За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 32 363
  • 739
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 11 052
Аз пък съм чела, че 1 ч.ч. побира различен грамаж от различните брашна. Не че за повечето рецепти е нужна чак такава прецизност, но все пак се дразня като не е дадено в грамове. Най-често за тесто ми е проблем, ако е в чаши рецептата много трудно нацелвам консистенцията. Това е все едно да кажеш "брашно, колкото поеме" - другото нещо, което адски ме дразни в рецептите Grinning

# 706
  • Мнения: 22 867
Аз пък съм чела, че 1 ч.ч. побира различен грамаж от различните брашна. Не че за повечето рецепти е нужна чак такава прецизност, но все пак се дразня като не е дадено в грамове. Най-често за тесто ми е проблем, ако е в чаши рецептата много трудно нацелвам консистенцията. Това е все едно да кажеш "брашно, колкото поеме" - другото нещо, което адски ме дразни в рецептите Grinning

moonriver, не знам колко месиш, но като се сдобиеш с известна практика, сама ще стигнеш до "брашно, колкото поеме". Simple Smile Майка до рев ме е докарвала, защото всичко тестено и се получава прекрасно, но отговорът и беше точно такъв - "колкото поеме" за брашното. То бетон ли не замесвах, каши ли не бърках.........сега изобщо не гледам количеството брашно и не меря, когато меся. На око и до нужната консистенция/кондиция на тестото, просто се свиква. Пък и брашната са различни, едни по-сухи, други влажни, не винаги и точното количество дава очаквания резултат. Ама, научава се човек......Hands Thumbsup

# 707
  • София
  • Мнения: 12 645
Моята чаша от 200 мл отмерва 125 г бяло брашно.

# 708
  • Мнения: 24 277
Ползвам само пълнозърнесто, слагам х 140 грама, ако в рецептата е дадена 1 ч. ч., но Лабрекс е права, с времето се учиш дори без да мериш.

# 709
  • Мнения: 10 688
Аз за месне съм ок с брашно колкото поеме, но за кекс забрави. Там и с указан грамаж нищо не става. Само американските рецепти ми се получават за кекс.

# 710
  • Мнения: 24 277
Аз съм карък с готвенето, но след твоя пост се чувствам мастър, кекса винаги ми се получава, друго може и да не стане, но с кекса гаф нямам. Joy

# 711
  • София
  • Мнения: 12 645
vici75, не знам какви рецепти си пробвала, че да не ти се получат, но ако искаш опитай с тази, че може да ти е по-лесно за мерене: Шоколадов сладкиш *7 кофички*.

# 712
  • Мнения: 11 052
Еми не се счупвам от месене, но когато слагам указания брой чаши винаги има два варианта - тестото или лепне адски, или ми стане на камък. Но съм съгласна, че с практиката сигурно се придобива усет.

# 713
  • Бургас
  • Мнения: 683
Здравейте! Започнах да приготвям картофени кюфтета, но много окъснях. Как ще бъде по-добре: сварените картофи да оставя цели и утре да правя сместа или да намачкам,забъркам сместа и да пържа утре?

# 714
  • Мнения: 1 978
Знам и друга мерна единица за тесто "твърдо, колкото меката част на ухото" Grinning За по-начинаещи определено върши работа.

# 715
  • Мнения: 9 442
Здравейте! Започнах да приготвям картофени кюфтета, но много окъснях. Как ще бъде по-добре: сварените картофи да оставя цели и утре да правя сместа или да намачкам,забъркам сместа и да пържа утре?

в който и да е вид да ги оставиш, ще е добре.
За чашите - като е указано 1 ч.ч. от 240 мл, няма как да объркате брашното - дори да има малко разлика, чак лепнене, или твърдо като тухла няма как да се получи с бяло брашно.
За фини сладкиши не говоря Simple Smile там си трябва точно, но за кекс, питки и обикновени сладкиши върши работа.

# 716
  • Мнения: 22 867
Еми не се счупвам от месене, но когато слагам указания брой чаши винаги има два варианта - тестото или лепне адски, или ми стане на камък. Но съм съгласна, че с практиката сигурно се придобива усет.

По-добре лепнещо тесто, отколкото на камък, защото можеш да му добавиш още малко брашно и да стане. Аз слагам в купа течните съставки, маята, абе всичко, да остане само брашното. Сипвам брашно и бъркам с лъжица, докато ми стане трудно. Изсипвам тестото на плота върху наръсено брашно, меся и добавям по-малко брашно, докато ми хареса тестото. Както по долу Бг-леля е написала като меката част на ухото, т.е еластично, не твърдо, но държащо формата си.
А майка прави кладенче в купа с брашно, сипва останалите продукти и замесва. Не знам как се оправя, но после в купата остава чисто сухо брашно. Пробвала съм няколко пъти и не ми се получава, или твърдо на бетон тесто или после остатъка от брашно в купата се изхвърля, щото е на разни топчета и парцали. Та така, в края на краищата всеки някак му хваща цаката на месенето! Simple Smile

# 717
  • София-Младост
  • Мнения: 24 048
Видя ли в рецепта 1 ч. ч. си слагам точно 140 гр. брашно и аз се дразня, че не пишат грамажи, така е по-лесно, хвърляш на кантара и заминава.
Тези пък дето нямат кантари се дразнят като видят грамажи, а не чаши JoyJoy

# 718
  • Мнения: 11 052
Затова най-добре и двете да са дадени Grinning има и такива рецепти. В чуждите рецепти пък преди много ме дразнеше като напишат 1 stick of butter, докато накрая не го запомних колко грама е.

# 719
  • Мнения: 593
ох, правих тарта с пресни плодове. рецептата беше с pâte brisé по Марта Стюарт, тя си има едни мерителни, ама аз си нямам ... и нямам нерви да търся специално нейните мерителни колко вместимост са ... та сложих 140 гр и добре стана тартата 😊 интересното е, че миналия път една чаша я смятах 125 гр и пак стана добре ... абе не разбирам дали е добре, но е вкусно Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт