Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 46

• 36 476
  • 738
  •   1
Отговори
# 480
Хората са казали: Затишие пред буря.
В момента пазарът е буря, пред очаквано затишие, ама знае ли човек...
Август избухна с много сделки, но в същото време в институциите се минава бързо за документи...
А цените, ах цените...по-шарени не са били...както и купувачите. Излязоха и доста с кеш или 30..40% кеш,  а другото с кредит, както и такива  с изцяло кредит 100%. Няма я среда т.е. 15% кеш+ разноски по сделката, а остатъкът с кредит.
Да видим септември, какво ще ни донесе.

Хаха, Томева мечтаеш ли или ни лъжеш? Simple Smile Като гледам едни и същи обяви си стоят по сайтовете, никакво движение. Пълен застой.

# 481
  • София
Някои обяви си стоят с години. И може никога да не се продадат.
Други изчезват за 2-3 дена.
Така е било открай време. Нищо ново под слънцето.

То и дрешки да излезеш да купиш, пак е същото.
Някои се разпродават веднага, след като излязат на пазара.
Други си избеляват по витрините с години.

Май за 30 години още не сте научили основите на пазарната икономика. Не всичко е планово.

# 482
Няма я среда т.е. 15% кеш+ разноски по сделката, а остатъкът с кредит.

Ние сме от тези, но явно сме от малкото такива. Smiley

# 483
  • София, Bulgaria
pe4enka, продадените няма, за какво да стоят по сайтовете, нали....

# 484
  • Пловдив
Не виждам да има застой, не и в Пловдив. Нов строеж, който тепърва ще започва, на тъмно зелено за месец продаде 90 апартамента...

# 485
  • София
До нас огромен комплекс се разпродаде като топъл хляб. Сега строят 2ра сграда, на зелено, пълно е с хора, които купуват.

# 486
Не знам в София как е, но в провинцията наблюдавам неистови усилия на брокерите да надуват цените и то с по над 20 %. Нагоре ! Ударно и без основание. Нищо че е Коронакриза, нищо че заплатите не мърдат и икономическата перспектива е мрачна. Това че те ги надуват го знам със сигурност, поради факта че мои познати обявили в агенции са "съветвани" да обявяват цени много над тези които те са мислели да търсят първоначално, с предлога " да има мегдан за сваляне".Макар че на мен лично нещо в случая логиката ми се губи поради факта че стряскащо високите и нереални цени отблъскват купувачи и сделки няма. Или пък има но аз все пак не съм нотариус и нямам информация.Но е факт че все по често се наблюдават абсурдни и безумни цени  като се почне от копторите та се стигне до качествените неща. Личното ми мнение е : към момента НЕ бих купила категорично. Ако пък реша отново да продавам, повлияна от вълната в момента , ще сложа и аз нереална цена. Онзи ден бяхме в банката в която имаме депозити. Управителката няколко пъти ни попита имаме ли интерес към жилища собственост на банката. Явно са ги насъбрали доста

# 487
а аз, обратното. На копторите - поне няколкото, които гледах - цените бяха такива, че да ги продадат.

# 488
Някои обяви си стоят с години. И може никога да не се продадат.
Други изчезват за 2-3 дена.
Така е било открай време. Нищо ново под слънцето.

То и дрешки да излезеш да купиш, пак е същото.
Някои се разпродават веднага, след като излязат на пазара.
Други си избеляват по витрините с години.

Май за 30 години още не сте научили основите на пазарната икономика. Не всичко е планово.

А, баш Grinning Аз докато търсех активно си бях сложила да наблюдвам сигурно 20-тина имота, един по един изчезнаха за кратко време. Сега 1 е останал в imot.bg и хич не съм изненадана - беше надценен с поне 15%, а собствениците не искаха да мръднат и с лев. Е, какво да им купуваш на такива имоти?

Мария, хем не намираш логика, хем, ако тръгнеш да продаваш, ще сложиш и ти нереална цена? Последно?

# 489

Мария, хем не намираш логика, хем, ако тръгнеш да продаваш, ще сложиш и ти нереална цена? Последно?
Да, не намирам логика. Ще ти отговоря на въпроса, и преди съм писала че продавам само за да купя нещо друго. Конкретно за настоящата ситуация - считам цените за изключително преекспонирани, та след като това в което се целя е надуто, резонно е и аз да търся за моето пропорционална цена. Демек - надута. Почти всичките ми роднини и познати , вкл. и синът ми са в чужбина. Италия, Испания, Германия, Гърция, живеят от години там и почти всяка вечер си коментираме с тях помеждудругото и различни имотни оферти. Има страхотни евтини жилища с добра локация в периферията на големите градове, както и в малки китни селца, които да не кажа голяма дума но са на цената на нашите Български и то не в София а в Провинцията. Единственото което ме спира да разпродам всичко тук и да си купя жилище там са ми годинките.

# 490
  • София, Bulgaria
За всеки продавач жилището му е безценно и много по-по-най от другите, защото разбираш ли този полюлей го е носил на времето от Либия/ това не е измислица, а са ми го казвали/. От друга страна на купувача въобще не му пука за този полюлей. Ей така, стоят нещата, когато има разминаване, между очакванията на купувач и продавач. Примерът с полюлея е метафора, може да сложите на негово място, каквото се сетите. Да уточня за протокола.
Купувачите, тръгнали с негативизим, сами се прецакват, заради настройката, с която са на пазара. Това им пречи да видят реалността,  както и да преценяват имотите, просто остават слепи и с мрънкането си, дори не виждат добрата сделка.
Няма значение, какво коментирате с приятели или пишете по форуми. По-важно е сами за себе си да имате правилна оценка. Днес, на този пазар, какъвто е такъв, дали се вписвате или не. Ако не, чакате вашият си момент и работите за него, той винаги идва, рано или късно. Не всеки осъществява мечтите си за жилище днес. За това и хората купуват и живеят във всяка една точка на София и България.

# 491
Ами това което , аз забелязвам е : Хора ходят да оглеждат апартаменти за покупка гледат в категория 100+ евра, и се хващат да преговарят за сваляне на цена , парите ги имали кеш! Като им кажеш добре дайте вие оферта колко давате и те за това макс 50 Simple Smile ...казваш им , абе хора та това е с 50% по ниско от исканата цена ,несериозно е!! отговора, така ги съветвали"Че се пАзари в София"......

# 492
Не малко от купувачите на жилища в България не са богати и дори заможни. Това ги изнервя когато оглеждат жилищата и може да попречи на преценката им. Такъв тип изнервени българи се срещат и в казината и другите хазартни заведения,където те с малко пари в джоба,с опънати нерви играят на рулетка/покер,очаквайки да спечелят от раз баснословна сума пари.

# 493
  • София
Здравейте,  какво мислите за следния имот.  Тристаен , партер, 80 кв. С общи части, студ. град,  дворче  38 кв м., 75 000 евро. Акт 14 в момента.

# 494
Цената е нормалната, пазарна, звучи ок. Рисковете са дали и кога ще има Акт 16 /проверете финансирането на инвеститора/ и качеството на строеж /в Студентски са концентрирани много от ниския ешелон строители/.

Общи условия

Активация на акаунт