Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 46

• 36 407
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
Този компетентния адвокат кой университет е завършил, че имам едно подозрение?

# 586
Не е вярно, че няма високи строежи в Сф. Височинността зависи от съответната кота в района по кадастрална карта. В момента се строят блокове на по 10 и повече етажа, в пълно съответствие със ЗУТ.

# 587
В Бургас нали щеше да се строи небостъргач? Какво стана? Някой знае ли?

# 588
Ти май не разбираш какво се опитвам да кажа. Ето на пример на този апартамент във Варна му искат 150К евро за 60 квадрата. При цена за района от 1300 е/кв плюс 20К евро за довършване съм на 100К евро макс. Остават едни 50К евро в цената които съществуват единствено във въображенито на продавача. И всичко е въпрос на гледна точка. Ти ако нямаш достатъчно самочувствие да си отстояваш позицията се чувстваш че просиш. Моята гледна точка е че аз предлагам справедлива цена. Продавача е свободен да приеме или да продължи да се заблуждава че имота му струва 50% повече.

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15735456383204 … k=5ubi9b&f1=1
Ти ми пускаш конкретна обява, която явно е нереалистична и няма как да знаем защо (както каза ЧС, зад конкретни оферти стоят и конкретни ситуации). Плюс това, ако се намери дори един да плати тази цена, значи е била пазарна, колкото и да е нелепо това. Може пък някой да има да изпира едни пари и тази обява да му идва дюшеш.
Но ако забелязваш, другите участници говорят, че цените са масово завишени, което аз го разбирам, че едва ли не средните цени на имотния пазар (не само във Варна) са изкуствено завишени. Ей така, едностранно продавачите завишават цените, защото... не искат да си продават имотите?? На мен не ми е логично, според мен обяви като твоята са изключение, не са правилото (изключения винаги е имало и ще има).
Да предлагаш цена с 50% надолу не е въпрос на самочувствие, според мен, а въпрос на реалистична преценка. Иначе би следвало и ето за това да иде човек да предложи половината от цената и изобщо да не се чувства неадекватен: https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15898063922449 … k=5udf2t&f1=1 . Ти самият (самата?) каза каква е средната цена.

1300 е цената за ново строителство. Твоята обява е от 60те години. За това бих предложил 60хил твърдо. Стара сграда без асансьор, морално остарял ремонт не бих дал и стотинка повече. Даже това е добър пример как хора които си стискат имотите щото са направили супер ремонт а след няколко години този ремонт има нулева стойност в очите на купувачите. На мене ми стана интересно че строителна фирма го продава. Ако е толкова добра инвестиция защо го продават сега?
Подмяната на канал, ток, настилки, баня, кухня и въобще на всичко в едно старо и неремонтирано жилище (около 60-70 м2) струва около и над 20 000 евро и между няколко и доста месеци разправия с майстори. Вярно е, че след това става по твой вкус. Всеки си преценява има ли време и нерви да ремонтира.

Проблема е че продавача ги е похарчил тези 10-15 хил евро преди 10 години и сега си мисли че трябва да ги възстанови до стотинка и ги е включил в цената. На много купувачи обаче няма да им е по вкуса и ще трябва да похарчат още 15 хил евро да си го направят по техен вкус. Затова според мен ако някой ще купува подобен апартамент по- добре без подобрения на по- евтина цена и да си го направи сам. То между другото в западните държави си има статистики за всеки тип ремонт колко процента се възстановяват от инвестицията.

# 589
  • София, Bulgaria
Този компетентния адвокат кой университет е завършил, че имам едно подозрение?
Не вярвам да става въпрос за компетентност на адвокат, това е елементарно. По скоро Вафличка не е разбрала, което също е нормално, когато си в непознати води.

# 590
  • София
Проблема е че продавача ги е похарчил тези 10-15 хил евро преди 10 години и сега си мисли че трябва да ги възстанови до стотинка и ги е включил в цената. На много купувачи обаче няма да им е по вкуса и ще трябва да похарчат още 15 хил евро да си го направят по техен вкус. Затова според мен ако някой ще купува подобен апартамент по- добре без подобрения на по- евтина цена и да си го направи сам. То между другото в западните държави си има статистики за всеки тип ремонт колко процента се възстановяват от инвестицията.
Е то и тук правят сметка колко процента да си възстановят от ремонта.

... има няма 200-300%! Smiley

# 591
О, Томева, и представа си нямаш (вероятно) какво е нивото на юристите, особено на новозавършилите. Обратнопропорционално на самочувствието им Laughing Знаеш ли колко е трудно да се намери читав юрист за държавната администрация - поне елементарни писма да може да пише, с цели изречения (поне 3-4 цели изречения), точки и запетайки и без емотикони, да може да провери тук-там по закони и наредби и да направи елементарен извод, без да му е смляно във вид на пауър пойнт слайдове, да прави разлика между съда в Страсбург и съда в Люксембург. То така става с "ученето" с колеги по "проекти" в Студентски град :laughing

И ако се върнем баш на темата, ето малко  статистика за новата работна седмица

https://business.dir.bg/imoti/zhilishtata-v-sofiya-poskapnaha-s- … -samo-za-4-godini
:

# 592
То между другото в западните държави си има статистики за всеки тип ремонт колко процента се възстановяват от инвестицията.

Там това си е сериозен бизнес - купуваш, ремонтираш и продаваш скъпо и то толкова, че не само си избиваш разходите, но и реализираш сериозна печалба. У нас това не върви толкова, защото времето на хората е евтино, а и старото поколение все още умее и само да си прави много неща. Пък и има друго усещане за стойността на парите и не хи дава ей така, макар и само заради това, че ако ходи на работа 30 дни ще вземе 1000 лева, а ако наеме майстор за 30 дни ще му даде 10 000 лева. То затова на Запад си ценят времето и търсят готов, не им е изгодно да ремонтират, а и не умеят.
И у нас обаче започва този бизнес, ама както чета, за да е на печалба се гледа евтинджос ремонт.  Което пък отблъсква по-платежеспособните купувачи, защото ги е страх какво има "под напудрената повърхност". Там също така гледах по ТВ, че след ремонт минават разни инспектори и издават документ за качество. У нас като ти замажат стените как да знаеш какви тръби, кабели, изолации и материали има отдолу? Дали плочите и картонът са лепени на гребен или на кюфтета?  И всеки вика "по-добре сам да си го направя, хем по мой вкус, хем ще знам какво слагам".

Цитат
Ставаше дума какво е потенциалното бъдеще на панелките в дългосрочен план, защото ясно е, че ще стават все по неатрактивни и цената им ще пада. И в някакъв момент от чисто икономически съображения ще трябва да бъдат съборени, както стана например и с ИПК Родина наскоро.

Така е на теория. На практика го чакаме този момент вече 20-30 години и не идвам даже държат учудващи цени. Мисля, че още толкова време няма да има сериозна промяна, защото панелките като цяло са на добри места с инфраструктура, имат добро разположение и са относително евтини все пак. И ми се струва, че се купуват с по-кратковременен времеви хоризонт.

Хи, хи - жилищата в София били поскъпнали с 50% за 5 години. А а тук някой все ме плаши със срив даже и с 30%. Ми дай го бе, какво от това??? Пак няма да сме на загуба. Моето го взех на под 1000, сега за 1500 ще изчезне за седмица. Освен това не ми е за продан, а си живея в него. Но трябва да се страхувам, че щял бил някакъв балон да се спука???

# 593
  • София
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/ikonomika/2020/09/06 … _sviva_s_85_prez/

Цитат
Повечето макроикономически прогнози залагат на икономически спад в България от над 5% за годината.
Криза!

# 594
Скрит текст:
Говорим за ч.лице...
Не сравняваме хотела с апартамент,  нали?
Скрит текст:
А ако това стане според тебе колко ще станат наемите?
Според мен двустаен ще е 1500лв.
А дали някой изобщо ще иска да строи!?
А дали някой изобщо ще иска да си дава/продава парцела за строеж на кооперация, или ще тегли по една майна на социалистите и ще си построи къща?
Или ще отчуждаваме и парцелите? Като през социализма?

Дали не ти хрумва, че тоя 2-3ти апартамент е купен, като са платени вече 5 вида данъци на тия пари.
Човек се е лишавал, старал се е, рискувал е, страдал е, живял е в чужбина, плакал е, викал е, лишавал се е от нормален живот.

Докато ти си си правил кефа и си мързелувал.
Сега искаш по социалистически да уредиш мързеливите с чужд обяд, и да накажеш работливите.
Скрит текст:
Какъв ли ще е дългосрочният ефект?
Нали през социализма беше така!? Дават ти точно толкова апаратамент (ед.ч.), колкото ти е необходимо.
Да, ама накрая пак фалира. 5 ПЪТИ! Уж голяма далавера било за всеки да има по един апартамент. Ама чудно що, не проработи. Тъй че, хубаво да раздаваш с широки шепи на тия, дето не могат да си заработят, но накрая магарИто е с 2та крака в блатото ...
На никого не му хрумва тази идея, защото за да придобиеш няколко имота не става с обикновена заплата, пък била тя и на IT. Това става с частен бизнес, а за да имаш голям частен бизнес е ясно как се случват тук нещата. Simple Smile

# 595
Това с 50-те процента малко скромно ми се вижда, май по-скоро към 60-70% отива повишението за последните 5 год. Аз бях гледал преди 2год, чисто информативно, и само оттогава насам някои локации са с 50% нагоре.

# 596
2 малки апартамента не в топ локации, с прилична заплата и яко спестяване от всичко (живот като пенсионер, не искам да обидя пенсионерите, просто като пример за живот с големи ограничения), някакви суми от продажба на дялове от наследство/а, които иначе не биха стигнали за никакъв НИ, според мен е постижимо. Само с козметичен ремонт на жилищата, при положение, че се нуждаят от основен.
Не са много хората, които биха направили такава жертва.

# 597
  • София
Скрит текст:
Говорим за ч.лице...
Не сравняваме хотела с апартамент,  нали?
Скрит текст:
А ако това стане според тебе колко ще станат наемите?
Според мен двустаен ще е 1500лв.
А дали някой изобщо ще иска да строи!?
А дали някой изобщо ще иска да си дава/продава парцела за строеж на кооперация, или ще тегли по една майна на социалистите и ще си построи къща?
Или ще отчуждаваме и парцелите? Като през социализма?

Дали не ти хрумва, че тоя 2-3ти апартамент е купен, като са платени вече 5 вида данъци на тия пари.
Човек се е лишавал, старал се е, рискувал е, страдал е, живял е в чужбина, плакал е, викал е, лишавал се е от нормален живот.

Докато ти си си правил кефа и си мързелувал.
Сега искаш по социалистически да уредиш мързеливите с чужд обяд, и да накажеш работливите.
Скрит текст:
Какъв ли ще е дългосрочният ефект?
Нали през социализма беше така!? Дават ти точно толкова апаратамент (ед.ч.), колкото ти е необходимо.
Да, ама накрая пак фалира. 5 ПЪТИ! Уж голяма далавера било за всеки да има по един апартамент. Ама чудно що, не проработи. Тъй че, хубаво да раздаваш с широки шепи на тия, дето не могат да си заработят, но накрая магарИто е с 2та крака в блатото ...
На никого не му хрумва тази идея, защото за да придобиеш няколко имота не става с обикновена заплата, пък била тя и на IT. Това става с частен бизнес, а за да имаш голям частен бизнес е ясно как се случват тук нещата. Simple Smile
Напълно погрешно!
Аз емигрирах в Канада, след като фалира частният ми бизнес.
След това съм учил 3то висше, работил съм, плащал съм 40% ДАНЪЦИ, съсипвал съм си здравето. Още не ми е доизплатен студентският заем.
След това купих 2 едностайни и 1 двустаен апартамент в строеж, с риск и на по-ниска цена.
След това си изтеглих частното пенсионно осигуряване от Канада, и купих още един 1стаен. Пари, на които също платих данъци.
След това теглих канадски потребителски заем вариращ между 5 и 6%, който е 100% неизплатен и до днес, и вече 5-6 години му плащам лихвите, между 270 и 350$ на месец.
След това купих със заем малък 3стаен, завършен, на добра цена. Лихвите му ги плащам и до днес.
След това ипотекирах тези, които не бяха ипотекирани, и купих още няколко, отново в строеж, отново с риск. И тези лихви също плащам и до днес. Между процесите съм теглил и български потребителски (освен канадския), в момента даже имам такъв за 70к лева. И лихвите отново си ги плащам като поп. Нещо от порядъка 800 лв вноска, от които 500лв лихви. На месец!

Някой дали си прави труда, да ми отбива от облагаемия доход тези 1500 лв лихви на месец!?
А безотчетните пари дадени по крадливи майстори? На които също съм плащал данък доход или лихва.
Така че, лесно е да се наднича в чуждото канче. И най-лесно е да се лежи и да се мрънка.

# 598
На никого не му хрумва тази идея, защото за да придобиеш няколко имота не става с обикновена заплата, пък била тя и на IT.
Всеки имот, който не се ползва лично, се изплаща след време (ако не си мега некадърен). Обичайно "приетия" срок за възвръщане на инвестиция в недвижимости, е 20 години, т.е. 4-5% възвръщаемост на година. Конкретно в момента обаче, апартаменти поне в София се възвръщат по-скоро за 10-12 год, а на добри места и за по-малко. Което значи, че в момента, в който изплатиш "първия" имот (приемайки, че в първия ще живееш лично), всеки следващ се самоизплаща.

Така че както във всеки нещо, трудно е началото. Голямата стъпка е от 0 към 1 имот. Оттам нататък става все по-лесно. Съвсем отделен е въпросът, че от един момент насетне управлението на тия имоти поглъща толкова време, че ти става втора професия. А дали искаш да се преквалифицираш от нормалната си професия, в мениджър на недвижимости, вече всеки си решава...

# 599
След това купих 2 едностайни и 1 двустаен апартамент.
... и купих още един 1стаен. ...
...
След това купих със заем малък 3стаен...
След това ипотекирах тези, които не бяха ипотекирани, и купих още няколко. ....
После защо всичко се продава на зелено, и що има балон...
ScreamScream

Общи условия

Активация на акаунт