Дистанционно обучение за учениците-Teмa 4

• 23 208
  • 770
  •   1
Отговори
# 435
Разговорът беше може би поне 15-20 минути.
- без сегашния министър ще са като сирачета почти, защото с него работили изключително добре, той познавал системата
- не иска оставка, защото всички от гилдията ще са потърпевши - били се договорили за някакви пари, а със служебно или каквото ще да е ново правителство всичко щяло да се забави със 6 месеца
- били договорени някакви пари за дигитално обучение на учителите и за купуване на техника да я дават на децата, които нямали
- ако има оставка наистина нямало да може да се легитимира ДО и нямало да стане това за дигиталното обучение на учителите и за компютрите за децата.
- Как ще започне годината? - партньорите всичко били обсъдили, знаели как да реагират при всеки случай на заразено дете
- Децата ще носят ли маски? - няма да носят, ние ще им дадем, имаме си всичко
- за новите интегрирани тестове за НВО и дали ще се увеличат частните уроци? - не го бил предложил министърът, а те, а частно обучение винаги имало, защото имало родители, които искат да надграждат. Имало и някаква рамка/програма за увеличаване на  обучението по природни науки - затова повече часове по математика и география
- тестовете не били трудни, нейната внучка била седми клас тази година, не била ходила на нито един частен урок, а се представила блестящо
- протестиращите били прехвърлили мярката, не трябвало да се прекалява
- няма да призовава учителите към стачка, защото били правили (20?) стачки, последната 6 месеца и обрали негативите, сега работят чудесно с министъра, всичко е ок.

Не съм гледала предаването, но изречението " децата няма да носят маски, НИЕ ЩЕ ИМ ДАДЕМ"  ме изуми. Не става въпрос кой ще им даде предпазни средства , а затова че не е здравословно да стоят по 8 часа с тях,а и няма да го направят.

# 436
Между другото, на страницата на CDC има цитирано проучване какъв процент от децата карат вируса тежко.
"Asymptomatic (no clinical signs or symptoms with normal chest imaging): 4%
Mild (mild symptoms, including fever, fatigue, myalgia, cough): 51%
Moderate (pneumonia with symptoms or subclinical disease with abnormal chest imaging): 39%
Severe (dyspnea, central cyanosis, hypoxia): 5%
Critical (acute respiratory distress syndrome [ARDS], respiratory failure, shock, or multi-organ dysfunction): 0.6%"
Обърнете внимание, че цели 39% развиват пневмония, а това в никакъв случай не е леко заболяване.
 Още повече, че пневмонията при Ковид не е съвсем като обикновените бактериални пневмонии.
От това изследване излиза, че половината от заболелите деца карат вируса сравнително леко, а другата половина, общо 44.6%, с пневмонии или, недай боже, по-тежко.

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/pediatric-hcp.html

# 437
  • Ямбол
Моето впечатление е, че повечето родители искат децата да започнат нормално.
В момента почти никакви мерки няма и младежите си ходят където си искат - мачове, дискотеки, протести, събират се на групи и се забавляват. В същото време само в 4-5 града има някакви огнища с повече заболели.
Щом като родители, които искат ДО, са по-малко, редно е те да помислят за друг вариант на обучение, а не да налагат исканията си за всички.

# 438
Не са само въпросната етническа група с несериозно отношение към образованието. Има и едно малцинство, в което също доста ученици бяха несериозни или затруднени да се включат в ДО. Дори за тези, които се включиха беше по-трудно, отколкото в клас. Да не мислите, ме по селата всяко семейство осигури условия и тишина? Баби и дядовци, което не рещъснато прекъсваха ученика, за да го питат нещо да искат нещо или говореха край него не един и двама. Бебета и малки деца, които се чуваха наоколо и разсейваха също имаше доста. За кучетата да не споменавам. Много от децата от селата идват в града на училище, за да си починат от работата у дома и от семействата си. Много деца не знаят какво са почивни дни и ваканция, защото връщайки се на село се включват в работа на нивата или обора, на тютюна...
И да, важно е родителите да могат да работят. Не пропускайте факта, че не всеки родител работи работа за хоумофис, има възможност да води детето със себе си, другият родител печели сума, достатъчна за издръжката на семейството и без едната заплата, има и самотни родители, които пък хептен не могат да останат без заплата...

# 439
  • София
Дайте ги, бе, похвалете ги тия работодатели, поименно дори, тези великолепни работодатели, дето са толкоз разбиращи, че като им отсъства служителят няколко часа на ден всеки ден с месеци наред, са толкова емпатични и няма проблеми това да се случва. Кажете ги и на нас, да захвърлим робството и тиранията на фиксираното присъствено работно време, да идем там да работим! И ако може да са ми до училището на детето, че в момента ми е нещо като 2 часа отиване и връщане, нали, така, да върви концертът по желание...

Наистина е жалко как всеки си гледа паничката и предполага, че всички други съществуват при същите условия.
Нужно ли е въобще да коментирам самотните родители, например?
Семействата, където работата от къщи е невъзможна?

# 440
Не е редно, разбира се
Затова МОН трябва да подходи така, че да е безопасно и в същото време да не се прекъсва учебния процес. Те имат поглед над всички случаи и достъп до всякакви данни. Включително от други министерства

# 441

В момента почти никакви мерки няма и младежите си ходят където си искат - мачове, дискотеки, протести, събират се на групи и се забавляват. В същото време само в 4-5 града има някакви огнища с повече заболели.

Точно защото мерки няма никъде е редно училищата като задължителни институции  или да осигурят безопасна среда, или ДО.
Ако имаше мерки на останалите места, нямаше да водим този спор, защото нямаше да има толкова заболели, че да ни слагат в червените списъци за пътуване.

# 442
Щом като родители, които искат ДО, са по-малко, редно е те да помислят за друг вариант на обучение, а не да налагат исканията си за всички.

Интересно ми е кои деца 5,6,7 клас ходят на мачове, дискотеки, протести. Моите внуци 5 и 8 клас/ще бъдат/ общуват с определен кръг приятели-няколко. Родителите не допускат да се събират в затворени пространства. Та деца всякакви.

# 443

Ако имаше мерки на останалите места, нямаше да водим този спор, защото нямаше да има толкова заболели, че да ни слагат в червените списъци за пътуване.

Точно така мисля и аз.... Ама нА! Вчера чета статия за ООН, която казала, че в момента най-големия проблем в пандемията е с образованието.... Че децата не ходят на училище.... Говорим за спад в човешкото развитие! Обаче ние сме ганьовци - стадионите, баровете и т.н.

https://www.investor.bg/nachalo/0/a/oon-polovin-miliard-deca-sht … blokadata-304885/

https://www.bgonair.bg/a/4-world/193975-oon-choveshkoto-razvitie … i-zaradi-kovid-19

# 444

Интересно ми е кои деца 5,6,7 клас ходят на мачове, дискотеки, протести. Моите внуци 5 и 8 клас/ще бъдат/ общуват с определен кръг приятели-няколко. Родителите не допускат да се събират в затворени пространства. Та деца всякакви.
Или пък от 1 до 4 клас по барове и дискотеки Joy
Моето дете е 7ми клас и не е ходило на нито едно от изброените от Лиляна места, нито молове, кафенета и пр. Разни познати деца също.

# 445
  • София
Кати, в нормално време училището може да има още сто и една цели, във време на разгаряща се пандемия е редно да се редуцират малко и на челно място да излезе здравето и безопасността! Чета, чета и отново не вдявам - сериозно ли е по-важно всичко да си е по старому, да не се наруши ничий комфорт и навици с цената на взрив от болни и не дай боже починали???

Не ми го казвай на мен, а на политиците - и те веднага... ще си го преместят. Мнението, де.

Скрит текст:
Разговорът беше може би поне 15-20 минути.
- без сегашния министър ще са като сирачета почти, защото с него работили изключително добре, той познавал системата
- не иска оставка, защото всички от гилдията ще са потърпевши - били се договорили за някакви пари, а със служебно или каквото ще да е ново правителство всичко щяло да се забави със 6 месеца
- били договорени някакви пари за дигитално обучение на учителите и за купуване на техника да я дават на децата, които нямали
- ако има оставка наистина нямало да може да се легитимира ДО и нямало да стане това за дигиталното обучение на учителите и за компютрите за децата.
- Как ще започне годината? - партньорите всичко били обсъдили, знаели как да реагират при всеки случай на заразено дете
- Децата ще носят ли маски? - няма да носят, ние ще им дадем, имаме си всичко
- за новите интегрирани тестове за НВО и дали ще се увеличат частните уроци? - не го бил предложил министърът, а те, а частно обучение винаги имало, защото имало родители, които искат да надграждат. Имало и някаква рамка/програма за увеличаване на  обучението по природни науки - затова повече часове по математика и география
- тестовете не били трудни, нейната внучка била седми клас тази година, не била ходила на нито един частен урок, а се представила блестящо
- протестиращите били прехвърлили мярката, не трябвало да се прекалява
- няма да призовава учителите към стачка, защото били правили (20?) стачки, последната 6 месеца и обрали негативите, сега работят чудесно с министъра, всичко е ок.

Не съм гледала предаването, но изречението " децата няма да носят маски, НИЕ ЩЕ ИМ ДАДЕМ"  ме изуми. Не става въпрос кой ще им даде предпазни средства , а затова че не е здравословно да стоят по 8 часа с тях,а и няма да го направят.

За тях не е по-нездравословно, отколкото за останалите членове на обществото. Лекарите имат по 12 часови смени. Хайде стига вече! За децата е крайно нездравословно да остават сираци.

Не са само въпросната етническа група с несериозно отношение към образованието. Има и едно малцинство, в което също доста ученици бяха несериозни или затруднени да се включат в ДО. Дори за тези, които се включиха беше по-трудно, отколкото в клас. Да не мислите, ме по селата всяко семейство осигури условия и тишина? Баби и дядовци, което не рещъснато прекъсваха ученика, за да го питат нещо да искат нещо или говореха край него не един и двама. Бебета и малки деца, които се чуваха наоколо и разсейваха също имаше доста. За кучетата да не споменавам. Много от децата от селата идват в града на училище, за да си починат от работата у дома и от семействата си. Много деца не знаят какво са почивни дни и ваканция, защото връщайки се на село се включват в работа на нивата или обора, на тютюна...
И да, важно е родителите да могат да работят. Не пропускайте факта, че не всеки родител работи работа за хоумофис, има възможност да води детето със себе си, другият родител печели сума, достатъчна за издръжката на семейството и без едната заплата, има и самотни родители, които пък хептен не могат да останат без заплата...

Някак аргумента "ма то някои имат кучета, пък някои имат баби и дядовци" е доста несериозен.

Последна редакция: чт, 06 авг 2020, 10:15 от katiABV

# 446
  • Ямбол
Никъде не съм казала, че вашите деца ходят по изброените места или пък малки деца до 8 клас. Но тези, които ходят, са достатъчно много. Мисля, че вероятността да срещнем вируса на други места, е също толкова голяма, каквато и когато децата са на училище. Затова казах, че тези, които искат децата да започнат нормално, те са си премерили риска, те са повечето. Останалите, които имат възможност да осигурят обучение от дома, да го направят, като изберат друга форма, а не да искат всички да минават на ДО и още по-невъзмоното да е някакъв смесен вариант.

# 447
  • Варна
Дайте ги, бе, похвалете ги тия работодатели, поименно дори, тези великолепни работодатели, дето са толкоз разбиращи, че като им отсъства служителят няколко часа на ден всеки ден с месеци наред, са толкова емпатични и няма проблеми това да се случва.
Някой някъде някога да е писал за такива работодатели?
Писахме (поне аз), че никога не бих имала проблем с това да си ползвам почивката половин час по-рано или по-късно, за да ида да си прибера детето от училище, ако се налага. Че никога не съм имала проблем с това да отида на лекар или зъболекар. За отсъствия месеци наред изобщо и дума не е ставало. Децата могат да стоят вкъщи и сами (с изключение на първокласниците да речем). Не е нужно някой да им виси на главите постоянно.
Да, да излизаш от работа и да хукнеш да си прибираш детето, вместо да седнеш да обядваш не е удобно, не е ок. Ама на аспиратора в болницата по-хубаво ли е? Що така много се съмнявам. И що така съм убедена, ама категорично, че в момента, в който заразата избухне в едно-две училища всички рязко ще обърнат плочата. Ама дано не е късно! Остава само да се моля да не е нашето училище това, което ще избухне първо. Такова неглижиране на безопасността в името на удобството не съм подозирала, че може да съществува.

Кати,
политиците си го местят от месеци. Това ми е ясно. Дискутираме си тук просто.

И не, изобщо не е смешен и абсурден смесеният вариант. В други държави го обсъждат сериозно. Там обсъждат дали паралелките да са по 7 или по 12 човека. Тук обаче е смешно и абсурдно. Къде по-нормално е да наблъскаш всички в стаята и да се молят, щото друга опция няма.

# 448
На мен ми се струва, че ще се сблъскаме със същото безхаберие и неглижиране от страна на учителите, което са решили да възприемат много хора, поне докато част от колегите им не се озоват в болница.

Става една говорилня, която се размива в несъществени спорове, доказващи единствено, че някой изобщо не взема под внимание необичайността на ситуацията, ами си кара както си знае - какъв е работодателят и как възприема по добре детето му - онлайн, или от учител. А това изобщо не е същественото в случая, но показва, че човека няма мотивация да изисква промяна в средата, в която ще изпрати детето си.

Затова според мен важното ще бъде, да може да се осигури възможност на родителите да преценяват дали детето им да посещава учебните занятия, като няма рестрикции и отсъствия за тези, които родителят е преценил да задържи в къщи и кога да го направи. Сигурна съм, че родителите, за които говоря ще намерят начин детето им да успее да поддържа ниво на учебния процес, все пак за да учи, детето трябва да е най вече здраво, ако е болно няма да може да учи, а и на родителя ще му е леко неважно какво се преподава в момента.

А учителите, в крайна сметка - да се оправят, имат си синдикат, имат си глави на раменете да решат ще се пазят ли, няма ли да се пазят. Няма как на учител, на когото не му пука ще се разболее ли самият той, ти да му обясняваш, че трябва да ти пази детето.

# 449
  • София
И не, изобщо не е смешен и абсурден смесеният вариант. В други държави го обсъждат сериозно.
Според мен се имаше предвид, че трябва да се заплати допълнителният труд на учителите - първо и второ, да има желаещи да поемат допълнителната работа. Особено първото ще е по-трудно осъществимо в България.

Общи условия

Активация на акаунт