Най-неверни клишета, които се приемат като мъдрости

• 10 581
  • 196
  •   1
Отговори
# 150
Ето това е еталона за Любовта, която би следвало да живее в човешкото сърце. Всичко друго е примес, с всякакви производни на страсти.
"Да говоря всички езици човешки и дори ангелски,
щом любов нямам,
ще бъда мед, що звънти, или кимвал, що звека.

Да имам пророчески дар и да зная всички тайни,
да имам пълно знание за всички неща
и такава силна вяра, че да мога и планини да преместям, -
щом любов нямам,
нищо не съм.

И да раздам всичкия си имот,
да предам и тялото си на изгаряне, -
щом любов нямам,
нищо ме не ползува.

Любовта е дълготърпелива,
пълна с благост,

любовта не завижда,
любовта се не превъзнася,
не се гордее,

не безчинствува, не дири своето,
не се сърди, зло не мисли,
на неправда се не радва, а се радва на истина;

всичко извинява,
на всичко вярва,
на всичко се надява,
всичко претърпява.

Любовта никога не отпада,
а другите дарби, ако са пророчества, ще престанат,
ако са езици, ще замлъкнат,
ако са знание, ще изчезнат."
Първо послание на св. ап. Павла до Коринтяни, 13. глава

В повечето случаи, първо научаваме всякакви други пословици и поговорки, песни и стихове, чалга хитове, пиеси, книги и романи на тема Любов, а по някое време все пак стигаме и до Евангелието.

# 151
  • София
Замислих се върху това, което казва Черна станция, че "Целта оправдава средствата", може би се използва в не добър смисъл, а като нарицателно за това колко напорист и "прегазващ всичко" може да е човек (поне аз така го разбрах). Зачудих се дали пък не идва от римското военно дело и бърза проверка, показа че изразът отново сме го съкратили.
Пълният израз бил: "Ако целта е спасението на душата, то целта оправдава средствата". Фразата била произнесена  от основателя на йезуитския орден Игнасий Лойла.
Въпреки, че съм вярваща, за момента не мисля че одобрявам тази мисъл. Бих и противопоставила "Насила хубост не става". Не съм добре запозната с живота и делото на Игнасий Лойла, както и с възгледите на йезуитите, но дано няма препратки към светата инквизиция.

# 152
"Пътят към ада е постлан с добри намерения" на практика е същото.

# 153
"Няма как да те разбере, някой с който те делят два вагона книги"

И за мен не е вярно. Смятам, че няма да ме разбере и този, който не ни дели количеството прочетено. Защото не това е разликата - какво сме прочели, а какво сме разбрали от прочетенето. Способността да извличаме различно от едно и също разделя. Най-общо, не само за четене.

# 154
Това с вагона книги попадна в точната тема. Велика глупост. Разбира интелигентния и можещия да слуша без значение колко книги е прочел или филми изгледал.

# 155
Интелигентният може и да разбира какво му говорят, но тия, които говорят, понякога не са на нивото на интелигентния. И вредите, които нанасят, са огромни, независимо, че интелигентният умее да обяснява, да комуникира, да изслушва. Като няма кой да го чуе и пропастта е голяма, тоя израз е за тогава.
Самият израз е сравнително ново клише.

# 156
Интелигентният може и да разбира какво му говорят, но тия, които говорят, понякога не са на нивото на интелигентния. И вредите, които нанасят, са огромни, независимо, че интелигентният умее да обяснява, да комуникира, да изслушва. Като няма кой да го чуе и пропастта е голяма, тоя израз е за тогава.
Самият израз е сравнително ново клише.

именно де. Но интелектът няма нищо общо с това колко книги си прочел.

# 157
Ерудицията в случая има общо. Ерудиция и интелект обикновено трябва да вървят ръка за ръка. Макар и да има разминавания в днешния свят. Щото да изчетеш два вагона книги за саморазвитие, коучове и Наталия Кобилкина, няма да те направи ерудит. А интелектът на такъв човек ще е поставен под сериозен въпрос. Wink

# 158
Да, но дали и колко ще се развие този интелект вече има връзка с прочетените книги. Колко ли Айнщайновци е изтървало човечеството, защото са се родили в семейство на бедни овчари и интелектът им  е бил зает да измисля как да се опазят овцете от вълците. Интелектът не може сам да се развие до ОТО, за целта трябва да стъпи на раменете на други преди него (свободен цитат).  Т.е. да им е прочел книгите.

# 159
  • Пловдив
Ако някой не е прочел нищо през живота си ще има да чакаш да те разбере. Нека си го има интелекта - дълбоко заспал някъде навътре и недоразвит с нищо.

И в тази връзка "Изключението потвърждава правилото" - поредната абсурдна мъдрост според мен.

# 160
  • София
Към момента книгите са един от универсалните носители на съхранено човешко знание, а колкото до интелекта, развиването му се нуждае от някакви източници на знание, а книгите са един такъв носител на знание. Иначе съм привърженик на идеята, че интелектът е в някаква степен вроден като изграждане на връзки в мозъка с голяма бързина на "пренос на данни" и много бързо свързване на едно знание с друго. Това при равни други условия. Ако по време на бременността или след раждането на бебето се случат някакви неблагоприятни събития,  ще има и някаква промяна в негативна посока.

# 161
Интелектът е способността на мозъка да мисли. Обусловен е физиологично, но съответно може и да се развива с мислене. Игра на шах, судоку и т.под. се ползват. Четенето на книги помага с това, че ползваш мозъка за да асимилираш прочетеното - стимулираш го да изгражда връзки. Ако четеш леки романи стимулацията е по-малка. Ако четеш научна литература се налага повече мислене и се предполага, че по-ефективно развиваш интелекта. Но принципно интелектът няма връзка с начетеност, ерудиция или как там му викате. Вижте тестовете за интелигентност как са направени - фигурки и да откриеш логиката в подредбата им. Не е нужно дори и да можеш да смяташ. Да не говорим знания за коя година е създадена българската държава или кой е написал Анна Каренина

# 162
Кой ще изкара по-висок резултат на тест за интелигентност - една чистачка или един пилот?
Това са само примери, не се хващайте за тях. 
Сменете ги с каквото поискате.
Но вероятността пилотът да достигне по-висок резултат, е доста по-голяма.
Логическото мислене, нужно за тия тестове, се развива и по време на образователния процес, т.е. в процеса на трупане на знания. Не е само до това дали го имаш вродено или не.
Затова за мен интелектът и ерудицията вървят ръка за ръка.

# 163
"Целта оправдава средствата" е девиз само на този,който е вманиечен по целта. Фанатик. Може да звучи парадоксално,но целта не е толкова важна,колкото изминатият път до нея.

# 164
  • До сърцето...
Кой ще изкара по-висок резултат на тест за интелигентност - една чистачка или един пилот?
Това са само примери, не се хващайте за тях.  

Не се хващам, но понякога с една чистачка може по-добре да си поговориш, отколкото с един пилот (само примерни са професиите). Не касае само книги, политика, наука, а въобще - начин, мислене, такт и пр.

Генерализирането не е добър похват. Обикновено тези "мъдрости" се прилагат към конкретен случай/ситуация и тогава пасват точно. Така, извън контекст, винаги ще има някой да репликира.

Общи условия

Активация на акаунт