В момента чета ... 66

• 51 818
  • 743
  •   1
Отговори
# 600
Conversations with friends-който е харесал Normal people,задължително ще си прекара едно чудесно време и с тази,аз намирам много общи черти между главните героини в двете книги,странни птици с широк мироглед,странни асоциални личности със сложни взаимоотношения със заобикалящия ни свят,приятели,роднини,интелигентни-то иначе няма как да са такива,много ми харесва стила на писане и въпреки,че Сали  е и доста критикувана,аз я намирам за изключително надарен автор и ще купя и следващи нейни книги,дано да има:).
Прочетох,че Сали Руни не обича медийната си популярност,затворен и скромен човек,даже е изтрила туитър акауна си,защото не обича са споделя в соц.мрежи,просто иска да бъде оставена да твори и да радва почитателите си,донякъде се препокрива с героините си,мисля,че излива някаква лична драма или преживявания в творбите си,но го прави със стил.Ще проуча и други ирландски автори.

Последна редакция: чт, 08 окт 2020, 08:08 от Calabria

# 601
Ирландските писатели наистина създават особена атмосфера в романите си и имат собствен почерк сякаш .
Не съм чела нищо от Сали Руни (ще я планирам за в бъдеще), но много ми хареса преди години "Блатното дете" на Шавон Доуд и напоследък  "Тайното писание" на Себастиан Бари.

# 602
Прочетох Големи малки лъжи. Уточнявам че я четох на руски, защото като потърсих не я намерих на български. Бях провокирана от сериала. Доста са се постарали да изместят посланието на книгата и да нагодят героините й към  световноизвестни киноактриси. Книгата си заслужава прочета, сериала гледането, а двете имат допирни точки само в глобалните неща.

# 603
  • Mediterraneo
Сега съм на Снежно цвете и тайното писмо.

Една от любимите ми книги! Многопластова и много интересна! Уникално преживяване е.

А Сянката на вятъра е една от книгите, оставили ме със смесени чувства. Майсторски написана- да, увлекателен разказ- да, невероятен стил и изказ- да. Но в един момент се изморих от четенето й. И може би заради нея, не съм подхванала нищо друго на Сафон повече.

# 604
Ирландските писатели наистина създават особена атмосфера в романите си и имат собствен почерк сякаш .
Не съм чела нищо от Сали Руни (ще я планирам за в бъдеще), но много ми хареса преди години "Блатното дете" на Шавон Доуд и напоследък  "Тайното писание" на Себастиан Бари.
Да,ирландците са с особен стил на писане,много ми допада,ще потърся и тези книги,сега даже гледам и ирландски сериал Blood много добро трилърче:).

Последна редакция: чт, 08 окт 2020, 14:12 от Calabria

# 605

Започнах Сянката на вятъра и на 75стр. я оставих.
В групата във Фейсбук попаднах на пост за Сафон и много хубави мнения.
Не исках да споделям моето защото не ми се четяха отговори от рода, че книгата не е за всеки и едва ли нямам умствения капацитет да я възприема.Simple Smile

Сега съм на Снежно цвете и тайното писмо.
Започна обещаващо, но и там има малко странични отклонения, но се понасят.
Интересна ми е , защото научих за един обичай при китайците, за който не бях чувала.
Бинтоване на краката на малките момичета с цел да останат къси.
Много болезнено чупене на пръсти и понякога се стига до смърт поради натравяне на кръвта. Гангрена и прочие.
Това бил критерий при женитбата.
В Интернет има информация. Няма да пусна снимки тук защото са .....
Какви комплексари са били мъжете преди векове.
Голям страх от жените.
То било обрязване, то бинтоване. Бруталност голяма.
Понякога се радвам, че живея точно тук и в тези времена.
Книгата ми напомня на Пустинно цвете.

Сигурно става въпрос за лотосовите крака Rolling Eyes Гледах няакъв документален филм преди време - ужасно е. Но китайците и японците като че ли са доста жестоки нации, поне в миналото. Имат много потресаващи традиции.

Сянката на вятъра и мен не можа да ме грабне. Доста трудно вървеше, сигурно един месец я влачих. Няма го онова очакване да разбереш какво става по-нататък. И самата история ми се струва някак наивна. Може би е просто от разликите в съвременните разбирания и тези тогава. Още се чудя на втората част...

# 606
Всяка книга си намира читатели.

Последна редакция: чт, 08 окт 2020, 15:51 от Cioccolata

# 607
  • Den Haag
Шантарам ми е една от топ книгите на мен, въпреки многото отрицателни мнения за нея. Изяде ме отвътре тази книга! Продължението още не съм чела, имам го, чака си реда, по- скоро вдъхновение да имам за нея.
Аз чета Добрата дъщеря на Карин Слотър.
Харесва ли ти "Добрата дъщеря" на Карин Слотър? Тук в Нидерландия тази авторка е доста популярна и се чете много. Все още не съм чела нейни книги и ще ми е интересно мнението ти. Simple Smile

# 608
  • Дъблин
След толкова чакане да получа и прочета "Жертвите, които правим" на Юрт и Русенфелт, впечатлението ми е Rolling Eyes По-изсмукан от пръстите криминален случай отдавна не бях срещала, а и останалите познати герои нещо бледнееха, все едно насила са я писали тази книга Ю и Р. Мненията в ГР също са подобни.
По темата за ирландските автори, открих ги сравнително наскоро, нищо че от известно време са ми "местни". Лиз Нюджънт ми допадна, ще чета и другите й книги, както и Греъм Нортън, чийто роман "Holding" е издаден като "Мъртва точка" на български. И при двамата автори се прокрадва тънък ирландски хумор, макар историите да са криминални. За четящите на английски препоръчвам и "When all is said" на Anne Griffin. Само със Сали Руни не се разбрахме, но то пък трябва да има и изключения Wink

# 609
На мен "Добрата дъщеря" ми беше брутална и груба на моменти. Като цяло историята не е лоша, но не мога да открия кое е нещото, което не ми допадна в нея .

Скрит текст:
Може би това , че от средата на книгата до към края ставаше въпрос повече за миналото, отколкото за настоящата история . Малко имам чувството , че историята в настоящето е претупана.

# 610
МАРИ77, минаха доста години, откакто прочетох "Сянката на вятъра", така че вече си спомням само най-основното от книгата. Но помня, че ме омагьоса почти от самото начало. Може би наистина не е книга за всеки, но ако в някой момент по-нататък решиш да й дадеш нов шанс, може пък да я погледнеш в друга светлина. Дано да стане така. Simple Smile
Определено ще й дам втори шанс. Simple Smile Все още ми е едно лятно и лежерно и ми се чете нещо по-тъничко и цветно. Зимата ще е идеален сезон за Сафон.

Тарталета, Джина, точно така. Уморих се от четене. Умът ми блуждаеше и търся нещо по-експресно.

# 611
Абсолютно.
“Шантарам” я започвах сто пъти - ами не върви. За сметка на това “Сянката на вятъра” ми е любима. Така, че не се отказвайте заради нечие мнение.

В момента чета “Алексис Зорбас”, но малко се насилвам. Преди това “Оризовата майка” - на един дъх.

Всяка книга си намира читатели.

# 612
И друг път съм го казвала - въпреки че съм изкушена много от темата "Индия" в литературата, "Шантарам" абсолютно не ми понесе преди няколко години. Някак си не успях да възприема логореята и самовлюбеното маниерничене на автора..
Но съм решила да му дам още един шанс ...някога Simple Smile

# 613
И аз съм си я мушнала Шантарам за четене подбудена от мненията тук, но дали ще стигна някога до нея ... май по-скоро не. За страна, където бих метнала атомна бомба /опа/ не ми се чете и разтеглено в 900+ страници още повече.

# 614
"Шантарам" ми хареса като цяло. На моменти ми идваха беше леко отегчителни дългите повествувания, но търпимо. Интересна ми беше действителната история на автора - как от затвора се оказа на другия край на света и какви невероятни неща преживя там. Не ми допадна обаче, че участието в организирана престъпност беше представена като нещо, с което едва ли не трябва да се гордееш. 

"Оризовата майка" - приятно написана, интересна. Не ми хареса песимистичният завършек. Като си споделил толкова много ужаси и нещастия в тази книга, поне можеше да завърши малко по-оптимистично. Аз все си мисля, че една книга освен да ни запознава с някаква действителност, трябва да има и послание. Може и аз да греша - очевидно има и книги без послания. Но явно те не ми допадат...

Общи условия

Активация на акаунт