Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 3

• 67 658
  • 742
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Добре, де, Андариел, зададох ти конкретен въпрос за случая с китайския... Но не ми отговори. Ти 18-то ли би написала заради бала по-висок или все пак 138-мо заради повечето опции за изучаване на езика на ниво? Ако отговрът ти е 18-то, значи водещо е  не ученето толкова, колкото просто по-престижният прием. Същото е и с елитните всъщност, например  с английските  и немските -  има хора, които откровено предпочитат  2 АЕГ пред 1 АЕГ, 73-то пред  НЕГ,  независимо, че първата и в двата случая традиционно е с по-висок бал. И какво, двете гимназии са все с английски/респективно немски, тоест равни по твоята дефиниция желания, значи всеки трябва да избере 1 АЕГ/91 НЕГ заради бала... Ами не, не всички го правят. И не  защото са непременно заблудени и  незнаещи. Разбира се, че и много неинформирани хора има, ама нека само на база по-различна подредба от нашата да не причисляваме всички към тази група.

Последна редакция: пн, 28 юни 2021, 20:03 от пенсионирана русалка

# 601
  • София
Хубаво, като е само желанието, тогава с високия бал да пишат нискобаловите и това е!После винаги има някой, който се вайка, че не бил разбрал, че писал по-нискобалова паралелка, пък съученичката писала по-високобалова, и въпреки че съученичката е по-зле от нашето виж как влязла, а ние сме по-назад... Може би греша, че се опитвам да предупредя да внимават какво пишат, защото се "стреля веднъж" и после заекът минал баира. Тази мантра само с желанията накрая може да изиграе доста лоша шега, но всеки си решава какво да прави.

Аз ти разбрах съвета и ме накара да се замисля. Определено ще се водя на 1 място от желанията на сина ми, но ще имам предвид и твоя съвет. Когато има категорично предпочитание за училище/паралелка, тогава разбирам писането й на 1-во място, независимо дали е с по-висок/нисък бал.

# 602
  • София
Ако искам да уча китайски и само китайски за всичко на света, ще пиша най-добрата китайска в най-доброто училище, после другата китайска. Ако има трета китайска, за която зная, че нещата не са добре, няма да я пиша. Защото колкото и да искам да уча китайски, все пак искам да го уча в добри паралелки в добри гимназии, а не където е и да си губя времето. След двете читави китайски  гимназии ще напиша нещо друго. Но ако съм с твърде висок бал е много вероятно да ме приемат още в първата китайска, защото конкурентите ми по бал ще са малко.

Последна редакция: пн, 28 юни 2021, 19:54 от Andariel

# 603
Коментирате приличните учители, но не и приличните хора…
И само за пример- в класа на сина ми, повечето деца са с 5 по БЕЛ и в същото време с около 85-90 т. на НВО БЕЛ. За съжаление, точно тези 11т разлика в балообразуването ще нареди родителите в тази тема!
Иначе, благодарим за разбирането. Мнението Ви беше абсолютно на място и особено полезно

Точно това се случи и със сина ми миналата година - представи се супер на НВО и по двата предмета, но в училище и двете госпожи отказаха да го изпитат за 6-ца, защото нямали време - трябвало да изпитват много деца и му оставиха 5-ци за годината. Това в така желаното и "елитно" 22-ро СЕУ. И, както и да го гледаме, това са си - 22 точки,  но...... Сега разбрах, че всичко си е било за добро, защото 127-мо е наистина е страхотно и той, и аз сме много доволни, че е там.
Лейди Касиопея, може ли да споделиш с какъв език, че ние гледаме за испански но няма да имаме точки за испанската Sad .... а четох, че 127-мо е доста зле от към математиката, но с езика как е особено като подготвителна година и то през повечето време дистанционно ( в 9-ти ще учи ли други предмети на съответния език). Виждам, че 4-5 нови паралелки отварят и честно казано се притеснявам дали ще има желаещи и дали няма да увиснем накрая и да търсим друго ако не съберат достатъчно желаещи деца.

# 604
  • София
По-назад описах личния ни случай с източните езици. Балът беше космически и ако бях приела без забележки желанието за корейски или японски (вече не помня, беше източен език) в 18-то като първо желание, щяха да приемат детето по първо желание и точка. Балът му стигаше и му оставаше. Но аз хич не бях хепи от такъв вариант, защото такива желания могат много бързо да отшумят у детето и после какво правим? Едно голямо нищо щеше да се получи. Затова сключихме сделката за писането на високобаловите и частните уроци, ако в един момент все още държи на екзотичния език. Поех риска от това после да има недоволство от типа "защо ме накара да уча математика/немски", вместо "защо ме остави да пиша 18-то, а не ме накара да запиша друго". Най-егоистично за мен като родител по-лесен за понасяне щеше да е първият тип недоволство. На детето беше абсолютно доволно и нямаше драми нито от първия, нито от втория тип".

# 605
  • София
Ако искам да уча китайски и само китайски за всичко на света, ще пиша най-добрата китайска в най-доброто училище, после другата китайска. Ако има трета китайска, за която зная, че нещата не са добре, няма да я пиша. Защото колкото и да искам да уча китайски, все пак искам да го уча в добри паралелки в добри гимназии, а не където е и да си губя времето. След двете читави китайски  гимназии ще напиша нещо друго. Но ако съм с твърде висок бал е много вероятно да ме приемат още в първата китайска, защото конкурентите ми по бал ще са малко.

Коя е най-добрата, тази в 18-то или тази в 138-мо? Целта на този пример беше просто да илюстрира, че има случаи, макар и по-редки, в които по-нискобаловата паралелка заради добър, мотивиращ учител и ред други позитиви може да предложи повече. Това въобще не значи, че 138-мо е в цялост по-добро от 18-то. За други езици е ясно кой е фаворитът между двете (поне за повечето хора)...

# 606
  • София
Нямам представа къде е по-добрата, но ако ми е важно ще проверя лично като родител, ще питам, ще рразпитвам и ще реша, защото детето няма опит и знания по въпроса. По същия начин навремето с теб говорихме за НЕГ и 73-то. Второто отпадна не защото е по-зле, а защото НЕГ беше най-добре по всякакви причини.

# 607
  • София
Нямам представа къде е по-добрата, но ако ми е важно ще проверя лично като родител, ще питам, ще рразпитвам и ще реша, защото детето няма опит и знания по въпроса. По същия начин навремето с теб говорихме за НЕГ и 73-то. Второто отпадна не защото е по-зле, а защото НЕГ беше най-добре по всякакви причини.

Факт Simple Smile Ама само не разбрах защо мислиш, че родителят не е проверил/разпитал.. Още повече, че става дума за учител по език, макар не азиатски, в столична гимназия.

# 608
  • София
Не оспорвам проверяването от страна на родителя в конкретния случай. Писах като принципно положение за желанията и баловете, просто за по-лесна и по-ясна илюстрация дадох по-контрастни примери. А личната ни история разказах както са фактите. Единствено от желание да помогна на хората и да покажа, че не си пиша врели-некипели, а лично сме го имали такъв случай вкъщи и тогава именно разбирането за важността на подредбата на желанията ни спести нататъшни проблеми и недоразумения.

# 609
Хора, спрете се, темата се оспами и хората, които се интересуват от неелитните училища, не могат да намерят информация, а точно сега тя им е много нужна! ЕГ, СМГ и т.н. от елита нямат място тук!!!

Bobchetto - синът ми е математика с АЕ/ФЕ. Класната им по АЕ беше само за тази година и другата пак поема 8-ми клас. Страхотна е - аз съм много доволна. Искрено се надявам другата година пак да попаднат на такава класна.  До колкото знам би трябвало да учат предмети на АЕ другата година, но кои точно - не знам. Паралелките са от всеки профил по 2 - една с АЕ и една с ИЕ. Не вярвам да не се съберат деца - училището си е желано. Миналата година наплива е бил доста по-голям в сравнение с предишни години, съответно и бала е скочил.

Дописвам - тази година математическа паралелка няма да има!

# 610
  • София
138-мо не е високобалово училище, Лейди Касиопея, и точно тук му е мястото. Познавам дете в тази паралелка, сега ще е 11 клас,  много са доволни хората, скоро разбрах и за нагласите и проучванията  на  тази дама със седмокласника, отделно имам прекрасни лични впечатления от включванията на потребителката Занда Ксурик тук, във форума, която преподава в 138-мо китайски.. Кое е  толкова дразнещото? Направих просто паралел, че такива, наглед по- странни избори и подредби, има всъщност и при високобаловите училища..

Последна редакция: пн, 28 юни 2021, 20:19 от пенсионирана русалка

# 611
Нищо не казвам за това, което написа за 138-мо, дори напротв - мисля, че е много полезно. Спора и обясненията за това как трябва да се редят желанията, за бала и т.н. - ето на това не му е тук мястото, защото самата тема не е отчетна. Вярвам, че тези въпроси са дискутирани и тепърва пак ще бъдат обсъждани в седмокласната тема. Постоянното "изплуване" на елитните училища тук не е полезно за никого и само оспамва темата, защото темата не е за тях. Елитните е ясно кои са - хората искат да прочетат за другите и именно затова са тук.
И пиша по принцип за спама, не към някого конкретно Simple Smile

# 612
Понеже сте забистрили източните езици да кажа и аз от опит! Миналата година нашата госпожица беше писала 18-то с ЯЕ веднага след високобаловите у-ща.На първо класиране не и достигна много малко за ФЕГ.Отидохме да подадем заявление за участие във второ класиране и като видя 18-то каза "Това не е у-ще ,това е дворец и искам тук да уча".В този миг настъпи трагедията,защото аз съм баба и,а майка и беше командировка за 3 месеца и то точно беше заминала и за връщане няма начин.Последва един минителефонен скандал с участието на трите ни и...малката ,като магаре на мост не отстъпи и вместо заявление за 2-ро класиране направо се записахме ЯЕ.Изобщо не съжаляваме за избора на детето,защото се чувства прекрасно,в хубав клас и явно има талант за езици,защото японския не и се опира.Учителките по японски бяха две и двете много добри.Щастлива е и ние също.
                  За френската паралелка отзивите на познати също са положителни.Единствено за паралелките с немски не се чуват добри отзиви.
                  Пропуснах за 138-о у-ще - там китайския е на по-високо ниво от този в 18-то.Там се учат много от децата на служители от посолството на Китай и моя позната е изключително доволна от изучаването на езика.Това е от втора ръка и не мога да гарантирам дали е точно така или хвалбите са големи.За ЯЕ обаче е лично впечатление .

# 613
  • София
Толкова е субективно понякога всичко.. Аз пък от приятелка, даваща частни уроци по немски на деца от едва ли не всичките елитни и неелитни училища с немски в столицата,  на чиято преценка се доверявам на макс,  съм чувала преди време (година, макс две, да кажем) прекрасни отзиви за преподавател по немски точно в 18-то. Просто уви, не запомних името, но мога да попитам.  Ясно е, че една птичка пролет не прави и няма как тя да предава на всички немски паралелки по випуските, ама тогава ми направи огромно впечателние твърдението й, че натоварването от страна на въпросния преподавател, даденото от него като знания и исканото от учениците съответно, темпото на работа и т.н изпреварват като цяостна картинка часовете при някои учители в баш елитните с този език..

Колкото до китайския в 138-мо, ето как от различни места се чува едно и също. Simple Smile

Последна редакция: пн, 28 юни 2021, 22:31 от пенсионирана русалка

# 614
  • Ланкър, планините Овнерог
Яд ме е, че моето баш китайски отказва. Запънало се е на корейски или японски. За 138-мо има шансове заради балообразуването. Корейският там обаче е като втори език на професионалната им паралелка за туризъм. Първият език е английски. Утре пак ще се опитам да набутам китайския, въпреки че и двете със сестра й ме оборват, че езиците хич не са все тая (яЕ, корЕ, китЕ)

Общи условия

Активация на акаунт