Tичане (6)

• 69 590
  • 743
  •   1
Отговори
# 720
То и аз в момента се оглаждам за нови маратонки за асфалт, но хоките са ми доста над бюджета. До сега тичах с едни адидаси за около 80лв. Най-много да дам около 120 за асикс, все пак имам тяхни за трейл тичане и са ми удобни.

# 721
Здравейте.Искам да пробвам да тичам.Обичам да ходя много,спортно ходене също,но не обичам да тичам.Сега съм си поставила за цел да го включа в програмата ми за отслабване.Имам ап- стъпка по стъпка за тичане.Въпросът ми е за обувките Ще помоля за препоръка от Декатлон като за начало.Ще тичам в гора,абсолютно начинаеща съм в тичане и имам халтави глезени.Какви обувки да си взема?
Благодаря много! 🌻

# 722
Първо да кажа, че ако целта е отслабване - то бързото ходене е по-добре от тичането. Но ако все пак сте решили да тичате - няма лошо, но то е за подобряване на спортна форма и е важно да ви харесва.
За обувките препоръчвам да си вземете някакви трейл маратонки, в декатлон не съм обръщал внимание какви продават. Последните ми 2 чифта маратонки са Асикс закупени от KeyFashionStore, имат хубави намаления особено сега есента. Там си изберете категорията да ви е за планинско бягане.

# 723
  • Перник
Първо да кажа, че ако целта е отслабване - то бързото ходене е по-добре от тичането. Но ако все пак сте решили да тичате - няма лошо, но то е за подобряване на спортна форма и е важно да ви харесва.
...

С времето бягането  става все по-хубаво. В началото е трудно, човек се уморява по-бързо, задъхва се, боли го тук там...Но особено ако бягаш сред природата постепенно започва да ти носи все повече удоволствие.
За обувките - не съм пробвала декатлонски, които са специално за трейл. Тези, с които съм бягала се пързалят доста, а това не е добре. В момента бягам по баирите с HOKA и Адидас.

# 724
За съжаление не се отслабва от бягането..
Бягам през студения сезон с треил маратонки Асикс.Бях го занемарила през жегите,сега имам да наваксвам..

# 725
Не се отслабва от бягането? Това сериозен коментар ли е ? не се сваля от кардио? Нищо не сваля мазнините по тялото ми по-бързо от ежедневно тичане, но вече не го практикувам всекидневно заради стави.

# 726
По принцип ще свалите килограми, ако... Ако запазите калориен дефицит при така увеличената активност. Когато един човек реши да отслабва с тичане - хубаво е да следи и какви калории поема, защото понякога (съвсем нормално организма си го иска) увеличава енергийния прием без да го съзнава. А за да се оформи хубаво тяло и да се избегнат контузии са си нужни и силови тренировки. Естествено всичко е строго индивидуално и зависи от къде идваш и къде се целиш като кг и телосложение.

# 727
Бягам от 20 години всеки ден.(сега малко бях паузирала,не съм качила,даже съм надолу) Винаги съм спорувала,цял живот. И да,с бягане не се отслабва,само с калориен дефицит.

# 728
Ама калорийният дефицит важи за всяка физическа активност, която не надвишава поетите калории за деня? Не разбирам защо бягането си визира, като това се отнася за всеки спорт. Аз , ако съм напълняла и искам да отслабвам, бягането ми е най-добрият приятел. Очевидно, че, тялото достига плато в един момент и нещо трябва да се намали (храна) или увеличии (спорт), за да продължат резултатите.

# 729
Аз (лично) бягам за поддържане на форма и най-вече - чисти ме психически (3 пъти седмично по около 8 км на бягане) + силови в останалите два дни и един ден почивка. Това ми е "златната среда. Не се старая да качвам/ отслабвам + в моята възраст хормоните сами си определят на къде да тръгне кантарът и себеусещането за физическо състояние.
След като родих преди 10 години, когато тръгнах да отслабвам (бегач съм от преди да родя, качих 15 кг) и за да се върна към стандартния си режим, отделих около година за да сваля малко кг. Бях обърнала тренировките. Бяганията бяха по 2 пъти седмично и не повече от 3-5 км. Важно ми беше да не натоварвам кръст/ стави, да си върна мускулната маса и тонус.
Но да. Всеки организъм е различен, тичането, пък и коя да е активност е полезна. Успех желая Hug

# 730
MDD91 ,понеже темата е за бягане,а не за друг спорт. И някой каза,че ще включи бягането в режима си за отслабване. Иначе важи за всеки спорт,ест.

# 731
Аз бягам напоследък 2-3 пъти в седмицата, отделно почнах и на фитнес да ходя.Но си държа на едни килограми от края на лятото, тогава даже тичах по-често.
Та ако не свалиш малко приема на калории, няма как само с бягане да отслабнеш.

# 732
Кое мислите, че е по-щадящо за ставите: бягане на пътека или на открито?
Попадам на противоречива информация и затова питам.

# 733
Зимата бягам на пътека и усещам натоварването в ставите значително по-леко. Дали е само при мен, нямам представа, но изчезнаха болките в тазобедрените стави,,които се появяват при бягане навън.

# 734
  • Перник

За ставите - не знам, но за мен лично няма нищо по-хубаво от бягането навън (за мозъка най-вече) Simple Smile Аз мразя да бягам на пътека - много по-натоварващо ми е от бягането на открито. Като "на открито" може да е стадион с тартан, със сгурия, асфалт, черни пътища с чакъл, горски пътеки, покрити с трева, листа... Всяко от тези натоварва ставите различно. Има значение и денивелацията, както и влажността. Както не е валяло вече месец черните пътища, по които бягам са твърди като асфалт, но удоволствието да си в есенната гора е несравнимо с това да гледаш стената Simple Smile