Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 27

• 27 221
  • 765
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Здравейте  от мен пак.
В седмицата на кърменето аз май ще се откажа от него. Бебето е на 22 дни и през последните няколко започна да повръща. Колкото и да я оригвам и да я държа изправена, веднага след това се повръща на фонтан количество колкото две големи супени лъжици по 2-3,понякога и 4 пъти. На моменти чак имам чувството, че не е яла толкова много колкото връща. Виждам я, че и става много гадно после и се тормози. Според педиатърката е възможно да преяжда, макар че на пробното кърмене изчислихме, че изяде някъде към 80мл. Знам, че преяждането  с кърма е трудно да се случи, но е факт че от вчера е на АМ Aptamil AR и макар и да не и стига, и да се съдира после от рев, не повръща.
Ако зависи само и единствено от мен искам да спра, честно казано голяма тежест ми е, но ми е адски гузно за нея, че няма да мога да й дам най-доброто максимално време.
ж
Медиса, ако нямаш желание стимул, значи спираш. Това е твой избор  Simple Smile Родителството не е само кърмене, ще и дадеш най-доброто по много други начини.
Все пак ще ти споделя какво знам, както и малко личен опит. Когато човек е информиран, по-рядко изпитва угризения, защото е разгледал всички опции и е взел своето решение.
Гастроентеролог е нужно да прецени дали бебето има рефлукс, но вероятно си има-повръщането обикновено значи това. В някои случаи се касае за непоносимост към млечните продукти, тогава често бебето има и обриви, кръв в изпражненията, слуз...може да са и двете неща.
Официалните добри препоръки са, че в случаи на рефлукс или алергии, естествената храна(т.е. кърмата) е по-малко рисковият вариант и е добре тя да се запази. В случай на рефлукс ползата от кърмата е, че тя е естествена, т.е. лесносмилаема, не товари стомахчето, на бебето не му е зле. Плюс всички други ползи от това, че бебето приема естествена храна.За алергия-в тези случаи се препоръчва майката да е на диета и това е по-добрият вариант от ам, защото детето не приема животински продукт(към който реално е алергично/има непоносимост). В кърмата има вещества, които успокояват алергични реакции, което също е една полза. Плюс ползата от естествената храна на нашия вид бозайник, както писах нагоре.  Но трябва да се консултирате с алерголог-за тестове на детето, елиминационна диета за теб.
С АМ не повръща, защото идеята му е да се разпени и набъбне в стомаха, така не се надига нагоре по хранопровода. Но ако бебето има киселини и стомашен дискомфорт, те си остават.  

Много често се говори за кърменето, като "най-доброто", което не е правилен израз. Така много майки добиват чувството, че кърменето е само за едни други специални и можещи майки, че е нещо специално и свръх. Кърменето всъщност е естественият начин на хранене на човешките бебета. То е нормата...бебетата с него се развиват по един нормален, обикновен, заложен им от природата и гените начин. Храненето с адаптирано мляко е изключението, което се налага в някои ситуации. Затова и това заместващо хранене носи рискове. За майката или бебето...затова и се опитваме да го запазим, дори майката или бебето да имат здравословен проблем. Ако четеш на английски, тук има статия от библиотеката на националния институт за здраве на САЩ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2812877/   Темата е за храненето с адаптираното мляко, сравнение с кърмата и рисковете, които е добре да знаем, когато преминаваме към такъв тип хранене.  

За рефлукса- много бебета имат този проблем и обичайно педиатърката би трябвало да препоръча някои мерки, които носят облекчение- кърмене в по-изправена поза, да задържаш бебето по-изправено 10-15 минути след кърмене, да спи на наклонен матрак. Често носенето в слинг също се отразява благоприятно. Много бебета не повръщат нощем, когато сучат и спят с майка си. Чести и кратки кърмения.  Това са първите мерки, които се препоръчват и за мен това пробно кърмене и тези числа са неразбираеми. Вероятно педиатърката не е особено наясно с кърменето(за жалост доста са така) или отговаря на твоята нужда да спреш да кърмиш.
Бебетата сучат различни количества на всяко кърмене. От края на първия месец до шестия, те сучат горе долу едно и също количество за 24ч. При всяко бебе различно, но да кажем от 750 до 950мл за 24ч. Целта им е да изсучат толкова за 24 часа, нямат норма за количество на всяко сукане. От нас се изисква да им даваме да сучат минимум 8 пъти на денонощие(абсолютен минимум), но най-добре 10-12 или повече пъти. Така бебето има достатъчно възможност да суче- на едното хранене 30мл, на другото 100, на третото 50/ Те сучат от жажда, от глад, за приспиване, за успокоение, при дискомфорт. Бебетата с рефлукс може да искат да сучат много често, защото са раздразнителни.
Пробното кърмене при педиатър не дава никакви адекватни резултати, защото бебето може да не е гладно, а може и да е прегладняло. Може да е изнервено, да му свети, да му е топло, да се чувства притеснено от чуждия човек. Затова може да не суче въобще, може да изсуче много от нерви...
Същото важи и за кърмене и теглене вкъщи- тегленето дава насоки, ако се прави на няколко дни, на седмица или две... не след кърмене.
От моя личен опит с бебе с изключително тежък рефлукс- по 5-6-7 повръщания на фонтан на ден. След всяко кърмене повръщаще минимум веднъж. Излизаше му през носа, през устата, заливаше се себе си, нас непрекъснато.  Имаше случаи вечер да сменят и по 3 пъти спалното бельо. Както казах-тежък рефлукс. Просто го изтраяхме, накупихме повече дрехи, спално бельо...и правех това, което писах нагоре-често кърмене за по-кратко, повдигнати пози, носене в слинг, спяхме заедно...и така. Попремина към 5 месец, а окончателно спря през 7-8. Никога не е приемал адаптирано мляко, тъй като и лекарката ни каза(която е достатъчно наясно с кърменето), че щом наддава, при такъв медицински проблем естествената храна е по-щадящия вариант.
 И пак след този ферман ще напиша, че е напълно приемливо да се откажеш от кърменето, ако не ти носи радост, ако ти дотяга, ако нямаш желание да полагаш някакви усилия да го задържиш. Родителството и майчинството са много повече от начина на хранене. Ти можеш да прегръщаш бебето си, докато го храниш и с шише. То ще усеща сърцето ти, топлината, докато го прегръщаш, за да го храниш Simple Smile Близостта не се определя от млякото, броя гушкания, привързаност, дали ще спите и ще се гушкате по цяла нощ. Дали ще го обргрижваш и възпитаваш с емпатия и любов. Във всичко това можеш да въплътиш любовта си и да не си гузна, че сте пропуснали нещо Simple Smile
А и много майки споделят, че когато не са затормозени с храненето, вече имат ресурс да са по-спокойни в отглеждането на детето.
Ако имаш нужда от още информация и подкрепа, можеш да позвъниш на националните телефони на НАПК и Ла Лече Лига. Там дежурят сертифицирани/акредитирани доброволни консултанти, с които ще можеш да поговориш.
Консултантите са обучени да предоставят подкрепа и за спиране на кърменето, независимо на каква възраст е детето и каква е причината. Тяхна работа е да подкрепят майката и не осъждат, не упрекват и знаят, че това е изцяло избор и право на всяка жена.

# 76
Здравейте. Въпросът ме не е много свързан с кърмене, но да ви попитам дали се е случвало. Вече кърмя 1 г. и 2 месеца и нямам цикъл. Това е ок, ходих и на годишен преглед преди 2 месеца и всичко ОК. Обаче от 3-4 седмици имам  доста силни болки като пред цикъл, без той да идва. На някои от дълго кърмещите да се е случвало? Дали пак съм за лекар....

# 77
Сол,нормално е, вероятно скоро ще се възстанови. Малката беше на 1г10м май като ми дойде. И аз имах болки мисля месец преди да се завърне.

Кристалин, спокойно. Дори да сте имали контакт,не е задължително да сте се заразили. И аз мисля като Ваня, изчакайте, говорете с лекар, преценете дали да се тествате. Дано се е разминало🤞знам,че при кръвна картина има доста високи левкоцити,ако човек е заразен.
Но и в най-лошия сценарий - кърменето си продължава.

# 78
Сол, случи ми се сигурно 4 пъти по време на кърменето на малкото дете. На няколко пъти си мислех, че ще ми дойде, а то не идваше, а в края на краищата ми дойде като беше на година и половина.

# 79
Много ви благодаря за бързите отговори Simple Smile

# 80
  • София
Момичета, минавам да ви благодаря за съветите - след 2-3 дни постоянни компреси с черен чай и мазане с Лансинох, зърната ми вече са си добре Simple Smile А не съм спирала да кърмя, то нямаше и как, та в началото стисках зъби малко. Да знаете, че сте чудесни и много помагате!
П.С. И аз нямам цикъл все още, бебето е на 13 месеца.

# 81
Чудесна новина!💐

# 82
Момичета, имаме някакъв проблем. Бебка е на 35 дни и от няколко дни главно вечер много плаче около час след кърмене. Прави знаци, че пак е гладна и единствено сукането я успокоява. И така от 22 до 1-2 я кърмя през половин-един час, заспива върху мен докато я оригам и като я сложа в леглото след малко рев. Притеснявам, че я прехранвам, защото повръща. През деня я кърмя на 1,5-2ч., вечер през 4-5, винаги на поискване. Преди седмица бяхме на преглед и е 4кг, родена беше 3,300, изписана-3,100. Дали е рефлукс и как да ѝ помогна?

# 83
Дали мога да изпия едно Оки(италианско болкоуспокояващо) с кърменето?мисля , че е еквивалент на аулин.

# 84
Не, не може!
Може нурофен или парацетамол.

# 85
Ако ми кажете цялото име на медикамента или активната съставка ще проверя. Ако е като аулин,неговата активна съставка е Nimesulide и е несъвместим с кърменето.
Какво ви боли? Пробвахте ли с нурофен, ибупрофен?

# 86
Кетопрофен.  Имам само това лекарство в момента, с адско главоболие съм. Ако не е ок ще стискам зъби...

Ако ми кажете цялото име на медикамента или активната съставка ще проверя. Ако е като аулин,неговата активна съставка е Nimesulide и е несъвместим с кърменето.
Какво ви боли? Пробвахте ли с нурофен, ибупрофен?

# 87
Може кетопрофен, спокойно си вземете, но според листовката да е приема

Дано мине бързо🤞

# 88
Супер! И аз намерих подобна информация.
Мерси много
Може кетопрофен, спокойно си вземете, но според листовката да е приема

Дано мине бързо🤞

# 89
Следващия път пишете активното вещество, а не така "нещо като аулин", защото това явно прилича на аулин по това, че е в пликче. Щяхте да си спестите 2 часа главоболие, докато се разберем какво е това лекарство и го проверим.

Общи условия

Активация на акаунт