Дистанционно обучение за учениците-Teмa 4

• 23 137
  • 770
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Аз дори не знам дали ще се натръшкат, за това гледам да съм по-скоро позитивина, по-скоро ме притеснява че децата ще бъдат тествани с какви ли не съмнителни тестове, ще се играе на иди ми - дойди ми с ДО и това ще доведе до карантиниране и мерки, които ни опъват нервите и на нас възрастните. Отделно при всеки банален вирус с тия съмнения за ковид ако ЛЛ не е читав може да ни кара да се тестваме непрекъснато.

Да, нали. А ако е "читав" ще ти напише бележка, че си здрава и алергична и ще те прати да заразяваш смело наляво и надясно. И теб, и децата. Ей така се появява "понятие" като "градински сопол". Понеже някои хора смятат част от вирусите за "банални“.

А иначе - о, ужасТ! О, катастрофа! О, кошмар! - може да ви вземат някакъв съмнителен гърлен секрет - че и назален! - и да ви чепират с 5G! по време на процедурата (`чете се 5-г-факториел).

" мога да се позова на световния опит, който без изключение сочи точно това."

аз и предния път споменах, че България НЕ е светът. Най-малкото, защото в Бг вече сме карали такъв вирус, та вероятно от нас голяма част имаме устойчивост. затова и не се разболяваме толкова.
The name of the virus is "CoV-2008 / Bulgaria".

https://www.novinite.com/articles/205519/Experts%3A+Bulgarians+H … ronavirus+in+2008

ВСИЧКИ са карали някакви настинки в някакъв момент от живота си, не само българите. Е-и? Какво доказва това? Нищо.

Последна редакция: сб, 08 авг 2020, 12:27 от katiABV

# 691
Кроу, в момента говориш за това, което са частните занимални. А и откъде-накъде ще се наемат учители, ще се събират деца и т.н. като те трябва да бъдат на училище? Един кооператив не е училище, най-малкото няма как да бъдат признати оценките, които ще напише на децата, ще е все едно са били на лятна занималня някъде, а не на училище. Искаме децата да имат легитимно завършване на учебната година, а не просто някой да ги гледа и обучава някак, за да могат родителите да работят.
Въпросът беше към обмислящите самостоятелно обучение. Никой няма да пише оценки, нали в училище организират изпитни сесии, съвсем легитимно ще си завършат. Кооператив би позволил да ходиш на работа поне част от времето, или най-малкото би прехвърлил обучението от родител, който не знае какво прави, на някой с педагогическо образование. А делене на разходите ще натовари по-малко семейните бюджети. Частните занимални ще продължат да си работят с ходещите на училище, на тях помагат в самоподготовката, не им преподават материал.

# 692
Ако се тръгне масово на самостоятелно обучение, то "парите следват детето" къде ще отидат? Не в училище? Училищата ще писнат, че са недофинансирани и нямат пари за заплати и други разходи и набързо ще им се наложи да преосмислят позицията си за ДО.
И другото- щом поемам самостоятелно обучение вкъщи, то не би ли трябвало съответната сума да ми се преведе на мен?

# 693
Аз затова си мисля, че трудно ще пускат децата на самостоятелна подготовка, защото губят пари училищата.
Виждате, че няма голяма възможност за това.Само няколко случая са изброени.
С МО едни усмихнати, едни позитивни.Преди малко ви публикувах статията на немските специалисти, нещата не са шега.

# 694
Ако се тръгне масово на самостоятелно обучение, то "парите следват детето" къде ще отидат? Не в училище? Училищата ще писнат, че са недофинансирани и нямат пари за заплати и други разходи и набързо ще им се наложи да преосмислят позицията си за ДО.
И другото- щом поемам самостоятелно обучение вкъщи, то не би ли трябвало съответната сума да ми се преведе на мен?

Тя тази сума няма да ти покрие разходите за домашно обучение, дори да ти я преведат. За ученик в училище плащат май към 1800, за такъв на самостоятелно - към 600.  Един свестен лаптоп не можеш да платиш с разликата, камо ли да наемеш учител и да купиш учебници.  А ако започнат да ги превеждат на родителите, училищата ще се опразнят точно от тези ученици, за които вкъщи нищо няма да се прави.

# 695
  • София
търкаляй се, или отслабни.
значи, че в Кюстендил огнището беше в циганската махла, не в жилищен квартал.

Изключително грубо, грозно и цинично отношение към цял етнос. Ако ти бях майка в момента щях да потъвам в земята от срам.

Като почнете с липса на сапун.. Ами купи. Всяко дете да донесе по един сапун. Никой родител няма да се разори.
Сапунът е най-малката грижа.
И дезинфектант може да си купи всеки клас. На кой родител ще му се посвиди по 1-2 лв. месечно?Ама училището да му мисли. Като училището няма пари достатъчно, родителите ще помагат в името на децата си.

Може, разбира се. Може и сменен режим за хигиенисти да организират. Родителите, де. Та като купуват дезинфектанти (не зная откъде ги измисли тези 1-2 лв. месечно, по-скоро говорим за 50-90лв. месечно, нали се разбрахме, че ще се чисти сериозно - и да, не всички ще се включат, но не това е важното) да осигурят и използването им. А като са тръгнали и учителски смени могат да дават. И изобщо - за какво ли е училището при това положение? Вместо да ходят да го обгрижват на сменен режим няма ли да е по-добре всеки да обгрижва собственото си дете в домашна обстановка, пък учителите да помагат / участват според възможностите си (ДО)?

1-2 лв. месечно от дете прави точно 50-60 лв. за класа. Ама нали трябва да се заяждаме.

Не "на класа". На човек.

# 696
Аз дори не знам дали ще се натръшкат, за това гледам да съм по-скоро позитивина, по-скоро ме притеснява че децата ще бъдат тествани с какви ли не съмнителни тестове, ще се играе на иди ми - дойди ми с ДО и това ще доведе до карантиниране и мерки, които ни опъват нервите и на нас възрастните. Отделно при всеки банален вирус с тия съмнения за ковид ако ЛЛ не е читав може да ни кара да се тестваме непрекъснато.

Да, нали. А ако е "читав" ще ти напише бележка, че си здрава и алергична и ще те прати да заразяваш смело наляво и надясно. И теб, и децата. Ей така се появява "понятие" като "градински сопол". Понеже някои хора смятат част от вирусите за "банални“.

А иначе - о, ужасТ! О, катастрофа! О, кошмар! - може да ви вземат някакъв съмнителен гърлен секрет - че и назален! - и да ви чепират с 5G! по време на процедурата (`чете се 5-г-факториел).

Аз съм от тези които спираха детето си от ДГ до 5 възраст заради  безхаберието на родителите не ме вкарвайте в тая група, детето вече порасна, а и в градините не пускаха бесимптомни а откоровено сополиви.
Под читав личен лекар имах превид такъв който допуска че е възможно детето да кара банален вирус, а не да отказва да го лекува докато не го тествам. Нямах предвид да го пусне да заразява, а да му даде болничен на база ОВИ, да препоръча лечение за подозираното него ОВИ като следи и за евентуални индикации за ковид - например кръвна картина, продължителна субфебрилан температура и т.н. Лекар който няма да се крие от пациентите да не преглежда, за да не го разболеем с ковид, а ще си е на мястото за да лекува. Защо банални вируси има и като се смесят децата дори и с предпазни средства може да зациркулират
Не е конспирация че има замърсени тестове с ковид, не казвам че замърсени че да заразят но най-малкото да изкарат човек фалшиво позитивен, а това влече след себе си последствия. Тестове в UK и тестове на CDC , има официална информация. Затова не съм против тестването, но при симптоми за да се прецени лечение и то по желание на пациента. За съм за предпазните мерки, също да си спираме децата без обяснение при най-малкия проблем и да ги изолираме докато изясни какво е, такава съм била и докато детето беше в ДГ, даже на пързалки не го водех докато беше болен, да не разболее някой, после не го водех заради някои сега страхливи, а преди безхаберни родители.

Последна редакция: сб, 08 авг 2020, 12:56 от Sparkles

# 697
  • Варна
Ама чакайте сега - то същите тези ученици и когато ходят в училище пак също нищо не правят! За да ги накарат да учат други мерки трябва - и да повтарят класове(още от 1 клас), и санкции за родителите, и образователен ценз трябва да се въведе за част от гражданските права... Накратко, на който не му се учи и в класната стая да е, ще брои мухите и пак няма да слуша. И обратното, който иска да учи, намира начини. Тук се дискутираше по-напред в темата, че по време на ДО страдали предмети като химия - не е вярно, само в уча се е пълно с толкова много заснети опити на качествени реакции, че си е напълно достатъчно. Отделно колко още клипове има из мрежата, включително записи и визуализация на електронни микроскопи по биология, за които съм сигурна, че няма в ни едно бг училище в наличност.

# 698
"Уча се" е платено и съвсем не е по джоба на всеки, особено при загубени или намалени доходи. Същото е и с интернета.
Кроу, кооператив и наемане на учител е някакво решение за облекчаване на семейния бюджет, вместо да се плаща на детегледачка с педагогическо образование, която да поеме и обучението на детето. Ама едва ли ще е съгласна да поеме 4-5 деца на цената на 1-2.
Кроу, опитайте. Просто се подгответе за малко по-голяма сума от учителската заплата. В училище има осигуровки, клас квалификация, прослужено време (1% на година стаж), може да има лекторски, които се натрупват към основната заплата, която е около 1100-1200лв. Има и допълнителни плащания.
Не съм в този бизнес, но може би поне по 20-30 лв на дете на ден ще ви искат. Когато щерката беше в ДЖ търсех човек да я взема две вечери седмично от градина и да я гледа около 2,5-3 часа и в неделя - 5 часа. Плащах по 10 лв на ден за 2,5-3 часа. Това в Русе при цена 2-2,5 лв на час тогава. Обажда ми се учителка от квартала, пенсионерка. И ми заявява "Искам 10лв на час, защото дъщеря ми в София плаща така". Не се разбрахме. Надписът ми нямаше да стигне тогава за това, което тя иска да плащам на нея.

Последна редакция: сб, 08 авг 2020, 13:17 от Mama Ru

# 699
  • Варна
Мама Ру, има и безплатни алтернативи, Кхан Академи например. Иначе дълбоко се съмнявам хората да нямат пари за един интернет. Ми то и в училище още от 1 клас не е безплатно - средно по 100 лв на гидина се събират за помагала и учебни тетрадки. А в гимназията среден комолект нови учебници е около 300 лв. Ок, ще кажеш - на старо. Но и там се съмнявам да е на по-малко от 50% от коричната цена. Това причина ли е децата да не ходят на училище? А родителите им да им раждат братчета и сестричета? Само оправдания си търсим.

# 700
Mama Ru, а колко да иска? Не е реалистично да очаква 3 бона заплата за постоянен ангажимент с 4 деца, при положение, че в училище си трови нервите с 30 за 3 пъти по-малко. Онлайн уроци вървят по 20-50 лева на час, там също за редовен ангажимент ще може да се договорят цени, които при група от 6-8 деца да са поносими и за родителите, и за учителите.

# 701
Кан Академи са безплатни да, ама поне при моята имаше някои разминавания. По-важното е, че уча се има и тестове след урока. За мен това е по-полезния вариант, точно заради тестовете.
Вярно е, че учебниците са скъпи. В гимназията обаче има и ученици, което карат на записки точно защото не могат да си ги позволят.
Не казвам, че който може да си го позволи не трябва да избира алтернатива на присъственото обучение, просто не всеки може да осигури качествената алтернатива - частен учител, абонамент на уча се, комплект учебници и помагала...
Помагалата на моята щерка не са стрували повече от 40-45 лв на година, а за трети клас бяха около 25лв. Събирахме пари за ремонт на класната стая - по 50лв на дете (2-3 не платиха само от 25). Майсторът не ни съдра кожите и с останалите от освежаването пари се покриха сметките за помагалата. Класната успя да се събере в сумата от около 25лв на дете за помагала.
Кроу, опитайте. В училище обаче освен основната заплата има и допълнителни плащания, които учителката вероятно ще иска да избие. Не съм в бизнеса и в София. В Русе преди няколко години за вземане на дете от ДГ и гледане две вечери по 2,5-3 часа една пенсионирана начална учителка ми искаше 10лв на час, защото дъщеря й в София плащала толкова. А аз давах по толкова на вечер, защото нормалната цена вървеше 2-2,50 на час, максимум 3лв.

Последна редакция: сб, 08 авг 2020, 13:23 от Mama Ru

# 702
М-дам, с мойта кирлива докторска заплата от 1000 лв чисто, и на мъж ми, пак толкова, университетски преподавател, не мога да платя на учителка и да остане да живеем 4 човека и да плащам режийни. С 1800 лв ще си покрия не само учебниците и помагалата. Е, ще се наложи да съм И домашен учител, не че не съм го играла веднъж с големия син. Справих се чудесно и без подготовка по педагогика с материала по всичко, без математика /където пък баща му се справяше/ до 10 клас, когато почна сам да успява. Да, натовареничко ми е било, и на работа, дневни, нощни, празнични и всякакви, и домакински и домашни обучителни задължения, но съм се справяла адекватно. Тогава преди години наистина бих предпочела да остане на самостоятелно обучение, ако беше имало начин. Няма вариант на неприсъствено обучение, което да ме събори. Предпочитам го от всякакъв вид, с всички възможни предизвикателства пред присъственото. Поговорката гласи :"с чужди ръце се ловят само змии" и в случая е вярна.

# 703
Тя и моята е чисто около 1000лв. Като платя заемите и остават към 600+- чисто.
Ама миналата година вземах малко лекторски и с допълнителните плащания доходът ми скочи над прага за детските и сага ще ми ги отрежат за малкия. А и той трябва да тръгва на уроци. Ще трябва да редуцирам уроците на каката, за да вместя и малкия в нейния ТЕЛК от 350лв.

# 704
  • София
Грийн, твърде вероятно е да има декларации, които трябва  да се попълват съвестно и отговорно от родителите и учителите, разбира се.
Малкото ми дете ходи два месеца на градина и попълвахме на няколко пъти декларации, макар и за това, че сме наясно с риска. Бяхме помолени и децата, които пътуват до детската градина да не ползват ГТ. За училище в големите градове където живеят в един квартал, а учат в друг и разстоянията не са пешеходни не знам как на практика ще стане, ама си е и проблем на родителите. Вероятно ще се наложи да си карат пътуващите деца с личния автомобил.

Това е смешно... Не могат да откажат достъп на дете то училище / ДЗ понеже не разполага с възможност за придвижване без ГТ.

Нито пък могат да искат каквито и да било декларации за приемане / поемане на риск... в ДГ може - ама то понеже посещаването не е задължително. В училище няма как да се случи. Аз лично никаква декларация в такъв смисъл няма и не бих попълнила.

Общи условия

Активация на акаунт