СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 12

• 90 842
  • 769
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Аз бих заложила твърдо на СМГ при тези две алтернативи, освен ако детето няма много ясно изразен интерес към програмиране и не се запъне много да учи в ТУЕС. Точно фактът, че ТУЕС е професионална гимназия би ме спрял - доколкото знам после имат проблеми с кандидатстването в някои университети в чужбина, а не знам какво ще му хрумне на детето след време.

# 571
  • Sofia
Аз бих заложила твърдо на СМГ при тези две алтернативи, освен ако детето няма много ясно изразен интерес към програмиране и не се запъне много да учи в ТУЕС. Точно фактът, че ТУЕС е професионална гимназия би ме спрял - доколкото знам после имат проблеми с кандидатстването в някои университети в чужбина, а не знам какво ще му хрумне на детето след време.
И мен ме спират тези два фактора, за да го подкрепя напълно. Някак смг ми се вижда по-универсално, а реши ли да програмира - има доста варианти да се научи. Баща му е програмист, но той досега освен да цъка на игри, не е проявявал друг интерес..

# 572
  • София
Привет, много ще съм признателна ако ми дадете съвет, макар и с доза субективност.
Синът се е представил чудесно на матурите след седми клас и може би СМГ ще бъде една от възможностите. Другата е Туес.
Има ли някой с поглед върху двете училища?
Ако детето няма ясна идея с какво ще се занимава? Защото това са ми притесненията за туес, че е силно профилирано..
СМГ да избере бих посъветвала детето си.

# 573
Има доста деца които завършват СМГ и не стават програмисти

# 574
  • Sofia
Има доста деца които завършват СМГ и не стават програмисти
На мен точно това ми харесва. Може програмирането да не е “неговото” и тогава какво прави пет години в туес?

# 575
  • София
В тази тема всички ще дадат глас за СМГ 😉
Относно програмирането, зависи на кой учител ще попадне, защото при някои има какво да се желае. ММ също е програмист и благодарение на него дъщеря ми се справя. До 7 клас не е програмирала, не е изявявала и интерес. За момента иска един ден точно с това да се занимава, но дали след 4 години ще продължава, времето ще покаже.

# 576
  • София
Ако очаквахте някой да Ви каже, че не му харесва в СМГ, не е тук мястото. Децата си харесват училището и затова учат в СМГ и постигат тези резултати.
Също не е коректно тук някой да говори срещу ТУЕС - най-малкото, децата в СМГ не са от тези, на които "гроздето им е кисело". Ако мъжът Ви е програмист, ще може да направи разлика между двете училища.

# 577

И аз го давам, разбира се. 
С двама СМГ-ейци, едниният завършил тази година, другият преди 4, препоръчвам СМГ като разпознаваема гимназия и в UK, и в Нидерландия.
Нямам представа от хорариумите в ТУЕС (допитайте се до завършили тази година), но в Нидерландия всички искат сериозен хорариум по математика, дори да кандидатстваш право, философия, икономика... и т.н.
Големият избра инженерна специалност и математиката му е изключително полезна. Малката избра съвсем друго поприще, но благодарение на СМГ не се наложи да държи изпити по математика.
А че е въпрос на късмет с учителите е валидно навсякъде.

# 578
  • Sofia
О, аз не ви питам дали харесвате СМГ, това ми е ясно 😅 по-скоро исках да разбера защо 😀

# 579
Не знам за Холандия, но с ТУЕС по-трудно ще следва в чужбина, ако иска да следва след 12 клас, а не магистърска степен.
Децата ми го харесват СМГ засега, нямам мнение защо.

# 580
6 клас коя смяна започват първия срок?

# 581
  • София
5-8 клас първия срок са първа смяна

# 582
6 клас коя смяна започват първия срок?
Първа смяна.

# 583
  • София
И аз го давам, разбира се.  
С двама СМГ-ейци, едниният завършил тази година, другият преди 4, препоръчвам СМГ като разпознаваема гимназия и в UK, и в Нидерландия.
+ 1 за това мнение.
И не само за чуждестранните университети, но и за бълг. работодатели гимназията е разпознаваема.

Малко повече от половината от класа на сина ми (англ. паралелка) продължиха с компютърни науки и програмиране тук и в чужбина. Другата част - икономика, финанси, чиста математика, архитектура, графичен дизайн, само за едно момче знам, което продължи хуманитарна специалност - психология.

# 584
При нас навремето имаше и лекари, зъболекари да не забравяме.Мисля,че ако учат в БГ не им трябва този хорариум, който им искат в Германия

Общи условия

Активация на акаунт