Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 46

• 36 395
  • 738
  •   1
Отговори
# 645
Или просто искат да е качествено?

Останала съм с впечатлението  че искат да е върхово качество, но да го платят като базово. Искат друг да си хвърли енергията и многото пари а те да придобият изгодно.

# 646
Ама точно, че ако хвърля друг, няма да хвърля много пари Simple Smile
Тва е като ремонта на кола преди да я продадеш - оправяш това, което се вижда/чува/усеща. А пък че примерно DPF филтъра ти е за смяна - ти си го знаеш, ама трудно ще го рекламираш на някой купувач, така че...

# 647

Отделен е въпроса с вкуса, защото човек като купува за собствено ползване иска всичко да си му е както му харесва. Ти добре ще направиш примерно банята "неутрална", ами ако новите искат да е черни плочки с червено LED осветление по фугите?

Не съм казала да е "неутрална", а да съвпада с масовия вкус в момента - червено и черно беше модерно преди 5-10 години, сега е модерно бяло със сиво, мраморно, или бежово с дървесно, това покрива сигурно 80-90% от модата в момента. За банята и за кухнята. Кухнята даже повече е бяла (гланц) с дървесно (дъб Небраска или избелен дъб), който заложи на това, няма да сбърка. В момента. Това, че един-двама на сто няма да харесат този стил, не променя преобладаващия вкус/търсене в момента.

# 648
Не знам кога е било модерно червено и черно, аз такава баня, с плътно черни плочки навсякъде, стени, под, таван, другаде не съм виждал. Малко е депресарско.

Какъвто и да е масовия вкус, аз ако купувам за себе си не бих искал да ми го прави никой друг, дори и по някаква случайност да е уцелил каквото искам.

# 649
Нека си спомним на колко неща сме се чудили, пък после се оказва, че и у нас става като на запад. В началото хората се смееха и на памперсите - кой щял да дава пари за това, вместо да пере пелени. Да, ама мисленето се смени за нула време. Ами идеята да се дават пари за питейна вода? Ама пак е масово днес. Та в този смисъл да напомня, че на Запад масово живеят под наем. И може и да не е балон, това с инвестициите в имоти, защото е много вероятно и у нас да стане така - хората ще стават по-мобилни и ще искат да са свободни да реагират бързо, а това не става с "котвата" собствен имот. Все пак щом там е станало и у нас вероятно ще стане в някаква степен.

# 650
Съгласен съм, единствената причина у нас да не е така, е че просто наемите са твърде високи спрямо цените на имотите. Или имотите са евтини спрямо наемите (и затова пълзят нагоре). Заради това не си струва да живееш под наем. В друга тема беше станало дума вече - става ми лошо като каже някой  "въй мале, вече 3 год. съм под наем, голяма набутвация, давай да си купувам нещо, че не се издържа" . Издържа се, и още как - в другите държави хората по цял живот под наем живеят. Щото и да купят, пак ще го изплащат цял живот, разлика няма. Пък децата им 95% няма да живеят в същия град, така че няма да им е от никаква полза наследствения имот, който вече е на 30-40год и си иска разходи/реновиране/поддръжка.

ОБАЧЕ докато тука стане така, всеки ще се е оборудвал със собствено жилище, новоизлюпените инвеститори ще държат по 10-20 апартамента, за големите фирми-инвеститори да не говорим... И кой точно ще живее във всичко това? Като има жилища за 15 млн. народ, пък сме 6?

# 651
Танграта, колко време се чака от обявата за наем докато се наеме и само с една агенция ли работиш?

# 652
  • София
За кухня бяло и дървесно бих (и съм) избрал по чисто лични предпочитания, без да се интересувам от мода и тенденции. Недоумявам как някой може да си избере цвят по мода и тенденции. Това да не е нов телевизор или пералня?
За теракота, имитиращ паркет, винаги ми и е изглеждал ужасно гадно и изкуствено. Там е работата, че заради текстурата е коренно различно от паркет и дърво. И изглежда като нелепа имитация, кръпка. Това никаква мода не може да ме накара да го сложа. Дори и ако не е за мен.

За тенденциите и манталитета, идващи от Запад съм съгласен. Но за наемите и собствеността, не мисля че изцяло ще приемем техния модел. Може би само мъничка промяна. Има си обективни причини. Различни правила, данъци, цени, различен манталитет на хората. А и ние колко да пътуваме. Всичко е концентрирано в София.
Там има и средна класа, която живее под наем, но според мен е от глупост и калпаво възпитание.
Харчат парите си буквално за глупости, и не си купуват собствено жилище.
Масово по-ниските слоеве живеят под наем. Които са на до-средната заплата. Освен това там наемите излизат евтино, защото се живее в изключително стари сгради, дава се необзаведено, плочките в банята ти спокойно може да са на 100г. Без преувеличение. При нас изобщо наемите не са високи спрямо цените на имотите. Бяха нормални през 2015-16. Сега са най-много до 0.7 от нормалното съотношение наем/цена на закупуване. Т.е. при тези цени в момента, наемите трябва да са 1/0.7=1.43. Т.е. едностаен за 500 би трябвало да е 700, двустаен за 700 би трябвало да е 1000. Тристаен за 1000 би трябвало да е 1430.
Тази аномалия се получава, защото тези, които купуват имоти, имат повече възможности, съответно последните 5 години пазарът се качва СЕРИОЗНО. Говори се за 0.5-1 ръст. А тези, които ползват наеми имат сравнително нисък лимит на възможностите. И при наемите почти няма промяна. Повдигнаха се само най-ниските наеми, в Люлин и Надежда. Тези, които си бяха на нормална цена, в нормални квартали, да са мръднали с 10%
Танграта, колко време се чака от обявата за наем докато се наеме и само с една агенция ли работиш?
Работя с всички, но май някои агенции са много по-силни, с много брокери, много клиенти и ти намират най-често те. Има и агенции, които не съм чувал ...
Зависи от сезона. По това време се отдава за 1-2-3-4 дена. Миналата година по това време за 1 ден. Зимата, може би към 7ца. Виж март е най-тегаво. Особено тазгодишния. Зависи тогава от нивото на наема. Но нормално 2 седмици трябва да стигнат.

# 653
Когато средната пенсия не е по-ниска от един месечен наем, тогава може и да очакваме хората да се откажат от собствено жилище.
С 250 лв. минимална пенсия,  412 лв. средна и 1200 лв. максимална (която я взимат съвсем ограничен брой хора) и наем 500 лв. за гарсониера, при това без комуналните разходи и без разходите за ядене, лекарства, дрехи и т.н., няма скоро хората да предпочетат да живеят под наем. Може да е панелна гарсониера, може да е в кофти ж.к., но ще е собствена и няма да останеш на улицата. Дори да ядеш само хляб и кисело мляко, дори да не пускаш парното, а да се обличаш с 3 пуловера и жилетки плюс шубичка в къщи.
Защото като млад и с добра заплата не си отделял пари за ипотека, а си профукал тези пари за живот (разбираемо е, не осъждам това мислене, приемам го като факт), тогава дори с максимална пенсия 1200 лв. пак като пенсионер ще ти остават към 400 лв. за ядене, лекарства, дрехи. И ще има оле-мале.
Задължителното социално (пенсия) и здравно осигуряване  се основава на този факт - като си млад, не мислиш за старини, това е част от човешкото мислене навсякъде по света, не само в България, а като почнеш да мислиш - на 40+ години, вече няма достатъчно време да спестиш достатъчно за тези неща.
Затова и тези, които се лишават от част от "глезотиите" да ги наречем условно, докато са млади, и купуват жилище за отдаване под наем, са просто предвидливи. Един наем дори от 500 лв. над мижавата пенсия са си бонус отвсякъде, поне не си броиш стотинките в магазина и можеш да си позволиш нещо над хляба и киселото мляко.

# 654
Това е градска легенда за нямането на собствен дом на Запад. Имат , може да не е в града , в който живеят, но имат. И също се стремят да си купят жилище. Ипотеките не произхождат от нас. Друг въпрос е, че има западни столици и големи градове, където почти не се строят жилища и почти няма пазар за купуване на имоти . Ако попаднеш в такъв , няма да имаш друг избор ,освен живот под наем . Знам, че във Виена и Лозана е така. Да наемеш там е трудно. Имането на жилище  в голям град изобщо не спъва мобилността. Щракваш с пръсти и го даваш под наем.  Грижи с наемателите няма да имаш, защото те цял кастинг минават. Вземаш една добра сума, с която си покриваш наема или ипотеката, където те влече. А западняците не са толкова мобилни. Тези от големите градове не ги напускат с лека ръка. Ние в момента повече се местим насам-натам.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2020, 11:05 от Анонимен

# 655
Имам приятелка в Истанбул. Ми, под наем си е. И изобщо в чужбина всички си живеят под наем, не е като тук, всеки в собствено жилище.

# 656
  • Бургас
Според мен ще има криза но след време. Нужно е да мине време преди да се усетят последиците от Пандемията

# 657
Имам приятелка в Истанбул. Ми, под наем си е. И изобщо в чужбина всички си живеят под наем, не е като тук, всеки в собствено жилище.

Абе и тук не е всеки в собствено жилище. И аз имам приятели на 30+, които са под наем и не правят планове да купуват нещо. Работят, но не са обвързани с града до такава степен, че да не могат да си намерят работа на друго място. Така че това с "имам приятели" не е показателно нито за единия тип, нито за другия.

# 658
  • Бистрица
Животът винаги е по-сложен, отколкото си го представяме или можем да отсъдим на базата на своя опит. И всичко може да се види, в това число и хора, успели със заплати, спестяване  и умело реинвестиране да закупят имоти. Както и хора с петцифрени заплати и възможности да си купят обикновени жилища за по 100 000. И какво ли още не. Затова няма смисъл от този спор, кой как и какво бил успял, може ли или не може. Още повече този, който е успял, едва ли ще е петимен да си разкрива имуществото и тайните. А и не е по темата кой е успял и кой не. Иначе съм съгласна, че докато всичко е омотано в кредити и се изплащат само лихви, този растеж е рисков и уязвим от конюнктурата.

Цитат
Дори един имот да е,  пак не се придобива със заплата, а с кредит и малко спестявания, в добрия случай е 15% от стойността.

Добре, де. А как тогава се изплаща този кредит? Нали накрая това става? Е, щом може някой за 30 години да изплати от заплата 100 000 кредит със се лихвите, защо да не може същият този за 15 години да спести за да го купи без заем? Просто го прави по-късно, съвсем не всички купувачи са млади семейства.  А и в началните петилетки от демокрацията имаше високи лихви и даже на влог парите се умножаваха с доходност, несънувана днес. Та защо да не може?

А през тези 15 години къде живееш? При този вариант дори повече се плаща като се прибави наема.

Разликата е, че ако днес ти трябват 30 000 спестени пари, за самоучастие и изтеглиш кредит още 70 000 ще си купиш имот за 100 000, ще го изплащаш 20 години и ще го обитаваш през това време. Вярно, накрая ще си платил с лихвите примерно 150 000, но пък една вноска от 500лв/мес ако сега ти се струва много след 10-тина години вероятно няма да тежи толкова.
Ако тръгнеш да спестяваш заветните 100 000 и ти отнеме 20 години да ги спестиш без кредит, дали след 20 години ще има какво да купиш за 100 000? И като сложиш парите за наем за тези 20 години, таксите по банките, които ти ядат парите и т.н...
А като видиш, че след 20 години ще си примерно на 50+, тепърва за къде ще теглиш кредит, ще се окаже, че си изпуснал момента...

# 659
Разликата е, че ако днес ти трябват 30 000 спестени пари, за самоучастие и изтеглиш кредит още 70 000 ще си купиш имот за 100 000, ще го изплащаш 20 години и ще го обитаваш през това време. Вярно, накрая ще си платил с лихвите примерно 150 000, но пък една вноска от 500лв/мес ако сега ти се струва много след 10-тина години вероятно няма да тежи толкова.
Ако тръгнеш да спестяваш заветните 100 000 и ти отнеме 20 години да ги спестиш без кредит, дали след 20 години ще има какво да купиш за 100 000? И като сложиш парите за наем за тези 20 години, таксите по банките, които ти ядат парите и т.н...
А като видиш, че след 20 години ще си примерно на 50+, тепърва за къде ще теглиш кредит, ще се окаже, че си изпуснал момента...

Това същото все едно аз съм го писала Wink И ако се разровиш ще видиш, че съм.

Обаче има нюанси. Зависи с каква скорост печелиш, как реинвестираш, а и в случая е ясно, че писаното е ретроспективно - говорехме за сега, но за да купи някой днес, той е спестявал миналите 20 години, когато лихвите бяха други и условията и пр. Накратко - всичко е въпрос на детайли и сметки, но аз просто исках да кажа, че е възможно да се купи жилище от заплата, щом е възможно да се изплати кредит от заплата.

Общи условия

Активация на акаунт