Шестокласници през 2020/2021

• 29 552
  • 800
  •   1
Отговори
# 750
Моето има амбиции за НГДЕК, но първо, ние не сме от София и въобще не си го представям как ще стане. Второ, много го мързи и предполагам няма да върже космически резултти като за София. Отличник е, но си давам сметка, че е отличник тук, което е малко по-различно. Отделно при нас няма школи, уроци и т.н. за подготовка за НВО и ще се борим сами. С две думи хаос. Но здрави да сме. Хем ми се иска да отиде да учи някъде след 7 клас, хем хич не си го представям да го пусна. Аз съм учила след 7 клас в Правец,  но времената бяха други. Техникумът там беше едно от елитните училища в БГ. 5те години там са ми най-хубавите години в живота. Приятелите ми от там са ми все още най-близките и ценни хора. Не искам да го лишавам от такива неща, но и... Много ми е сложно.

Последна редакция: нд, 11 окт 2020, 11:34 от *PipiLota*

# 751
  • Майничка
Валя*, то преди 35г. и тук бяха само тези частите на речта (да кажем, плюс сказуемно определение и сказуемна група). Аз съм филолог и пак не ми се е налагало да формулирам такива сложни класификации, каквито се изискват сега. Уж да е по-ясно, уж всеки вариант да си намери "рафтчето", ама не става така. Накрая в главата им става като кутиите за писма на пощенските станции по Коледа в миналото - уж в различна кутийка го пускаш за същия град, за страната, за столицата, за чужбина, уж отива в различни улеи, а накрая като погледнеш отзад, всичко залято от купчина писма и само най-отдолу има някакво смислено сортиране.
Всяка година се сипва един куп деца, ошлайфани да идентифицират "сложно сказуемо с подчинено нам-к'во-си" и всяка година губя маса време да припомним и оттренираме каква е разликата м/у пряко и непряко допълнение. Сигурно защото не е сложно, ама е затрупано.

П.П. ЗЛОДЕИДА, детето ти наистина е талант!

# 752
Валя*, то преди 35г. и тук бяха само тези частите на речта (да кажем, плюс сказуемно определение и сказуемна група). Аз съм филолог и пак не ми се е налагало да формулирам такива сложни класификации, каквито се изискват сега. Уж да е по-ясно, уж всеки вариант да си намери "рафтчето", ама не става така. Накрая в главата им става като кутиите за писма на пощенските станции по Коледа в миналото - уж в различна кутийка го пускаш за същия град, за страната, за столицата, за чужбина, уж отива в различни улеи, а накрая като погледнеш отзад, всичко залято от купчина писма и само най-отдолу има някакво смислено сортиране.
Всяка година се сипва един куп деца, ошлайфани да идентифицират "сложно сказуемо с подчинено нам-к'во-си" и всяка година губя маса време да припомним и оттренираме каква е разликата м/у пряко и непряко допълнение. Сигурно защото не е сложно, ама е затрупано.
Материалът по БЕЛ наистина е ужасен. Аз лично не мога да се справя с него
 Не разбирам от урока в учебника, какво трябва да се научи. Не мога да се справя и на тестовете прилично.

# 753
  • Майничка
Аз го разбирам, ама само защото обичам математиката.😆

# 754
  • София
“къртиш мивки, Гаргамела”
лошото е че след всички групирания и НВО-та влизат във форума и изплескват точно това. И “глътнах ди граматиката”, ‘ма “к’от’, тако’а”

# 755
  • Варна
Нашата шестокласничка се е ориентирала твърдо към езикова гимназия с немски. Знае, че доста трябва да се потруди, защото тези паралелки са с най-висок бал. Дори и профил си е избрала - биология + химия и отсега се уговарят с голямата ѝ сестра как ще учи медицина в Германия Simple Smile .

Злодеида Много е талантлива дъщеря ти!

# 756
  • в страната на чудесата
Злодеида, браво на Мария. Наистина е талант. Не я изтривай!!!

# 757
  • Пловдив
Злодеида, прекрасна е картината!
Моята щерка се е насочила към училището на Гаргамела, но с испански/ италиански. Където станело. За резерва си е определила Търговска гимназия/ копира сестра си сроред мен/ . Само че с мързела, който е в огромно количество не знам дали има шанс.

# 758
Благодаря момичета. Боря се със селски предрасъдаци аз. Тъй като с баща и отдавна сме разделени и той няма никакво отношение към нищо, майка му се включва от време на време като се опитва да и промива мозъка, че художниците били бедни, че нямало смисъл да се учи в художествена, че било загуба на време да ходи по уроци и най-вече,че майка и ненормална и има болни амбиции. А аз наистина от малка я водя да танцува, да рисува, плащам уроци по математика и английски като трябва да се закрепя положението и като има труден материал. Какво  да правя,все си викам ще я закрепя докато стигнем до гимназията.

# 759
Честно да си призная, не ме интересува къде ще учи, само се моля да попадне в читав клас. Около мен толкова примери има на хора научили език извън училище, станал основен за работа, хора от посредствени гимназии, реализирали се прекрасно впоследствие, включително и финансово, преквалифицирани след университет и n-брой години работа и какви ли още не примери от шарения живот. Иначе ако ме пита мен, ще я насоча към някое от училищата с източни езици. Междувременно се готвя за финансовата част за частна гимназия ако се издъни на НВО, което не е малко вероятно.

# 760
Наборката се е насочила към ЕГ в Пловдив, но баща ѝ не е много съгласен да я пусне в друг град, а аз не знам дали ще ѝ стигнат силите. В нищо конкретно не блести като талант, но има време....

ЗЛОДЕИДА , дето ти има талант, добре е да го развитие.

# 761
  • София
Идея нямам къде ще учи. Преди си падаше по програмиране и математика - мина му, вече не си пада. Сега си пада по история, но история в чистия и вид категорично не НГДК. Още след 4 клас погледнах конспекта и темите за там, ами не е неговото. Чат-пат казва, че иска да научи френски, защото му харесвал като език. Ама не го виждам да полага усилия. Понеже е неконтактен, а сега тъкмо се напасна отново със съучениците си (след известни перипети при израстването в 4 клас) ми твърди, че щял да си остане в същото училище. Обяснявам му, че 90% от децата няма да са там.

ЗЛОДЕИДА , адашката има талант. Но в художествените гимназии има известни критерии и е добре да отделите време за малко уроци ако вече не сте го направили. Преди имаше и тема във форума именно за кандидатсване в училища по изкуствата след 7 клас. Ако тя го иска, подкрепи я. Гаранции никога и за нищо няма. Цял живот страдам, че нашите не ми разрешиха да кандидатствам в училището по приложни изкуства навремето. Бояджийка съм щяла да стана, щяла съм да рисувам пропагандни плакати по заводите. Ама виж какво нещо е живота, времената се менят...

ПП Явно си притисната в ъгъла от недостатъчния избор на училища около вас. Но поведението на директора, с това извиване на ръце е точно толкова непрофесионално колкото и на учителя  по английски.

# 762
Ходи на уроци 2 пъти месечно,защото тук няма къде да се ходи на такива и чакаме 1 учителка да си дойде в града и така.

# 763
Злодеида, детето има талант! Дано има късмет! Моят син е доста неориентиран, няма изявен афинитет към някой предмет, ЧП му било интересно, но е мързелив. Говорим си с него за ЕГ, аз много бих искала и НПМГ, но не става само с моите желания... трябва и учене, всичко зависи от резултатите от НВО къде ще нагласим. От тази година съм го записала на уроци по математика и БЕЛ, поне, каквото зависи от мен, ще го подсигуря, всичко друго е от него....дано догодина се стегне повече, да прояви някакви аспирации към нещо. Дай му само да играе и да дразни брат си, който е с 6г. По-малък. Обяснявам му, че за всичко има време стига да се организира добре. Засега нямам успех.

# 764
  • Майничка
Като гледам как се развива светът, най-важно е децата да се научат те да бъдат активната страна, да пробват, да търсят нови пътища, да правят връзки между новото и нещата, които познават и харесват. Твърде нестабилна и несигурна може да се окаже реалността, за да си позволим да ги вкарваме в утъпкани коловози.
Важно да се научат да изчоплят отвсякъде нещо смислено за тях, защото не се знае кога ще им бъде от полза.

Общи условия

Активация на акаунт