Най-неверни клишета, които се приемат като мъдрости

• 10 576
  • 196
  •   1
Отговори
# 165
Според мен точно обратното - тези сентенции важат за общия случай, а иначе все ще се намери някой конкретен да ги опровергае. Може всякаква чистачка да намериш, даже мъдра като Заратустра, но това не отменя факта, че от 1000 чистачки и 1000 пилота резултатите ще са много близки до пословицата. Докато ако познаваш само един пилот и само една чистачка може всичко да бъде.

# 166
"Каквото не те убива, те прави по-силен". Това го мразя от сърце.

Това като го чуя ми се обръща нещо. Това, което не те убива твърде често те инвалидизира. Може да е душевно, може да е физически, а защо не за разкош и двете едновременно. Уморява, изхабява те и те прави парцал. Особено, ако живота се опита няколко пъти да те "убие", не знам.
Същото ми е като онова за "силните жени". Сама си, защото си силна, а мъжете не обичат силни жени. Тотална глупост.

# 167
  • До сърцето...
Grinning
Черна станция, написала съм: 
... но понякога с една чистачка може по-добре да си поговориш, отколкото с един пилот ...

Това във връзка с генерализирането. Но пък всеки си чете както иска и както иска го интерпретира...

# 168
A аз отговорих на това "Обикновено тези "мъдрости" се прилагат към конкретен случай/ситуация и тогава пасват точно.". И имах предвид, че точно към конкретен случай може и да не пасват. Извинявам се, ако не съм те разбрала добре, но тук имаше много постове, намиращи кусур на някоя сентенция точно, защото в един конкретен случай не било така.

# 169

Това като го чуя ми се обръща нещо. Това, което не те убива твърде често те инвалидизира. Може да е душевно, може да е физически, а защо не за разкош и двете едновременно. Уморява, изхабява те и те прави парцал. Особено, ако живота се опита няколко пъти да те "убие", не знам.

според мен прави и двете - инвалидизира те, но те прави и по-силен. Мен поне ме прави по-силна. И не съм сигурна до колко ме инвалидизира. По-скоро ме натъжава

Цитат
Същото ми е като онова за "силните жени". Сама си, защото си силна, а мъжете не обичат силни жени. Тотална глупост.

Сами са или щото не понасят никой (или още не са срещнали тоя, който могат да изтърпят), или защото тях никой не може да ги трае.

Според мен точно обратното - тези сентенции важат за общия случай, а иначе все ще се намери някой конкретен да ги опровергае. Може всякаква чистачка да намериш, даже мъдра като Заратустра, но това не отменя факта, че от 1000 чистачки и 1000 пилота резултатите ще са много близки до пословицата. Докато ако познаваш само един пилот и само една чистачка може всичко да бъде.

ако не важи в общия случай не е сентенция, а е точно безполезно клише, което се дъвче или щото звучи добре или щото на хората им се иска да е вярно.

# 170
  • някъде в орбита...
Изненадвам се понякога колко примери имам/имах около мен, за това че истински силните мъже и жени търсят точно силни половинки. Не знам защо тази простотия "сама си защото си силна" е толкова популярна Neutral Face

# 171
Вълчицата до вълк ще тича...не знам автора.
Но стабилна жена, силна дето и викат е вързана до нерешителин, несигурен , "лабав" мъж.Тегли каиша, дано поне за едно нещо да става.
Силен мъж  бива да води неуверена жена, ако е  по природа домениращ, няма да усети много.Но и на него писва да насочва посоки.
Та да са си лика-прилика.
Тогава има борба за надмощие но и разбирателство, синхрон.Интересно е...
Бяхме силни натури и двамата и много дърлене беше, но никаква скука.Война на световете, но и  не сме заспивали сърдити ...
Накрая като се разболя отстъпи от доста  неща и да си призная ми тежеше да се разправям с всичко, да вземам решения и да ги осъществявам сама.За мен слаб характер не става.Ще ме изнерви повече от командаджия.

# 172
  • München, Deutschland
Лично аз не одобрявам "Прави каквото трябва, да става каквото ще.", защото за мен означава, че ти винаги си ходиш по същата пътечка, случайно да не мръднеш от нея, защото е удобна / утъпкана / позната, без оглед на евентуално различаващи се обстоятелства или на възможни, дори предивидими грешни или неблагоприятни изходи. Но понеже преди така "е трябвало" или ти в даден момент си решил, че така "трябва", този принцип или схващане не подлежи на промяна. Изобщо, действията без "анализ на риска", без оптимиране на методиката или начина на действие, без промени на принципи или на познатите досега стъпки, при положение, че има предварително предвидими неща, вкл. действията под влияние на емоции (ако не става дума за покупка на сандали, например), не са ми присъщи, не ги приемам и нямам разбиране към тях. Често нежеланието да опиташ да предвидиш силно вероятни неща и да се подготвиш за тях, да планираш и т.н. накрая се отразява във финансово отношение, и то в негативен аспект. На такива оплакващи се често ми идва да им кажа "Да си мислИл когА му беше времето". Не го правя, разбира се, позволявам си го във форума, когато подобен въпрос е целенасочено зададен.

Обратно, харесвам цитата на Айнщайн, че "Мярката за интелигентност е способността да се променяш." (мой свободен превод).

# 173
... но понякога с една чистачка може по-добре да си поговориш, отколкото с един пилот (само примерни са професиите). Не касае само книги, политика, наука, а въобще - начин, мислене, такт и пр.

Генерализирането не е добър похват. Обикновено тези "мъдрости" се прилагат към конкретен случай/ситуация и тогава пасват точно. Така, извън контекст, винаги ще има някой да репликира.
Понякога е различно от принципно, обикновено. Винаги има изключения.
Генерализацията се прави на база някакъв общовалиден опит или принципи, наблюдения.
Така са възникнали клишетата, които обсъждаме. Те сами по себе си са генерализации.

Отделно от това съществува и индивидуалният фактор - колко чистачки, колко пилота познаваш, за какво ти е интересно и искаш да си говорите, какво е нивото на познанството ви.

# 174
Лично аз не одобрявам "Прави каквото трябва, да става каквото ще.", защото за мен означава, че ти винаги си ходиш по същата пътечка, случайно да не мръднеш от нея, защото е удобна / утъпкана / позната, без оглед на евентуално различаващи се обстоятелства или на възможни, дори предивидими грешни или неблагоприятни изходи. Но понеже преди така "е трябвало" или ти в даден момент си решил, че така "трябва", този принцип или схващане не подлежи на промяна. Изобщо, действията без "анализ на риска", без оптимиране на методиката или начина на действие, без промени на принципи или на познатите досега стъпки, при положение, че има предварително предвидими неща, вкл. действията под влияние на емоции (ако не става дума за покупка на сандали, например), не са ми присъщи, не ги приемам и нямам разбиране към тях. Често нежеланието да опиташ да предвидиш силно вероятни неща и да се подготвиш за тях, да планираш и т.н. накрая се отразява във финансово отношение, и то в негативен аспект.

Мисля, че влагаш грешен смисъл в "каквото трябва".

# 175
  • някъде в орбита...
Лично аз не одобрявам "Прави каквото трябва, да става каквото ще.", защото за мен означава, че ти винаги си ходиш по същата пътечка, случайно да не мръднеш от нея, защото е удобна / утъпкана / позната, без оглед на евентуално различаващи се обстоятелства или на възможни, дори предивидими грешни или неблагоприятни изходи.
За първи път чувам такова тълкуване. Около мен се използва когато резултата не е сигурен, имаш някакви неизвестни в уравнението. Тогава правиш каквото трябва за ситуацията, и факта че има шанс да не се получи не трябва да те спира да опиташ.

# 176
  • München, Deutschland
Възможно е да го тълкувам грешно, изобщо не изключвам възможността. Около мен никой не го използва и това си е моето лично разбиране за това изречение. Просто като го чуя, това ми изниква в главата. А дали авторът на посланието това е искал да каже, е вече друга работа. Wink

# 177
Ние пък напоследък доста често го използвахме, покрай карантината основно:
- покрай целта да устискаме без болен в семейството (респективно карантина и проваляне на много отдавна подготвяни и планирани неща). Правехме каквото зависи от нас, пък останалото е божа работа (да става каквото ще, демек).
- покрай дистанционно обучени и изпити, провеждани в странна форма
- покрай стратегии за оцеляване

Най-общо за мен това значи да направиш най-доброто възможно (според теб) и след като си го направила да не се тормозиш, защото не е можело да се направи нищо повече и ако все пак нещата се скофтят, значи просто е било малшанс. Най-доброто съвсем не значи да вървиш по отъпкани пътеки, както и не значи да не го правиш. Ще вървиш по тези пътеки, които смяташ за най-доброто решение.

# 178

Тази мисъл е на Ницше и той доказа правдивостта и със живота си. Като студент Ницше се заразява смъртоносно със сифилис след посещение в публичен дом. Тогава сифилисът не е можело да се лекува и на него са му оставали към двадесетина години живот. Сифилисът е хиляди пъти по-тежък за понасяне от СПИН-а например,защото сифилистичният вирус още в началото започва буквално да разяжда тялото. Например стомаха. Накрая стига до мозъка и човек полудява. Почти всеки на мястото на Ницше би се самоубил. Но той издържа до последно... И не само че издържа,но пише гениалните си произведения с които става безсмъртен. Между другото,на 24 години става професор. В историята май няма друг човек толкова млад да е защитил професорска докторантура. А тогава не са се раздавали професорски титли на килограм,както днес.
Хайде стига ви толкова,че стана много депресиращо. А и е рано сабале...

# 179
За Ницше знаех само, че става богохулец и че животът му завършва в лудница/ болница, абсолютно умопобъркан. За посещението му в публичен дом и оттам сифилис, не знаех.

Общи условия

Активация на акаунт