За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 32 400
  • 739
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 2 783
Нашите домати на село едва сега започват да зреят, поне по-голямата част от тях. Така че със сигурност ще се възползвам от идеята и ще пробвам да сложа нарязани във фризера. Както казвате, за манджа поне ще станат и ще са по-хубави от тези, които се продават зимата Simple Smile

# 631
  • Мнения: 4 761
Взех "салата" от бейби октоподчета от метро - цели мариновани с някакви подправки и мини чушки. Досега съм яла само пипала от големи октоподи, сега това не знам как да го ям Laughing Laughing
Главите трябва ли да се махат?

# 632
  • София
  • Мнения: 1 423
Иска ми се да направя десерт без печене с бисквити и сладко от сини сливи/смокини.Търсих в нета, но не попаднах на подходящи за моя вкус.
Бихте ли ми предложили ваши рецепти за това? Благодаря.

# 633
  • Мнения: 2 113
Как правите хубава заливка за мусаката? Аз я правя с яйца и кисело мляко и абсолютно всеки път ми потъва из самата мусака, а искам да стане пухкава и да стои отгоре. Също така  докато се сготви заливката, вече картофите и каймата леко прегарят и не знам какво да правя.

# 634
  • там където има винаги вятър
  • Мнения: 2 670
Как правите хубава заливка за мусаката? Аз я правя с яйца и кисело мляко и абсолютно всеки път ми потъва из самата мусака, а искам да стане пухкава и да стои отгоре. Също така  докато се сготви заливката, вече картофите и 9каймата леко прегарят и не знам какво да правя.
И аз като я правя като теб - почти потъва.
Тази дъщеря ми я прави - слага брашно. Нека по-вещите да кажат. Аз мога и без нея.
Наистина много бавно се пече заливкат.
 People Girl само обикаля край фурната. Ето от едната страна се опече, по средата е бяла/жълта - не беше сурова, но няма вид Worried

# 635
  • Мнения: 22 867
Аз и друг път съм я препоръчвала - пухкавата заливка на Йосиф, вкусна е и дебела. Също и тая светкавична негова мусака, просто по-бързо става и наистина е вкусна. И заливката също, малко по-различна е от първата. Ако някой се прежали, може да я пробва. Simple Smile
Аз пък харесвам повече креместа мусака и, като сипя заливката, нарочно разтръсквам тавата, да се намести навътре в мусаката. Joy

# 636
  • Мнения: 2 129
Как правите хубава заливка за мусаката? Аз я правя с яйца и кисело мляко и абсолютно всеки път ми потъва из самата мусака, а искам да стане пухкава и да стои отгоре. Също така  докато се сготви заливката, вече картофите и каймата леко прегарят и не знам какво да правя.

По този начин я правя
https://gotvacha.com/kak-se-pravi-zalivka-za-musaka/

# 637
  • Пловдив
  • Мнения: 44 122
Аз и друг път съм я препоръчвала - пухкавата заливка на Йосиф, вкусна е и дебела. Също и тая светкавична негова мусака, просто по-бързо става и наистина е вкусна. И заливката също, малко по-различна е от първата. Ако някой се прежали, може да я пробва. Simple Smile
Аз пък харесвам повече креместа мусака и, като сипя заливката, нарочно разтръсквам тавата, да се намести навътре в мусаката. Joy
май името на тая мусака е бутафорно, нали? Simple Smile Понеже аз така си я правя и няма нищо светкавично в нея...

# 638
  • Мнения: 2 113
Благодаря момичета!

# 639
  • Плевен
  • Мнения: 584
Може късно да се включвам за заливката.
На моята слагам щипка сода и ми бухва. След това содата по никакъв начин не се усеща и не променя вкуса.

# 640
  • Мнения: 22 867
Скрит текст:
Аз и друг път съм я препоръчвала - пухкавата заливка на Йосиф, вкусна е и дебела. Също и тая светкавична негова мусака, просто по-бързо става и наистина е вкусна. И заливката също, малко по-различна е от първата. Ако някой се прежали, може да я пробва. Simple Smile
Аз пък харесвам повече креместа мусака и, като сипя заливката, нарочно разтръсквам тавата, да се намести навътре в мусаката. Joy
май името на тая мусака е бутафорно, нали? Simple Smile Понеже аз така си я правя и няма нищо светкавично в нея...
Да, не е връткава, но чак светкавична....., Йосиф така си я е нарекъл, пък той беше кулинарен спец, може и да е имал някакво основание, знам ли. Simple Smile

# 641
  • Мнения: 7 965
Тази мусака е идея по-бърза от "мойта" , която знам от баба ми-задължително , картофите се позапържват предварително , както казва и майка " да не миришат на пръст". Заливката я правя с 2-4 яйца , 1 коф.кисело мляко , щипка хл.сода и 1-2 с.л.брашно.
Относно замразените домати- правила съм и нарязани и цели ( от продълговатите , консервни) , но по-ми харесват  на парченца , другите като се размразят пускат мн.вода и "месото " им някак е като" гъбясало".

# 642
  • Мнения: 8 390
Напоследък и аз правя заливката за мусака с две яйца (без черупките 😉😊), половин кофичка кисело мляко, 2суп.лъж. брашно, щипка сол. Малката щерка искаше дебела заливка като в детската градина и аз започнах така да я правя (идеята мисля, че в тази тема видях).
Когато ми остане някой домат или пък част от консерва нарязани домати, прибирам в кутии във фризера, после директно в яденето. Ползвам малки кутии от лидълската рикота или крема сирене.

# 643
  • Мнения: 10 623
Аз пък разбърквам всичко сурово и пак става супер и няма врътня.

# 644
  • Мнения: 1 246
Може ли да споделите как съхранявате сиренето си. Във саламура или по друг начин. Ако е саламура как е правите. До сега не съм правила саламура. Търся бърз и лесен вариант.

Общи условия

Активация на акаунт