и не ходиш.

Март-юни съвпада с карантината. Може би си се залежала, заседнала. Ще се оправиш скоро.

# 722
Невена, ако правилно съм разбрала хората с ИР не трябва да спортуват докато имат килограми за сваляне? Знам, че имаше някаква връзка с кортизола, но не се сещам точно каква. Аз от една седмица съм в застой и почвам да се изнервям. Имам още 8 до 10 килограма за сваляне, до сега съм свалила 17 за 3 месеца. Възможно ли е застоят да се дължи на това, че увеличих спорта? И колко спорт е допустим докато имаме още килограми за сваляне? Сутрин правя 30-40 минути кардио, през деня излизам на разходка с децата, като ходя непрекъснато 3-4 часа и вечер 20-тина минути йога+30-40 упражнения, включвам и тежести.

# 723
Не трябва да се прави кардио, защото качва кортизола. Трябва силови упражнения за развитие на мускулите, според възможностите. Кратките интензивни упражнения, не ускоряват пулса за продължително време и не качват кортизола. Туй знам аз.

# 724
Значи да махна сутрешното кардио и да оставя вечерните?

# 725
Пробвай и виж как се чувстваш. Действай според собственото си усещане, кои упражнения ти пасват най-добре.

# 726
Добре се чувствам след всичко, което правя, но нещо ми се забави свалянето на килограми при непроменено хранене и се чудя къде може да е причината.

# 727
  • Paris, France
Скрит текст:
Невена, ако правилно съм разбрала хората с ИР не трябва да спортуват докато имат килограми за сваляне? Знам, че имаше някаква връзка с кортизола, но не се сещам точно каква. Аз от една седмица съм в застой и почвам да се изнервям. Имам още 8 до 10 килограма за сваляне, до сега съм свалила 17 за 3 месеца. Възможно ли е застоят да се дължи на това, че увеличих спорта? И колко спорт е допустим докато имаме още килограми за сваляне? Сутрин правя 30-40 минути кардио, през деня излизам на разходка с децата, като ходя непрекъснато 3-4 часа и вечер 20-тина минути йога+30-40 упражнения, включвам и тежести.

Не точно и не е само кортизола. Това за спорта го писах на Мая, защото пише, че е започнала Метформин. Метформинът активира същите рецептори, които активира и спорта. И Метформин и спорт образуват млечна киселина в мускулите. Когато се намалят калории и се увеличи разхода на калории метаболизъм се забавя значително и забавянето остава и след края на диетата. Бях пускала една статия за The biggest looser. Хората са сложени на много спорт и драстично намаляване на калории и след отслабването бързо връщат предишното тегло, че и повече. Хората на кетогенна диета не си забавят метаболизма.

https://www.dietdoctor.com/biggest-loser-fail-ketogenic-weight-l … starvation%20mode.

На усилен спорт и намаляване на калории тялото се чувства в гладуване и намалява метаболизма до 500 калории на ден. Това не се случва при постене през ден, пълен глад или кетогенна диета.

Смисълът да не се спортува много е да имаме нещо под ръка за след диетата.

Другото е, че при ИР панкреасът не произвежда достатъчно бикарбонат. Не ми се търси линк. Поне 2 пъти съм го слагала. Когато тялото е кисело то не иска да губи тегло. Това е защитен механизъм.

И третото е, че при спорт ИР и диабетиците произвеждат ROS. Мазнините също произвеждат ROS при ИР, а нали тях ядем на кетогенна.

https://www.hindawi.com/journals/mi/2010/453892/

При ИР и диабет силови упражнения, HIIT вдигат ROS. Средно бързо ходене е ОК.

Ако искаш повишено горене на калории трябва да се тъпчеш с повече калории поне през ден, а на следващия да постиш. Ако сега ядеш по 1500 на ден трябва един ден да изяждаш по 3000, а на другия ден нула, нищо, воден или сух пост. Звучи глупаво, но работи.

Пиене на много, по 400-500мл вода през 2 часа увеличава обмяната на веществата. Сауната през ден, студ отвреме навреме. Шокове ни трябват и разнообразие.

10 кила не са много и може да изчакаш. Ти рязко си загубила много кила и е нормално да има застой.

Времето вече не е горещо и това също пречи на слабеенето.

Може и вече да слагаш мускул и затова да не сваляш кила. Гледай сантиметрите!

Не се вманячвай в отслабване! 10 кила не са фатални след сваляне на 17. Браво, поздравления 💐.

Спортувай колкото ти е приятно! Не бих се вглеждала толкова в килата.

Последна редакция: сб, 19 сеп 2020, 01:54 от Nevena Virolan

# 728
Ядеш ли достатъчно количество храна? Ако се опитваш да намалиш и порциите откакто си сменила храненето, може да си си забавила метаболизма и за това да се забавя или дори стопира отслабването, а може и да е просто временно плато. Отслабването по принцип не е константа, ако ще и да си на идеално хранене.

# 729
Невена, благодаря за изчерпателният, както винаги пост! Сега ми се изясниха много неща.
Миоки, не знам дали е достатъчно. Ям докато съм гладна, но последно време нямам много апетитит. Примерно днес огладнях чак в 15:30. Ядох 3 яйца и две печени чушки с оцет, чесън и магданоз. Вечерях в 19.00 около 200 гр бавно печени свински гърди. Вчера ядох по едно пилешко бутче за обяд и за вечеря със салата. Не закусвам.

# 730
Както каза Невена, гледай обиколките, не кантара. Нормално е отслабването да е на периоди, не постоянно и с една и съща скорост и да има плто от време на време.

# 731
Тялото ми харесва как се оформя, но пустите му ръце много бавно мърдат. Имам склонност да трупам в тази област и много бавно свалям точно там. Чак след като падна под 60 килограма на 175 см си харесвам ръцете. А и цикъла ми става по-нормален със свалянето на килограми. За това съм се забързала и нямам търпение.

# 732
Разбирам, ама тук играеш игра за дългосрочни и устойчиви резултати и не трябва да форсираш организма си прекалено, защото това е също стрес, за който рано или късно ще си платиш.

# 733
  • Paris, France
лиминче, с две малки деца трудно ще свалиш от ръцете точно, защото постоянно носиш тежко. Ръцете и краката нямат значение за ИР. Има значение шкембората.

Под 60кг, под 59.5кг, под 80кг - направо спри да гледаш кантара! Безсмислено е. Килограмите нямат никакво значение. Даже и сумистите не слагат мас във вътрешни органи докато спортуват, ако и да са тлъсти като шопари, с целулит и мазни, дебели лица. Спортуваш, гледай формата. Ако вече си махнала маста от корема можеш да се замислиш за силови упражнения с тежести. Ще седиш, може би на същите килограми, но ще махаш сантиметри от талия, ще слагаш на бедра, задника и ще изглеждаш добре. А ръцете можеш да не ги тренираш много щом не ги искаш с голяма обиколка.

Щом ти се подобрява цикъла може инозитол  и фолат, селен, йод, магнезий да ти помогнат И да сваляш мазнини. Ако не искаш добавки виж кои храни са богати на тях, но за магнезий май трябва магнезиева сол, а за йод хапове. Селен от бразилски орехи.

Ако сега си 70 кила, това си е ОК за 1.75, не си дебела и можеш да почваш силови. Задника и бедрата са най-големите мускули и горят най-много глюкоза. Малко коремни тренировки за да ти държат карантиите прибрани, гръб и си готова.

Да, при мене 4 месеца след драстичната диета почна косопад, а след бременностите нямах такъв с коса до под задника. Докарах си и обратното на СПКЯ, хипоталамична аменорея от тичане и не ядене на ВХ и сега трябва да ги ям.

Аз разбирам еуфорията от свалените кила, разбирам и желанието да видиш най-накрая и останалите 10 свалени, обаче не винаги става. Програмирани сме да си пазим това, което имаме. Мисля, че ще ги свалиш, но сега трябва да си починеш и да не мислиш негативно и кила, та кила.

Ако тежеше 140кг в началото и сега стагнираше на 120 щях да ти пиша друго. 70кг за 1.75 си е ОК.

Ти не искаш да отслабнеш губейки мускул. Искаш да махаш мазнини. Това отнема време. Може би зимата ще задържиш тези кила и даже ще качиш 1-2, а следващата пролет или лято ще свалиш всичко изведнъж.

Просто спри да се теглиш известно време. Аз съм занесла кантара в мазето и го качвам веднъж годишно за седмица максимум. Веднъж седмично меря талия, веднъж месечно меря бедра и ханш. Друго не меря.

# 734
Значи наистина трябва да се успокоя. По корема ми е останала много малко мазнина ниско долу. Краката и дупето са ми с добре оформени мускули. По принцип спортувам, а и лесно качвам мускул. Единствената ми проблемна зона са ръцете, там имам може би 2-3 сантиметра мазнина отвсякъде. Но щом не са проблем ще ги преживея. Сега съм 69 кг на 175см, обиколки не меря, но си личи по дрехите, че талията намалява.
Магнезият под каква форма е добре да се приема ?

Общи условия

Активация на акаунт