Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 46

• 36 417
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
Тия панелки ако са на апетитни места ще ги санират и ще им удължат живота според мен. А и някак не си представям някой да дойде да ти събори дома, само защото някъде пишело, че има срок на годност. Това всъщност и друг път се е коментирало с въпросните срокове...

# 571
Казват, че ако една къща е издържала 100 години ще издържи още 100.

Надявай се, но няма как да стане.

Бива си ги младите, ама и ние бяхме такива, но сме забравили Laughing

Питай италианците, и французите, и британците - що купуват стари сгради/апартаменти/замъци и т.н. Още не са рухнали, че са на повече от 100+100.

Не че панелките и ЕПК-тата са творби на световната архитектура, ама говорим не за красота.

И да, аз лично бих предпочела 2-стаен ЕПК в Хиподрума пред 3-стаен 100 кв. (ЗП 80 макс) в Надежда която и да е част, колкото и да не ново, ако ще да е над входа на метрото.

Между другото, Вафличке, пропуснала си обясненията на знаещи люде, че конструктивно между ЕПК и НС няма разлика, строят се по същата система.

# 572
Тия панелки ако са на апетитни места ще ги санират и ще им удължат живота според мен. А и някак не си представям някой да дойде да ти събори дома, само защото някъде пишело, че има срок на годност. Това всъщност и друг път се е коментирало с въпросните срокове...
Не съм казал нищо за срок на годност, казах че ще станат икономически нерентабилни. Ако никой не иска да живее в апартамента ти, включително ти самия, и не можеш да го продадеш (на смислена цена), тогава идеалната част от земята под него е по-ценна от самия апартамент.

Вече как стоят юридически нещата, дали ако мнозинството от собствениците са "за" събаряне, и има 1-2, които не щат, дали има механизми да ги "принудят" или се иска 100% съгласие, това не знам...

# 573
Не ги мислете панелките, вие нали няма панелка да купувате. Земята под панелките е общинска, не е на собствениците на апартаменти.
Де що има софийско равно пОле, че и по баирите на Витоша до Черни връх, и до Стара планина, все ще го изпозастроят.

# 574
Ти май не разбираш какво се опитвам да кажа. Ето на пример на този апартамент във Варна му искат 150К евро за 60 квадрата. При цена за района от 1300 е/кв плюс 20К евро за довършване съм на 100К евро макс. Остават едни 50К евро в цената които съществуват единствено във въображенито на продавача. И всичко е въпрос на гледна точка. Ти ако нямаш достатъчно самочувствие да си отстояваш позицията се чувстваш че просиш. Моята гледна точка е че аз предлагам справедлива цена. Продавача е свободен да приеме или да продължи да се заблуждава че имота му струва 50% повече.

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15735456383204 … k=5ubi9b&f1=1
Ти ми пускаш конкретна обява, която явно е нереалистична и няма как да знаем защо (както каза ЧС, зад конкретни оферти стоят и конкретни ситуации). Плюс това, ако се намери дори един да плати тази цена, значи е била пазарна, колкото и да е нелепо това. Може пък някой да има да изпира едни пари и тази обява да му идва дюшеш.
Но ако забелязваш, другите участници говорят, че цените са масово завишени, което аз го разбирам, че едва ли не средните цени на имотния пазар (не само във Варна) са изкуствено завишени. Ей така, едностранно продавачите завишават цените, защото... не искат да си продават имотите?? На мен не ми е логично, според мен обяви като твоята са изключение, не са правилото (изключения винаги е имало и ще има).
Да предлагаш цена с 50% надолу не е въпрос на самочувствие, според мен, а въпрос на реалистична преценка. Иначе би следвало и ето за това да иде човек да предложи половината от цената и изобщо да не се чувства неадекватен: https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15898063922449 … k=5udf2t&f1=1 . Ти самият (самата?) каза каква е средната цена.

1300 е цената за ново строителство. Твоята обява е от 60те години. За това бих предложил 60хил твърдо. Стара сграда без асансьор, морално остарял ремонт не бих дал и стотинка повече. Даже това е добър пример как хора които си стискат имотите щото са направили супер ремонт а след няколко години този ремонт има нулева стойност в очите на купувачите. На мене ми стана интересно че строителна фирма го продава. Ако е толкова добра инвестиция защо го продават сега?

# 575
Така е, всяка коза за свой крак, както се казва. Нито САЩ, нито Русия ни мислят безкористно доброто. И затова и ние трябва да си гледаме интереса. А в случая да дойде тук чужденец, да остави една шапка пари за нещо, което не може да и отнесе, е абсолютно в наш интерес. А това, че после цената му се е сринала и го продава на половина е още повече в наш интерес. Първо в икономиката са влезли едни пари, въртени са и са допринесли за икономиката, а накрая половината сума все пак е останала тук и отделно остава като актив и самата собственост. И какво лошо? Да заповядат и англичани, немци и французи, няма лошо.

# 576
  • Sofia
Ако собствениците на блок със 100/апартамента притежават парцела,на който е строено е трудно да се стигне до някакво решение.Първо хората са много и почти невъзможно да се постигне съгласие.Второ правото на строеж е вече изпълнено и ново не е ясно дали ще се вземе.Трето ако се вземе разрешително то вече няма да е за висока сграда,а за 5-6 етажа максимум т.е потенциалните апартаменти стават около 30-40. Стана ли по-ясно?

# 577
Ако собствениците на блок със 100/апартамента притежават парцела,на който е строено е трудно да се стигне до някакво решение.Първо хората са много и почти невъзможно да се постигне съгласие.Второ правото на строеж е вече изпълнено и ново не е ясно дали ще се вземе.Трето ако се вземе разрешително то вече няма да е за висока сграда,а за 5-6 етажа максимум т.е потенциалните апартаменти стават около 30-40. Стана ли по-ясно?
Съвсем не си наясно нито със собствеността на земята под ЕПК-тата, нито с правото на строеж и какво означава то.  Съвсем добронамерено,  провери какво означава  "право на строеж" и какво се случва, ако сграда, строена  с право на строеж, падне. Не че ЕПК-тата или панелите ще падат.

# 578
  • Sofia
Съвсем не си наясно нито със собствеността на земята под ЕПК-тата, нито с правото на строеж и какво означава то.  Съвсем добронамерено,  провери какво означава  "право на строеж" и какво се случва, ако сграда, строена  с право на строеж, падне. Не че ЕПК-тата или панелите ще падат.
Точно с мнофо запознат адвокат сме го обсъждали,това че не ви харесва,не означава,че реалността не е друга.

# 579
Скрит текст:
Съвсем не си наясно нито със собствеността на земята под ЕПК-тата, нито с правото на строеж и какво означава то.  Съвсем добронамерено,  провери какво означава  "право на строеж" и какво се случва, ако сграда, строена  с право на строеж, падне. Не че ЕПК-тата или панелите ще падат.
Точно с мнофо запознат адвокат сме го обсъждали,това че не ви харесва,не означава,че реалността не е друга.
Добронамерен съвет - ако това за изпълненото право на строеж, което вече не може да се вземе отново, ти го е казал  адвокат, смени си адвоката.
"2.2.2. С разрушаването на сградата правото на строеж се „възстановява“ в своето първоначално съдържание. Погиването на вещта ще доведе до прекратяване на правото на собственост върху нея. Последното се трансформира отново в правомощие за придобиване на собствеността върху бъдещата сграда след нейното повторно изграждане, представляващо част от съдържанието на правото на строеж. Прекратява се и правомощието за ползване на земята по чл. 64 ЗС. Правомощието владение отново става част от правото на строеж, а правомощието застрояване – се възстановява в пълния си обем, като започва да тече нов петгодишен срок по чл. 67, ал. 1 ЗС.
https://www.challengingthelaw.com/veshtno-pravo/pravoto-na-stroej-i-ps/
Няма нужда да се взема нищо отново, него си го има. А и ЕПК-тата няма да падат, нито панелните. Ако няма 9-та по Рихтер. А ако има 9-та по Рихтер (да не дава Господ!), едва ли и много НС ще оцелеят.

Последна редакция: пн, 07 сеп 2020, 23:14 от Анонимен

# 580
  • София
Трето ако се вземе разрешително то вече няма да е за висока сграда,а за 5-6 етажа максимум т.е потенциалните апартаменти стават около 30-40. Стана ли по-ясно?

И защо новото разрешително да не е пак за напр. 18 етажа? Защо може да се даде такова разрешително за няколко  нови сгради, а за възстановяване на стара няма да може.
Много знаещите адвокати не винаги са много компетентни.
А и какво споделят в разговор с компания не е важно.
Важно ще е като го наема каква работа ще ми свърши.

# 581
  • Sofia
Трето ако се вземе разрешително то вече няма да е за висока сграда,а за 5-6 етажа максимум т.е потенциалните апартаменти стават около 30-40. Стана ли по-ясно?

И защо новото разрешително да не е пак за напр. 18 етажа? Защо може да се даде такова разрешително за няколко  нови сгради, а за възстановяване на стара няма да може.
Много знаещите адвокати не винаги са много компетентни.
А и какво споделят в разговор с компания не е важно.
Важно ще е като го наема каква работа ще ми свърши.
От доста време в София трудно се разрешават строежи над 5 пълни етажа т.е ако има 6 - ти,7 те са със скосявания. Разрешително за по-високи сгради взимат само тези с много връзки с политици и т.н но поради сеизмичния характер на столицата разрешени са до 5 нормални и 2-3 максимум полуетажи.

# 582
Да де, обаче ако е съборена 18 етажна сграда е почти сигурно, че с оглед на историята пак ще разрешат такава. Ми тя си е в плана на града като заварено положение. Но вероятността да падне ЕПК е микроскопична. Това тук е някакъв чисто теоретичен спор.

# 583
Нямам представа защо се говори за падане на блокове и за земетресения. Тва са доста опасни неща, и изобщо не ги пожелавам, а тука се говори за тях все едно семки и бонбони.

Ставаше дума какво е потенциалното бъдеще на панелките в дългосрочен план, защото ясно е, че ще стават все по неатрактивни и цената им ще пада. И в някакъв момент от чисто икономически съображения ще трябва да бъдат съборени, както стана например и с ИПК Родина наскоро.

Що се отнася до правото на строеж, и аз не съм специалист, но ми се струва, че Вафличката говори малко наизуст. Колко етажни сгради могат да се строят, по принцип не е въпрос на връзки с политици, а на устройствен план. Това, че от време на време изскачат разни скандални случаи като този със Златен век, не значи, че всички високи сгради са строени незаконно или полузаконно.

# 584
Ти май не разбираш какво се опитвам да кажа. Ето на пример на този апартамент във Варна му искат 150К евро за 60 квадрата. При цена за района от 1300 е/кв плюс 20К евро за довършване съм на 100К евро макс. Остават едни 50К евро в цената които съществуват единствено във въображенито на продавача. И всичко е въпрос на гледна точка. Ти ако нямаш достатъчно самочувствие да си отстояваш позицията се чувстваш че просиш. Моята гледна точка е че аз предлагам справедлива цена. Продавача е свободен да приеме или да продължи да се заблуждава че имота му струва 50% повече.

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15735456383204 … k=5ubi9b&f1=1
Ти ми пускаш конкретна обява, която явно е нереалистична и няма как да знаем защо (както каза ЧС, зад конкретни оферти стоят и конкретни ситуации). Плюс това, ако се намери дори един да плати тази цена, значи е била пазарна, колкото и да е нелепо това. Може пък някой да има да изпира едни пари и тази обява да му идва дюшеш.
Но ако забелязваш, другите участници говорят, че цените са масово завишени, което аз го разбирам, че едва ли не средните цени на имотния пазар (не само във Варна) са изкуствено завишени. Ей така, едностранно продавачите завишават цените, защото... не искат да си продават имотите?? На мен не ми е логично, според мен обяви като твоята са изключение, не са правилото (изключения винаги е имало и ще има).
Да предлагаш цена с 50% надолу не е въпрос на самочувствие, според мен, а въпрос на реалистична преценка. Иначе би следвало и ето за това да иде човек да предложи половината от цената и изобщо да не се чувства неадекватен: https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15898063922449 … k=5udf2t&f1=1 . Ти самият (самата?) каза каква е средната цена.

1300 е цената за ново строителство. Твоята обява е от 60те години. За това бих предложил 60хил твърдо. Стара сграда без асансьор, морално остарял ремонт не бих дал и стотинка повече. Даже това е добър пример как хора които си стискат имотите щото са направили супер ремонт а след няколко години този ремонт има нулева стойност в очите на купувачите. На мене ми стана интересно че строителна фирма го продава. Ако е толкова добра инвестиция защо го продават сега?
Подмяната на канал, ток, настилки, баня, кухня и въобще на всичко в едно старо и неремонтирано жилище (около 60-70 м2) струва около и над 20 000 евро и между няколко и доста месеци разправия с майстори. Вярно е, че след това става по твой вкус. Всеки си преценява има ли време и нерви да ремонтира.

Общи условия

Активация на акаунт