Професия учител - 10

• 59 682
  • 755
  •   1
Отговори
# 600
Присъединявам се към темата.Все още не съм учител,но уча за такъв.

# 601
Здравейте, да попитам нещо, ще завърша един курс за подготовка за 4 пкс другата седмица, който съм заплатила със собствени средства.
В началото на курса преподавателят спомена за това, че МОН поема разходите за подобни обучения по някаква програма.
Ако някой знае, би ли ми казал, къде да потърся информация и дали биха ми възстановили парите за това обучение.

# 602
[url]https://www.mon.bg/bg/100613/url]
Тук има информация.

# 603
  • Ямбол
Колеги, стана ясно, че от петък минаваме всички на ОЕСР. В наредбата за часовете  е упоменато, че часовете не могат да надвишават 40 минути за гимназиите. Има ли вариант да са по 30 минути. Как е при вас в гимназиите, всички ли сте по 40 минути при ОЕСР и ако има с по-малко минути на учебен час, бихте ли ми казали на какво основание са такива?

# 604
Лиляна, при нас/професионална гимназия/ учебните часове са 40 минути , по 10 минути междучасие и голямо междучасие 20 минути. Следваме си програмата, като времетраене и разписание нищо по-различно от присъственото. Провеждаме обучението от вкъщи. Аз лично от личния си лаптоп, не ми е даден служебен. Както беше от март до юни, както беше и досега през ноември обучение в електронна среда. Карат ни всеки ден да пишем  отчет за извършената работа-проведени часове, самоподготовка, проверка на контролни,поставени задачи, презентации и т.н. Моя приятелка преподава в езикова гимназия и при тях часовете са 40 минути. Аз лично не съм разбрала някъде  в гимназия часовете при електронно обучение да са 30 минути. Но може и да не съм запозната в детайли.

# 605
  • Майничка
При нас също са по 40 минути, разписанието е приложено към заповедта на директора.
Ние нищо не попълваме, но преподаването става само през мийт от класрум, така че ръководството може да види от администраторския панел кой кога е влизал в часа, дали и кога е говорил и т.н.
Пролетта обучението беше основно асинхронно, сега съотношението синхронно:асинхронно е 75:25% за БЕЛ и ЧЕ и 65:35% за останалите предмети. Предполагам, че тези проценти биха могли да се приложат и към времетраенето на часа.

# 606
Сега сме на хибридно и двете форми на обучение - присъствено и онлайн са по 35 мин. Ние имаме само гимназиален етап. Когато бяхме само на онлайн обучение, бяха по 40 мин.

# 607
  • Пловдив
При нас казаха по 20 минути. Ние сме начално с ПГ и 1-4 клас. Досега учихме присъствено.

# 608
  • Някъде по Дунава
Работя в СУ. От миналата седмица сме онлайн. От 5 до 12 кл учат в Teams, часовете са по 30 мин.  От 1 до 4 кл за момента са оставени асинхронно. Аз съм на занималня на 1 кл. С колежката провеждаме  2 ч в Teams всеки ден , един БЕЛ и един математика, останалите са асинхронно. Утре имаме съвет и ще разбера повече.

# 609
Аз не знам как ще преподавам с тригодишно дете! През meet!
 Някой от вас намира ли се в това положение?
Как мислите да се справите?

# 610
На моя син господинът по изобразително изкуство преподава с някакво малко дете, което едва говори, може би е на 2-3 годишно. Човекът се извинява. Така че, не се притеснявай, въпреки че ще ти е трудно, наистина. Може би ще трябва да му пуснеш филмчета на телевизора или на таблета.

# 611
Аз съм с малко дете. Разбрана е...на миналото ДО много държеше да казвам на учениците веднъж поне, че има малък гост в стаята, когато влезе.   Учиниците ми бяха познати вече (за трета година им преподавах) и знаеха, че имам дете и може да се случи да пречи. Винаги се извинявах предварително, че е възможно да влезе, но пък те не обръщаха внимание. Пусках ù телевизора и тя гледаше, докато аз работя в другата стая. Ако детето е кротко , не прави бели и може да се заиграва , не е проблем, че ще е вкъщи и само в другата стая. Моята често проспиваше часовете и ставаше след като съм приключила, но пък и лягаше вечер късно. Ще се напаснете...

# 612
Лиляна, в гимназията, в която замествах, часовете при дистанционно обучение бяха по 30 минути, с по-дълги междучасия. Спазваше се графика за началото на часовете, все едно сме на училище, за да знаят кога да влизат учениците. На педагогическия съвет директорката спомена, че имало такива указания, за по-кратки часове, за да не се изморяват учениците пред мониторите. Затова бях изненадана, че в другата гимназия, където ми беше практиката, пак онлайн, часовете си бяха по 40 минути, явно навсякъде е по преценка на директора.

# 613
  • Пловдив
По изискване часовете за гимназиален етап са за до 40 минути. При нас го изтълкуваха, че това е максимумът и може и да са по 30 минути при ДО.

# 614
  • Ямбол
То и ние така го тълкуваме, но за да решим да са по-кратки, директорът иска да дадем някакво основание. Нашето основание е по-малко време прекарано пред монитора, което за учителите е доста повече, заради подготовката и проверяването, но нещо не ѝ изглежда твърде основателно. Затова ви питам вас тук, да дадете идея как бихме го обосновали и ако има такива с часове под 40 минути само в гимназия, да разбера по какъв начин е решено да се случи.
Но благодаря ви за отговорите, пак ме ориентираха донякъде.

Общи условия

Активация на акаунт