НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 135

• 34 616
  • 749
  •   1
Отговори
# 615
Мъчно ми става обаче за близки които определено си вредят с доста въглехидрати (като визирам тук кофти въглехидратите, но и кофти мазнини, глюкозо-фруктозен сироп- понеже са по-голямата част от менюто им).
Скрит текст:
Но пак не им налагам какво да ядат- ако са искали са щяли да променят нещо. Най-добрата ми приятелка никога не е спазвала диети, никога не е ограничавала нещо. Всичко яде- и готвено, и джънк. Какъв би бил смисълът да и повтарям да махне това или онова- като знам, че няма да стане? Тя самата си казва, че знае, че джънкът е вреден, но и е вкусен. Има ли смисъл да "цъкам" неодобрително всеки път когато сме заедно и да и изнасям лекции? Аз не виждам такъв. Нека сама решава кое е ок за нея...Ами, нямам и амбиции да променям хората по мой модел. Няма голяма полза от непоискан съвет.  

# 616
Аз като по-нова в темата да кажа- вманиачаване не виждам, етикетиране и подигравки също. За мен лично е много полезно обсъждането тук. Освен това когато питам нещо  веднага получавам отговор, при това от няколко човека. За което наиситна благодаря! Hug

За познатата на Джема- да, и аз така разбрах нещата, Джема
Скрит текст:
- тя е потърсила подкрепа от тебе. Ясно е, че нищо не налагаш, а само предлагаш идеи за преодоляване на проблема.
А моето мнение да и предложиш да започне някакъв режим беше в такава посока- самият факт на занимание с  режим на хранене малко ще префокусира мрачните мисли на  жената. Не е нужно да спазва нещо чак толкова стриктно, но да се отвлече малко, да прави нещо за себе си, нещо позитивно.  В този смисъл.
И наистина ако пак ти поиска съвет- предложи и да посети психолог. Не лекар, психолог. Давам идея-  ако детето и е ученик, може да се обади на училищния психолог /или педагогически съветник/, във всяко училище има такъв човек и родителите могат да се обръщат към него по различни проблеми.  Тази загуба в семейството се отразява пряко на детето, така че може да се консултира с  училищния психолог, ако се притеснява да търси други.  Поне да поговори с него.

# 617
Наскоро бях упрекната, защото се оплаках че ми е студено, че моят режим не е правилен и то от хора с купчина мас и сума ти кила отгоре,но го приех като БЛАЖЕНИ СА НЕВЕЖИТЕ. В тоя ред на мисли на тия години хич не дреми кой какво мисли.

# 618
Не видях нищо подигравателно, а по-скоро хумористично, в разговора. Трябва ли винаги да сме сериозни? Пък и както каза Долчето, тук си гукаме, не по другите теми за другите режими.

По принцип да плюеш нещо и да го отричаш, без да си се поинтересувал повече от него или да си го опитал, не е много коректно. За себе си мога да кажа, че съм спазвала великденските пости преди години и толкова зле се чувствах, най-вече психически, че не бих била веган. Само мляко, сирене и месо ми бяха в главата. Ами защо да се мъча, за да яхна и аз вълната.

А също и колеги, залитащи към вегетарианството, са ме питали защо ям всеки ден месо. Така и не разбрах за какво трябва все да гледаме в чуждите чинии.

# 619
Явно всеки си интерпретира написаното според собствените си възприятия.
Аз тук подигравки и изказвания в духа на морално превъзходство не чета, само на съчувствие и негудувание от непоискани съвети от околни, неблестящи с оптимално здраве.

# 620
Лично аз още се възстановявам от предишния си "въглехидратен" живот Simple Smile Хем се стараех да се храня предимно с бавни и пълнозърнести вгх, плодове, зеленчуци, семена, на боклуци и газирано не бях фен и т. н. И сега не ми е за цел да поддържам всеки ден супер ниски въглехидрати. Даже и не ям месо чак всеки ден. Но е абсурд да се върна към предишните нива на въглехидрати- дори и да са бавни въглехидрати. То и трудно бих надвишила вече определено ниво на вгх с режимна храна (а не ограничавам кореноплодните, само картофите избягвам)...

# 621
Лично аз още се възстановявам от предишния си "въглехидратен" живот Simple Smile Хем се стараех да се храня предимно с бавни и пълнозърнести вгх, плодове, зеленчуци, семена, на боклуци и газирано не бях фен и т. н. И сега не ми е за цел да поддържам всеки ден супер ниски въглехидрати. Даже и не ям месо чак всеки ден. Но е абсурд да се върна към предишните нива на въглехидрати- дори и да са бавни въглехидрати. То и трудно бих надвишила вече определено ниво на вгх с режимна храна (а не ограничавам кореноплодните, само картофите избягвам)...

Как структурираш храненията в ден без месо, от къде набавяш протеин ?

# 622
Протеин набавям от риба, яйца. Рядко ми се случва и да имам ден с 2 хранения с месо. Понякога ям яйца по 2 пъти дневно.

# 623
Аз досега прочетох остър тон само от Дез. Нито някой се е взел за по-по-най, нито това е целта. Аз действително съчувствам на хора, които искат, имат нужда, но не могат да спазват режим на хранене. И не смятам, че е лесна работа. Просто се иска и определен тип характер, нагласа, разбиране. За какво да си мисля, мечтая и ям парче пица, като знам, че нищо добро няма да ми даде. Я, по-добре да си хапна 2 яйца или сочна пържолка. Ама това съм аз, не ми е трудно да не си мечтая за безполезни храни. За друг обаче не е баш така.
Аз писах по-напред - мога да пуша една-две-три цигари, после една седмица да не се сетя. Еми не се хваля, щото не е до воля...не знам до какво е. Може би не се пристрастявам.

# 624
Аз обичам въглехидратите и джънка, още ми се ядът, но обичам здравето си повече.
Когато ми се дояде нещо грешно гледам да си направя режимно хапване, което обичам. Като съм сита не мисля за глупости.

# 625
Е то и аз ги обичам, нищо че не ги ям и точно причината е, че обичам здравето си повече. Бих добавила и чувството да не те боли нищо е несравнимо.

# 626
Да, прияжда ми се хрупкаво тесто понякога (пред цикъл). Хапвам нещо друго и забравям.
Понякога обаче решавам да се поглезя, поддавам се и изяждам порция паста или парче пица (май 2 пъти за 1 година). Еми после не ми е добре на стомаха - едно къркорене, газове, рязко огладняване. Бързо ми мина меракът.

# 627
А на мен нещата, с които прегрешавах са все противно сладки. Тесто не ми се яде особено, но виж сладолед да, ама да е с всука който помня, а той изобщо не е същия. Иначе стомашни проблеми не съм имала от чиитването, ама вкуса хич не е това което трябва да е.

# 628
Аз за около 2 години може да се каже, че съм опитвала от всички категории които преди ядях (пък ако ще и да е еднократно и съвсем по малко)- ами, оказва се, че почти нищо не ми е вкусно колкото преди, някак съм отвикнала да искам такива неща. Един плод не ме разяжда да искам още един. Хлебните неща са ми едни такива сухи...Млечен шоколад не ми се яде- той има вкус на много захар с какао. Единствено сладолед и торта са ми вкусни колкото преди- стига да не са накъртващо сладки (аз и преди правех домашните сладкиши с по-малко захар). Последните 2 (сладолед, торта) съм си позволявала много рядко- при повод. Като цяло, нямам никоя незаменима храна от преди режима на която да не мога да устоя...

Последна редакция: пн, 07 сеп 2020, 22:22 от dolce miele

# 629
Здравейте.
С риск да ме намразите, но ..хората с психически праблеми е по-добре да се избягват.Понякога така се вкопчват в човека, обърнал им внимание, че много лесно от обожание(защото единствен си им обърнал внимание) преминават към чиста омраза, при най-малката неудача в живота им....Ако имат сериозен проблем, промяна в храненето е последното, което им трябва...
Хубаво е да сме съпричастни и помагащи, но трябва да обичаме себе си повече.
Аз се радвам, че колежките ми се научиха, днес една черпи и имаше месо, сирене...режимна храна😁. Само дето изядох 2 шепички печени ядки-лешници, бадеми..., ама ..мноого вкусни ми се видяха😆.А, за десерт си хапнах няколко зрънца грозде😁.

Общи условия

Активация на акаунт