Tичане (6)

• 76 627
  • 759
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте!
Аз съм съвсем начинаеща. На 42 г. Кг ако има значение ще ги напиша.
Никога не съм бягала/тичала, освен за покриването на нормативите в училище.
И в един прекрасен ден се наложи да започна. Трябва да се явя за физически изпит за работа. От 28.04 започнах с по 10 обиколки на стадиона и по се определям като зле. 4 км ги правя за 27 Мин 10 секс. Ако искам да взема прилични точки, времето за 800 м трябва да ми е 3,40. Ез аз ги вземам за 4,10 😭
Лошото е, че не знам колко време имам за подготовка и отделно как да се подготвям. До сега бягах по 10 обиколки, 6 дни седмично и един ден почивка.
Проблема ми е в издържливостта. Точно първите две три обиколки са ми най-трудните. След това нямам особен проблем. Но искам да подобря резултатите си. От къде да започна?

# 631
Йоко, какъв "норматив" трябва да покриеш? 800 метра за 3,40 или има и други дистанции? Ако имаш 800 метра само, потърси тренировъчни планове за тази дистанция.

# 632
Йоко, какъв "норматив" трябва да покриеш? 800 метра за 3,40 или има и други дистанции? Ако имаш 800 метра само, потърси тренировъчни планове за тази дистанция.

# 633
  • София
Не ти е проблемът в издръжливостта, а в скоростната издръжливост.
Почни интервално бягане.
Примерно:
200 бързо
200 бавно
Бързото е с темпото за изпита.
Бързите отсечки са 12 бр.
Когато можеш да ги направиш, минаваш на 200 бързо и 100 бавно. Когато се справиш с това, действаш по този план.

# 634
Благодаря за съвета!
Утре съм на стадиона и ще опитам така: първите 200 м бързо, вторите 200 м бавно, и така ще повторя да речем 6-7 пъти или докато имам сили и издържа.
Още веднъж благодаря! Утре ще пиша какво съм направила и как се чувствам Relaxed

# 635
  • София
Здравейте!
Аз съм съвсем начинаеща. На 42 г. Кг ако има значение ще ги напиша.
Скрит текст:
Никога не съм бягала/тичала, освен за покриването на нормативите в училище.
И в един прекрасен ден се наложи да започна. Трябва да се явя за физически изпит за работа. От 28.04 започнах с по 10 обиколки на стадиона и по се определям като зле. 4 км ги правя за 27 Мин 10 секс. Ако искам да взема прилични точки, времето за 800 м трябва да ми е 3,40. Ез аз ги вземам за 4,10 😭
Лошото е, че не знам колко време имам за подготовка и отделно как да се подготвям. До сега бягах по 10 обиколки, 6 дни седмично и един ден почивка.
Проблема ми е в издържливостта. Точно първите две три обиколки са ми най-трудните. След това нямам особен проблем. Но искам да подобря резултатите си. От къде да започна?
Здравей!
Според мен си потърси треньор, защото ако си сама, малко вероятно да напреднеш  до желаното ниво... мое мнение.
Повече от 10 год. тичах на стадион  (СФ- НСА) и там съм наблюдавала как се подготвят за покриване на подобни нормативи.
Показват техники, къде грешиш, какво трябва да подобриш, как да дишаш ... и най-вече  ти дават оня хъс да го постигнеш, дори и когато си мислиш, че не можеш... от тях чух израза и че ако ти се струва, че не можеш, това означава, че можеш още толкова и че човек никога не е наясно докъде са неговите възможности.
Винаги с голямо удоволствие ги наблюдавахме и се съобразявахме с тях ( не им се пречкахме много  Simple Smile )

Ще успееш! Peace

# 636
Треньор по лека атлетика ли ми трябва?
Имам познат треньор, но е по футбол. Направих миналата седмица една тренировка (загряване и бягане). Та, той ми каза една седмица да бягам десет обиколки и отделно ми показа упражнение за скока на дължина. Бягам по десет обиколки, но някак не усещам никакъв напредък.

# 637
  • Бургас
Йоки, според мен щом бягаш 10 обиколки без проблем, имаш достатъчно сила и издържливост за да си покриеш норматива. Освен това на самия изпит бягаш с други хора и малко или много се увличаш по тяхното бягане. Аз също съм покривала такива нормативи и мисля, че времето е съвсем нормално постижимо. Вярно тогава съм била на 35-36 примерно, ама пък с бягането никога не съм била на "ти".

# 638
И 13 и 15 обиколки съм правила без особен проблем. През почивните дни сутрин бягам, а към 13-14 ч 30 км с колелото в планината или по шосе. Изобщо не се чувствам изтощена.
Проблема ми е скоростта. Не умея да бягам бързо. Нямам техника, нищо нямам и не знам кое как да правя.
Днес започнах с една загряваща обиколка и след това 200 м бързо и 200 м малко по-бавно. Освен, че душата ми излезе успях да сваля няколко секунди от първи сегмент (1200 м за 9м 54 с, а вчера бяха 10мин 11 с.). Вчера 4 км ги взех за 27мин 10 секс, днес за 26 Мин 54 век). Явно не успявам да си дам повечко зор. Утре ще опитам.
Отчитам за грешка, че не сложих сутиена за бягане, а един спортен, с който ми беше дискомфортно .

# 639
  • София
Моят мъж е бивш лекоатлет, участвал е дори на Олимпиада. Съветите, които написах снощи, всъщност са негови.
И моят напредък се дължи на неговите съвети.

Опитай още нещо. Дано го напиша разбираемо. Когато тичаш, бутай с крак земята назад. Тук обаче огромно значение има глезенът.

# 640
йоко, по всякакви подкасти, видеа в ютуб, статии и какво ли не го казват това с интервалното бягане както змия те е посъветвала вече. Искам само да добавя, отскоро слушам the running channel podcast, също с един бивш олимпиец и това, на което много натъртват е, че бавното бягане и почивките трябва да са наистина почивни, че трябва да има голяма разлика между темпата за бягане и да има много почивни тренировки.

За да не звучи като поучаване, защото самата аз не разбирам - слушам тук-там и бягам за хоби ще споделя моя опит. Има много калкулатори онлайн, които смятат какви различни темпа мога да тренирам спрямо вмоментъшното ми време и съм смятала за себе си. Спрямо скоростта ми на 5км, на мен почивното дълго бягане трябва да ми е 6:10-6:50 на км, а бързите отсечки 4:20 - около 40% увеличение във времето при почивка. Преди да го разбера това бягах с 20-30 секунди разлика на км между почивното си темпо и бързото (все около 5:30/км). Все още не мога да свикна да си почивам наистина достатъчно полекичка, но работя по въпроса.

И, последно, аз правя интервали само веднъж седмично, защото е много натоварваща тренировка и трябва възстановяване, за да дам всичко от себе си пак следващия път, в който пробвам (плюс, че е много натоварващо за шините поне при мен). А и се опитвам да се водя по златното правило, че 80% от бяганията трябва да са леки и отпочиващо-заздравяващи.

# 641
йоко,за полицията ли кандидатстваш,че там имаше подобни нормативи навремето..И това бягане с препятствия силно ме озадачава,както е написано.Поясни,че надали става въпрос за хърдели?
Кога ти е изпита..колко време имаш за подготовка?
Да почнем оттам,че аз не бих тренирал всеки ден.И как реши,че трябва да бягаш отсечки по 4 км точно?
По-наясно съм с късите дистанции,но да кажем,че трябва да имаш поне няколко бяганета на 800 метра преди изпита.За бързина не бих тренирал.тепърва..надали имаш повече от месец време,а тя се качва бавно...
Даже си мисля,че повече затруднения ще имаш със скока от място,отколкото с дългото бягане.Там близко ли си до норматива?
Та,общи насоки..Аз бих тренирал с леко загряване 10 мин бягане.После няколко серии на 400 метра.Почиваш един ден.На следващия ден пак няколко серии на 400 метра.След три такива тренировки...леко увеличаваш дистанцията до 600 метра,после до 800.Ако ти остане време може да направиш и няколко тренировки на 1000 метра.И да...скоростна издръжливост ти трябва-може и от 200 метра да почнеш цялата схема,но надали имаш месеци на разположение.
И пак да го напиша..обърни внимание на скока от място,защото там ако си назад 10-15 см от норматива...почти невъзможно е в рамките на месец да го покриеш...
П.П..Сега видях,че то реално норматив няма,а е на точки системата.Та,може и да съм те напрегнал излишно..по-спокойно,ще се справиш:)

Последна редакция: сб, 13 май 2023, 18:20 от Ricko7

# 642
За пожарната кандидатствам. Това препятствие е препъни камък дори за младите мъже на по 31-33 г. То и за това сме само четирима, от които двамата са колеги, млади мъже на по 30 г. От 70-80 мъже само двама решиха да опитат и аз.
Ето това представлява:
https://www.google.com/search?q=%D0%BF%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D1%80%D … mobile-gws-video#
Вижте третото видео, което е две минути.

# 643
  • София
Йоко, синът ми минава тези нормативи всяка година. Учи в АМВР.
Ще се справиш. Осморки ще има ли?

# 644
Йоко, синът ми минава тези нормативи всяка година. Учи в АМВР.
Ще се справиш. Осморки ще има ли?
Няма. Само скок дължина, гладко бягане 800 м, бягане с препядствия и изкачване на 7 м стълба, като изобщо не трябва да покажеш, че изпитваш страх, иначе 10 наказателни точки.
Изобщо не ме бива с почивките. Само веднъж седмично не бягам.
Сутринта в събота и неделя карам до стадиона 10 км., бягам 4 км., прибирам се около 10 ч и излизам да карам. Днес направих 32 км по шосе за 1ч 40 Мин.

Последна редакция: сб, 13 май 2023, 19:18 от йоко

Общи условия

Активация на акаунт