Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 46

• 36 399
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Забравих да пиша, че със канадския потребителски, 60к$ купих един 2стаен пак на зелено. И вече 5 г с наема му плащам лихвата за тия пари в Канада. Simple Smile

Балон няма. Това са напълно естествени процеси.

# 601
След това купих 2 едностайни и 1 двустаен апартамент.
... и купих още един 1стаен. ...
...
След това купих със заем малък 3стаен...
След това ипотекирах тези, които не бяха ипотекирани, и купих още няколко. ....
После защо всичко се продава на зелено, и що има балон...
ScreamScream

Ма какъв е проблема точно? Имал пари и желание човека - купил. Дали ще купи той за инвестиция, дали баба ти в Смядово ще продаде нивите и ще ти даде парите да купиш, какво значение има?

# 602
Ма какъв е проблема точно? Имал пари и желание човека - купил. Дали ще купи той за инвестиция, дали баба ти в Смядово ще продаде нивите и ще ти даде парите да купиш, какво значение има?
Има голямо значение, защото дългосрочно проблемът (по мое субективно мнение) е че има повече жилища отколкото хора да живеят в тях. При това много повече. Но това е съвсем отделна дискусия.

Иначе нямам абсолютно нищо против човек да си харчи парите за каквото поиска, просто лека полека започвам да си обяснявам някои процеси на пазара, които доскоро съм смятал за абсурдни и странни. И които впрочем не смятам за здравословни.

Отделно от това, не бих заменил на баба ми (която не е от Смядово) нивите за апартамент в града - по-скоро обратно. Също така не виждам на теб какъв точно ти е проблема в цялата работа...

# 603
Този компетентния адвокат кой университет е завършил, че имам едно подозрение?
Не вярвам да става въпрос за компетентност на адвокат, това е елементарно. По скоро Вафличка не е разбрала, което също е нормално, когато си в непознати води.
Именно, че е елементарно.
Но това не й пречи да спори, при това  "компетентно" Wink

# 604
Само да отбележа, че това с нивите се преекспонира - колко декара ниви трябва да продадеш, че да финансираш 100К апартамент в София? И колко хора имат толкова декара ниви?
5-10-20 декара ниви и то обикновено с повече от един наследник, колко пари ще вземеш от тях? Хайде, преко сили, да финансираш 10-15% самоучастие.
Дали бабата е продала ниви или родителите са продали 3-стайната панелка и са се преместили в гарсониера, а горницата са я дали на детето за негов си апартамент, все тая, това са си техни пари и ги е изработил някой някога назад във времето.
И продажбата на нивите най-често се прави по 2 рационални причини:
- съсобственост, приключва се с оргашката история, по живо по здраво всеки с неговия дял.
- управлението на собственост, още повече такава специфична като ниви/ливади/лозя/гори на другия край на България не е чак толкова лесно - получаваш си рентата със запис и си щракаш с пръсти. Сега е така, утре може да ти устроят ---капан едрите земевладелци/арендатори с якото им лоби в парламента и ще изстудяваш таратора. Да не говорим, че едва ли голям % от собствениците на ниви дори знаят къде се намират реално те.

# 605
Отделно от това, не бих заменил на баба ми (която не е от Смядово) нивите за апартамент в града - по-скоро обратно. Също така не виждам на теб какъв точно ти е проблема в цялата работа...

Лично на мен - никакъв. Но това от къде идват парите и за какво се купуват апартаментите няма особено значение. Никой не го интересува дали аз или ти купуваме за себе си, дали ще го даваме под наем на студенти. Пазарът си е пазар, жилищата се продават. Дали стоят празни си е проблем на собствениците.

Мандаринка, това си нивите не беше с такава конкретика. Просто няма значение от къде идват тия пари в случая.

Последна редакция: вт, 08 сеп 2020, 13:20 от mokka

# 606
  • София
Скрит текст:
Ти май не разбираш какво се опитвам да кажа. Ето на пример на този апартамент във Варна му искат 150К евро за 60 квадрата. При цена за района от 1300 е/кв плюс 20К евро за довършване съм на 100К евро макс. Остават едни 50К евро в цената които съществуват единствено във въображенито на продавача. И всичко е въпрос на гледна точка. Ти ако нямаш достатъчно самочувствие да си отстояваш позицията се чувстваш че просиш. Моята гледна точка е че аз предлагам справедлива цена. Продавача е свободен да приеме или да продължи да се заблуждава че имота му струва 50% повече.

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15735456383204 … k=5ubi9b&f1=1
Ти ми пускаш конкретна обява, която явно е нереалистична и няма как да знаем защо (както каза ЧС, зад конкретни оферти стоят и конкретни ситуации). Плюс това, ако се намери дори един да плати тази цена, значи е била пазарна, колкото и да е нелепо това. Може пък някой да има да изпира едни пари и тази обява да му идва дюшеш.
Но ако забелязваш, другите участници говорят, че цените са масово завишени, което аз го разбирам, че едва ли не средните цени на имотния пазар (не само във Варна) са изкуствено завишени. Ей така, едностранно продавачите завишават цените, защото... не искат да си продават имотите?? На мен не ми е логично, според мен обяви като твоята са изключение, не са правилото (изключения винаги е имало и ще има).
Да предлагаш цена с 50% надолу не е въпрос на самочувствие, според мен, а въпрос на реалистична преценка. Иначе би следвало и ето за това да иде човек да предложи половината от цената и изобщо да не се чувства неадекватен: https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15898063922449 … k=5udf2t&f1=1 . Ти самият (самата?) каза каква е средната цена.
1300 е цената за ново строителство. Твоята обява е от 60те години. За това бих предложил 60хил твърдо. Стара сграда без асансьор, морално остарял ремонт не бих дал и стотинка повече. Даже това е добър пример как хора които си стискат имотите щото са направили супер ремонт а след няколко години този ремонт има нулева стойност в очите на купувачите. На мене ми стана интересно че строителна фирма го продава. Ако е толкова добра инвестиция защо го продават сега?
Виж, аз за последен път ще отбележа, че това какво би дал ти и какво би дал средностатстическия купувач, са две различни неща. Ето, аз например 1)не харесвам Варна и 2)не бих затворила такава сума в апартамент изобщо. Но нито ти, нито аз лично сме някакво мерило. Ако те влече, ходи предлагай на продавачите 50% по-ниска цена, даже разшири диапазона и прави така в магазина.
Не смятам да споря за принципни положения чрез конкретни примери - за мен е безсмислено. Ако продавачите си продават успешно имотите на определените от тях цени, значи тези цени са пазарни. Ако няма кой да плати съответните цени, тогава сигурно ще ги променят. Засега обаче явно има платежоспособни купувачи и ако някой не е сред тях, не мисля, че проблемът е на продавачите. СоциализъмЪТ още не се е завърнал.

# 607
Скрит текст:
Говорим за ч.лице...
Не сравняваме хотела с апартамент,  нали?
Скрит текст:
А ако това стане според тебе колко ще станат наемите?
Според мен двустаен ще е 1500лв.
А дали някой изобщо ще иска да строи!?
А дали някой изобщо ще иска да си дава/продава парцела за строеж на кооперация, или ще тегли по една майна на социалистите и ще си построи къща?
Или ще отчуждаваме и парцелите? Като през социализма?

Дали не ти хрумва, че тоя 2-3ти апартамент е купен, като са платени вече 5 вида данъци на тия пари.
Човек се е лишавал, старал се е, рискувал е, страдал е, живял е в чужбина, плакал е, викал е, лишавал се е от нормален живот.

Докато ти си си правил кефа и си мързелувал.
Сега искаш по социалистически да уредиш мързеливите с чужд обяд, и да накажеш работливите.
Скрит текст:
Какъв ли ще е дългосрочният ефект?
Нали през социализма беше така!? Дават ти точно толкова апаратамент (ед.ч.), колкото ти е необходимо.
Да, ама накрая пак фалира. 5 ПЪТИ! Уж голяма далавера било за всеки да има по един апартамент. Ама чудно що, не проработи. Тъй че, хубаво да раздаваш с широки шепи на тия, дето не могат да си заработят, но накрая магарИто е с 2та крака в блатото ...
На никого не му хрумва тази идея, защото за да придобиеш няколко имота не става с обикновена заплата, пък била тя и на IT. Това става с частен бизнес, а за да имаш голям частен бизнес е ясно как се случват тук нещата. Simple Smile
Напълно погрешно!
Аз емигрирах в Канада, след като фалира частният ми бизнес.
След това съм учил 3то висше, работил съм, плащал съм 40% ДАНЪЦИ, съсипвал съм си здравето. Още не ми е доизплатен студентският заем.
След това купих 2 едностайни и 1 двустаен апартамент в строеж, с риск и на по-ниска цена.
След това си изтеглих частното пенсионно осигуряване от Канада, и купих още един 1стаен. Пари, на които също платих данъци.
След това теглих канадски потребителски заем вариращ между 5 и 6%, който е 100% неизплатен и до днес, и вече 5-6 години му плащам лихвите, между 270 и 350$ на месец.
След това купих със заем малък 3стаен, завършен, на добра цена. Лихвите му ги плащам и до днес.
След това ипотекирах тези, които не бяха ипотекирани, и купих още няколко, отново в строеж, отново с риск. И тези лихви също плащам и до днес. Между процесите съм теглил и български потребителски (освен канадския), в момента даже имам такъв за 70к лева. И лихвите отново си ги плащам като поп. Нещо от порядъка 800 лв вноска, от които 500лв лихви. На месец!

Някой дали си прави труда, да ми отбива от облагаемия доход тези 1500 лв лихви на месец!?
А безотчетните пари дадени по крадливи майстори? На които също съм плащал данък доход или лихва.
Така че, лесно е да се наднича в чуждото канче. И най-лесно е да се лежи и да се мрънка.
Чудесен пример даваш между другото. Успял си да придобиеш имоти, но това не е изобщо устойчива инвестиция, защото в момента до колкото разбирам плащаш само лихвите по големия канадски заем + българските кредити. Типичен пример как при криза и вдигане на банковите лихви ще увиснеш. Плюс, че до колкото разбирам доходите ти вече не са в канадски долари, а пък заемът ти е в такава валута. Има едно златно правило - теглиш заем във валутата, в която получаваш доходите си. Особено, когато пазарите са несигурни и валутите флуктуират.
Както и да е, това ме дразни, но не е темата на разговорът, а именно че с български заплати, били те и на ИТ-тата е почти невъзможно да се придобият няколко имота. Жалкото е, че хората не си взимат бележки от предишните кризи.

# 608
  • София, Bulgaria
Fuckforlife, че къде е възможно да придобиеш няколко имота със заплата???
Дори един имот да е,  пак не се придобива със заплата, а с кредит и малко спестявания, в добрия случай е 15% от стойността. Имам предвид масовия случай, разбира се има хора с много успешни кариери, заемащи ръководни позиции, чийто заплати са пет цифрени, отделно бонуси, но те пък не купуват имоти за 100К , а за няколко пъти по 100К, така че пак вземат кредит.

# 609
Именно, Томева, и аз това казвам. Но колегата тук опонираше, че видиш ли с къртовски труд и спестявания от закуски ставало работата и че едва ли не това било масов случай.

# 610
Животът винаги е по-сложен, отколкото си го представяме или можем да отсъдим на базата на своя опит. И всичко може да се види, в това число и хора, успели със заплати, спестяване  и умело реинвестиране да закупят имоти. Както и хора с петцифрени заплати и възможности да си купят обикновени жилища за по 100 000. И какво ли още не. Затова няма смисъл от този спор, кой как и какво бил успял, може ли или не може. Още повече този, който е успял, едва ли ще е петимен да си разкрива имуществото и тайните. А и не е по темата кой е успял и кой не. Иначе съм съгласна, че докато всичко е омотано в кредити и се изплащат само лихви, този растеж е рисков и уязвим от конюнктурата.

Цитат
Дори един имот да е,  пак не се придобива със заплата, а с кредит и малко спестявания, в добрия случай е 15% от стойността.

Добре, де. А как тогава се изплаща този кредит? Нали накрая това става? Е, щом може някой за 30 години да изплати от заплата 100 000 кредит със се лихвите, защо да не може същият този за 15 години да спести за да го купи без заем? Просто го прави по-късно, съвсем не всички купувачи са млади семейства.  А и в началните петилетки от демокрацията имаше високи лихви и даже на влог парите се умножаваха с доходност, несънувана днес. Та защо да не може?

Последна редакция: вт, 08 сеп 2020, 13:42 от Черна станция

# 611
  • София, Bulgaria
Именно, Томева, и аз това казвам. Но колегата тук опонираше, че видиш ли с къртовски труд и спестявания от закуски ставало работата и че едва ли не това било масов случай.

Ами, може да съм изтървала малко спора, но така или иначе пак става дума за много труд и работа и поемане на отговорности, а понякога и рискове, било по-големи или по-малки.
Кредитът допълва разликата в сумата.... А пък и за хората, на който не им  трябва кредит, ами адмирации... ако са успели бидейки на заплата, макар че по-скоро си мисля, че парите ще са от бизнес, за което още по-голямо браво!
Който не е управлявал собствен бизнес, той не знае, колко е "лесно" ...

# 612
  • Sofia
Животът винаги е по-сложен, отколкото си го представяме или можем да отсъдим на базата на своя опит. И всичко може да се види, в това число и хора, успели със заплати, спестяване  и умело реинвестиране да закупят имоти. Както и хора с петцифрени заплати и възможности да си купят обикновени жилища за по 100 000. И какво ли още не. Затова няма смисъл от този спор, кой как и какво бил успял, може ли или не може. Още повече този, който е успял, едва ли ще е петимен да си разкрива имуществото и тайните. А и не е по темата кой е успял и кой не. Иначе съм съгласна, че докато всичко е омотано в кредити и се изплащат само лихви, този растеж е рисков и уязвим от конюнктурата.

Цитат
Дори един имот да е,  пак не се придобива със заплата, а с кредит и малко спестявания, в добрия случай е 15% от стойността.

Добре, де. А как тогава се изплаща този кредит? Нали накрая това става? Е, щом може някой за 30 години да изплати от заплата 100 000 кредит със се лихвите, защо да не може същият този за 15 години да спести за да го купи без заем? Просто го прави по-късно, съвсем не всички купувачи са млади семейства.  А и в началните петилетки от демокрацията имаше високи лихви и даже на влог парите се умножаваха с доходност, несънувана днес. Та защо да не може?

А през тези 15 години къде живееш? При този вариант дори повече се плаща като се прибави наема.

# 613
  • sofia
Гледам в темата само повишители.Имотите това ,имоти онова, ще хвърчат нагоре,щом скочили с 50% ,защо да не скочат с още 100%.А реалността друга.Фирми фалират,хората остават без работа,желанието за покупка на имоти намалява ,защото няма сигурност.Сега все още има някаква инерция на пазара и тук там ,някой продаде нещичко и ,то като свали от цената.Отиваме да гледаме в Изток един тристаен/хубав/цена 150000Е,хъката мъката предложиш му 100000 пък ,ако стане.Човека каза,че ще си помисли.Е това е реалният пазар 30% надолу.Та разговорихме се с човека,бизнес имал не вървяло и принуден да продава.

# 614
Дай линк на този в Изток, да видим и ние - ново, старо, площ, етаж... Да се раздвижи малко темата.
Това, което аз виждам в Изток, са намалели наполовина обяви като брой, а тези, които ги има са от типа "през 2023 г." 

Общи условия

Активация на акаунт