СЕДМИ клас 2019/2020 - Трето класиране - (27.07. - 02.08)

• 53 748
  • 990
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Monza, аз поне не разбирам това от поста на Ноеми, което разбираш ти,  а тъкмо обратното, така че не виждам нищо несерозно в  написаното от нея.

Това е много несериозно изказване. Цяла година децата се борят за да влязат в определена гимназия за да изучават език Х и предмети У и Z и накрая ми казваш, че училището трябва да се избира по униформата. Проблемът не е в идеята да има униформи, а в побългаряването и. Блузките от унифорната на дъщеря ми не бяха памучни, а синтетични. Цената им беше висока. И за капак класните водеха списъци кои деца са си купили униформа. Като запълниха списъците, ги оставиха да си ходят на училище без униформи. Цялата работа е да се събере една сума, която да отиде в един или два джоба.

# 226
Monza, в поста на Ноеми не ведях нищо несериозно.

# 227
Все пак всички ние, когато записваме децата си в училище, независимо кой клас, сме наясно какви са правилата, в т.ч и наличието на задължителни униформи. И след като веднъж сме се съгласили на тези условия, не разбирам защо се роптае. Ако толкова съм против униформа, просто няма да го записвам там - просто и лесно.
Ето къде обяснява, че ако някой не е съгласен с униформата е свободен да се откаже от съответното училище. И ако за частно училище се подписва договор, кодето тези детайли са упоменати, то за държавните не е така. Не знам дали учлището има законово основание да откаже обучение(здължително по закон) на дете, което не си е закупило униформа. Изглежда ми абсурдно, но не съм специалист в тази област.

# 228
  • София
Монца, обучението е задължително по закон, но никой не те задължава да се обучаваш точно в конкретното училище, което си има правилник и следва да се съобразяваш с него. Това, което казва Ноеми е, че ако униформата ти е чак такала болка и критерий, избираш училище и според този критерий.

# 229
  • София
Ще присъстваме на първия учебен ден и то по изрична покана от двете деца. Попитах Ема дали е сигурна, тя отговори, че ще умре от страх сама и е наложително да сме с нея. Добре, че училищата са близо едно до друго, за да успеем да прелетим навсякъде.
Дано ви се получи. Аз миналата година циркулирах напред-назад между две училища на 5 мин. едно от друго и от много обикаляне изпуснах основното и на двете места. Satisfied

# 230
Монца, обучението е задължително по закон, но никой не те задължава да се обучаваш точно в конкретното училище, което си има правилник и следва да се съобразяваш с него. Това, което казва Ноеми е, че ако униформата ти е чак такала болка и критерий, избираш училище и според този критерий.
Записването на децата става на база класиране. В план приема няма информация за униформи. И като отидеш да се запишеш ти дават адрес на който веднага да закупиш униформа без да се подписваш, че си съгласен. Това е рекет. Ами ако детето е с контактен дерматит и се обрива от изкуствените материи и му е препоръчано да носи само естествени такива? Какво правим тогава? Или ако е високо 2 метра и нямат толкова голям номер. Точно такъв проблем имаше в класа на дъщеря ми. Класната натиска да се купи сако, а майката обяснява, че ръкавите са му до лактите. И какво стана? Не му ушиха сако по мярка. Вероятно са хванали някоя евтина китайска фирма да им доставя и те лепяха етикетите и събираха парите. Номерата бяха точно, като за китайци.

# 231
Да ви кажа явно напрежението още не ме е пуснало напълно, защото снощи слушах по новините датите за НВО и изкоментирах, че са много добре измислени петък и понеделник и, че ще може да поеме въздух между двата изпита през уикенда, на което той ме погледна странно и отговори, че вече ги е минал и няма да има пак НВО Simple Smile

Аз толкова съм изтрещяла вече покрай кампанията за кандидатстване, избор и проучване на училища, че ето тази новина https://stolica.bg/zdrave/pevitsa-i-mis-balgariya-stanaha-mazhki … CwOXyfDdeIlsfgJIM седя и я чета и се чудя 2 минути какво общо има тази глупост с 1 АЕГ, докато не ми просветна, че става въпрос за 1 АГ Rolling Eyes

# 232
  • София
Да се изкажа и по другите теми. В старото училище имаше униформа – скъпа и некачествена. Купихме в пети клас и я е обличал сигурно пет пъти. В 6 и 7 така и не купихме. Нито за, нито против съм, но държа да са качествени. Ако има ще се съобрази и ще носи, но се радвам, че няма. Но съм и против прекаленото разсъбличане, особено при девойките и смятам, че за всяко място си има нужното облекло.
По отношение на обличането досега ходеше смесено на училище. С дънки, спортни панталони, но и с анцуг, когато имаше ФВС, за което аз много роптаех, но … Сега с анцуг няма как да ходи, ще се преоблича за физическото и това е.  Иначе е суетен. Дрехи се купуват само ако той си ги е харесал и междудругото много добре си съчетава нещата. Сутрин задължително перчема са прави, къпе се всеки ден, използва и дезодорант и парфюм, когато се появи някоя пъпка (няма по принцип) веднага започва да се мацоти с козметиката, за да я унищожи. 

# 233
  • Пловдив
Е това е проблем на ръководството на училището и мисля, че може да се въздейства. Има достатъчно бг фирми, които шият униформи, даже това им е основната дейност, така че избор има. В училищата и на сина ми, и на дъщерите, униформите са от бг фирми, макар и различни. Тениските са памучни - 6 лв. Тениска тип лакост с якичка, много хубава - 14 лв. Вратовръзка 6 лв. Официална риза памучна, около 20 лева, суичър, много хубав и ако не е малката емблема и сега бих купила, 27 лева, пуловер бвз ръкави не помня колко, като можеш само 1 от тези неща да купиш. Аз нямам спомен да имат децата ми тениски, с които биха могли да ходят на училище, които да са 6 лева. Та, по-евтино идва. Ако родителите не са доволни от качеството на дрехите, могат да се оплачат и да де избере друг изпълнител на поръчката, не е толквоа трудно.
П. С. Моля, дайте идея за добра козметика против пъпки, нищо не  ползваме, а сина има многооо.

# 234
Цитат
Моля, дайте идея за добра козметика против пъпки, нищо не  ползваме, а сина има многооо.

На първо място, преди козметиката, бих посетила кожен лекар. Той ще установи вида и произхода на проблема и ще ви предложи лечение като за вас, конкретно. Понеже дори и акнето е разнообразно и на различните хора различни неща влияят.
Моите хора не са имали такива съществени проблеми - тук-там по някоя пъпка за 3-4 години, но рядко. Но при всеки по-съществен проблем - напр. брадавички, обриви по кожата /т.нар. "гъша кожа" на места/ и т.н. си ходим при кожен лекар и до сега проблемите са ни бивали все решавани бързичко и добре. Пролеттта така излезе на човека обрив на няколко места по ръцете и краката- ситни пъпчици, без зачервявания и гной. С едни омега перлички и два вида крем за 2-3 седмици се оправи. Преди това опитвахме разни домашни и препоръчани лечения - нищо. Жената видя, изписа, ние купихме, ползвахме и край.

# 235
  • София
Относно качеството на униформите - ами явно е зле, да.
Не помня дали съм го разказвала това, преди няколко години имаше някакъв конкурс за детска рисунка на летището. В края на учебната година беше. Та отидохме с дъщеря ми, а по едно време се изсипа цяло частно училище. Ау! Горките деца - като просячета изглеждаха. Тениските неравномерно избелели, карираните поли и панталони - на топчета...
Но аз съм го измислила. Ще си купуваме тениските с якички, продават ги навсякъде в тези цветове. Иначе съм сръчна и все ще надхитря емблемите като ги пришивам периодично върху новите попълнения. Grinning

# 236
Аз не си давах сметка, че униформите са проблем, докато не ми се наложи да се разправям шест години с едни некачествени, на които постоянно нещо им се съсипваше. Не съм особено добра домакиня и беше истинска мъка. Непрекъснато купувахме нови, защото нямам умения да ги докарвам в приличен вид.

# 237
Дъщеря ми в старото училище имаха униформи (особено от 1 до 4 клас я носеха редовно), от пети започнаха да ходят само с блузите, наистина никак не са евтини униформите, качеството също не беше хубаво, а да не говорим, че за по -големите се поръчваха примерно блузи и чакаш да ти ги ушият, около 20 дни, не помня да съм отишла в магазина и да взема това, което и трябва (говоря за по-големите ученици)! Сега в новото училище ще са без униформи и тя е доволна от този факт, а и аз също Laughing Обикновено ходи с дънки, клинове и фланелки, къси панталони в училище не! Относно гел лака  и е позволено да си прави само м. юли и м. август, от м. септември е без и това от тази година! Джобни и даваме по 4-5 лева на ден, но тя не умее да спестява, колкото и да дадем все ги "намества" Rolling Eyes Иначе на първия учебен ден тя поиска да отида с нея, защото училището е ново и непознато за нея, но предполагам, че това ще ми е последното ходене Smile

# 238
Извини ме, ако греша, Warwick , но не написа ли ти “Що се връзвате?!”, когато споделих за случая? Да ще напиша каквото знам по въпроса, защото явно предизвика коментари и интерес, който ме ангажира. Всички знаем за “спортистите” и виждаме необясними движения из класиранията. На мен просто ми се случи да науча за такова лично. Помолих детето си да разпита за мотивите да участват във всички класирания за ДГ и първоначалното “Забавлявам се” е отпаднало. Не става дума за зъл гений, а за дете и родители, жертви на свръхамбиция и нужда за доказване . Изкарало е бал, който наистина е много висок, но недостатъчен да постеле червен килим пред всяка гимназия. Интерпретирам думите “ Може да не ми е максимален балът, но в някакъв момент ще е достатъчен за всякъде”, като много тъжна необходимост за “успех на всички фронтове” и нямам нужда да ровя повече. Това е. Съжалявам за негативните емоции около предния ми пост. 
Съгласна!
Само искам да помоля потребителката, която познава въпросния кандидат-гимназист, след сряда да ни осветли за развитието на случая 🙂

# 239
  • София
Дъщеря ми ходи на училище само с клинове. Панталон, дънки или пола не облича. Синът ми пък и в студено време е с къси (до коленете) панталони. Е, ако ще и сняг да вали, все му е топло. Като успея да го накарам да излезе с дълги, после ми натяква, че съм го подвела. Цяла зима якето или е в раницата, или на закачалката в къщи.

Общи условия

Активация на акаунт