Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 46

• 36 604
  • 738
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Значи само от там, където ми подчерта, че взимаш БАЯ хляб, изгубих желание да споря с теб. Взимай си го, харчи си го както си искаш, лично твой проблем и преценка. И точно, защото ние си изкарваме нашия, не искаме да го даваме с лека ръка, ДОРИ да можем.
Не ни се търси 2 пъти, защото не искам да се местя сто пъти, не искам да плащам 2 пъти на брокери, на адвокати, на нотариуси, изобщо нямам намерение да го минавам пак тоя цирк. Да, търси ни се 1 път 5 пъти по-дълго и това си е лично предпочитание. Не искаме 10 пъти да купуваме, не искаме да пълним банките с такси от 10 потребителски. Това, че теб не те бъркат тия 700, нас може да ни. Вместо да ги дам на банката, ще ги дам на баба ми да си направи ремонт, примерно.
За пореден път ме описваш като мрънкаща, глезена, мързелива и не знам си още какво, а аз не съм си позволила веднъж да те опиша по груб начин, а имам какво да кажа.
Ами казвай, в разумни граници няма да е проблем Simple Smile
Цитирам това, което ти пишеш. Не казвам, че по принцип си мрънкаща личност. Просто се опитвам да ви "дам кураж" малко. Защото тоя тип заявления съм ги слушал и от близки, и от приятели, и от сестра ми включително, и от колеги. И после ВСИЧКИ горчиво са съжалявали! И някои рано, други по-късно, до един са признавали, че съм бил прав.
Аз може и да вадя пари, но не обичам да ги харча за глупости. 700лв ме бъркат, но съм сметнал, че си струват. Защото съм ги взел за инвестиция в имот. И ще ми изкарат повече.
Таксите по брокери, по нотариуси, по банки също си струват парите и се възвръщат.
Този манталитет, как има една група паразити, които нещастните купувачи хранят е ... как да го кажа по-меко, неадекватен, нерационален, необмислен. Всяко нещо има някаква цена. В тая цена има такси, надценки, данъци, себестойност.
Просто разсъждавате не в най-пряката и правилна посока. И се опитвам да помогна, и да ви покажа друга. Ако до толкова не ви харесва, че отказвате да я видите, наистина няма друго какво, освен да се откажа.
Самите пари се обезценят с поне 3% на година. Т.е. инфлацията неутрализира банковите заеми. Дори заедно с таксите им. Така че на база на тази абстракция няма загуба от такси и банки.

# 241
Обзавеждането е от Икеа, харесва ми. Стените му са леко тъмни, ма аима оправяне. ламинатът няма да мога да го преживея, ама и той се сменя лесно.
Мястото му е ХУБАВО на този апартамент.
Единствено, че стаите са по-малки, а на вас ви трябва пространство заради кучето. Но пък е близко до парк. Сградата е нова  и ще мирише на хубаво.
Ама Румка, как ще завреш две деца в онова стайче....Даже и да не смятаме кучето. Ми то за едно дете е малка. Как се отваря единият гардероб, ми е интересно (този до стълбата на двуетажното легло) - не са плъзгащи врати, доколкот виждам, а не виждам място да застанеш и отвориш. И къде ще се хранят в холокунята, то трапезна маса няма изобщо, няма и място за нея. Къде, на холната масичка ли? Всъщност май има сложена стъклена трапезна маса, но не е снимана. И така да е, само банята е просторна, стаите за мен са клаустрофобично малки. Аз лично бих си взела тристаен панел в Гоце Делчев пред това, ако има предлагане в този ценови диапазон (не съм търсила и не знам). Това направо ми изглежда като хобитова дупка.

Последна редакция: пт, 07 авг 2020, 15:33 от Анонимен

# 242
Аз казах, че всеки ще си намери своите кусури Grinning Именно затова човек трябва да прецени с какво е склонен да прави компромис: дали ще е с цена, дали с тип строителство, дали с местоположение.

Понеже наскоро минах по същия път, аз също зачеркнах новото строителство, заради (преобладаващо) тесните стаи. И също ми се наложиха компромиси. Компромис също е да дадеш повече пари.

Но предложения има, това ми беше мисълта.

# 243
Таксите по брокери, по нотариуси, по банки също си струват парите и се възвръщат.

Как по точно?

С постоянно нарастване на цените ли, докато и при нас не стане така, че цял живот няколко поколения ще живеят под наем и плащат заемите на предишните + абсурдните заеми на държавата + още десетки други неща? В блока, който живея само аз съм със заем, а всички други са нотариуси, брокери, банкери, синове и дъщери на политическата олигархия, архитекти, строители. Бедните стават по-бедни, а богатите по-богати точно с тези "възвръщаеми" разходи от всички хрантутници по веригата на имотите и не само там.

Последна редакция: пт, 07 авг 2020, 23:54 от pooh06

# 244
mokka, права си Hands Plus1

# 245
  • София
Как по точно?

С постоянно нарастване на цените ли, докато и при нас не стане така, че цял живот няколко поколения ще живеят под наем и плащат заемите на предишните + заемите на държавата + незнам какво още? В блока, който живея само аз съм със заем, а всички други са нотариуси, брокери, банкери, синове и дъщери на политическата олигархия. Бедните стават по-бедни, а богатите по-богати точно с тези "възвръщаеми" разходи.
Няма държава по света, където цените дългосрочно да стоят същите или да падат.
Не знам защо е толкова странно цените да се качват.
И с соц. България, и в Куба, и в Русия цените се качват с годините.
Предполагам и в Северна Корея е така, но нямам информация.
Контролирана инфлация има на световно ниво. Пари печатат всички правителства. Така че, ти не знам срещу какво негодуваш? Срещу изгряващото слънце сутрин? Да вием срещу Луната?
Има някои неща, които не могат да се променят. Можеш да ги разбереш, проумееш, приемеш и да си организираш и съгласуваш действията спрямо тях.
В 30 държави си живял? Имаше ли по 1 година във всяка? Дали имаше време да ги опознаеш?
А ти защо не си купи апартамент в Лондон, и сега да не говориш против всичко и всички?
Една от причините (има и други) богатите да стават по-богати, а бедните по-бедни, че богатите са по-работливи и по-умни, по-дисциплинирани. А бедните са по-първични, по-недисциплинирани, не учат, не спестяват, и не умеят да си организират и разпределят живота.
Разбира се, има и някакъв % крадливи мултимилардери, които експлоатират робски труд. Но не е чак толкова решаващ %. Независимо какво говорят конспиративните сайтове с лява насока.

# 246
Аз пък познавам и брокери, и адвокати, и архитекти с ипотеки. Темата не е за това колко е несправедлив живота. И аз искам четиристаен в топ център, ама не мога да си го позволя. Ама и не мрънкам Simple Smile

# 247
Ние не сме скочили, предложиха ни го нагоре в коментарите? Май не четеш. Smiley Аз казах, че от 100 вдигнахме на 120, може и на 130 да идем, спестени имаме. От 140-150 нагоре ми е прекалено, ако ще и след 10 години 500 да струва.
А и нали тоя потребителски пак трябва да го плащаме, те няма дани го подарят.
Чета много внимателно Simple Smile
Вадя си хляба с внимание и прецизност. И то бая хляб.
Обърнах се към всички в темата.

За "трябва да го плащаме", най-очевидното нещо през капитализма е всеки да си плаща масрафа. Ако може, защо не!
При мен проблемът с имотите (разбира се, има и изключения, за които ще спомена) е не дали ти се "вижда" много или малко, а дали можеш или не можеш да го плащаш.
И изключенията са имоти, които са сравнително "лоша" инвестиция. Примерно къща 500кв за сам човек, имот който посещаваш 2 дена годишно и др. под.
Аз останах с впечатлението, че ще купувате "добра" инвестиция. Имот в столица, балансирана пазарна цена, балансирана пазарна квадратура, търсен квартал, търсени квадрати, разпределение, търсено качество на сградата.

Значи, погледни го отстрани "не ни се търси 2пъти, но пък ни се търси 1 път, 5 пъти по-дълго" не ни се правят ремонти 2 пъти, ама то и пари за ремонти ще трябва да даваме, ама то и пари за 3та стая ще трябва да даваме, ама то и пари за хубав квартал до парк ще трябва да даваме.
Това ми изглежда като мрънкане и глезене. Също и мързел.
Млади сте, прави сте. Ако трябва и 10 пъти ще купувате. Какво толкова? Да не сте тръгнали на война? Или на гурбет? И като вземете потребителски, какво? Ми аз взех сигурно 3 пъти за последните 3 години. Последният е 70к. Таксата ми за разглеждане е 700. И какво? Да рева? Да заплашвам с напускане на страната? Правил съм го вече. Стегнете се! Simple Smile

Аз съм точно от тези, които решават дали искат нещо  и след това го купуват, а не да се водя от дали могат да го плащам било и апартамент.. като второто е повече от глупаво и се отнася за всичко.

Не всеки иска да сменя-купува  имоти 5 или 10 пъти и през една година да се занимава по 2 и накрая половината живот да му мине в смени, гледане, купуване и продаване, защото никой не си е взел имотите на оня свят.

# 248
# 249
ходили ли сте в стария град, Несебър? там разстоянието между прозорците дали има 1,5 метра Wink но си живеят хората, и не им пука, че и бая туристи ходят Wink

# 250
  • София
Прилича много на ей тия 2 сгради. Но изложението е друго. Където няма гугъл вю.
https://www.google.com/maps/@42.6492494,23.3478646,3a,45.7y,239. … e0!7i16384!8i8192
8 Prof. Dr. Dimitar Dobrev St

Като локация го намирам изключително добро.
Е и цената е като за с акт 16. Но според мен, си струва.
За там ще си трябва гараж. И май са към 20 евра в района

# 251
В блока, който живея само аз съм със заем, а всички други са нотариуси, брокери, банкери, синове и дъщери на политическата олигархия, архитекти, строители. Бедните стават по-бедни, а богатите по-богати точно с тези "възвръщаеми" разходи от всички по веригата на имотите и не само там.

Ето затова не те взимат на сериозно - някакви генерализации, зор да сведеш глобален проблем като защо бедните стават по-бедни до твоят частен случай на човек, който не може да си купи жилище в София. И не - имотите изобщо не са дори в първите пет причини за разликата между богати и бедни.

# 252
  • София
Чиана, ти не беше ли точно от тия дето викаха, че криза няма да има? Че като цените на имотите паднат си го заключваш и няма да се продава и т.н. измишльотини?
Не, бъркаш, виж ми последните постове преди да почна работа. Съветвах да не се купуват имоти и предричах регулиране надолу на пазара в София с до 30%. Все пак съм си вадила хляба с това.

Чиана, отворихте ли хотела? Успех ви пожелавам.
Не, подготвихме всичко и накрая шефът като събра 2 и 2, получи отрицателно число и се отказа. Остави няколко човека да пием кафета и така. Тези, които отвориха, съжаляват яко.

Иначе доходите ни паднаха в пъти - факт. Март месец се оплаквах тук, че една сделка не мина, която беше много добра. Явно Господ ни спаси от кредитите. Сега се навеждаме да мине бурята, пък след време продължаваме напред.

# 253
Чиана, съжалявам, че е станало така. Тези дни се чух с познати с хотелче в Ахтопол - те също не са отворили.
Да се надяваме, че догодина ще има подобрение.
-----------------------------

Ето затова не те взимат на сериозно - някакви генерализации, зор да сведеш глобален проблем като защо бедните стават по-бедни до твоят частен случай на човек, който не може да си купи жилище в София. И не - имотите изобщо не са дори в първите пет причини за разликата между богати и бедни.

Благодаря за комплимента, наистина и аз не се взимам на сериозно. Но явно някой се засяга и приема нещата лично. Междудругото повечето хора, които се взимат на сериозно са егоисти..

Другите не те вземат на сериозно, и в темата за антените гледам ти обясняват същото, а ти циклиш ли, циклиш... Пък ти както искаш се приемай... и обяснявай как все другите са лоши.

# 254
Мария, ще ме прощаваш, ама за 20 хил. цялостно обзавеждане на 3-стаен, което включва нова кухня с нови уреди и  нова баня без екстри, български/полски плочки и фаянс Видима, не Рока да речем, няма как да стане.
Ех ти Мандаринке... в банята съм с комплект на Fayans, гърне с казанче, мивка с конзола, душбатерия и батерия за мивката. Уникални са, нямам забележки.Заедно с бойлера Елдом всичко струва не повече от 700 лева.
А ето какво можеш да си купиш с останалите 19500 лева:
http://store.picbg.net/pubpic/16/6B/e63afae77459166b.jpg
http://store.picbg.net/pubpic/8D/FE/b6b5fd8fb8a78dfe.jpg
http://store.picbg.net/pubpic/92/7B/a5aa0f043345927b.jpg
http://store.picbg.net/pubpic/EB/8C/7e21a59aba8feb8c.jpg
Уредите които съм снимала с по 5 години гаранция, много качествени, пералнята е с термопомпа. Трите климатика - Fudjitsu, от личен опит ти казвам че като съотношение цена качество нямат равни. Мебелите са масив и са страшно добра изработка. Покриват спалнята и хола.
Кухнята също е качествена, съсед си купи такава и съм я виждала на живо.
Та 20 000 са си 20 000. Макар че може и с много по малко да се купят неща които няма да са драстично по лоши  .
пп.Климатиците са с включен монтаж.

Общи условия

Активация на акаунт