Най-неверни клишета, които се приемат като мъдрости

• 10 588
  • 196
  •   1
Отговори
# 135
"Акъл не ща, пари ми дай!"

Може би аз я възприемам различно от заложеното поначало значение, но е лесно отстрани човек да дава акъл (=съвети), но не и пари (=ресурси). Не ползвам тази мъдрост, защото ми звучи вулгарно, но когато някой се увлече в теоретично решаване на чужди проблеми, си мисля подобни неща.

# 136
Акъл не ща, пари ми дай
Аз лично го разбирам по съвсем различен начин.
Акъл си имам, мога да си преценя нещата, но понеже ми се правиш на вървежен, ми докажи го.
Много мразя да ми се дават непоискани съвети. Много. Имам глава на раменете си, знам си ситуацията по-добре от всезнайковците, които се месят със съвети. Ако смятат, че съм толкова зле да ми помогнат с нещо реално(парите са по-скоро образни, може да е и време, и подкрепа). Празният акъл няма да помогне.

# 137
За акъла и парите -  за първи път я чувам тази пословица.
За овцата и вълка- също.
Обаче, аз когато се почувствам изгубена овца, си представям не вълка, а ето това:

Последна редакция: чт, 30 юли 2020, 19:20 от Катерица

# 138
"Акъл не ща, пари ми дай"  е разпространено с причина - щото повечето хора обичат да дават акъл ама пари не искат или не могат да дадат. Лошо няма ако тоя акъл ще ми помогне да изкарам парите и да ги ползвам, когато ми потрябват. За съжаление такъв полезен акъл рядко ще получиш. Всеки акъл който не ти решава проблема е безполезен.
Но има друга мъдрост, която обаче е ВЯРНА : "Пари при пари отиват". Всеки бизнес иска някакъв начален капитал - затова се вземат заеми. Може да имаш супер идея, която обаче ако няма кой да финансира няма как да се реализира.
В повечето случаи "Акъл не ща, пари ми дай"  си е факт, а не безсмислени клише.
Разбира се не говоря за готованковците, които не искат нищо да правят, а само пари да им падат. Не вярвам тук да има такива дори.

# 139
ето още една поговорка който гроб копае другиму  сам пада в него

# 140
“В любовта и на война всичко е позволено”

# 141

Ами така си е. Любовта например не е договор и се чудя на тези, които едва ли не искат клаузи за неустойка Smile
Любовта идва и си отива по своя воля и след като си отиде никой не е длъжен на другия. Онова с договора ве1е се казва брак, там има подписи Wink

И с войната е така - сред хората има измама, измяна, подло нападение в гръб, а на война има тактика, политика и изключителни стратегически похвати.

# 142
всичко е " позволено", но не всичко е полезно...или спасително.
Пък и понятието любов се пречупва понякога през такива призми, че  бива тотално изопачено.

# 143
"Целта оправдава средствата." - според мен липсва думата "добра".
"Добрата цел оправдава средствата." - и пак не мога да я приема напълно.

# 144
  • някъде в орбита...
С това съм съгласна. Хората понякога са склонни на невероятни неща да това което обичат или мразят. И да очакваш че си предпазен само защото нещо е морално неприемливо е наивност дето може да ти струва доста...

# 145
С това съм съгласна. Хората понякога са склонни на невероятни неща да това което обичат или мразят. И да очакваш че си предпазен само защото нещо е морално неприемливо е наивност дето може да ти струва доста...
Оттук и "От любовта до омразата има само една крачка."

# 146
  • София
Нито "В любовта и на война всичко е позволено" ми харесва, нито "Целта оправдава средствата". Може да е вярно за някого, но ми се струва неморално. Поне аз така го разбирам, че може да направиш каквото ти скимне, колкото и да е гадно, за да постигнеш/задържиш любовта или за да постигнеш целите си. Затова не го приемам като общовалидна мъдрост.

"Няма как да те разбере, някой с който те делят два вагона книги" - Смятам, че истински интелигентните и начетени хора, никога не парадират с това. Същевременно са достатъчно способни да изразят теориите си разбираемо и достъпно. Високопарните фрази, клишетата и претенциите са присъщи на парвенютата. Дори ако приема, че от 2-та вагона си "дръпнал" толкова, че дълбоко в душевността си да се чувстваш по-различен от останалите, смятам че са ти нужни още два вагона, за да осъзнаеш, че с нищо не си по-велик от другите и че вселенската мъдрост е всъщност в простите неща.

# 147
"Целта оправдава средствата." - според мен липсва думата "добра".
"Добрата цел оправдава средствата." - и пак не мога да я приема напълно.

Никоя цел не оправдава средствата според мен. И точно тази "мъдрост" е дълбоко съмнителна и съвсем не се приема за положителна. Има се предвид, че според масата хора и най-благородната наглед цел не може да оправдае  "всички и всякакви средства", да кажем изтезания, Сталинови репресии в името на светлото бъдеще (целта) и т.н. Впрочем и цитатът е измислен и се приписва на Макиавели, ама той точно това не бил казал.

# 148
  • София
Целта оправдава средствата е идеална за изключване на съвестта.
Относно любовта - тя затова се превръша в трагедия много често, защото хората решават, че всичко е позволено.

# 149
За двата вагона книги е донякъде отново в не толкова директен смисъл.
Колкото и да си над нещата, да си ерудит, интелигентен и уравновесен, с някои хора наистина няма как да се разбереш. Няма как просто да обясниш на пакистанци и индийци в забутани ъгли на географията села, че тоалетната не е свърталище на духове, примерно. Каквито и образователни програми да създаваш, има неща, които си остават някъде далече в началното, дивото. И такъв е естественият ход на нещата, така е редно.
Иначе велики, значими хора, които са доста над средното ниво има и още как.

Общи условия

Активация на акаунт