Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 3

• 69 107
  • 742
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Кои ще са тези училища, в които ще си останат? Някой тук иска ли централизирана система на "оставане", особено ако това оставане е в непривлекателно училище или детето е учило в основно училище? Ще стане като в поговорката "обърнал се Илия - и пак в тия". На когото не му е важно НВО да не се готви, а каквото дойде. Но няма как да стане това оставане в старото училище.

# 391
               Говоря от  опит.Дъщерите ми искаха ЕГ и положиха съответен изпит - БЕЛ и МАТ.Техни съученици изобщо нямаха намерение да си сменят училището и не ходиха на изпит.Къде ги виждаш тези десетки изпита и изпитчета не ми става ясно.С резултатите от този изпит щерките кандидатстваха във всички ЕГ,които желаеха.В СФ тогава бяха само 1АЕ,ФЕГ,НЕГ,Руската и в същата година дадоха статут на ЕГ на 35-то у-ще.Ако не бяха приети щяха да останат без проблем в старите си у-ща.Да,ама сега и на първо място да го пишеш може пак да не останеш в него ,защото отново се търси минимален бал.Миналата година у-щето на внуците / СУ е / ме изненада с рязко повишаване на бала.Имам познати ,на които им се наложи след 4-то класиране да търсят свободните бройки и да обикалят директорите на у-щата с молба да приемат децата им.Три години с внуците съм в играта.С двамата се наложи аз да поема всичко /а те са родени в поредни години/ защото майка им по това време беше командировка за 3 месеца и при двете кандидатствания и сега с внука на другата дъщеря за трети път.

Госпожо, като Ви  чета, мисля , че трябва да ви дадат златен медал за бабинство. Wink

Аз също съм на мнение, че за средностатистически училища не трябва да има "велик" прием, всичко някак си е изкривено.
Тук например се похвали 30 училище - ами онзи ден говорих с майка, чието дете е там. Нищо не се е променило и си е все на същото ниво.

# 392
  • у дома...
На какво ниво е 30то? Не се учи? Не се преподава? Базата е зле?

# 393
  • София
Didia, ако кварталното училище е много желано, примерно 18-то, откъде накъде посредствен ученик ще има право да си остане в него и да не се даде шанс на деца, които са по-ученолюбиви и старателни да сбъднат мечтата си.
Нищо на този свят не се полага даром и е хубаво децата да го знаят. Искаш да кажеш, че твоите деца трябва по някакво неведомо право, ако не успеят за ЕГ да могат да учат, където са си били. Ами ще могат. Но само доколкото не нарушават правата на деца, които също искат да учат в кварталното училище, но са по-ученолюбиви от твоите.

Училища има за всички, но ако държиш на някое от тях, ще трябва да се пребориш.

НВО стимулира усилията. Пак повтарям, не е идеално, но поставя някакви основи за усъвършенстване на системата.

Разбирам, че изхождаш от собствения си опит, но все пак, това са няколко деца. А трябва решение за всички. В общия случай, всяко дете попада там, където е мястото му според знанията и желанията му.
Твоите познати вероятно са надценили знанията на децата си и не са написали достатъчно желания. Ако го бяха направили, системата щеше да ги подреди.

# 394
  • София
темата се измести, но мисля че  много измести основата тема, заложена в заглавието, и така се размива полезността за училища

# 395
Didia, за много неща съм съгласна с теб, но определено единен изпит за кандидатстване навсякъде е много по-добре от десетки изпити и изпитчета във всяко училище.
Това е много по-малко натоварващо за децата, отколкото да се готвят и преживяват това 12 пъти, да речем, ако искат да кандидатстват за 6 училища.

И сега детето ще остане в кварталното училище в общия случай, ако не се представи отлично, защото обикновено кварталните училища не са с космически бал. Достатъчно е да го впише в желанията си. И какво улеснение за всички деца, които още не са съвсем наясно какво искат, а в тая възраст май доста са такива. Само трябва да напишат наред всички най-желани училища и попадат там, където са им стигнали силите от знанията, заедно със "себеподобни".

Просто НВО има несъвършенства и напълно разбирам и споделям възмущението на родителите, чиито деца се борят за специална гимназия чрез НВО. Не виждам и логика детето да е прекрасен математик, но да трябва и да е супер по литерарура, за да учи в СМГ. Защо? Ако не може да каже защо "магазиите и сърцата са затворени за тях", няма да стане брилянтен математик ли?
Също така, с риск да получа много критика, защо точно БЕЛ и математика? За българския език, разбирам, той е родният ни език, четене с разбиране, правопис, стил, ок. Но литература? Математиката от ниво седми клас? Защо да са по-важни от предмети като биология или физика, знанията от които имат далеч по-практически приложения?

Според мен, НВО трябва да бъде разширено до ниво обща култура, която трябва да покрие всеки седмокласник и да има отделно раздели за кандидатстване с високо ниво на трудност в съответната област. И при кандидатстване примерно в СМГ да е ясно, че този раздел е определящ и само децата с наистина отлична математическа мисъл могат да го покрият. Така хем ще знаем, че имат обща култура на прилично ниво, хем ще дадем шанс на математическите мозъци, без да им се налага да зубрят "Българският език" балада ли е и има ли Странджата шаячни дрехи.

Например, всеки седмокласник трябва до този момент да е научил, че телата "олекват" във вода, но хич не му трябва да знае закона на Ом примерно, ако целта му е да се занимава с музика.

Или със сигурност трябва да може да сметне процент от число, но да доказва теорема, че хипотенузата е 4 пъти по голяма от катета, който лежи срещу ъгъл от 15 градуса е вповече. Вповече за дете, което има афинитет към друго.

Като цяло идеята за НВО е доста добра. Просто не е съвършена и води до някои недоразумения. Но има начин да се поправи.

Малкото ми дете е 2009г набор. За техният набор всичко е ново - включително и формата на НВО в седми клас . Разбрах, че ще държат комплексен изпити с въпроси и от други дисциплини.

# 396
Евентуално може би ще държат интегрален изпит.

# 397
Didia, ако кварталното училище е много желано, примерно 18-то, откъде накъде посредствен ученик ще има право да си остане в него и да не се даде шанс на деца, които са по-ученолюбиви и старателни да сбъднат мечтата си.
Нищо на този свят не се полага даром и е хубаво децата да го знаят. Искаш да кажеш, че твоите деца трябва по някакво неведомо право, ако не успеят за ЕГ да могат да учат, където са си били. Ами ще могат. Но само доколкото не нарушават правата на деца, които също искат да учат в кварталното училище, но са по-ученолюбиви от твоите.

Изказала съм мнение и не виждам защо толкова яростно го оспорваш.Имам право на собствено мнение и винаги съм го имала.
                   Какви са моите деца - като не ги познаваш ,моля те, се въздържай от коментари! Злобно и нетолерантно звучи .При това съм убедена ,че не всяко дете представило се не толкова добре на НВО е по-лошо от това със 100 точки.Той и Стоичков са го обявили за "неперспективен",но кой помни "перспективните" му съотборници? Същото и Любо Ганев - искали са от спортното да го преместят в клас "стрелба с лък",защото бил дебел за волейбола.А къде са слабичките му съученици?  Та не бързайте да лепите етикети и там където не е нужно и не забравяйте,че говорите за деца.Пред тях има достатъчно време за развитие и усъвършенстване.

Госпожо, като Ви  чета, мисля , че трябва да ви дадат златен медал за бабинство. Wink
               Не мисли,че съм воювала за този медал! Smiling Imp Просто дъщеря ми беше командировка 3 месеца и то точно от юни до август и с двете си деца ,та ща не ща трябваше аз да се занимавам и 2019 и 2020.Е,сега няма как да не се занимавам с последния,че другата дъщеря ще се разсърди. Yum При това имам вече солиден опит! Wink Сега "гоня" следващия медал - първото ДЗИ и кандидатстване! Smiling Imp

# 398
темата се измести, но мисля че  много измести основата тема, заложена в заглавието, и така се размива полезността за училища
Да, определено се измести темата в ненужно споделени насоки за развитие и изкривено "доказване" на криворазбрани положения.

Хубаво е да се придържаме към темата за да е полезна на хората. 🤞

# 399
  • София
Надявам се дискусията да се върне по темата, защото последните мнения с нищо не помагат.

Ще съм благодарна на мнения за 51-во училище, 7 СУ.

# 400
Надявам се дискусията да се върне по темата, защото последните мнения с нищо не помагат.

Ще съм благодарна на мнения за 51-во училище, 7 СУ.

Аз за 51 съм чувала, че вътре е направено много добре, “луксозно”, но като обучение не е нещо особено

# 401
На какво ниво е 30то? Не се учи? Не се преподава? Базата е зле?
За базата нищо не каза, но за дисциплината сподели - ужасна. Постоянно текучество и на учители. Като цяло не беше доволна и ми каза, че ще си маха детето оттам.
Много е субективно това с мнението за училищата - за едни едно училище е перфектно, за други - не.

# 402
  • у дома...
Тази година учители не са сменяли. Дори и заради пандемията. За следващата от сега се знае, че ще има нов учител, носител на езика  И проблем с дисциплината няма. Не и повече, отколкото в други училища. Поне в два от осмите класове, върху които имам поглед. Все пак всичко зависи и от самото дете. Ако иска да учи и научи, възможности бол. Ако не иска и си търси оправдание за едно или друго - също. Миналата година баловете за приемане се движеха между 396 и 340. В момента изграждат и СТЕМ център.

# 403
Сигурно е писано по -напред , но моля актуално мнение за немските и френските паралелки в 35-то училище. Как е дисциплината и преподаването по езика-учи ли се сериозно?

# 404
  • София
Какво е СТЕМ център?
СТЕМ знам какво е.

Общи условия

Активация на акаунт