СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 12

• 90 836
  • 769
  •   1
Отговори
# 585
  • София
При нас навремето имаше и лекари, зъболекари да не забравяме.Мисля,че ако учат в БГ не им трябва този хорариум, който им искат в Германия
Аз съм твърдо за СМГ, макар че децата ми не са учили там.Но е редно да кажа, че в ТУЕС едва ли има по-малко мат отколкото в ЕГ, а деца от последните преспокойно си следват инженерни специалности и други с много мат, включително две от трите ми собствени. Но хайде да кажем, че те са по старата система и не са показател.Но и по новата деца с профил мат от ЕГ след консултации с немски унита няма да имат никакъв проблем да следват Информатика, Машиностроене и т.н..Тъй като ТУЕС е професионална гимназия, мисля че проблем наисина би имало  в Германия със следването на  специалности като медицина примерно..А е трудно да знае човек отсега какво и къде ще следва. Затова - СМГ:)

Последна редакция: ср, 22 юни 2022, 09:04 от пенсионирана русалка

# 586
Дали някой от вас има информация - представянето на клубовете днес къде и от колко часа ще бъде?

# 587
Много сме доволни от вчерашния ден на отворените врати. Един младеж ни разведе из цялото училище, много любезен и възпитан, отговори на всички въпроси. Час и половина изкарахме там. Различните клубове бяха представени - БЧК, музикален, роботика, филмов, за настолни игри.
Обиколихме навсякъде, на дребния много му хареса. Той е ходил там на курсовете, но е минавал само по стълбището и до стаята. Сега обиколихме, разгледахме....

# 588
  • Sofia
И моят син е доволен от посещението вчера 😀 Като се прибра каза, че стигне ли му бала, там ще е 😅

# 589
аз не съм от най-доволните от смг и въпреки това препоръчах туес.
т.е. не защото харесвам смг, а при дадените обстоятелства и интереси на момчето.

# 590
  • София
Здравейте, по-принцип се оправям сама и не питам за подобни неща, затова моля да ме извините предварително.
В заявленията за прием на ученик в СМГ има точки, които се чудя дали да отбележа или да не отбелязвам, защото не мога да разбера точно тази точка от закона за кого точно се отнася. Трябва ли да прилагам копие на акт за раждане и да доказвам, че синът ми е ученик?

# 591
Не, това е за прием на деца сираци.

ПС: За деца от София на общо основание се дава само копие от удостоверението за завършен начален етап.
Мен повече ме вълнува защо няма избор на език и как ще се заявява....

Последна редакция: пт, 24 юни 2022, 20:14 от Soul Free

# 592
Коментираха, че тази година ще е само английски.

# 593
Коментираха, че тази година ще е само английски.

Доколкото знам тази година са две паралелки с немски и четири с английски.

# 594
  • София
Здравейте, много Ви моля да ми разясните казуса за Туес и чуждестранните университети? Учителката по математика на сина ми им беше казала за такъв проблем, но с езиковите гимназии. Благодаря!

# 595
  • София
Здравейте, много Ви моля да ми разясните казуса за Туес и чуждестранните университети? Учителката по математика на сина ми им беше казала за такъв проблем, но с езиковите гимназии. Благодаря!

Има два възможни проблема. Единият е свързан с хорариума. Някои университети имат изискване за минимум хорариум по математика и физика (за STEM специалности) или за други предмети (в зависимост от специалността) и ако човек няма профилипащ предмет съответно мат или физика, никога не може да събере необходимите часове. Тъй като ТУЕС е професионална гимнация, няма как да има профилирищи предмети в 11ти и 12ти клас. Другият проблем е, че повечето от академичните университети в Холандия например имат изискването дипломата за средно образонание да е: Bulgaria Diploma za Sredno Obrazovanie – academic stream. Тук изобщо няма да приемат диплома от професионална гимнация. Това, разбира се, се отнася за част от университетите. За други няма изискване за хорариум, нито за вида училище.

# 596
  • София
В такъв случай не би ли следвало езиковите гимназии да имат същия проблем?

# 597
В езиковите можеш да си избереш профил 11-12 клас.

# 598
  • София
Да, но общият брой часове по математика също не стигат за някои университети.

# 599
  • Sofia
А някой знае ли как стоят нещата ако решат децата да следват медицина? Достатъчен ли е хорариума по биология и химия? И за двете гимназии питам ( СМГ,туес)

Общи условия

Активация на акаунт