На пазар в Лозенград, Одрин и Чорлу - 30

• 61 792
  • 736
  •   1
Отговори
# 330
  • Варна
За нас беше ново, затова споделям. Иначе откъм БГ страна нищо не са ровили, само погледнаха багажника отгоре. Шегуваха се с детето, че трябва да декларира кутиите с Лего.

# 331
  • Пловдив
И нас са ни питали колко сме похарчили, на КА. Един път само, според мен беше нещо като анкета и няма общо с митническите служители.
Според мен, ако решат да се заядат, винаги има за какво...зависи и от отношението към тях като че ли. Пък и според мен те следят "контрагента", който е ден през ден там, с цел търговия и проверяват и се заяждат основно с тях. То може да са похарчили 1000лири(което реално е 230-240лв в момента) ама ако са купили само прахове за тия пари как да не помислиш,че е с цел търговия...
Аз и пердета смятам да си купувам този път. Набелязала съм едно магазинче в близост до рибния пазар. Нещо вие да препоръчате?
Ивче, керамични имам, искам и от тези. Ще огледам и в кипата значи Wink

# 332
  • Варна
Има едни хора, които се занимават с препродване на стоки от Турция (от багажника директно) и на които винаги съм се чудила как минават. Като гледам какви количества продават, и всяка седмица да ходят, пак трябва да са доста над нормалните бройки. Предполагам, че и те са се активизирали сега, след 6 месеца суша и неясно колко дълъг свободен за преминаване период. Лично съм ставала свидетел на пазаруване от складовете на хора от Хасково. Бяха тръгнали едва ли не с домашните дрехи и по чехли. На някои не им е проблем пътуването...Видях как се тъпчат чували с прах за пране в син бидон 120 л. Предполагам, отгоре се слага нещо за парлама, но всички са наясно какво се носи. Количествата на всички стоки бяха двуцифрени.
Смятам, че е нормално подобна нерегламентирана и необлагаема дейност да бъде контролирана и спирана.
Колкото до групите из фейса, там се пишат всякакви щуротии. Има много хора, които хал хабер си нямат за какво говорят, както и такива, които стоят за подигравка и заяждане в такива групи.
Няма гаранция на кого ще попаднеш на митница, няма и яснота наистина конкретно какви са ограниченията. Защото ако купя десет еднакви пакета прах, те може да са за търговия, но може да са по два за мен, майка ми, сестра ми, свекърва ми и приятелката ми, нали? Като цяло аз гледам да не взимам по повече от два еднакви продукта, но че ще имам 10 опаковки перилен препарат, е повече от ясно. Просто взимам различни марки, течен и на прах, та белким не събудя съмнение.
И като говорим за контингента... Оня ден една дама питаше в групата колко пъти може да се влезе и излезе за 24 часа в Турция...
Дано всички такива като нас - обикновени пазаруващи за лично и на близките ползване, минават възможно най-безпроблемно.

На МТ скенер има отдавна. Дори не помня откога. Едно голямо хале вдясно. Влизат цели автобуси вътре. Край него се завива след минаване на митническата проверка за излизане към пътя. От турска страна пък има скенер за багаж. За радост, ние не сме минавали ни на единия от тях, но съм виждала доста "късметлии". Виждала съм и проверка с мини камери във всички кухини на един румънски автомобил от турските служители.

Локации на ШОК в Лозенград дадох две онзи ден. И две на БИМ. Знам още поне по 2 магазина от двете вериги. В мапса не е съвсем актуално, но може да се ползва и тази опция. Ще опитам да дам и другите линкове по-късно.

Последна редакция: пн, 07 сеп 2020, 15:34 от beljata

# 333
Здравейте! Вчера след дълго чакане и аз стъпих в Одрин.
Скрит текст:
Сутринта на Лесово бяхме към 9ч и минахме сравнително бързо. Имаше около 10-15 коли преди нас, но опашката вървеше бързо. На българската граница, докато ни проверяваше паспортите, момчето пита на разходка ли отиваме до Одрин. Отговотихме с да и това е. На турско платихме 25 ТЛ за дезинфекция. Много големи опашки с тирове имаше и от двете страни на границата.
В Одрин беше спокойно. Пазарът зад Марги не работеше. В Мола на входа един младеж ти мери температурата на китката, дава маска ако нямаш и ти пръска с дезинфектант ръцете. В Полото пускат определен брой човека , иначе чакаш на опашка отпред. Вътре цените са с 50% отстъпка на летните дрехи и после ти правят още 20% на каса. ММ си напълни гардероба за следващото лято.  В другите магазини нямаше ограничения за броя на клиентите вътре.  Навсякъде има табели Индирим.
Аз купувам от Бим киселото мляко, майка дори кваси с него.
Скрит текст:
В  Ераста също беше спокойно. Имаше много български коли. Чухме българска реч, но не е масово както миналата година. Спокойно се пазарува, всичк подредено , има номера. Прятно! Накупих дрехи ии обувки на децата на много добри цени. В НМ има неща, които тук не ги намирам. Уайкики, ДеФакто са добре заредени. Има дрешки с дълги ръкави и крачоли и тънки якенца. Затворени обувки има също, но боти и ботуши видях само в Даикмън. Незнам дали е новост, но видях магазин Сатен е Мол Ераста. Има интересни дамски дрехи в спортно-елегантен стил. В Карака си харесах тенджерка, но имам питане към тези от вас, които имат подобна. Какво готвите в нея? Гледах в Инстаграм, че сърмички правят някои , но не е ли прекалено ниска?
Скрит текст:
Скрит текст:
Искам да си купя глинен капак с дупки, който ползват за затискане на пълнени чушки и сърми. Ползвам една чиния за случая, но капака е плосък и има дръжка за разлика от чинията. Не съм виждала обаче никъде да продават. Някои от вас ако знаме, моля да ми каже къде да си намеря.
Мигрос също беше добре зареден. Взех от зехтина Комили, който си ползвам на 38,95 ТЛ. Има го в брошурата със зелената капачка 2л. Взех си пиперковото пюре, също намалено. Течен Персил 4л за 49,90ТЛ. Незнам дали има повишение на всичко, но това, което купуваме редовно и помнм цените беше леко завишено. Имайки предвид стойността на лирата, не ни натоварва бюджета.
Центъра ми се видя даже пуст. Беше и късно, но доста от по-малките  магазини бяха затворени. В Ондо само сладолед още продават. Не съм влизала по магазините там.
Вечерта бяхме отново към 9 на границата. Имаше отново много тирове.Влизаики на турската граница, трябва да се мушнеш между тях. Опашката е една. Все още има някакви ремонти на пътя. Иначе проверката на турско юмина за секунди. На българско  дезинфекцията е 5 лв. ,имаше три отворени гишета и колони с по 20-30 коли пред всяко. За около час , може и малко повече минахме. Провериха ни както обикновено, питаха имаме ли нещо за деклариране и лек път!
Хапнахме Ишкендер в Ераста, баклава на центъра, напазарихме и се разходихме. Доволна съм!

На МТ още миналата година Октомври  на връющане от Истанбул, са ни качвали на скенер с автобуса. На мен за толкова години ми се случи за първи път, но тогава имаше много имигранти.

Относно магазините аз не се старая да ги помня, кой къде се намира. Изтеглила съм си офлайн карта на града и като задам името то ми ги показва всичките. Избирам този който ми е най - удобен и ми е на път. Всеки път сме в различен. Цените са еднави, стоката също.

# 334
  • Стара Загора
Ето обещаните снимки на керамичната посуда в Мигрос, както и малко borcam /Пасабахче също са добри/ - имам техни неща от години и съм много доволна.

Скрит текст:

И няколко от Karaca, където на втората снимка горе се виждат май подобни медни съдчета. Аз взех малката тавичка, която държа на първата. През февруари купих същата по-голяма и ми е толкова удобна за малки кексове, браунита и барчета, че веднага грабнах и тази.

Скрит текст:

Дано се очертае поне още едно ходене, че да си купя форма за кекс, някоя от керамичните от Мигрос за запеканки и чинии за снимки. Heart Eyes

А това малкото тиганче с 2 дръжки за което писах, ми е толкова любимо, че ако го хвана пак на намаление бих си купила още едно!

Споделете ако сте купували от формите за кекс, защото имам 2 и уж с керамично покритие, а и на двете ми залепва.... Та с удоволствие бих си взела от тези. Те вече са керамични и дебели наистина, защото тежат доста.

Последна редакция: пн, 07 сеп 2020, 20:51 от iv4enceto_91

# 335
Аз се чудя на тенджерите на Karaca . Не знам какво да избера между стоманените и гранитните. Вие какво предпочитате?
Загледах се днес в сайта им и по комплектите за хранене, че ми се иска нещо цветно да си вземем.

# 336
  • Пловдив
Оооо, Ивче, благодаря ти! Прииска ми се от всичко да си купя Heart Eyes Умирам да си купувам посуди, при все,че няма вече къде да ги прибирам... На някое от последните ходения в Мигроса в една кошница се търкаляше самотна една малка квадратна тавичка на BORCAM, мен чакаше(15-16см). Е, не съм спряла да я ползвам, все намирам за какво. Сега ще се развихря пак. Единствено форма за кекс нямам, но и такава ще си взема! Ти към каква си се насочила?

# 337
  • Стара Загора
Аз бих си взела керамика. Бях поръчала скъпи на Hendi от професионална серия по 70-80 лв от emag и след едно готвене ми се появиха петна. А ги третирах като очите си, подсуших, обработих по дадени указания и накрая ми казаха да ги върна. Не знаели какво е. Нещо което ще ми отнема сума време и иска поддръжка като домашен любимец, мерси. Държа си много на приборите и готварски принадлежности, но и не искам да си създавам излишни главоболия. Майка и татко имат по-евтина тенджера от стомана, на Zephyr ли да беше и са много доволни. Гледам нищо и няма, освен отвън. Ама те са джаста праста и готвят редовно, на газов котлон.... Не се стараят в поддръжката толкова. Пък аз съм перфекционист, та... И една капка вода ме дразни. Grinning

Но пролетта си взех касерола от vivre, тази и съм страшно доволна. Исках да е малка, за да ми върши работа за варене на 5-6 яйца, овесена каша, разтапяне на шоколад на водна баня или пастьоризиране на жълтъци... Та ми е идеална!

Има и тенджери от серията, но ми се досвидяват 50-60 кинта за малка. Инак взех преди това друга голяма от vivre, коята се оказа турска и не лоша (Papilla е марката), но я върнах и нея. Беше със стъклен капак без метален кант и срещнах отзиви за същата със снимки на пръснат буквално такъв в манджата от температурата явно. Та... големи драми с намирането на посуда. Иначе да си бях взела комплекта от мини и средна тенджера от Карача сега. Това ме спира.

https://www.vivre.bg/p-1159913/%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B1%D0%BE%D0 … serole_cream_52_l

Насочила съм се към онази с острата извита шарка форма за кекс. Имам други 2, а и тази ми се стори най-интересна. Още в сайта си я бях заплюла. На снимката, където се вижда над миксерите посредата.

Проблема при мен е, че аз освен качество, търся и визия. Да ми харесва как стои на кухнята. Исках да е в светлата гама, дървена или кафява дръжка и е бежовата гама, за да си приличат поне малко с тигана. Та представете си каква драма е в търсенето.. Joy Още не съм си купила от половин година малка тенджера по тази причина. Laughing

Последна редакция: пн, 07 сеп 2020, 21:17 от iv4enceto_91

# 338
Ивче,да не си Дева?

# 339
Аз имам почти цялата серия wood stone,  която е показала Ивченцето, имам точно любимото ѝ тиганче с две дръжки, плюс една малка, една голяма, една широка и ниска тенджера. Три тигана - нормален, за палачинки и оребрен. От една година ги ползвам без проблем, купих ги на промоция "вземи 3, плати 2"
Кажете за оцета от орехи, който видях назад, много интересно ми стана. Струва ли си да се вземат повече бройки? Вкусен ли е?

# 340
Здравейте, моля за информация.
Ще ремонтираме жилище и ще съм ви безкрайно благодарна, ако ме насочите за изгодно пазаруване на обзавеждане за баня, плочки ламинат?
Ще пътуваме до Истанбул през МТ така, че който знае и иска да помогне ще съм му безкрайно благодарна!

# 341
  • София
Вчера (понеделник) и ние прескочихме до Одрин. Тръгнахме много рано, в 6:20 бяхме на КА. Минахме двете митници за 20 мин. Температура не са ни мерили, маски и дезинфектанти не са раздавали, дори не ни провериха колата на последния контрол на турската митница.

Някои подробности и цени в скрит текст, че е дълго..
Скрит текст:
Запътихме се към складовете в 7 без нещо без да имаме идея какво ще правим докато отворят, но за моя радост няколко склада вече работиха. В магазина за сирена и маслини, за който скоро Ивчето писа, пихме чай. Взехме ядки (шам фъстък 100TL, кашу 90TL, лешник 70TL), маслини (от 15 до 35 TL), кори за баклава (7,50 TL), триъгълни кори за бюрек (4 TL), червен пипер (24TL/кг), шоколадово пишмание (6TL). От склада срещу сирената, до фурната, с двете стълби: Персил колор 10 кг. (53TL), препарат за леке Por ÇÖZ (12TL), Юмош (17ТЛ), ABC колор течен (18TL), Омо колор течен 1950мл (29TL), веро Прил 5 кг. (22ТЛ), Доместос туба (17TL), сапун на пяна (17TL), кухненска хартия София, 12 ролки (25TL).
 От друг склад по редицата - любимият сок от черница 3л (15TL). Пак по редицата на фурната - локум за подарък (18ТЛ/кг). В 7:50 бяхме приключили със складовете, спокойно, без бързане.. Навсякъде ни предлагаха чай, вода - наистина са се затъжили за нас, а и все още имаше малко клиенти.
 В Мигрос оставихме над 1000 лири. В сайта им всеки може да провери цени и текущи промоции. От Карфур взех само някои предварително набелязани неща (дам.превръзки Orkid Platinium 44 бр. за 23.95 TL и т.н.) За Мигрос и Карфур тръгвам винаги добре подготвена със списък.
 От Марги аутлет - тениски от Мави за мъжът ми и баклава от Баклава хаус. Карето е на 120 TL, поръчах парче за проба и отмъкнах килограм. Превъзходна е, за мен най-добрата от този вид. Мидийе - 130 TL/кг, опитах и нея, също много вкусна. Продавачът щедро ни черпи с различни видове локум.
По центъра пълно с хора - с маски, без маски, ама на 38'С си е тегаво. Хапнахме в Айдън. Тава джигерът, който много ми липсваше, е малко увеличен от 25 на 28 TL.
 Взехме много (ама много!) кори за баница на бройка от Mehmet Gece до рибния пазар (не зная правилно ли го изписвам) - 5 бр. /12TL.  Страшно миришеше наоколо на риба заради високите температури, та се бях притеснила дали и корите няма да са поели миризмата. Обсъдих с продавачката. Каза, че са сложили аспирация на конкретно място, за да нямат подобен проблем. Помирисах ги след като ги взехме, днес също проверих - 6+ са.
  В Ераста влезнахме само заради Мадо. Дрехи и подобни не сме планирали/търсили и нямам поглед за наличност и намаления. Следобеда в мола беше доста рехаво. На контрола при влизане мерят температура.
 В Мадо ме подразниха този път. Тъй като бяхме вече преяли, поръчах 2 парчета чийз кейк Сан Себастиян за вкъщи.  Когато го хапвам там, ми предлагат да избера от 2 вида заливка в малки бурканчета, но за вкъщи не ми добавиха такива. Взех си от плота и ги сложих при кутиите, таксуваха ми ги по 7,50 TL бройката. Сладолед за път си взех, няма как да го пропусна него - превъзходен е.

Доволна съм доста от пазара. Тръгнахме и взехме най-необходимите неща. Исках да си избера и гранитогрес с дървесен десен, който да вземем при следващо ходене. Само в 3 магазина гледах - Trakyapimarket, BKA Kutahya seramik Edirne  и Odrin Yapi Tasarim в Люлебургас. Нямах късмет с гранитогреса. Oт този, който харесах в Trakyapimarket (56ТЛ/кв.м; 90х15 см) имаха само 12 кв.м., а ми трябват 34. Звъняха до фабриката - и там го нямат. Харесах и друг на 81.50 ТЛ/кв.м., 120х20 см, но не съм сигурна този размер дали ще стои добре в конкретното помещение. В Kutahya seramik харесах само един десен (68ТЛ, 118х18 см) - и от него нямаха наличност, а всъщност най-много го харесах. Трябва да го предплатя и поръчам и да чакам минимум 3 седмици да го доставят в магазина. Още 2 ходенета до Одрин, и то разтеглени във времето, не ме устройват. Знам ли какви промени по границите ще въведат. В Odrin Yapi Tasarim се спях на два вида, но и двата компромисни откъм цвят - на 48 и 71 TL. Ще умувам тези дни, ще пообиколя и нашенските магазини и ще решавам..

На връщане в 17:00 часа бяхме на турската граница. За 45 мин. минахме. Българската - за 30 мин. Доста народ имаше, и доста проверяваха нашите митничари. Отдалече видях, че сме "случили" на надъхан митничар. Когато ни дойде реда, мъжът ми проведе интересен диалог с него, докато в съседната лента буквално разкостваха един джип.
Скрит текст:
- Къде отивате?
 - Връщаме се от Одрин. (не чул нашият добре Simple Smile)
- Още като ви видях багажа, знам че от Одрин се връщате.. Питам къде отивате и те питам директно, и си кажи, ако носиш: цигари, тютюн, препарати за растителна защита.
 - Не, не съм купувал!
 -  Никой не си признава. Аз сам си ги намирам..

И започна да проверява бързо и методично багажа, а колата беше просто претъпкана. Бръкна под моята седалка. Зад седалката ми, отдолу измъкна торбичка с лекарства. Провери ги, попита дали има други лекарства в колата. Посъветва ни да не купуваме друг път!, защото имало около 100 метра списък със забранени в ЕС активни съставки. Когато близки ни поръчвали лекарства, с които не сме наясно, можело да загазим. Astonished Имахме 3 пакета по 10 кг. прах от един вид, 4 туби по 5 л. Прил, омекотители - 4 туби, други течни прахове, 5 кутии по 24 бр. вафли Ети Карам (това бяха нещата  в повече от един и същ вид). Не го направи изобщо на въпрос. Да, и млечни имаше, които видя, но не коментира.

Последна редакция: вт, 08 сеп 2020, 15:33 от Lombardi

# 342
  • ВАРНА
7 септември 2020  г. 09.30 часа

# 343
  • у нас
Варненец, тази снимка твоя ли е?

# 344
  • Стара Загора
Ломбарди, според мен са нямали много и затова вече не сервират. На мен 2 пъти ми носиха малките бурканчета като поръчвам, но последните два само ми го поливат. Даже от големите имаше един едничък на рафта от keci sut receli SOS. То сега нямат клиенти, а и топло... А чийзкейка ви как беше - твърдо изпечен или кремообразен отвътре?

Направо се пренесох с вас, като знам какво е било в багажника. И ми се ходи отново... още преди да съм си тръгнала знам че няма да ми стигне, не можах да се насладя след 6 месеца. Grinning

Явно ще се купува средна тенджера и тиган от Wood Stone. Моето тиганче взехме с приятелка през февруари. Офертата беше 2 за 1. По 80 лири ни стъпа всяко. Много се чудех сега на комплекта от голям плитък и грил тигани, за 170 тл двата, но грила не знам дали ще ми се нагрява добре от котлоните и не посмях.

Общи условия

Активация на акаунт