Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 46

• 36 599
  • 738
  •   1
Отговори
# 255
А парите за почивка за няколко години? Щото под 1000-1500 лв. в среден клас хотел тук или Гърция трудно ги виждам нещата. Или на квартира в Китен и ще ядем сандвичи, мерси за тая почивка, ще си седя в нас Simple Smile

# 256
Веднага мога да добавя миялна, абсорбатор и микровълнова. И още 100 "дребни" неща, като завеси, щори, килими, осветителни тела и т.н.
Като гледам и детето ще е само едно, защото за него легло няма и ще спи на спалнята. А и защо им е повече от едно двукрилно гардеробче на семейство с деца. Столове също няма.

# 257
Мария, ще ме прощаваш, ама за 20 хил. цялостно обзавеждане на 3-стаен, което включва нова кухня с нови уреди и  нова баня без екстри, български/полски плочки и фаянс Видима, не Рока да речем, няма как да стане.
Ех ти Мандаринке... в банята съм с комплект на Fayans, гърне с казанче, мивка с конзола, душбатерия и батерия за мивката. Уникални са, нямам забележки.Заедно с бойлера Елдом всичко струва не повече от 700 лева.
А ето какво можеш да си купиш с останалите 19500 лева:
http://store.picbg.net/pubpic/16/6B/e63afae77459166b.jpg
http://store.picbg.net/pubpic/8D/FE/b6b5fd8fb8a78dfe.jpg
http://store.picbg.net/pubpic/92/7B/a5aa0f043345927b.jpg
http://store.picbg.net/pubpic/EB/8C/7e21a59aba8feb8c.jpg
Уредите които съм снимала с по 5 години гаранция, много качествени, пералнята е с термопомпа. Трите климатика - Fudjitsu, от личен опит ти казвам че като съотношение цена качество нямат равни. Мебелите са масив и са страшно добра изработка. Покриват спалнята и хола.
Кухнята също е качествена, съсед си купи такава и съм я виждала на живо.
Та 20 000 са си 20 000. Макар че може и с много по малко да се купят неща които няма да са драстично по лоши  .
пп.Климатиците са с включен монтаж.

20000 ще струват само нещата преди мебели и уреди: замаски, шпакловки, боя, ключове, контакти, осветителни тела, паркет, плочки и т.н.

А относно колко са качествени избраните от теб продукти - въпрос на критерии. 20000 спокойно може да отидат само за уреди, без да са нещо свръх.

20000 може да не стигнат само за паркета, ако се избере по-скъпичък.

Може и да може да се довърши тристаен за 20к, но това е в долната граница. Горна граница няма. А реалистичното е поне два пъти повече, тоест 40-50к

# 258
  • София
На 50к се отказах да ги смятам, поне още 5-6 похарчихме след това. И не е като да сме се изхвърляли изобщо, дори напротив. Мебелите могат и да са 20к, това е реалистично, но докато се стигне до тях има поне още 20-30к за по-важните неща.

# 259
Мария, представи си сравнително стандартен тристаен - хол 3,50х6, 2 спални 3х4, височина 2,50 м., без коридори и разни други дребни стени. И сега калкулирай:
фина шпакловка - 2,50 лв. на квадрат, грундиране преди шпакловка - левче на квадрат, плюс 1,50 лв. на квадрат шкурене
боядисване 2 цвята - 2,50 лв. на квадрат, плюс грундиране преди латекс - пак левче на квадрат
лепене на плочки не по диагонал  и не големи размери - 35 лв. на квадрат
Това грубо, само за труд, реално поне 25-30% отгоре. Всички материали отделно. Изнасяне на боклук - отделно, дори лепене на тиксо за отсичане при боядисване е отделно.
Ламинат евтин към 15 лв., подложката допълнително, за слагането не знам плаща ли се.
Слагане на контакти и ключове за осветление - четох тук из форума цени по 5-10 лв. на бройка, самите контакти и ключове отделно. И това без промени по елинсталацията.
Слагане на тоалетна, на батериите в банята, на душа, на лайстни, на изолация, на вентилатор, дупчене за сапунерка или нещо друго - пак е отделно. Без самите неща.
Скромна и евтина кухня (шкафовете) до към 3 метра от бяло ПДЧ не особено високо качество, термоплот евтин и гръб на кухнята евтин - поне 3000 лв.
Хладилник - 1000
Фурна и котлони - и те май 1000 поне
Пералня - айде нещо евтино 500-600 лв.
Сушилня - 900
Съдомиялна - 700-800
Аспиратор - 200
Мивка и батерия - 500
Резервен спретнат малък бойлер - аз съм си харесала един 50 литров за 500 лв.

А за мебелите масив, ако имаш предвид лакиран чам стил Велинградски - дори аз не бих си сложила, колкото и да са здрави. А млади хора още по-малко. А за поръчкови дъб или бук - 20-те хиляди ще отидат само за тях.
Маса за ядене и столове, масичка пред дивана, диван Г-образен - поне 1500 лв., т.е. евтин, спалня - 800-900 лв.-евтина, 3-крилен гардероб (въпреки че и това е малко дори само за 2 души, които не са студенти на квартира) с всичките му вътре плотове, чекмеджета, лостове и т.н. - поне 1500.
Интериорни врати - 3 плюс 1 за банята, по 400 лв. бройката -евтини.
Не включвам всичко, което се купува. Примерно корнизите за пердетата. Самите пердета - само за хола тънки и плътни ще излязат над 300-400 лв., ако заложат на нещо евтино.

# 260
Вие много високо летите в тоя форум...наистина парите за нищо ги нямате. Чакайте сега, вие ми говорите за тристаен който е само на замаска ли ? Щом ще давате 200 000 евро мисля че не би трябвало да се виждат тухлите !
пп. Или може би грешно съм била тълкувана, според мен фокуса беше върху едни 20 000 лева , та просто целта ми беше да покажа че с 20 000 лева върши много работа.

Последна редакция: пт, 07 авг 2020, 20:21 от Maria 56

# 261
Вие много високо летите в тоя форум...наистина парите за нищо ги нямате. Чакайте сега, вие ми говорите за тристаен който е само на замаска ли ? Щом ще давате 200 000 евро мисля че не би трябвало да се виждат тухлите !
Цитираните от мандаринка цени са по-скоро в евтината част на спектъра. Не знам защо толкова те впечатляват. Луксозните и качествени неща са значително по-скъпи.

Тухли може и да не се виждат, но НС се продава на циментова замазка и машинна гипсова мазилка. При довършването се слага фина шпаклова и саморазливна замазка.

Ако пък е СС, има вероятност за смяна на дограма, изолация, инсталации и т.н. - все скъпи неща.

Последна редакция: пт, 07 авг 2020, 20:37 от R-dna

# 262
И за 200 хил. евро, и за 200 хил. лева, щом е ново строителство се издава на гипсова мазилка (не шпакловка), на циментова замазка, но не фина, на пода, без врати най-често, без контакти и ключове.

Не че аз за нищо ги нямам тези пари, а просто цените са такива. Преди 7-8 години баща ми се занимаваше с организацията на довършителните работи на нов апартамент на негов приятел. Шпакловки, замазки, боядисване, баня с евтини плочки, ключовете и контактите баща ми ги направи, че му е специалност, единствената екстра беше трислойният паркет в хола и 2-те спални. Единствената мебел, която купи, беше мивка с борд (ужас Flushed) върху чамов велинградски шкаф 1,20 м. Без други кухненски шкафове, без уреди, без мебели, без корнизи, без пердета, без нищо друго. И 20 хил. лева не са стигнали. Това преди 7-8 години подчертавам.

Ако в къщи има човек, който да може да направи качествено и шпакловка, и замазка, и слагане на паркет/ламинат, лепене на плочки, електро и ВиК, да си разкрои сам кухнята и сам да я сглоби, сигурно ще излезе с 30-40% по-малко. Но такъв баш майстор е малко вероятно да съществува.

# 263
И за 200 хил. евро, и за 200 хил. лева, щом е ново строителство се издава на гипсова мазилка (не шпакловка), на циментова замазка, но не фина, на пода, без врати най-често, без контакти и ключове.

Не че аз за нищо ги нямам тези пари, а просто цените са такива. Преди 7-8 години баща ми се занимаваше с организацията на довършителните работи на нов апартамент на негов приятел. Шпакловки, замазки, боядисване, баня с евтини плочки, ключовете и контактите баща ми ги направи, че му е специалност, единствената екстра беше трислойният паркет в хола и 2-те спални. Единствената мебел, която купи, беше мивка с борд (ужас Flushed) върху чамов велинградски шкаф 1,20 м. Без други кухненски шкафове, без уреди, без мебели, без корнизи, без пердета, без нищо друго. И 20 хил. лева не са стигнали. Това преди 7-8 години подчертавам.

Ако в къщи има човек, който да може да направи качествено и шпакловка, и замазка, и слагане на паркет/ламинат, лепене на плочки, електро и ВиК, да си разкрои сам кухнята и сам да я сглоби, сигурно ще излезе с 30-40% по-малко. Но такъв баш майстор е малко вероятно да съществува.
Maндаринка  презумпцията ми беше че 20 000 лева решават много неща, нямам в предвид цялостните довършителни работи, естествено че с тях цифрата ще е друга.Като според мен най голямото перо е "труд".Тоя  "майсторски" труд стана безбожно скъп, просто защото ни закриха професионалните училища и нямаме кадри.  Искат да им се заплаща като на ядрени физици за неща които и най посредствения гимназист може да направи ако се обучава съвестно от някой майстор за една година. На сина ми приятел горе долу за толкова схвана занаята от баща си, и сега си работи сам. Интериорни ремонти, шпакловка, гипскартон, ВиК и баня цялостно, справя се прилично момчето и графикът му е зает месеци напред.

# 264
Значи само от там, където ми подчерта, че взимаш БАЯ хляб, изгубих желание да споря с теб. Взимай си го, харчи си го както си искаш, лично твой проблем и преценка. И точно, защото ние си изкарваме нашия, не искаме да го даваме с лека ръка, ДОРИ да можем.
Не ни се търси 2 пъти, защото не искам да се местя сто пъти, не искам да плащам 2 пъти на брокери, на адвокати, на нотариуси, изобщо нямам намерение да го минавам пак тоя цирк. Да, търси ни се 1 път 5 пъти по-дълго и това си е лично предпочитание. Не искаме 10 пъти да купуваме, не искаме да пълним банките с такси от 10 потребителски. Това, че теб не те бъркат тия 700, нас може да ни. Вместо да ги дам на банката, ще ги дам на баба ми да си направи ремонт, примерно.
За пореден път ме описваш като мрънкаща, глезена, мързелива и не знам си още какво, а аз не съм си позволила веднъж да те опиша по груб начин, а имам какво да кажа.
Ами казвай, в разумни граници няма да е проблем Simple Smile
Цитирам това, което ти пишеш. Не казвам, че по принцип си мрънкаща личност. Просто се опитвам да ви "дам кураж" малко. Защото тоя тип заявления съм ги слушал и от близки, и от приятели, и от сестра ми включително, и от колеги. И после ВСИЧКИ горчиво са съжалявали! И някои рано, други по-късно, до един са признавали, че съм бил прав.
Аз може и да вадя пари, но не обичам да ги харча за глупости. 700лв ме бъркат, но съм сметнал, че си струват. Защото съм ги взел за инвестиция в имот. И ще ми изкарат повече.
Таксите по брокери, по нотариуси, по банки също си струват парите и се възвръщат.
Този манталитет, как има една група паразити, които нещастните купувачи хранят е ... как да го кажа по-меко, неадекватен, нерационален, необмислен. Всяко нещо има някаква цена. В тая цена има такси, надценки, данъци, себестойност.
Просто разсъждавате не в най-пряката и правилна посока. И се опитвам да помогна, и да ви покажа друга. Ако до толкова не ви харесва, че отказвате да я видите, наистина няма друго какво, освен да се откажа.
Самите пари се обезценят с поне 3% на година. Т.е. инфлацията неутрализира банковите заеми. Дори заедно с таксите им. Така че на база на тази абстракция няма загуба от такси и банки.
До миналата година бих се съгласил с това твое мнение. Когато се търси имот за живеене при качващ се пазар е по-добре да се побърза с покупката, защото после само се вайка човек колко много поскъпват имотите. Но според мен в момента няма нужда да бърза. Цените няма да се вдигат повече, а ще излиза още ново строителство. Бих препоръчал на съфорумката да погледне нещо на дупка или преди акт 14 и да пробва да се спазари. При този вариант трябва да провери финансирането на строителя и да се старае да не плаща голям процент преди завършване на сградата. Може да плати по-голям процент преди акт 16, ако строителя е вързан с банка подсигурила довършването на сградата. Тогава няма риск. Даже вероятно самата банка ще й отпусне кредит при добри условия.

# 265
  • София
Един специфичен контингент от купувачи, доста голям при това, не купува на зелено. Идва му "много разправия".
Отделно, финансирането не е лесно. Ако нямаш кеш, не при всички строители банките дават. А и не всички строители са съгласни да получат парите, тогава, когато пък банките са готови да ги дадат.
А тези строители, които го правят, продават на 100% пазарни цени. Бонусът им е, че получаваш по-добро качество, локация и комплекс, за пазарните пари. И бонусът също е, че чакаш 3 години. Имам колега купил така. Някъде от другата страна на ловния парк май беше, близо до метро Витоша и Парадайс. Цените бяха нещо от сорта 1250 за тъмно и дълбоко зелено. С ддс ли, без ли. Май мина 1 година, не знам до къде е строежа.
Винаги трябва да си готов да извадиш на масата някакъв компромис. Дали ще купуваш на зелено, дали ще взимаш 2/3 от квадратите, дали ще купуваш СС, дали ще купиш на цимент и трябва да си го правиш.

Пазарът наистина е трудно да се предположи за напред. Писах заради лихвите, таксите. За цените, отделен въпрос. И там всеки сам си преценя. Също има и по-голям избор и разнообразие.

# 266
Какво ви е мнението за строителството на фирмата Маркан?

# 267
Аз продължавам да се чудя, как някои си мислят, че у нас ще има безкраен растеж на цени, след като първо сме най-бедните в Европа и второ сме на първо място  по намаляване на населението.
Със сегашният темп от -50-60000 души на година за 10 години това са 500-600 хиляди(за последните 10 години сме намалели с толкова на хартия, на практика с повече), не броя емигрантите и хора родени в чужбина, но с български документи, които са все повече.
Като прибавя и растящият процент на родени мангали, само сред 15-20 год няма да има кой да дава нищо за надценените имоти, нито за под наем, нито за купуване.
Единствения шанс за растеж е да започнат да идват имигранти от Африка и пр страни, но  ние не сме благоприятна страна за такива, българите като цяло не понасят съседите си и колегите, какво остава за чужденци от бананови страни.

# 268
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c15964213151380 … k=5qqxva&f1=5
Цитат
Сградата се намира на ул. Тимок, 37 - пресечка с бул. Г.С. Раковски, в най-спокойната част на центъра
Ха,ха ''най-спокойна''част.Е,точно затова писах наскоро.Целият квартал прелива от съборетини с цигани.Точна на въпросната улица са най-много.Сигурно строителите и брокерите казват:''Тези къщи също ще ги съборят.Разкошно комуникативно място.''Щом къщите с по пет и повече собственика още не са съборени,може да се случи някога.След има/няма 20-30год.WinkА дотогава?Мин.година имаше доста продажби на новодомци точно от новите блокове.Народа се спасява,преди да са паднали още повече цените на тази ''спокойна част''.Ул.''Тимок'' е най-циганизираната.Къща до къща с цигани,най-много през една.Има малко хотелче.До него висока стара къща,двора препълнен с боклуци и многолюдна фамилия.След няма 20м.блок с магазин хс и кафене.До него две огромни къщи,отново са фамилия наброяваща сигурно 50човека.Мръсен двор с купища боклуци,таралясници,на оградата висят дрехи-уж изпрани.Може и само да ги проветряват.След това в нов блок,отдолу кафене.Клиентелата-смесена.Отсреща нов блок и до него,отново цигански двор и така до Раковски.В магазина се бутат,невръстни,мърляви,боси деца.Подпийнали бащи и ''самотни майки'' подвикват наоколо.Трябваше да направя снимки миналото лято.Отврат!Всички бъдещи купувачи на имот,трябва задължително да обиколят и огледат квартала,в който са решили да направят толкова сериозна инвестиция и очакват спокойствие,ред и уют.

# 269
И аз не харесвам Тимок особено, но не съм съгласна с описанието по-горе. Има нови блокчета, има и държавна администрация на Тимок 4 или 6 май беше. Не е чак такава джунгла, както го описваш.

Бяхме гледали за купуване ап. точно срещу държавната служба. Хубав, голям, просторен. Обаче  и цената му беше хубава, голяма, просторна Wink)

Общи условия

Активация на акаунт