СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 12

• 89 134
  • 769
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте! Аз имам два-три въпроса във връзка с бъдещите 8-мо класници в СМГ. По математика преподавателите, които ще поемат випуска ще са Александров и Грънчаров, а има ли някаква яснота по БЕЛ кои ще са учителите?
В английските паралелки разбирам, че езика също го започват от начало. Но с оглед на това, че повечето ученици най-вероятно са го учили и преди това, поне не напредват ли по-бързичко? С какво ниво евентуално завършват 8 клас по английски?

# 631
  • София
Относно БЕЛ - сигурно ще е един учител, чува се името на Олга Тунчева засега като вероятно.
В английските паралелки, които са с различни преподаватели - 4, се започва от 0 учебникът е за А1.1 първи срок и такова завършват в 8 клас - поправка, А2 завършват .
Иначе да, преподавателите по АЕ на РС обикновено казват, че ще се опитват да напредват по бързо, предвид че повечето деца са напред с английския, но се случва да има деца, които досега не са учили английски в училище и това също трябва да бъде съобразено.   
Тържеството за свидетелствата на първи юни на двора, с хубавите вдъхновяващи думи, с панделките за випуска, песните с китара на живо, излизането на всяко дете под аплодисментите на съучениците му, песента "Клетва"(която по скоро носи силна емоция за родителите Smile, отколкото за децата им), балоните и накрая сладолед от директора, беше чудесно!
Поправям се, взима се и учебник и граматика за А2 в 8 клас, защото в 9 клас почват В.1. Учебниците са Focus for Bulgaria A1 Pearson Longman Grammar Book A1 Pearson Longman Focus for Bulgaria A2 и такава граматика за А2

Последна редакция: пн, 04 юли 2022, 14:08 от bora

# 632
  • София
Здравейте,  на сайта на СМГ прочетох,  че има школи по английски и немски език за 8 и 9 клас. Някой ходи ли на тези школи или предпочитате да запишете децата извън училище?
Школата по математика на училищно ниво ли е  или е насочена към подготовка за състезания?
Ако може да споделите мнение за натоварването на децата в немската в 9 клас, дали им идва в повече? Видях, че тогава нямат информатика, поне от учебната програма.
Извинете за многото въпроси!:blush:

# 633
  • София
Математиката в паралелките на СМГ не може да се каже, че е на училищно ниво. Макар материалът, който взимат, да следва учебника, той е доста разширен. Съответно задачите се доближават до състезателните. Тъй като голяма част от децата искат школа по математика, то всеки учител си организира безплатна такава за децата от двата или трите класа, които той води. На практика тези школи не се обявяват, защото там не са за външни деца. Задачите в школите са състезателни и не е необходимо децата да посещават школата, за да изкарат отлични оценки.
Т.е. за вашето дете ще има безплатна школа, на която то може да ходи или да не ходи в зависимост само от неговите предпочитания.

# 634
  • София
Да допълня Валя, която точно е описала нещата: Има школи всякакви и по природните науки, по информатика, по математика, но нагоре все по малко деца ги посещават, основно най-запалените състезатели, особено по математика. Все по малко деца, особено големите тийнове, ходят на състезания, традиционно най-вече олимпиадите по математика и физика се посещават масово от учениците, но не колкото в 5-7 клас. Училищната математика си е на високо ниво и без школа, но не пречи при желание да се посещава такава в самото училище, организирана от съответния учител по математика. В 8 клас има интерес към школите, нагоре все по малко, а в 11-12 идват вече профилите.
По английски език има безплатна школа, от един от учителите, доколкото знам готвят се за олимпиада, по немски сигурно също има, ама в 8 клас с тия 18 часа накъде повече.
На външни школи по езици се ходи, включително и от английските паралелки, особено като дойде време за сертификати към 11 клас, а има и такава школа по АЕ, която предлага занятия в училището, след проведен конкурс измежду няколко школи, на намалени цени, както и една друга школа с ""нейтив спикъри", която вече няколко години предлага отстъпка за ученици в СМГ, в близка локация и са доволни.   
С натоварването в 9 клас на немските паралелки и аз питах и ми се иска някой да сподели инфо от опит. 
Успех в класирането!

# 635
  • София
Натоварването по немси в 9 клас не е голямо - имат по 4 часа на седмица и Школа по немски, която е по желание, не е задължителна. В нея се готвят за ниво В2, за което държат изпит към Гьоте Институт (отново по желание) в края на 9-ти клас. Изпитът е само за тренинг, не важи за никъде. Освен това имат и т.нар. Състезателен НЕ Blush, където се готвят за олимпиади и състезания.
По-скоро натоварването в 9 клас е по разказвателните предмети, часове по които не са имали в 8 клас и сега са с двойни хорариуми , напр. История имат 4 часа на седмица. Така ще е и в 10-и клас и после остават само профилиращите предмети + спорт, ГО и др.под.

Последна редакция: вт, 05 юли 2022, 13:58 от BFF_

# 636
  • София
Валя, bora, много благодаря за споделената информация!
Успех и на вашите деца! Simple Smile
Благодаря и на всички писали назад в темата с информация по обучението в СМГ.

Да, точно за разказвателните предмети ставаше въпрос, дали зорът е голям за децата.

# 637
  • София
Ims със сигурност 9 клас от страна на разказателни ще е труден, особено от децата, проспали тези часове в 7 клас. За това и в английските паралеки се учат разказвателните в 8 клас. Немския си е на кантар, от една страна се учи език, ама от друга всичко друго се зарязва. А след 8 и езика замира, ако не се продължи във външна школа. Но поне за математиката, няма какво да се притесняваш. Най-трудно ще му бъде на твоето дете да свикне, че не се учи и не се решават задачи по учебник, а по сборник и че няколко урока от учебника се взимат накуп в рамките за един час.

# 638
  • София
ek_velika, благодаря за споделеното!
Притесненията ми като родител, дали ще се справи И с математиката, са огромни. Simple Smile
Все пак той е добър, но на училищно ниво, сборниК е ползвал само в 7 клас.

Него го блазни паралелката с немски /не че има гаранция за прием/, защото до сега е учил немски език и смята, че няма да му бъде много трудно. Но пък 9 клас ще бъде голям зор.
Той за сега няма интерес към физиката и иска да пишем двете паралелки с този профил след друго училище, така че може би нещата ще се решат от само себе си. Simple Smile Дано, това последното не се окаже грешка и да не успее да попадне в училището, че много се е запалил. Simple Smile

# 639
  • София
Само да вметна, че в 9-ти клас часовете по НЕ в училище + школите в училище са достатъчни да се качи езика с едно ниво нагоре (от В1 на В2).
А 8-и клас откъм натоварване, макар и най-вече с немски език, е сравним с натоварването в 9-ти по всички предмети - в 8. клас имаха доста учебници, листове, помагала да попълват, и мога да кажа, че понякога стоеше до по-късно с обемните домашни по немски език, отколкото сега с всички разказвателни. Thinking  Но всичко е въпрос и на организация. Към края на годината се усети в какво да влага повече усилия и в какво не, за да не губи време.

# 640
  • София
При нас в 9 клас без школи нивото по-скоро пада за съжаление.

# 641
Немският език не е ли като подготвителния клас от едно време?
Знае ли се предварително класните по Мат от 5 - 7 клас паралелки с какви езици ще водят?
Ако езикът не се упражнява, до 12 клас ще се забрави напълно.
Благодаря!

# 642
  • София
При нас в 9 клас без школи нивото по-скоро пада за съжаление.
zazu1, знам, че имаше дете от вашия клас в школата по НЕ, което се яви също на изпита за В2, но през годината е посещавало школата (по-точно присъствало, де, защото беше онлайн в събота).
Немският език в 8-ми клас е като подготвителен от едно време, точно.
С тази разлика, че след 8. клас, тъй като е математическа гимназията, а не езикова, часовете по НЕ падат като брой. Решението е посещение на школите към училището или фокусирането върху други интереси на детето, различни от езиковите.
Знае ли се предварително класните по Мат от 5 - 7 клас паралелки с какви езици ще водят?
Самите преподаватели го казват на класовете си - за нашия випуск едната преподавателка по Мат пое една англ. и едната немска паралелка. Преподователят по мат на единия 7-ми клас тогава, мисля Г, пое другата немска паралелка.
При сина ми, който завърши по-отдавна стана по същия начин - всяка от математичките на випуска пое по една немска и по една английска паралелка. За другите 2 класа имаше нова учителка. Но тогава випуска, които завършваше 7-ми клас, беше от 4 паралелки.

# 643
  • София
Аз не говоря за школата. Те някои деца са учили преди осми клас, ходят си допълнително на други места. Говоря, че в редовните часове в 9 клас по немски по-скоро назадват, отколкото да напредват. Но за мен си заслужава този избор заради основата, която положиха в 8-ми клас, покривайки до В1. После ще надгражда по разни школи явно. Но не съм и имала други очаквания.
Навсякъде обучението по език е много на късмет - дали ще случиш на учители.

# 644
От B1 до B2 има няколко нива, скокът е много висок.

Общи условия

Активация на акаунт