СЕДМИ клас 2019/2020 - Трето класиране - (27.07. - 02.08)

• 52 946
  • 990
  •   1
Отговори
# 900
Бендива, да в 32-ро, АЕ/НЕ😊

# 901
  • гр.София
Бендива , в 133 .

# 902
  • София
Привет, момичета чудесни!
Ние с възгласи и песни
прекарваме последен морски ден,
спокоен, ведър и солен!
Някой Булгаков изрече и сметнах, че е време вече и аз “Морфин” да прочета,
с фас и биричка в ръка,
хареса ми, благодаря!
А наборът е тъй лежерен, мързелив и безхаберен...,
да чете не пожелава, Христоматията отлежава, недокосната дори
и философства, и спорѝ,
че време имал, месец цял
и щял да почне- кат решал!
К’ва “Илиада”, к’ви пет лева,
я си гледай там изгрѐва,
аз знам какво, къде, кога
и всичко ще си прочета!
И тъй при нас минават дните...
А вий бъдете здрави и честити!
С удоволствие си ви чета,
съпреживявам с вас и вашите деца!
И вече тъй си ви обикнах
и с ваш’те приказки навикнах
и пожелавам от сърце-
късмет и устрем на всяко форумско дете! 💕

Последна редакция: сб, 01 авг 2020, 15:03 от tasia

# 903
  • София
Бендива, да в 32-ро, АЕ/НЕ😊
И ние, ама имаме оферта за руската, че сина иска да учи руски.

# 904
Бендива, разбирам. Стискам палци да попадне там, където ще се чувства доволен и щастлив! Моето момиче пък не иска да учи руски език. Според мен повечето деца в тази възраст не знаят какво точно искат 😂, в последствие установяват, знам ли... Дъщеря ми първоначално искаше испански, после английски, сега пък и немски... Явно е, че моят състезател не е особено постоянен😂Самата аз вече не знам какво иска. Дано да попаднат на призвани учители и верни приятели!

# 905
  • София
Има един тънък момент, при който на децата им идва отвътре да започнат гимназията като съвършено ново приключение и генерално сменят средата.
На мене така ми беше отказано 35-то и не че дъщеря ми е учила там, просто е на две крачки от нейното училище. Каза ми, че иска на съвсем ново място да бъде и че този квартал вече съвършено ѝ е омръзнал.
Та разбирам случая на Бендива.
Понякога и такива дребни ирационални моменти имат значение.

# 906
  • Варна
Сънувах тази нощ, че майка ми преподава биология на немски (няма нищо общо нито с биологията, нито с учителската професия, а немски е учила през 60-те). Дори в съня ми се стори твърде невероятно и влязох с нея в клас да се уверя с очите си...

Това, което подочух за варненските ЕГ е, че преподаването на разказвателните предмети на ЧЕ не е на ниво - учителите са със слаба езикова подготовка (бърз курс по език). Аз съм учила биология и химия на НЕ, с преподавател германец. Не знам в наше време как привличат чужденци за целите на каузата.

Чужденци по предметите вече няма в ЕГ (изключение май остана само 91 НЕГ). Моите наблюдения за Варна са, че в Първа и Четвърта преподаването на предметите на чужд език е на ниво (все пак повечето учители са възпитаници на въпросните гимназии, на други ЕГ или имат съответната филология).

# 907
Red, абсолютно съм съгласна. И при нас имаше такъв момент - да е на ново място, в ново училище, в нова среда, с нови приятели.

# 908
Приятно съм изненадана, че в училищата извън първите има добри преподаватели на чужд език по различните предмети. Засега само за проблеми чувах в училища от т.нар. първи ешелон.

# 909
  • София
Сънувах тази нощ, че майка ми преподава биология на немски (няма нищо общо нито с биологията, нито с учителската професия, а немски е учила през 60-те). Дори в съня ми се стори твърде невероятно и влязох с нея в клас да се уверя с очите си...

Това, което подочух за варненските ЕГ е, че преподаването на разказвателните предмети на ЧЕ не е на ниво - учителите са със слаба езикова подготовка (бърз курс по език). Аз съм учила биология и химия на НЕ, с преподавател германец. Не знам в наше време как привличат чужденци за целите на каузата.

Чужденци по предметите вече няма в ЕГ (изключение май остана само 91 НЕГ). Моите наблюдения за Варна са, че в Първа и Четвърта преподаването на предметите на чужд език е на ниво (все пак повечето учители са възпитаници на въпросните гимназии, на други ЕГ или имат съответната филология).

Да уточня само, че подчертаното е хем така, хем не. Най-много нейтив преподаватели има несъмнено в НЕГ (визирам  само сред  ДУ). Но те преподават предмети на езика само на 2-те паралелки на випуск, разговорно наричани лайстунг (които обаче НЕ са този лайстунг, който се ползва в други градове в страната като означение на ДСД паралелки). Същите тези немци влизат и в ДСД паралелките, да, но не в ролята на преподаватели по биология/химия/математика/история, а като втори учител по немски в  процеса на подготовка за ДСД изпита. Предмети на езика се учат с бг учители, част от които преподават  и на лайстунг.  Несъмнено е бонус да имаш немалко часове с немец в годините, особено в посока преодоляване на бариерите и  отпускане в устната комуникация, просто държах да уточня, че тези занимания в ДСД  класовете са по немски. Примерно 3 часа с бг учител и  4 часа с немец седмично.

Последна редакция: сб, 01 авг 2020, 14:46 от пенсионирана русалка

# 910
Red, абсолютно съм съгласна. И при нас имаше такъв момент - да е на ново място, в ново училище, в нова среда, с нови приятели.
                Аз пък се надявам да започнат присъствено,защото всичко това при ДО отива по дяволите.Питах и 4-мата и те категорично казаха,че искат на у-ще.Изобщо не искат да чуят за ДО.

# 911
Didia, дано наистина да започнат присъствено! И моето момиче не иска и да чува за ДО.

# 912
  • София
Не съм чула за нито едно дете, което да иска ДО.

# 913
  • София

Изпращам свежи поздрави за всички свежари в прекрасната ни темичка

Последна редакция: сб, 01 авг 2020, 16:47 от sssani

# 914
  • София
За 32-ро ето тук: https://www.school32.com/polezna_1_bg.html "В девети клас се изучават четири предмета на английски език - география, история, биология и химия.  От десети до дванадесети клас се изучават  по три предмета на дадения език." Това се разминава с информацията от учащи в училището, а за ученето на предмети на езика до 12-ти клас съм склонна да не го повярвам. И по старата програма предмети на чужд език се учиха само в 9-ти и 10-ти клас, като българската история се учеше на български. От 11-ти клас всичко беше на български.

За 32-ро разбрах от родители, чиито деца са в училището, че почти всички разказвателни се изучават на английски по програмата на II английска. Дали е така, предстои да разбера Simple Smile
Какво значи "по програмата на 2-ра английска"? Учебните програми са еднакви за всички училища, като в някои отделни предмети се изучават на съответния език, но програмата е пак една и съща. По старата програма имаше издадени учебници на английски език по разказвателните предмети, но това не са някакви учебници по собствена програма, а български учебници, преведени на английски. За първия випуск по новата програма нямаше такива и учиха предметите на английски от записки и свитъци, подготвени от учителите. Сега вече може и да има издадени нови учебници, но те не представляват някаква различна програма.

Общи условия

Активация на акаунт