Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 3

• 69 097
  • 742
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Здравейте,
Моля за помощ!
Търся училище в София, без високи изисквания, да няма роми, да има постоянен, грамотен, ресурсен учител и да може да се завърши без много усилия средно образование /двата гимназиални етапа/.
Става въпрос за 10 клас /2021-2022 г./и здравословни проблеми /неустановена диагноза, оттам и СОП.../.
Във всички професионални и обикновени гимназии, в които по-лесно се завършва средно образование  има само /100 %/ роми...Определено не е най-подходящата среда...
Не искам да има физическо и психологическо насилие...
❤️🍀❤️🍀❤️
Може да се види 33 СУ

# 376
  • София
За Джон Атанасов смятам, че дисциплината е на ниво. Имат доста стриктни учители. Предполагам, че може да има и изключения, но като цяло, за училище, в което има предимно младежи, смятам, че се справят успешно

пп- Имало Корейска паралелка в 138. И за там имам приятни впечатления

Последна редакция: пт, 18 юни 2021, 11:32 от molive

# 377
Благодаря за отговорите и помощта!
Желая успех на всички - да намерите най-подходящото училище!

# 378
  • София
Точно 10-то не бих го препоръчала, нещо не ме кефи, преди имаше по една паралелка гимназисти, което не ми се вижда много добре. Средна хубост.

# 379
  • нейде там, където ....
Десето са по-силни в начален и прогизназиален етап.
Преподавателите по природни науки, история и география са добри, за всички етапи.
Когато имат по 1-2 паралелки на випуск, обръщат внимание на децата, които имат желание да учат. Ако не им се учи - могат да минат доста лежерно в гимназията (и с ниски оценки).  Повечето деца в осми клас не са били в него преди това и ми се струва, че са от втория тип, ден да мине, друг да дойде и да си вземат средното някак. Но съучениците са до голяма доза и късмет във всяко едно училище. Малките паралелки позволяват и по-адекватно отношение от страна на учителите във всички ситуации.

Преди години познато дете искаха да го преместят от 118-то в 10-то, за да си вдигне успеха, че имало само 3 и 4 ... Издържа седмица и се върнало обратно, защото "там и толкова не мога да изкарам".

# 380
  • София
Малко поглед в бъдещето-живот и здраве след няколко години ще гледаме и друго кандидатстване.Шокираха ме таксите за висше,по наше време не бяха толкова брутални:

Е, по мое време беше изцяло безплатно, пък при успех и със стипендия, ама все пак 1100 лв. годишно (средно, 4 години 1200, 2 години 900) прави по 110 лв./месец за 10-е учебни месеца... И то за медицина, не е чак толкова непосилно...

# 381
  • София
За езиков курс  за една учебна година се дават повече  като сума( не говоря за медицината).То и за подготовка на НВО ( което е пълнене на дупки не толкова нови знания) също е такова положението...И все пак инвестицията в образованието е най-смислена

# 382
  • Отвъд алеята зад шкафа
Че това е между 450.00 и 600.00 лв на семестър! За медицина и дентална медицина! Не знам по кое време е била студент госпожата с това изказване, но безплатно висше образование няма от много години, а такса от 600.00 лв на семестър за 4 години и още 2 х 450.00 лв за 5-тата година, в никакъв случай не е "брутална".

# 383
От много отдавна безплатно образование няма.По- добре пари за образование отколкото за други материални неща.

# 384
За езиков курс  за една учебна година се дават повече  като сума( не говоря за медицината).То и за подготовка на НВО ( което е пълнене на дупки не толкова нови знания) също е такова положението...И все пак инвестицията в образованието е най-смислена
              Сумите коментирам така - за едни са малки,за други - големи.Въпрос на доход и работа.Все се говори и за кредитиране - до къде са стигнали не знам.
               Разходите за образование,квалификации според мен не трябва да се спестяват.Това не значи,че няма и порочни практики наречени частни уроци.С ДО повече от година и половина масата учители отбиха номера и децата, и родителите трябваше да търсят алтернативи.На много места се прескочиха цели раздели и изобщо не ги преподадоха,а и за часове от 20-30 мин не свършиха особена работа.Тази година вместо пълнене на дупки се наложи на частните учители да преподават и.....хич не им беше кеф.Къде,къде по-лесно е да поправиш някоя грешка ,а не да установиш,че трябва да преподадеш ,това дето не са свършили в у-ще.
              НВО ,в началото,беше въведено да класира училищата по успеваемост,но на някой му хрумна тъпата идея да го използва за кандидатстване и принуди деца и родители да влязат в измислена ситуация.Преди,който искаше елитно у-ще или друго ,се явяваше на изпит,а другите продължаваха в това,в което учат.Сега - нъц! Започва великото преселение - ако не си изкарал бал за собственото си у-ще търсиш ,като луд ,друго.Пълен идиотизъм.
              Четири години имаме седмокласници и ....последните трима се поредни.Първата - влезе без грам частни уроци,вторият - само по БЕЛ,че дупката беше там,третата с частни по БЕЛ и МАТ,четвъртият със същите частни уроци и скоро ще видим къде ще се окаже.Последните две години се оказа,че е наложително да взимат частни уроци,защото учителите им са голА вода.Набрала съм им и ..... търся удобно време за да се видя с тях и да им кажа ,това ,което мисля за тяхното преподаване и отношение.
              Сега чакаме и класиране на първия кандидат студент и ми се струва най-лесно.Регистрация и подаване на документи за 5 минути и без никакви частни уроци отличен успех на ДЗИ.

# 385
  • София
Добро или лошо, поне НВО е едно и също за всички. Ако трябваше да се явяват за всяка гимназия на отделен изпит, децата щяха съвсем да изпушат. Един съвсем малък пример - моите деца се явиха на изпитите изпитите в НПМГ (май само по химия не се явиха) и макар да знаеха материала по математика, изпитът в НПМГ е различен формат и пак трябваше да решат някоя и друга задача от предишните им изпити. Същото важеше и за изпитите по физика, география и биология - по физика форматът е особен, трябваше да решат пак от старите изпити. А какво щяхме да правим, ако трябваше да се явяват и на изпити в НГДЕК примерно, за да увеличат шансовете си? Или английската гимназия си прави свой изпит по български и математика, немската и тя, СМГ, училището Х и У все отделни изпити по български, защото без български няма да минат? И не, не обяснявайте как навремето това и онова. Зная как беше навремето - пак беше трудно.

# 386
Andariel, ако си забелязала на времето нямаше масова истерия непременно да кандидатстваш на 100 места и дано те приемат на някое. Имаше точно определено желание,а не където стигне бала.Нямаше случаи,в които ако искаш ЕГ с френски,да кандидатстваш в ЕГ с английски или СМГ и т.н. Така потокът от деца ,явяващи се на изпити,беше разпределен,а някои изобщо не кандидатстваха и си оставаха в старото у-ще.Е,може изпитите да са били по-трудни,но пък и като знаеш това се подготвяш целенасочено точно за собственото си желание,а не след това да учиш където са те приели.Или постигаш желанието си или оставаш в старото у-ще.Така,че да си мислиш как да се подготвиш за да няма изненади.При това има доста мнения,които подчертават извода ми - мрънкане след това,че не исках точно там, а еди къде си и детето да учи насила нещо ,дето не му е приятно  и то само за това,че "за там му е стигнал бала"!

# 387
  • София
Имаше, имаше и още как! Ходеше се тайно на частни уроци за влизане в езиковите гимназии, защото тогава имаше райониране - можеш да кандидатстваш само в гимназиите, които са за съответната част на страната и само някои училища бяха национални и там кандидатстваха от цяла България. Не можеше да живееш в Бургас и да кандидатстваш в английската в София. Просто всички вече забравиха или не са знаели какво се случваше.
И сега всеки може да си остане в старото училище - пише го на първо място в заявлението и е там.

Последна редакция: сб, 19 юни 2021, 08:13 от Andariel

# 388
  • София
Didia, за много неща съм съгласна с теб, но определено единен изпит за кандидатстване навсякъде е много по-добре от десетки изпити и изпитчета във всяко училище.
Това е много по-малко натоварващо за децата, отколкото да се готвят и преживяват това 12 пъти, да речем, ако искат да кандидатстват за 6 училища.

И сега детето ще остане в кварталното училище в общия случай, ако не се представи отлично, защото обикновено кварталните училища не са с космически бал. Достатъчно е да го впише в желанията си. И какво улеснение за всички деца, които още не са съвсем наясно какво искат, а в тая възраст май доста са такива. Само трябва да напишат наред всички най-желани училища и попадат там, където са им стигнали силите от знанията, заедно със "себеподобни".

Просто НВО има несъвършенства и напълно разбирам и споделям възмущението на родителите, чиито деца се борят за специална гимназия чрез НВО. Не виждам и логика детето да е прекрасен математик, но да трябва и да е супер по литерарура, за да учи в СМГ. Защо? Ако не може да каже защо "магазиите и сърцата са затворени за тях", няма да стане брилянтен математик ли?
Също така, с риск да получа много критика, защо точно БЕЛ и математика? За българския език, разбирам, той е родният ни език, четене с разбиране, правопис, стил, ок. Но литература? Математиката от ниво седми клас? Защо да са по-важни от предмети като биология или физика, знанията от които имат далеч по-практически приложения?

Според мен, НВО трябва да бъде разширено до ниво обща култура, която трябва да покрие всеки седмокласник и да има отделно раздели за кандидатстване с високо ниво на трудност в съответната област. И при кандидатстване примерно в СМГ да е ясно, че този раздел е определящ и само децата с наистина отлична математическа мисъл могат да го покрият. Така хем ще знаем, че имат обща култура на прилично ниво, хем ще дадем шанс на математическите мозъци, без да им се налага да зубрят "Българският език" балада ли е и има ли Странджата шаячни дрехи.

Например, всеки седмокласник трябва до този момент да е научил, че телата "олекват" във вода, но хич не му трябва да знае закона на Ом примерно, ако целта му е да се занимава с музика.

Или със сигурност трябва да може да сметне процент от число, но да доказва, че хипотенузата е 4 пъти по голяма от височината към нея, в триъгълник с ъгъл 15 градуса е вповече. Вповече за дете, което има афинитет към друго.

Като цяло идеята за НВО е доста добра. Просто не е съвършена и води до някои недоразумения. Но има начин да се поправи.

Последна редакция: сб, 19 юни 2021, 17:51 от Илит

# 389
Didia, за много неща съм съгласна с теб, но определено единен изпит за кандидатстване навсякъде е много по-добре от десетки изпити и изпитчета във всяко училище.

Говоря от  опит.Дъщерите ми искаха ЕГ и положиха съответен изпит - БЕЛ и МАТ.Техни съученици изобщо нямаха намерение да си сменят училището и не ходиха на изпит.Къде ги виждаш тези десетки изпита и изпитчета не ми става ясно.С резултатите от този изпит щерките кандидатстваха във всички ЕГ,които желаеха.В СФ тогава бяха само 1АЕ,ФЕГ,НЕГ,Руската и в същата година дадоха статут на ЕГ на 35-то у-ще.Ако не бяха приети щяха да останат без проблем в старите си у-ща.Да,ама сега и на първо място да го пишеш може пак да не останеш в него ,защото отново се търси минимален бал.Миналата година у-щето на внуците / СУ е / ме изненада с рязко повишаване на бала.Имам познати ,на които им се наложи след 4-то класиране да търсят свободните бройки и да обикалят директорите на у-щата с молба да приемат децата им.Три години с внуците съм в играта.С двамата се наложи аз да поема всичко /а те са родени в поредни години/ защото майка им по това време беше командировка за 3 месеца и при двете кандидатствания и сега с внука на другата дъщеря за трети път.

Общи условия

Активация на акаунт