Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Доходите като лекар или призванието е най-скъпата цена

 • 1 672
 • 47
 •   2
Отговори
 • Мнения: X
Здравейте! Сега ще бъда 12 клас и ми предстои кандидат-студентска кампания. В биологична паралелка съм, също така и състезател по биология и химия. Желанието ми е да следвам Медицина. Въпросът, който искам да задам не е колко бал ще ми е нужен, как протичат семестрите и дали ще имам някакво свободно време, а финансовата част, която със сигурност ще бъде актуална тема за мен в близките няколко години.
Искам да попитам по време на специализацията "гърбене за жълти стотинки" ли е, както и след това - успяват ли да се докарват прилични доходи, с които да мога да издържам потенциално семейство.
Предполагам, че ще се намират коментари, в които да ми се казва, че е хубаво първо да влезна и да го завърша и после да го мисля, но вярвам, че за влизане ще влезна, както и че ще го завърша.
Благодаря предварително!

# 1
 • Мнения: 2 913
Вляза,не влезна.....хубаво е,че си толкова сигурна,ама все пак погледни таксите на сайта на университета,в който ще кандидатстваш-от тази година има брутално увеличение навсякъде за медицина,да не се окаже,че си правиш сметките без кръчмаря...

# 2
 • Велико Търново
 • Мнения: 3 731
Влезни, завърши и след това смятай колко ще изкарваш. Според специализацията зависи това колко ще си търсен и съответно на каква цена ще си продаваш знанията и уменията.
Може да се задомиш и по-рано, или пък да си намериш богата жена и да не учиш... Време мнооого!

# 3
 • Мнения: 341
Семестриалните такси не бива да са пречка. Има студентски кредит! На въпроса ти, не знам как точно стоят нещата, но мисля че в краен случай можеш да станеш семеен лекар. Те печелят добре и имат добър баланс между семейство и работа.

# 4
 • Мнения: 2 913
http://www.mu-varna.bg/BG/Students/Documents/uchebni%20taksi/Tak … o%20obuchenie.pdf

Да ти кажа 7000 на година само такса за следване си е проблем и то сериозен.Освен таксата има и още много разходи,кой ще ти отпусне такъв кредит?
За да стане личен лекар пък,вече има изискване да има специалност...Само с 5 години учене няма да стане...

# 5
 • Мнения: X
Таксата за обучение в този ВУЗ, в който искам да уча, а именно в МУ София е 900 лв годишно. Тези 7000 са само ако си платено, а не държавно. Не съм момиче, а момче, което още повече ми гарантира влизането, а от към финанси за учене си е вече моя работа и на родителите ми. Въпросите ми бяха други и моля да се отговаря по тях. Такси, семестри и обучение съм запознат, но наистина искам да науча за положението след завършването.

# 6
 • Мнения: 381
Да бъдеш лекар е призвание. Трябва да си готов да помогаш безвъзмездно на хората. Ще положиш Хипократова клетва. Отвръщавам се от печалбари на гърба на народа. При теб ще идват ХОРА за помощ. Не можеш да ги връщаш ей тъййй.
Предлагам ти да се запишеш за IT специалист. Не си за хуманна професия.

# 7
 • Мнения: 933
За да те вземат за специализант трябва да дадеш рушвет,ти за печалба мислиш по време на специализация.Ще започнеш да печелиш,но първо да завършиш,да специализираш,да се утвърдиш като специалист и тогава ще завържеш клиентела(пациенти).

# 8
 • Мнения: 104
Какви доходи ще получаваш зависи от теб самия. Няма такова нещо като университетска специалност, гарантираща доход. Ако си сериозен и добър в професията си, ако полагаш усилия първо в следването, а после и в работата си,  не само ще можеш да издържаш семейството си, но и ще му осигуриш един много добър стандарт на живот. Ако обаче си некадърен и мързелив, и отлична диплома да имаш, тя няма как да работи и да печели вместо теб.
N. B. Понеже напоследък кмного много млади български лекари избират да работят в чужбина, имаш по-малка конкуренция и реален шанс да се утвърдиш в България като добър професионалист, което ти отваря и врати за болници и кабинети, плащащи повече от добре. Пречки от рода „Аз съм много добър, ама не мога да получа шанс да се изявя” вече са на изчезване.

# 9
 • Мнения: X
Аз никъде не съм написал, че искам да уча медицина за пари или че ще бъда печалбар. Много ограничени мнения. Смятам, че съм си в правото да се интересувам за това, с което искам да се занимавам. На всеки един би му било от полза да научава неща за това, с което ще се занимава като професия, след като го завърши.

# 10
 • Мнения: 933
Всеки работи за пари и няма нищо лошо човек да се интересува от заплащането.Но има работа при която започваш да печелиш от първия ден (общ работник или сервитьор) и друга, за която се  иска време да се наложиш като име.

# 11
 • София
 • Мнения: 30
Човекът пита за доходите по време на специализация и след завършване на специализация, което е много хубав въпрос, а вие му говорите за такси в университета и да се ориентира за IT специалист.. Първо за специализацията е много относително какво точно специализираш и в коя болница си. До колкото знам в момента варират между 800-1200лв, а след това вече много относително. 10 души след специализация да се съберат - 10 различни доходи ще имат и там вече важат много фактори като късмет, точно място в точно време, възможности, доказване по време на стажант и т.н, но общо взето доходи има и при това прилични, с които да си имаш семейство и да не се ограничаваш.

# 12
 • Мнения: 285
След завършването може да не успееш веднага да си намериш място за желаната специалност. Ако това се случи ще трябва да започнеш работа някъде, където има нужда от лекари (например спешно отделение), където заплатите са по-ниски. След като успееш да си намериш работа в отделението, което искаш може пък да не те зачислят веднага да специализираш, което не се отразява мисля на заплатата ти, но те отдалечава от момента, в който ще станеш специалист. Често се случва младите специализанти да работят на две места, което ти гарантира по-висок доход, но на цената на повече часове работа. Надявам се, че не звучи отчайващо, това са да кажем лошите варианти. Успех Simple Smile

# 13
 • Варна
 • Мнения: 23 512
Имам 2-3 по-близки познати, както и една близка приятелка, всички завършиха МУ Варна последните няколко години. Две успяха да се уредят на специализация почти веднага (завършиха ученето си преди около пет години), а едната не успя (завърши унито преди около три). Тя започна работа в Бърза помощ, грубо за около 1000 лв. Кофти там са смените, защото дават и нощни, но пък натрупа много опит и си създаде познанства, което й се изплаща, защото започнаха да я търсят от други болници и да я искат при тях, а не тя да ходи да чука на вратите им. Към настоящия момент ще започва на ново място и специализацията е почти уредена. Не е вярно, че става само с връзки и пари. От първите две едната се омъжи и роди дете, така че си работи само на едно място - в болница, в съответното отделение, където взе специалност. Другата все още е несемейна и освен по специалността си в болница работи и в един медицински център. Мисля, че професията се изплаща, имаш и вариант да работиш на повече от едно място. А като създадеш семейство (предполагам няма да хукнеш да го правиш на мига, в който вземеш диплома), все пак жена ти сигурно също ще има някакъв доход. Щом си решил, действай.

# 14
 • София
 • Мнения: 401
Здравей,аз съм зъболекар,а доста мои познати и роднини са лекари   и искам да дам съвет,за да знаеш какво те чака.Защото аз като кандидатствах не знаех.Медицината е много учене,но реално и нивото на студентите в последно време е доста ниско и за това сега почти всеки завършва.Тоест приемат ли те,почти сигурно ще завършиш.За парите-стартово вземаш две минимални заплати-около 1100-1250 в зависимост от бонуси,нощни смени и други..Тоест учиш 6 години,на 25 почваш като лекар и 5-те години вземаш някакви фиксирани пари,Това обаче е ако те вземат за специализант.Често мои познати лекари и то доста умни момчета и момичета доброволстват безплатно понякога месеци наред,за да ги вземат след това.Понякога някое синче на доцент или професор им заема мястото.Друг вариант като лекар са клиничните проучвания.Една приятелка почна в клинични проучвания,точно защото не може да си позволи до 31 да няма пари.Там вземат млади лекари и фирмите са американски,дават 2500 поне,а ако знаеш немски и над 3000 лева.
 Отделно българите не уважават лекарите и за съжаление е доста трудно.
   Аз от своя страна като зъболекар,доходите ми зависят от това,колко съм добър..В началото не изкарвах и 500 лева на месец,а сега мога да изкарам и 500 лева за един ден.Тоест като си достатъчно добър и обичаш работата си-в стоматологията тавана за получаване на доход го няма.Но не приемай,че всеки зъболекар изкарва много.Аз приемам стоматологията и за хоби.Често мисля по мои случаи,докато чакам някой закъсняващ приятел на бар или ресторант.Не ме натоварва да мисля за работата.
И положителното е,че винаги израстването в работата е свързано с повишаване на дохода,независимо дали работиш на процент или за себе си.А е медицината,каквото и да правиш(освен ако не почнеш и още втора,трета работа) до 31-32 години дохода ще е нисък.
 И на последно място казвам и за фармацията-Там в аптеките можеш да бъдеш студент,магистър и управител и ако теглиш голям кредит и собственик на аптека.И също може да те вземат в проучванията в американските фирми.
 Имай впредвид всичко това,когато записваш.Ако искаш отговори или задай въпроси
Това са моите съвети и те са субективни,как разсъждавам аз.И какво бих искал да знам аз като бях на 18.
Защото аз се чудех до последно и в крайна сметка сега съм доволен.

Последна редакция: пн, 03 авг 2020, 11:15 от thedentist

Общи условия

Активация на акаунт