Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 3

• 67 765
  • 742
  •   1
Отговори
# 465
  • sofia
На практика първата година се учи само език в НТБГ с хорариум като в езикова паралелка, но така е в много училища, които не са езикови. В Джон Атанасов е по същия начин въпреки, че е професионално училище.
Скрит текст:
И, да езикът би могъл да се научи ако ни спестят извънредните положения. Много зависи и от детето. Аз съм майката с руския, за което съм безкрайно недоволна, защото щеше да е  бонус освен специалност да научи и нов език, но не би. Синът ми е в "Електронна търговия" и аз съм от доволните родители от училището. Балът за влизане в НТБГ през последните години е  по - висок от НФСГ.
Да уточня, че НТБГ и НФСГ също са професионални училища. И в повечето (не във всички) професионални училища е аналогична схемата с чуждия език в 8-ми клас и после намалява хорариума. Аз лично, смятам догодина да включа курс по първия език (немски), а втори ще му е английски.
За да сте наясно какво и с какъв хорариум ще учат децата, разгледайте учебните планове на отделните специалности. Повечето са ги качили на сайтовете си.

# 466
Много ви благодаря момичета, изчистих си картинката.Точно това ми беше чуденката, ако не е успеем с езикова ... какво да слагам след тях Simple Smile, защото моето момче е супер неориентирано Sad....само знаем, че не иска компютри Simple Smile

Ами то и балът на второ класиране миналата гид. в НТБГ не е никак нисък. Много малко над него беше 18то и 32ро

Балът в НТБГ и 32-ро и 18-то се образува по различен начин. В първото е МАТ*3 + БЕЛ*1. Във другите две МАТ*2 и БЕЛ*2.

Само в тази връзка да кажа , че това което намирам като информация за НТБГ също се взимат МАТ*2 + БЕЛ *2...както при езиковите Simple Smile

Последна редакция: чт, 24 юни 2021, 12:17 от Bobchetto

# 467
Да, точно така е - МАТ*2 + БЕЛ *2 . Също и за НФСГ. Там обаче изучаването на език е разширено, а не интензивно.

# 468
За професионална гимназия за мен РИЧЕ е по-добрият вариант. Така или иначе разликата в броя на часовете между РИЧЕ и ИИЧЕ е 144 общо за двата гимназиални етапа, а и си спестяваш покриването на учебен материал за две години в една. Има  разлика в очакваните нива по ОЕЕР - В 2.1 за ИИЧЕ и В1 за РИЧЕ, но не виждам в това сериозен проблем.

# 469
  • София
Да попитам за 105 СУ „Атанас Далчев“ - много противоречиви неща чета и чувам за обучението и от 5-7 клас и сега, след 7ми клас... Ще съм благодарна за всякакви насоки!  Two Hearts

# 470
Да попитам за 105 СУ „Атанас Далчев“ - много противоречиви неща чета и чувам за обучението и от 5-7 клас и сега, след 7ми клас... Ще съм благодарна за всякакви насоки!  Two Hearts
На моя приятелка малкото дете учи там и тя е доволна. Баткото завърши Джон Атанасов и хич не им харесваше. Средата беше проблемна. Имаше няколко деца, които тормозеха по-свитите. Имаше и позитиви. Детето завърши Възобновяеми енергийни източници. Имаха стажове и им предлагаха работа, но той каза, че не иска да работи това и кандидатства.

# 471
  • София
От професионалните са елит, а в общото класиране са малко след най-желаните езикови и подобни. Според мен е някъде към 18-то.

# 472
  • В царството на игрите:)
Балът в НТБГ и 32-ро и 18-то се образува по различен начин. В първото е МАТ*3 + БЕЛ*1. Във другите две МАТ*2 и БЕЛ*2.
Балът в НТБГ също се образува с удвояване и на математика, и на БЕЛ.
Само искам да вметна, че докато водещият мотив при избор на училище е балът, а не желанието и възможностите на детето ще има много деца, които няма да са на точното място. В повечето случаи родителите са тези, които смятат, че "балът не трябва да изгори" с някое училище, което не е елитно. Имах приятелка с типичен случай в това отношение. Детето не искаше да учи немски, но балът му стигаше за немската и беше големия зор да е там, щото имал бал. Е, премести се. Така, че, би било да се намери най - оптималния вариант, което не винаги е лесно, но не е и невъзможно Simple Smile

Последна редакция: пт, 25 юни 2021, 11:02 от milmich

# 473
Балът в НТБГ също се образува с удвояване и на математика, и на БЕЛ.
Само искам да вметна, че докато водещият мотив при избор на училище е балът, а не желанието и възможностите на детето ще има много деца, които няма да са на точното място. В повечето случаи родителите са тези, които смятат, че "балът не трябва да изгори" с някое училище, което не е елитно. Имах приятелка с типичен случай в това отношение. Детето не искаше да учи немски, но балът му стигаше за немската и беше големия зор да е там, щото имал бал. Е, премести се. Така, че, би било да се намери най - оптималния вариант, което не винаги е лесно, но не е и невъзможно Simple Smile
Знам за "да не похабим бала" и не разбирам тези родители. Голямата ми дъщеря е студентка, но когато кандидатстваше бала в НТБГ се образуваше 3*МАТ +1*БЕЛ. Сега може да са променили регламента. А изказването ми беше свързано с това, че не трябва да сравняваме близки балове, които се образуват по различен начин. Ако сравняваме 100 със 450 токи е очевидно, че както и да са смятани разликата е голяма, но когато става дума за малки разлики, те могат да се дължат на различната тежат на оценките, а не на по-нисък интерес към училището.

# 474
  • София
И такива случаи има, но балът е като пари в джоба - с тях можеш да сложиш на първо място само едно нещо. С едни и същи пари можеш да купиш стока със сходни цени - кеф ти английски, кеф ти немски, кеф ти математика или нещо друго. Със същия бал детето е можело да не го хаби за немски, а за английски, отличниците се разпределят горе-долу равномерно между всички най-желани гимназии. Никой не е казал, че трябва да учи немски с максимален бал, има и други езикови гимназии.

# 475
  • София
Значи искате да кажете с бал 400+ да не е в елитна гимназия, а в Хенри Форд, щото искал да стане монтьор. И утре като се огледа в обстановката и да иска местене. Това може да стане само през трупа ми. Като не иска немски, опции други колкото искаш. Но да са прилични и да, аз съм от тези точно родители, които не разрешават да се похаби бала. Средата е много важна във всяко едно отношение. Езиците ще ги научим по един или друг начин.

# 476
  • София
Спокойно, много майки разправят така, но на финала им светва, че не си заслужава да изгърмят точките за нискобалово училище, само защото детето искало. В допълнение звучи либерално и почти бунтарско. Реално не им стиска да следват либерализма да е само и единствено така, както казало детето. Детето може да казва всичко, то няма нито знанията, нито опита, за да сметне нещата стратегически.

# 477
Съседче на свекърва ми беше прието в СМГ. Каза на родителите си, че не му се пътувало всеки ден и се записа в най-доброто люлинско училище. После завърши университет и сега е много скъпо платен програмист. От малък беше много умен, но и с характер и правеше каквото си иска. Успехът на един човек се гради на много качества. Интелектът не само, че не е единственото качество, но и много често не е най-важното.

# 478
  • София
Хайде, хайде....

# 479
  • софия
Съседче на свекърва ми беше прието в СМГ. Каза на родителите си, че не му се пътувало всеки ден и се записа в най-доброто люлинско училище. После завърши университет и сега е много скъпо платен програмист. От малък беше много умен, но и с характер и правеше каквото си иска. Успехът на един човек се гради на много качества. Интелектът не само, че не е единственото качество, но и много често не е най-важното.
Силно изявените деца не може да бъдат правило, защото са единици. Интелектът, поставен в неподходяща среда, не е сигурно до къде ще се развие и как ще бъде ползван.

Доп. Мога да дам обратен пример. Невероятно ярко и умно дете, прието в НГЕДЕК, избра румънското училище, защото му е близо. Родителите му никога не са му се бъркали. Ама, като казвам никога, съвсем никога за нищо. Още първия срок вече искаше да се мести от там. Да де, ама изборът вече не е голям и от румънското не можеш да се преместиш в НГДЕК, което беше точно училище като за него.

Последна редакция: сб, 26 юни 2021, 08:00 от zvаnchе

Общи условия

Активация на акаунт