Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 46

• 36 621
  • 738
  •   1
Отговори
# 225
За 300 лева сме разваляли сделка. Вие наистина тия пари за нищо ги нямате. 20 000 лева например разлика е едно практично и качествено цялостно обзавеждане, мога да ви направя разбор точка по точка и пак ще останат пари за семейна почивка в следващите няколко години.

# 226
Мария, ще ме прощаваш, ама за 20 хил. цялостно обзавеждане на 3-стаен, което включва нова кухня с нови уреди и  нова баня без екстри, български/полски плочки и фаянс Видима, не Рока да речем, няма как да стане.

# 227
Аз точно този район харесвах преди. Сега обаче са вдигнали кинта и плътността и почти всички апартаменти гледат в прозорците на съседа. Търся си в строеж там и нищо не мога да харесам. Много се надявах това да стане хубав квартал, но и там взеха да презастрояват.

Да, за съжаление продължава да се презастроява, а хората по веригата само да прибират пачките. Ако мога бих се преместил в по-бяла държава. Но живота ми се стече тук и трябва все пак да се правят компромиси.

# 228
Компромисно сме вдигнали до 120 000 евро, иначе няма да има изобщо какво да гледаме, може и до 130 000 да стигне, но 200 000 евро просто не ни се дават, според мен това са много пари.

Че са много, спор няма. Но те винаги ще са много, даже и да ги дадеш на два пъти - 120 000 сега + 80 000 след години. А ако сега купите нещо малко и компромисно, то ще ви дразни 5 или 10 години и накрая ще купите по-добро. И пак ще дадете парите, но ще имате двойни такси, и двойни ремонти, и ще сте живели с по-ниско качество на живота през това време. Има го и това, че при фиксирана вноска от 1000 лева, след десет години тези 1000 лева ще ви тежат много по-малко, защото хем сама по себе си инфлацията ще ги е направила да се усещат като 900 или 800 лева, хем вашите доходи ще са пораснали може и двойно. Затова го обмислете хубаво, не че има правилно и грешно решение по принцип, просто обмислете рационално. Подчертавам рационално, защото са ми познати емоционалното нежелание и психическата умора да ръсиш още и още пари. Но обикновено когато съм се поддавала на тази емоция после съм съжалявала след време. Сега например съжалявам, че не дадох 8000 евро за паркомясто и на двора, освен подземното. Ама тогава психически ми беше писнало да се разделям с паричките си Smile Сега ми мина, ама места вече нямаааа.

# 229
Аз мисля, че разликата между 120 К и 200 К идва доста голяма. Изплащането на такъв кредит през първите 10 години поне, докато не са им вдигнали още заплатите двойно (а дано, ама ... не се знае), ще влоши доста стандартът им на живот. Компромис може да се направи с локацията, все пак повечето хора, които са извън (някои от тях набедени за) елитни квартали, не живеят в деветия кръг на ада.
Симона, наскоро бяхме обсъждали мезонет, ама май не беше в имотните теми, по-скоро в дизайнерските. Там има доста потребителки с деца - преобладаващото мнение беше, че с малки деца (примерно по-малки от 10 -12 години) в мезонет не е добре. Само си представи как трябва да обезопасиш стълбите за топуркащи и препускащи дечица, за да не се спънат, паднат, скочат и т.н. от тях. Отделно, че качването на багаж (мебели и др. обемисти неща) по спираловидна тясна стълба (за да се пести място) си е чисто предизвикателство. Иначе по снимки в нета и по списания изглежда много джиджано.

# 230
  • София
А защо от 100 евра скочихте директно на 200? То може и 130, 150, 170.
200 може да са много, но след 10 години може да струва 300. Няма да станат по-малко.

От класическа ипотека на ниска лихва, по сладко няма. 3% да ги миришеш ли.
Да нямате 10-20Евра спестени, и да скачате на 200к е доста. Но пък можете да теглите един потребителски кредит, и ще има и за такси и за всичко. И за ремонти даже.

pooh06, как установи, че в чужбина жилищата са по-достъпни и нямат компромиси?

Ей така като почнат хора, които не са стъпвали на запад да превъзнасят чужбината. Не е коректно, меко казано.
Там ще видиш 2ма 20годишни, без 2 лева спестени да купуват топ жилище (примерно 150к) на кукуво лято.

# 231
Не се бях замислила за мезонета от тази гледна точка, иначе те не че и излизат много такива оферти. Smiley

200 може да са много, но след 10 години може да струва 300. Няма да станат по-малко.

Да нямате 10-20Евра спестени, и да скачате на 200к е доста. Но пък можете да теглите един потребителски кредит, и ще има и за такси и за всичко. И за ремонти даже.

Ние не сме скочили, предложиха ни го нагоре в коментарите? Май не четеш. Smiley Аз казах, че от 100 вдигнахме на 120, може и на 130 да идем, спестени имаме. От 140-150 нагоре ми е прекалено, ако ще и след 10 години 500 да струва.
А и нали тоя потребителски пак трябва да го плащаме, те няма дани го подарят.

# 232
Точно в имотните беше, една потребителка се чудеше между мезонет и партерен в Павлово. И съм напълно съгласна с това, което Мандаринка написа.

Ето например съвсем приличен апартамент, по описание близо до Луи Айер (Каблешков, съответно недалеч от Южен Парк) - https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c15966408862395 … k=5qqn9v&f1=2 Естествено, който иска, ще му намери косури, например факта, че е така недолюбваните Манстирски (макар че тази част точно е хубава), че дневната и кухнята са доста тесни, обзавеждането не е за всеки (тапетите ме убиват, но тия неща се оправят). Така че както казах, не е невъзможно, когато си склонен на някой и друг компромис.

# 233
Точно в имотните беше, една потребителка се чудеше между мезонет и партерен в Павлово. И съм напълно съгласна с това, което Мандаринка написа.

Ето например съвсем приличен апартамент, по описание близо до Луи Айер (Каблешков, съответно недалеч от Южен Парк) - https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c15966408862395 … k=5qqn9v&f1=2 Естествено, който иска, ще му намери косури, например факта, че е така недолюбваните Манстирски (макар че тази част точно е хубава), че дневната и кухнята са доста тесни, обзавеждането не е за всеки (тапетите ме убиват, но тия неща се оправят). Така че както казах, не е невъзможно, когато си склонен на някой и друг компромис.

Тази даже не съм я виждала, защото съм цъкнала от 3ти етаж, може би да го променя от 2ри, въпреки, че ме дразни като партер над гаражи го пишат 2ри. Иначе това е доста добър вариант, щом кухнята и банята са ок, другото не ни плаши. Мерси. Relieved

# 234
Скрит текст:

Ей така като почнат хора, които не са стъпвали на запад да превъзнасят чужбината. Не е коректно, меко казано.
Там ще видиш 2ма 20годишни, без 2 лева спестени да купуват топ жилище (примерно 150к) на кукуво лято.
Напълно си прав. Според мен, все по-малко са тези хора, ама явно все още ги има.
Какви 20 годишни, в Торонто и 35 годишно АйТи ще живее под наем,  ако не иска да отиде в 4-ия картофен пояс отвъд Мисисага и само да се води, че е в Торонто.

Ето например съвсем приличен апартамент, по описание близо до Луи Айер (Каблешков, съответно недалеч от Южен Парк) - https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c1596640886 … qn9v&f1=2 Естествено, който иска, ще му намери косури, например факта, че е така недолюбваните Манстирски (макар че тази част точно е хубава), че дневната и кухнята са доста тесни, обзавеждането не е за всеки (тапетите ме убиват, но тия неща се оправят). Така че както казах, не е невъзможно, когато си склонен на някой и друг компромис.
Само като видя "частно лице", но с "Водещ брокер - .......", и ми идва да хвъря нещо по някого Simple Smile Нека го види Симона, ама още от обява ако почват така, не знам наяве какво ще излезе още.
Иначе всичко му е тясно на това жилище, много малки стаи... Аз лично бих предпочела панел в Гоце Делчев пред това жилище.

Последна редакция: пт, 07 авг 2020, 14:37 от Анонимен

# 235
Предвид малкото предлагане на двустайни в момента се замислям за вариант на акт 15. Знам, че е обсъждано многократно, но бихте ли споделили какви рискове да очаквам? Кога жилището се "въвежда в експлоатация", на акт 16 ли?

# 236
  • София
Ние не сме скочили, предложиха ни го нагоре в коментарите? Май не четеш. Smiley Аз казах, че от 100 вдигнахме на 120, може и на 130 да идем, спестени имаме. От 140-150 нагоре ми е прекалено, ако ще и след 10 години 500 да струва.
Чета много внимателно Simple Smile
Вадя си хляба с внимание и прецизност. И то бая хляб.
Обърнах се към всички в темата.

За "трябва да го плащаме", най-очевидното нещо през капитализма е всеки да си плаща масрафа. Ако може, защо не!
При мен проблемът с имотите (разбира се, има и изключения, за които ще спомена) е не дали ти се "вижда" много или малко, а дали можеш или не можеш да го плащаш.
И изключенията са имоти, които са сравнително "лоша" инвестиция. Примерно къща 500кв за сам човек, имот който посещаваш 2 дена годишно и др. под.
Аз останах с впечатлението, че ще купувате "добра" инвестиция. Имот в столица, балансирана пазарна цена, балансирана пазарна квадратура, търсен квартал, търсени квадрати, разпределение, търсено качество на сградата.

Значи, погледни го отстрани "не ни се търси 2пъти, но пък ни се търси 1 път, 5 пъти по-дълго" не ни се правят ремонти 2 пъти, ама то и пари за ремонти ще трябва да даваме, ама то и пари за 3та стая ще трябва да даваме, ама то и пари за хубав квартал до парк ще трябва да даваме.
Това ми изглежда като мрънкане и глезене. Също и мързел.
Млади сте, прави сте. Ако трябва и 10 пъти ще купувате. Какво толкова? Да не сте тръгнали на война? Или на гурбет? И като вземете потребителски, какво? Ми аз взех сигурно 3 пъти за последните 3 години. Последният е 70к. Таксата ми за разглеждане е 700. И какво? Да рева? Да заплашвам с напускане на страната? Правил съм го вече. Стегнете се! Simple Smile

# 237
Обзавеждането е от Икеа, харесва ми. Стените му са леко тъмни, ма аима оправяне. ламинатът няма да мога да го преживея, ама и той се сменя лесно.
Мястото му е ХУБАВО на този апартамент.
Единствено, че стаите са по-малки, а на вас ви трябва пространство заради кучето. Но пък е близко до парк. Сградата е нова  и ще мирише на хубаво.

# 238
Чета много внимателно Simple Smile
Вадя си хляба с внимание и прецизност. И то бая хляб.
Обърнах се към всички в темата.

За "трябва да го плащаме", най-очевидното нещо през капитализма е всеки да си плаща масрафа. Ако може, защо не!
При мен проблемът с имотите (разбира се, има и изключения, за които ще спомена) е не дали ти се "вижда" много или малко, а дали можеш или не можеш да го плащаш.
И изключенията са имоти, които са сравнително "лоша" инвестиция. Примерно къща 500кв за сам човек, имот който посещаваш 2 дена годишно и др. под.
Аз останах с впечатлението, че ще купувате "добра" инвестиция. Имот в столица, балансирана пазарна цена, балансирана пазарна квадратура, търсен квартал, търсени квадрати, разпределение, търсено качество на сградата.

Значи, погледни го отстрани "не ни се търси 2пъти, но пък ни се търси 1 път, 5 пъти по-дълго" не ни се правят ремонти 2 пъти, ама то и пари за ремонти ще трябва да даваме, ама то и пари за 3та стая ще трябва да даваме, ама то и пари за хубав квартал до парк ще трябва да даваме.
Това ми изглежда като мрънкане и глезене. Също и мързел.
Млади сте, прави сте. Ако трябва и 10 пъти ще купувате. Какво толкова? Да не сте тръгнали на война? Или на гурбет? И като вземете потребителски, какво? Ми аз взех сигурно 3 пъти за последните 3 години. Последният е 70к. Таксата ми за разглеждане е 700. И какво? Да рева? Да заплашвам с напускане на страната? Правил съм го вече. Стегнете се! Simple Smile

Значи само от там, където ми подчерта, че взимаш БАЯ хляб, изгубих желание да споря с теб. Взимай си го, харчи си го както си искаш, лично твой проблем и преценка. И точно, защото ние си изкарваме нашия, не искаме да го даваме с лека ръка, ДОРИ да можем.
Не ни се търси 2 пъти, защото не искам да се местя сто пъти, не искам да плащам 2 пъти на брокери, на адвокати, на нотариуси, изобщо нямам намерение да го минавам пак тоя цирк. Да, търси ни се 1 път 5 пъти по-дълго и това си е лично предпочитание. Не искаме 10 пъти да купуваме, не искаме да пълним банките с такси от 10 потребителски. Това, че теб не те бъркат тия 700, нас може да ни. Вместо да ги дам на банката, ще ги дам на баба ми да си направи ремонт, примерно.
За пореден път ме описваш като мрънкаща, глезена, мързелива и не знам си още какво, а аз не съм си позволила веднъж да те опиша по груб начин, а имам какво да кажа.

# 239

Обиколил съм над 30 държави и имам преки впечатления. По едно си приличаме - и там цените са високи. Различаваме се съществено по доходите, качеството на живот, културата и ред други неща.

Ще се изразя и метафорично, за да ме разбереш. Съществуват ли ирационални и имагинерни числа? Нямам обяснение защо при нас нещата като цяло са зле, но и вече не търся логика.

Пазарът не се определя на пазарни принципи, а на спекула и контрол от олигархията и т.нар. банкстери. Преди няколко седмици гледах филм по БНТ за историята на човека построил Лас Вегас.

Ирационално е, но политическия "елит" казва какво и как ще се случва. А дребните риби се борят за хляба си. Имагинерни са и представите за печалби, но алчността човешка не познава граници.

Чисто информативно ми е интересно сам ли си плати следването тук и в чужбина или разчита на мама и тати? Симона ти е отговорила достатъчно ясно каква е картинката през нейните очи, което подкрепям с 2 ръце.

Последна редакция: пт, 07 авг 2020, 15:30 от pooh06

Общи условия

Активация на акаунт