СЕДМИ клас 2019/2020 - Трето класиране - (27.07. - 02.08)

• 53 744
  • 990
  •   1
Отговори
# 210
  • Велико Търново
В АК, където ще учи дъщеря ми са задължителни униформите и не се допускат ученици, които не ги носят или има нововъведения по тях Wink Син панталон или пола - с определена дължина, по-къси не се допускат, бяла риза и сако, вратовръзката е по официални поводи. Обувки - черни, без надписи или в съчетание с други цветове.
Анцуг - най-много вкъщи да носи, но като се замисля май от 6 клас не съм купувала, носи суитчъри и клинове, дънки и пр.

# 211
  • София
В нашето старо училище има униформи и свикнахме с тях, за мен е супер лесно да не се чудим какво да облече. Но наборката много се радва, че в бъдещото училище няма да има униформи. Възприема го като насилие над личността...Joy Лекции изнася по въпроса. Любимото й облекло е клин и къси дънкови панталони отгоре, плюс тениска. На училище пак така беше, но вместо тениска с униформената блуза. Поли и рокли носеше като по-малка, сега само отлежават и не иска да ги погледне.

# 212
  • София, Лагера
Ха, *Biskvitka*, замисли ме!
Дали ще има родители, които роптаят против униформите в АК?
При нас в основното имаше, разбира се, както навсякъде. Но ми е любопитно в училище, в което си плащаш, дали това ще се случи.
Все пак всички ние, когато записваме децата си в училище, независимо кой клас, сме наясно какви са правилата, в т.ч и наличието на задължителни униформи. И след като веднъж сме се съгласили на тези условия, не разбирам защо се роптае. Ако толкова съм против униформа, просто няма да го записвам там - просто и лесно.

# 213
И в старото у-ще и в новото все сме били и ще бъдем с униформи.
 Тениски/ризи + вратовръзка е задължително, надолу дънки (само изчистени сини или черни, изключено е да са шарени или накъсани), има и суитчери/пуловери, но не ги купувам. За официалните събития - черна пола при момичета/черен панталон при момчетата, без да се задължават да е от униформения комплект.
Пролет/есен ходи с тениската, зимата с риза и вратовръзка.
Отделно има и тениски за физическо. Връщали са се до в къщи, ако не са с униформа, за да се преоблекат - не ги допускаха до часове.
За мен лично е по-удобно, особено за подрастващи - не инвестирам в толкова много лични дрехи, които така или иначе израства и всяка учебна година се купуват нови в огромни количества. Средно от униформата купувам 3 тениски и 2 ризи за цялата учебна година, което е около 100лв.
Пари баща им дава месечно, според това колко седмици има месеца, но някъде около 25-30лв на седмица. Живеем на 5мин пеш от бъдещото и от старото у-ще и принципно си обядват в нас. На едната (наборката) винаги и артисват на края, другата ги свършва още на втората седмица, и после кара на това, което си вземе от вкъщи - бърка чиа с плодове, мюслита и прочие. Компромис не правим, след като не може да си разпредели правилно финансовия ресурс - проблема е нейн.
На първи учебен ден няма да ходя - не ме иска, ще бъде със сестра си в едно училище така или иначе и ще са заедно, а ние ще ходим с баща им на първолака на първи учебен ден.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 11:11 от ANNAFACE

# 214
  • Велико Търново
Ноеми, не съм чула от родители, чиито деца вече няколко години учат там, да роптаят против униформите, дори и самите ученици. При подписването на договора, се съгласяваш с всички условия, част от които са и вида и носенето на униформа. Знам, че правят изключения лятото например, вместо бяла риза - бяла тениска, или панталона може да не е купен от училището, но да е пак тъмносин и изчистен. В годишната такса влиза и цената на униформата, 2 комплекта.
В старото училище се правиха допитвания до родителите дали да се въведат униформи, но болшинството бяха против.

# 215
  • София
Ноеми, в АК в София няма униформи,   в АК "Аркус" във Велико Търново явно има. Но предполагам, че където и да е, ако училиюющето е наистина желано от детето, униформите ще бъдат преглътнати и от хора, които принципно не ги харесват .

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 11:09 от golden mermaid

# 216
  • София, Лагера
А, извинете, не бях разбрала за кое училище става въпрос. Но все едно, аз принципно се интересувах, заради подхода, не за конкретното учебно заведение.
Благодаря ви за отговорите, момичета!
Малко офф, това са униформите на студентките в Ашахабад, Туркменистан. Не ми дадоха да ги снимам целите, но и така се вижда:

Скрит текст:

# 217
  • София
Интересно, дали плитките са част от униформата? Simple Smile

# 218
Или махаш тениската и оставаш по риза Simple Smile

Дидия, много се смях на поста ти! Grinning Иначе и моето отношение към анцуга е крайно. За планина, физическо и спорт. И за вилата. Синът дори боклука не ходи да изхвърля по анцуг Simple Smile
Ама той си е такъв, суетен, и перчем оправя всяка сутрин с гел, и парфюм слага като излизаме... не, не е гей Grinning Просто харесва да е спретнат.

И при нас по едно време връщата от вратата, ако си без униформа. И имаше и мейли от класните до родителите.
                    Смях ,не смях,това е положението.А аз одобрявам поведението на момчета ,като твоя син! ММ се къпе след всяко излизане от в къщи / може и 10 пъти да е/ и това не е заради короната,а откакто си го познавам е така.С внуците водя война ,защото "вчера се къпах"! Вчера си е за вчера.При това съм ги заредила с душ-гелове,дезодоранти и парфюми .Комплектите са с еднакъв аромат и обяснявам ,като ненормална - къпеш се с душ-гела избираш същия дезодорант и след това дискретно парфюм.Това,защото са няколко вида и да не ги разбъркат ароматите.Накупила съм и маски за акне,кремове,лосиони и......все трябва да повтарям.Като се кача у тях вместо "Добър ден" питам ...изкъпа ли се! Дъщерите се сърдят и твърдят,че прекалявам ,но...аз така съм свикнала.ММ на ден сменя по няколко ризи и тениски.С една в живота си не съм го видяла.И искам с момчетата да е същото.Даже и да е прекалено.

# 219
  • София
Аз със сигурност ще ходя на 15.09, а и мъжът ми има желание, но Митко няма нищо против даже каза, че ще му е по-спокойно. Естествено ще стоим някъде настрани, а не плътно до него. Няма начин да изпусна първия му учебен ден в гимназията.
Да ви кажа явно напрежението още не ме е пуснало напълно, защото снощи слушах по новините датите за НВО и изкоментирах, че са много добре измислени петък и понеделник и, че ще може да поеме въздух между двата изпита през уикенда, на което той ме погледна странно и отговори, че вече ги е минал и няма да има пак НВО Simple Smile

# 220
На 15.09 принципно се каня да отида на откриването на учебната година, но отделно от детето, и да направя снимки. Няма да се натрапвам, на него това няма да му допадне, нито на децата, с които ще е заедно. Ще гледам да съм възможно най-малко забележима. Ще ми се да се запозная с класната поне. Ако обаче забележа, че няма такъв удобен момент, ще изчакам до родителските срещи.
...
Относно униформите - честно казано за мен е без значение. Ако има задължително въведена - няма как, ще се купи и носи. Ако няма - няма. Нито съм привърженик, нито съм им враг. За мен е важно самото училище. И това, детето да се чувства добре в него и да му е полезно. Другото е опаковка.
Ако униформата е неудобна,изработена от нискокачествен плат - по-добре е да я няма.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 11:35 от Judy

# 221
  • София
Привет!
Интересни теми сте подхванали. За униформите - той не ги искаше, аз иначе нямам против. Наистина бих си решила чуденето за облекло, но пък трябва да има поне няколко, за смяна. По колко се поръчват? И двамата ми синове обичат да ходят спортно облечени, заради удобството, а и защото не се преобличат за физическо. Само тениска си носеше големият. Дънките са наказание, особено за малкия, който сега ще е 5ти клас. До момента не съм настоявала много, защото беше целодневна форма на обучение и удобството беше пред всичко. Но и да не иска, ще се наложи вече да ходи по-нормално облечен. Никак не е суетен наборът, изобщо не му прави впечатление какво носи - като цветово съчетание, да не говорим за килнати настрани качулки, панталон, заврян в чорап и тн. Колкото и да му говоря. Предполагам, че с възрастта ще се оглежда повече. Въпреки че може би си е до дете, малкият проявява предпочитания. Хигиената е друго, там си знаят.
Четох правилник на бъдещото ни училище, 127мо. Там пише какво не е желателно да се облича - прозрачни дрехи, скъсани дънки, дълбоки деколтета, силен грим и тн.
За джобните - нищо не харчат и двамата, не знам на кого са се метнали Laughing Големият някой път има повече пари от мен в себе си, но си ги пази. Малкият не иска изобщо да носи пари, досега се хранеше в училищния стол. Носят си вода и по нещо друго за хапване. Никога не са се изкушавали от разни джунджурии, каквито купуват доста деца. Мисля че и това ще се промени.

# 222
Скрит текст:

Гледам много азиатски филми и забелязвам,че там униформите са красиви,удобни и обикновено са съчетани с пуловери,елеци и какво ли не още .При това ,като видиш униформата знаеш точно къде учи конкретното дете.При нас униформите са нещо ,което уж го има,ама - на практика едни пари за нещо ,дето почти не се облича,.Да познаеш пък на кое училище са е мисия почти невъзможна! На мен ми харесва подобно на това от снимките ,които съм публикувала.Между другото качеството на дрехите е 100 % памук и естествени материали.Имам познат ,който живее в Токио от години /поне 15,а може и повече/ отиде магистратура и забрави да се върне. Yum Децата му са сега ученички в начално училище.Като видя снимките все едно кукли гледам.Родителите и двамата са българи,но не искат и да чуят за връщане.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 11:34 от Didia

# 223
Ха, *Biskvitka*, замисли ме!
Дали ще има родители, които роптаят против униформите в АК?
При нас в основното имаше, разбира се, както навсякъде. Но ми е любопитно в училище, в което си плащаш, дали това ще се случи.
Все пак всички ние, когато записваме децата си в училище, независимо кой клас, сме наясно какви са правилата, в т.ч и наличието на задължителни униформи. И след като веднъж сме се съгласили на тези условия, не разбирам защо се роптае. Ако толкова съм против униформа, просто няма да го записвам там - просто и лесно.
Това е много несериозно изказване. Цяла година децата се борят за да влязат в определена гимназия за да изучават език Х и предмети У и Z и накрая ми казваш, че училището трябва да се избира по униформата. Проблемът не е в идеята да има униформи, а в побългаряването и. Блузките от унифорната на дъщеря ми не бяха памучни, а синтетични. Цената им беше висока. И за капак класните водеха списъци кои деца са си купили униформа. Като запълниха списъците, ги оставиха да си ходят на училище без униформи. Цялата работа е да се събере една сума, която да отиде в един или два джоба.

# 224
  • София
Хич не съм привърженик на униформите. Радвам се, че няма в училищата, в които е бил досега и ще бъде. Предпочитам всеки да има свободата да избира облеклото си и да не трябва да купуваме измислени дрехи на завишени цени.
В реалността хората имат различни финансови възможности. Достатъчно големи са, за да го приемат.

Общи условия

Активация на акаунт