За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 32 384
  • 739
  •   1
Отговори
# 645
  • Sofia
  • Мнения: 22 540
Сиренето - в кутия с вода и сол. Ако е много солено го слагам само във вода за ден например, да се пообезсоли, а после добавям и сол, за да държи сиренето твърдо, иначе  омеква.

# 646
  • Sofia
  • Мнения: 29 011
Ако е хубаво сиренето ,не омеква в чиста вода.
Така проверявам кое става и кое не.

# 647
  • Мнения: 22 867
Аз май никак. Купувам от едно мандраджийско магазинче, слагам го в кутия и стои в нея до свършването му. Няколко дена, после пак купувам. Откакто ми се случи два пъти да слагам сирене в саламура и на другия ден намирах някаква каша в съда, а не бучки, не съм опитвала да правя саламури. Верно че не беше скоро, ама.....наплаших се! Simple Smile

# 648
  • Мнения: 10 620
Като взимахме повече мм правеше саламура с вода и сол. Когато пуснато яйце изплува колкото монета от 5 ст. е готова.

# 649
  • Sofia
  • Мнения: 22 540
То и аз не слагам в общия случай, че заминава за нула време, ама не пита това момичето. Но ако трябва да го съхранявам...  Но си зависи от сиренето, разбира се, нали са различни.

# 650
  • Мнения: 9 443
Може ли да споделите как съхранявате сиренето си. Във саламура или по друг начин. Ако е саламура как е правите. До сега не съм правила саламура. Търся бърз и лесен вариант.
Най-лесният вариант е като купуваш сирене си носиш кутия или буркан ,,в който молиш да ти отсипят от саламурата

# 651
  • Мнения: 11 055
А сиренето колко време издържа в саламурата? Ако си е в собствената например (т.е. купено в саламура, не вакуумирано). Ние много малко сирене ядем и обикновено изхвърлям.. не знам колко време може да ми седи в хладилника, някъде бях чела 4 дни..

# 652
  • Sofia
  • Мнения: 22 540
А сиренето колко време издържа в саламурата? Ако си е в собствената например (т.е. купено в саламура, не вакуумирано).
... не знам колко време може да ми седи в хладилника, някъде бях чела 4 дни..
Зависи от сиренето; от опаковката - в найлонова, пласмасова или тенекия (в последните две има повече саламура); от съхранението; от темпа на консумиране след като е отворено...
Остава ти да пробваш  и да видиш.

# 653
  • Мнения: 4 859
Сиренето за нас го съхранявам в айрян -кисело мляко,вода и сол.Така съм свикнала и ако е повечко ,така правя.
Друг вариант е вода и по лъжичка  сол,лимонтузу и захар ,но нещо на вкус един път го нацелвам ,друг път не.

За децата го обезсолявам-нарязвам на по-малки парчета и заливам с гореща вода,сменям я 2 пъти.На другият ден отцеждам и прибирам сиренето сухо в пластмасова кутия с капак.Седмица издържа със сигурност ,повече не съм пробвала.

Ако не е качествено ,става на каша от горещата вода ,хвърлям го .В саламура не ми се е получавало ,но в гореща вода ,да .

# 654
  • Мнения: 395
За саламурата на сиренето- аз преварявам вода, изчаквам да изстине, добавям сол и заливам сиренето. Ако е много солено, добавям по-малко сол.
Може и в айран.

# 655
  • Мнения: 2 814
Аз най-често купувам цяла бучка сирене - нарязвам и слагам в кутия с чиста студена вода с капак,  като взема ново сирене просто го добавям във водата, не я сменям.....но аз не обичам солено сирене. Не ми се е разкашквало досега.

# 656
  • Бургас
  • Мнения: 2 008
А сиренето колко време издържа в саламурата? Ако си е в собствената например (т.е. купено в саламура, не вакуумирано). Ние много малко сирене ядем и обикновено изхвърлям.. не знам колко време може да ми седи в хладилника, някъде бях чела 4 дни..
Ако сиренето е в собствената си саламура и го държите в хладилник, наистина издържа много- дори месец. Винаги купуваме сирене от мандра, в кофичка по 8 кг. Част от него отива в хладилника в къщи, другата част- в хладилника на вилата. В кутии по 2,5 л, заедно със саламурата. Но независимо как го разпределяме, винаги 3 човека го хапваме. Саламурата не я сменям със сиренето, от време навреме я прецеждам с цедка, за да обера дребните парченца за баница и да не ми пречат при подреждането на парчетата в кутията. Така че, саламура от магазина е най-доброто, което можеш да направиш. Никой  продавач няма да ти откаже на такава молба, ако е разумен и иска да си запази клиента.

# 657
  • Майничка
  • Мнения: 13 757
Моля за помощ - ще се пробвам да направя амиенски макарони с подсладител - стевия или нещо подобно. Как да натаманя еквивалент на 200гр захар? Никога не съм работила с подсладители.

# 658
  • Мнения: 9 443
Ако говорим за френски макарони няма да ти се получат с подсладител защото при тях дозата рецептата е със захар и със подсладител текстурата няма да бъде същата на сместа

# 659
  • Майничка
  • Мнения: 13 757
Затова не се мятам на типичните парижки макарони, а на амиенските, които приличат повече на сладки. По принцип, в рецептата им има мед и сладко, а захарта се смесва само с бадемовото брашно (което дори не е задължително да е толкова фино, като в парижките).
Въпросът е как да сметна "подслаждащият" еквивалент на 200гр захар.

Общи условия

Активация на акаунт