Дистанционно обучение за учениците-Teмa 4

• 23 131
  • 770
  •   1
Отговори
# 735
Аз съм почти сигурна, че отговорността ще бъде прехвърлена на училищата. Вероятно нещо ( план, режим, протокол и аз не знам какво точно), ще се гласува на педагогически съвет. Рамката, която пуснах тук, евентуално ще бъде леко разширена, като ще се изпратят някакви препоръки и евентуално  протокол за действие при потвърден случай в училището,

# 736
Тоест хартиени мерки само.

# 737
Аз съм почти сигурна, че отговорността ще бъде прехвърлена на училищата. Вероятно нещо ( план, режим, протокол и аз не знам какво точно), ще се гласува на педагогически съвет. Рамката, която пуснах тук, евентуално ще бъде леко разширена, като ще се изпратят някакви препоръки и евентуално  протокол за действие при потвърден случай в училището,
Вероятно, така ще стане. Което има известен резон - ако дадат свобода на всяко училище да реши дали присъствено с определни мерки и условия, на които трябва да отговори или онлайн. Все пак учениците и условията във всяко училище са различни. А класните ръководители много бързо могат да стигнат до родителите и да се вземе решение и на база тяхното мнение.

# 738
Дотук за толкова много години училищно обучение само 3 пъти сме имали свестен класен и 1 път тая година свестен директор. Ако мерките са само на хартия...мила родна картинка...

# 739
Е, когато педагогическият състав на едно училище разработва мерките и плановете, се предполага, че ще се постараят да бъдат спазвани. От друга страна, при евентуален проблем, отговорността ще бъде прехвърлена на местно ниво.

# 740
Според мен ще има декларации от родителите на кило и толкоз

# 741
Е, когато педагогическият състав на едно училище разработва мерките и плановете, се предполага, че ще се постараят да бъдат спазвани. От друга страна, при евентуален проблем, отговорността ще бъде прехвърлена на местно ниво.
Повечето училища са на принципа копи-пейст. Чакаме значи поне едно училище да разработи нещо, за да има откъде да препишат останалите.

# 742
Според мен ще има декларации от родителите на кило и толкоз
А тези декларации на родителите от ДГ че са наясно с отговорността ( някой беше писал за такива), дали не са всъщност начин да си поемем отговорност за тестване например ако се налага ...

# 743
Какви декларации? Не може да се изискват такива за нещо, което е задължително.

# 744
Мисля, че Дидева е права. Май всяко училище ще разработва план.
Ето Диян Стаматов и неговото предложение:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10223657306327613&id=1440422464
Знам, че е директор на столично училище. Не съм столичанка и не съм запозната кое е.

# 745

Ще се обадя ПО ТЕЛЕФОНА на лекаря и ще действам според инструкциите. Ще му взема ЛИЧНО гърлен секрет (много пъти съм го правила) и ще го пусна, понеже освен "банални" вируси има и бактерии (не знам дали те са банални или по-интригуващи) и на 2-рия 3-тия ден ще му пусна тест за антитела, който струва 30, а не 130лв. и при симптоми е достатъчен период за образуването им.

Е да аз също ще се обадя по телефона първо и се надявам да ме приме, ако не ме приеме очаквам извинителна блежка за да не бъде детето ми риск за останалите. Ще му пусна една кръвна картина ако не свали темепратурата до 3 дни и ще му се обадя отново. Ако има като първи симптом кашлица с температура определено бих се притеснила. Трябва да се свържа с ОПЛ най-малко за бележката все пак и не очакам да ме прати директно в инфекциозна болница. А за пср-теста могат да ни принудят, както казвате, иначе и аз бих пуснала антитела ако ми изглежда нетипично състоянието. Мисля че поне сме на едно мнение че детето се спира от училище за да не е риск за останалите. Разликата е че Вие смятате че директно трябва да се третира като ковид. Не съм съгласна.
Не е по темата за учениците, но ще споделя личният си опит с боледуване по време на Ковид. Миналата седмица бях болна-хрема, главоболие, гърло, кашлица+ температура 37,3 все симптоми на Ковид.
 Та, чинно при ЛЛ за болничен. От вратата ме прати в лабораторията за бърз тест(естествено за моя сметка) , докато ми вземаха кръв дойде с рецепта -антибиотик, противовирусен препарат, капки и сироп и ме прати в къщи.При това АБ от най-хард групата дето страничните ефекти са повече от ползите. Крайна сметка Ковид нямам, но с триста зора ме остави една седмица, а не две в къщи. Преди да ме пусне на работа минах ренгенова снимка на бял дроб и кръвна картина+ црп.
Та дали в сезона на грипа и ОВИ ще се изписват АБ като бонбони за всяка кашлица щото е симптом на Ковид 19..........
П.С така и никой не ме прегледа през тази седмица, но пък всеки ден докладвах по телефона за състоянието си.
Много неясноти има покрай лекуването на болни от други заболявания със сходни симптоми на К19

# 746
Мама Ру, ако наистина тестовете ще ги плащаме родителите, колко теста в месеца ще можеш да си позволиш в присъствената форма на обучение? Ако стратегията е такава, за да посещава детето присъствено училище, то "няма не искам, няма недей".
Ако откажем да плащаме, то тогава какво? Ще си стоим в карантина ли? 2 седмици вкъщи, без никаква опция за продължаване на учебния процес, защото няма готовност или за пълно, или за частично ДО /поне за карантинираните/?
И това на всяка температура, подкашляне и сопол???? И така през седвмица х2седмици вкъщи, или по един ПСР?
Тестовете за антителата се позитивират по-късно от ПСР, така че не стават за този случай.
Добавка- ПСР има шанс да се позитивира от петия ден на контакта нататък. Междувременно какво? Стоим вкъщи без бележка, без смисъл да се тестваме и чакаме или ходим на училище, та ако не сме успели от първия контакт, да сме сигурни, че ще прихванем в следващите дни?
Да, и  взимането на пробата за ПСР е далеч по-гадно от взимането на гърлен секрет. Поне тази му част с бъркането в носа. По опит от първа ръка- клечката е дълга около педя, напъхват 2/3 от нея навътре в носа, чак до гърлото и там обтрива, до активиране на повръщателен рефлекс. После един ден ме боля гърлото от взимането на пробата.

# 747

Ще се обадя ПО ТЕЛЕФОНА на лекаря и ще действам според инструкциите. Ще му взема ЛИЧНО гърлен секрет (много пъти съм го правила) и ще го пусна, понеже освен "банални" вируси има и бактерии (не знам дали те са банални или по-интригуващи) и на 2-рия 3-тия ден ще му пусна тест за антитела, който струва 30, а не 130лв. и при симптоми е достатъчен период за образуването им.

Е да аз също ще се обадя по телефона първо и се надявам да ме приме, ако не ме приеме очаквам извинителна блежка за да не бъде детето ми риск за останалите. Ще му пусна една кръвна картина ако не свали темепратурата до 3 дни и ще му се обадя отново. Ако има като първи симптом кашлица с температура определено бих се притеснила. Трябва да се свържа с ОПЛ най-малко за бележката все пак и не очакам да ме прати директно в инфекциозна болница. А за пср-теста могат да ни принудят, както казвате, иначе и аз бих пуснала антитела ако ми изглежда нетипично състоянието. Мисля че поне сме на едно мнение че детето се спира от училище за да не е риск за останалите. Разликата е че Вие смятате че директно трябва да се третира като ковид. Не съм съгласна.
Не е по темата за учениците, но ще споделя личният си опит с боледуване по време на Ковид. Миналата седмица бях болна-хрема, главоболие, гърло, кашлица+ температура 37,3 все симптоми на Ковид.
 Та, чинно при ЛЛ за болничен. От вратата ме прати в лабораторията за бърз тест(естествено за моя сметка) , докато ми вземаха кръв дойде с рецепта -антибиотик, противовирусен препарат, капки и сироп и ме прати в къщи.При това АБ от най-хард групата дето страничните ефекти са повече от ползите. Крайна сметка Ковид нямам, но с триста зора ме остави една седмица, а не две в къщи. Преди да ме пусне на работа минах ренгенова снимка на бял дроб и кръвна картина+ црп.
Та дали в сезона на грипа и ОВИ ще се изписват АБ като бонбони за всяка кашлица щото е симптом на Ковид 19..........
П.С така и никой не ме прегледа през тази седмица, но пък всеки ден докладвах по телефона за състоянието си.
Много неясноти има покрай лекуването на болни от други заболявания със сходни симптоми на К19
Много полезна информация, мисля че всъщност доста добре е реагирал ЛЛ и за Ваше успокоение също, а и за да може той да прецени по-точно. На кой ден от темпратурата се пуска тест за IgM? И какъв антивирусен препарат даде?

# 748
Е кое му е добрето - ако за всеки сопол, Т и кашлица зимата изписват силен АБ, не ми се мисли.

# 749
  • София

Или ако някое ЧУ има наистина достатъчно добра база, малки класове и персонал и възможност за сериозна дезинфекция не може ли то да продължи да си работи присъствено.

Това е все едно да попиташ не може ли всеки директор сам да си решава и да поема отговорността за собственото си училище.

И отговорът е: ми не, не може. Щото не може (няма и да иска) да поеме отговорността за евентуални последствия.
МОН поема отговорност... без да поема отговорност. Понеже такъв е законът. Училището е задължително и МОН отговаря за организацията... ако, обаче, се прехвърли отговорността в/у директорите ще има масово опити за изнудване на родителите да подписват декларации за снемане на отговорност и поемане на отговорност - за ситуация, над която нямат никаква власт - от самите тях (родителите).

Общи условия

Активация на акаунт