Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 27

• 27 192
  • 765
  •   1
Отговори
# 510
  • Бургас
Момичета, имам бързо питане. Бебчо е на почти три месеца, от няколко нощи заспива в 22, буди се в три, храня го, но той не суче особено, после същото в 6. Два пъти вече бутвам биберона в 3 уж да поспя 5 мин, а той си заспива спокойно до 6 без да е ял и яде чак в шест. Чудя се ок ли е такава пауза за толкова малко бебе и за лактацията? Той си е лакомник и не би заспал спокойно ако е гладен мисля. Денем хапва на максимум 2.5ч на поискване.

Също така колко е нормално да качва в 3тия месец на кърма

Моята дъщеря точно третия месец започна да прави 8-10 часови паузи вечер. Не ми се отрази на лактацията. Първите дни се събуждах да цедя, но се регулира бързо кърмата и вече няма нужда. Снощи направи най-дългата си пауза - 11 часа, от 20:30 до 7:30 тази сутрин. След 9 дни прави пет месеца. Тя си спи без да се буди, биберон не използва.

Относно качването, качва доста, въпреки липсата на нощно хранвне. И първи цикъл имах, не ѝ се отрази по никакъв начин, сучеше си както обикновено. През деня е на поискване. Първия месец качи 1100, втория и третия по 1300 гр, а четвъртия 900 гр. Честно казано вече се надявам да забави темпото, защото за 4 месеца е качила 4600 гр, а се роди 2600 гр. 🙂

# 511
Мария, радвай се, от това по- хубаво няма! Тя ще се регулира бебка сама. След 3- 4 м. наддават осезаемо по- малко. Simple Smile

Кактусче, тъкмо ми беше на уста да питам как сте всички хора, но виждам, че при теб е купон и се радвам много за което Grinning

Аз пак с мойте филми. Беба сякаш вече започна да приема нежеланата гърда. За съжаление, периода, в който отказваше категорично, се задържа твърде дълго, близо 2 месеца. Кърмих 98% само от едната гърда. Другата пуска мляко, но малко. С изцеждане не повече от 10мл. Беба пък се изнервя, вече не я пуска веднага, но и обръща внимание макс 1мин, после си търси лесната и приключва. Та, не мога да разчитам на стимулация от беба. Мога ли аз сама да увелича лактацията или е вече твърде късно? На обем е вече съвсем същата както преди дс забременея. Няма вени, няма напрежение, няма пълнене дори и след дълга пауза...
А за този въпрос ме провокира да мисля факта, че започнах захранване. Поставила съм си цел най- малко го годинката да я кърмя. А като започна да замествам хранения и остане кърмене само сутрин и вечер как ще се оправям. Чета за едни 200мл препоръчван прием при кърмене сутрин и вечер. Откъде да ги намеря тия 200?!? Как толкова много. Аз и сега не успявам толкова сигурно. Как ще се справя и то само от едната гърда? И нали с намаляването на стимулацията лактацията отслабва още повече? Направо ми се струва невъзможно...

# 512
Здравейте, мога ли по време на кърмене да пия лактулоза? Също се притеснявам, че от друга страна бебче днес е с по-течни изхождания и давахме прахче Ентерол, дали лактулозата би повлияла и на нея?

# 513
Може да пиете, тя влияе на червата, не на кърмата. За бебето и ентерола съм силно предубедена, но там си има педиатър, който решава, все пак лактуолозата няма да повлияе. Сега е сезона на чушките и гроздето, заложете и на голям прием от тях, доста разхлабват.

# 514
Може да приемате лактулоза,няма данни за преминаване в кърмата

За изпражненията на бебето - кърмените бебета по принцип са с по-течни изпражнения. Ако ентеролът е с цел лактулозата да не му повлияе,е безмислено да се дава.

# 515
Здравейте! Имам притеснение относно кърменето. Дъщеричката ми е на 20 дни, кърмя я на поискване. Вечер се буди поне 2 пъти. Прави ми впечатление,  че не си отваря добре устата, оттам почнаха да.ме болят гърдите. Имам като пъпчици, близо до зърното и като засуче изтръпвам. Сменям позите, но ефект няма. Протектори пробвах, пак има болка. Пробвах хранене с цедене, бута шишето.
В друг случай, ако засуче както трябва, на третото дърпане започва да изпуска вакума и се чува " цок, цок" . Как да го корегирам това. И с биологичната поза е същото.
И друг въпрос.  Ако се наложи да се свържа с консултант,  срещите къде стават- на вън или вкъщи? По кое време- делничен  или почивен ден,  в работно време?

# 516
Няма как да помогнем от форума. Трябва да се види засукването,устата на бебето, трябва ви консултация.
В момента се правят предимно видео консултации, поради естеството на положението в страната. Трябва да говорите с избрания консултант и да се разберете. Кога също зависи от заетостта на консултанта. Консултираме в свободното си време, а то за всеки човек чоже да е различно спрямо професията.
Ето списък по градове,села и квартали https://www.podkrepazakarmene.com/consulting

# 517
Момичетa, cлед 7 денa aнтибиотик кърмaтa ми почти никaквa я нямa, тъй кaто нямaх никaкво време поcледните дни зa дa cтимулирaм кърмaтa и caмо изтиcквaх колкото дa не ме боли. Бебето откaзвa дa зaхaпе отново зърното и дa cуче, пък и не виждaм cмиcъл дa го кaрaм нa cилa, вcе пaк е почти нa еднa годинкa. Взех cи помпa c идеятa дa увеличa лaктaциятa, но кърмaтa ми е нaиcтинa много много нaмaлялa, cъбирaм около 2 лъжички от двете гърди. Cпоред вac имa ли шaнc дa cе увеличи производcтвото нa кърмa c помпaтa?

# 518
След годинката, ако помпата не е ползвана редовно, може да не е много успешно изцеждането с нея. Но е индивидуално. Няма еднозначен отговор. Пробвайте.
Ако детето отказва гърда, предлагайте му мляко под друга форма в ежедневното меню - айрян,прясно/кисело мляко.

# 519
Пак съм аз с моя 1.3г. пристрастен мъж. Имам чувството, че от няколко дни кърмата ми чувствително намаля - много често засичам малкия как цока на празен ход. Вечер за заспиване дори малко се изнервя. Кърмя го денонощно, как е възможно на тази стимулация да намалее кърмата?! Или може би вече не суче ефективно? Това дали е сигнал за отбиване? Все още е залепен за мен и дори през нощта се кърмим буквално през минути (напоследък). Дали се мъчи да увеличи кърмата или е нещо друго... Чудя се какво става. Ако е намаляло количеството, дали е проблем?! Уж вече е "по-голям".

# 520
Може би трябвa дa увеличите количеcтвото нa твърдaтa хрaнa

# 521
Може би трябвa дa увеличите количеcтвото нa твърдaтa хрaнa

Ами старая се, но често предпочита да суче пред това да си изяде храната. Дори докато яде, решава, че трябва да цока и после пак евентуално може да продължи с храната. :/

# 522
Звучи като да избива зъб. Тогава сучат за успокоение на болката и комфорт. Особено ако отказва друга храна. По принцип между твърдо хранене и кърмене трябва да има час/час и малко разлика,иначе просто няма да му се яде твърдата храна. При болка във венците от избиване на зъб обаче, отказват повечето храна.  Може да предпочитат кора хляб (чешат се с тях),  студени храни (кисело мляко, домашен сладолед/близалки и т.н.). Моята дъщеря подобни периоди изкара на банани и хляб, и кърма. Та пробвай. Не е отбиване.

# 523
Пак съм аз с моя 1.3г. пристрастен мъж. Имам чувството, че от няколко дни кърмата ми чувствително намаля - много често засичам малкия как цока на празен ход. Вечер за заспиване дори малко се изнервя. Кърмя го денонощно, как е възможно на тази стимулация да намалее кърмата?! Или може би вече не суче ефективно? Това дали е сигнал за отбиване? Все още е залепен за мен и дори през нощта се кърмим буквално през минути (напоследък). Дали се мъчи да увеличи кърмата или е нещо друго... Чудя се какво става. Ако е намаляло количеството, дали е проблем?! Уж вече е "по-голям".
Цикъл има те ли? Ако не може да е от това да намалее

# 524
Здравейте, момичета!

Пише ви една много притеснена майка на момиченце на почти 4 месеца, което се роди в 35+6 и моя задача номер едно беше да й подсигуря ексклузивно кърмене. След малко проблеми с наддаването в началото и с помощта на Хедра, а и следене на тази темичка, не съм й давала дори и 1 мл. АМ.

Преди една седмица паднахме с дъщеря ми докато я носех в ерго раница и аз си счупих крака по много лош начин. Тя е добре, поне така казаха парамедиците, а и ММ не е забелязал някаква промяна в поведението й, нито е имала повръщане. Мен ме закара спешната помощ в Софиямед и ме оперираха за да ми сложат две пластини в подбедрицата, защото се оказа, че това е едно от най-лошите счупвания. Операцията мина, всички се съобразяваха какви медикаменти ми слагат, а аз не спирах да се цедя за да мога когато се прибера вкъщи, да мога да започна отново да я кърмя. През това време татко й я е хранил с АМ и на нея хич не й беше лесно да свикне с млякото, а и с биберона.

Въпросът ми е, дали мога да кърмя дъщеря си ако приемам ЦИПРОФЛОКСАЦИН, защото ми изписаха този антибиотик за 15 дни поради риск от инфекция на разрезите? Моля, помогнете ми, защото ще полудея! Гледах в e-lactacia и там го дават да има нисък риск, но на други места казват, че кърменето трябва да се преустанови. А аз не знам как да преценя дали рискът от кърменето при прием на този антибиотик е по-малък от ползите или да спра за 15 дни и след това отново да я кърмя 🙄

Общи условия

Активация на акаунт