Априлски мами 2021 ❤️

• 48 954
  • 728
  •   1
Отговори
# 510
Благодаря и аз точно там мисля да направя в петък. Стискам палци всичко да ни е идеално!:)

# 511
Здравейте,

Досега само четях, защото моят термин е на 30 април и не бях 100% сигурна тук ли да се записвам, или в темата за месец май. Понеже изникват въпроси за пренаталните тестове, което в момента ми е тема за размисъл, се включвам.

За момента съм решила да направя тест, който обхваща и моногени заболявания, а не само стандартните, които покриват анеуплоидии и микроделеции. Вероятно ще направя VeraGene с оглед добрата цена, а след ранната ФМ според резултата ще направя и GeneSafe. Помежду си двата дават доста добра генетична картина. За съжаление обхващат различни моногенни синдроми, тоест не са алтернатива един на друг, но синдромите в GeneSafe теоретично са такива, които добър специалист би видял на първата или втората ФМ, т.е. имат проявления още in utero. VeraGene са на кипърска лаборатория, към която бях силно скептична, но свекърва ми (молекулярен биолог, която в недалечното минало се е занимавала и с генетика) като цяло се изказа ласкаво за школата там и реших да им се доверя. GeneSafe са ясни, те са на пазара от десетки години и там съмнения за надеждност нямам, но и цената е сериозна.

VeraGene като цяло обхваща всички възможни за тестване генетични аномалии - анеуплоидии, микроделеции и определени моногенни сидроми, струва 1400 лв. GeneSafe е само моногени синдроми  и е 2400 лв, отделно се плаща за анеуплоидии и микроделеции. Има в чужбина и много по-пълни и добри тестове, но в тая епидемиологична обстановка, а и при липса на фактори, които правят риска при нас висок, мисля, че не е оправдано такова пътуване и разходи. 

На свой ред да попитам хората от София: къде мислите да ходите на ранна ФМ? Или тези, които са по-ранна седмица, къде ходихте и доволни ли сте? Аз засега съм записана при Чавеева в Щерев за БХС и ФМ на 19 октомври, но съм отворена и за други опции.

# 512
  • София
Аз правих средния пакет на Vision и вече имам резултат и пол. А на ФМ съм на 24.09 при др. Чучумишев в Малинов.

# 513
Здравейте, ето я моята първа 4д снимка, вижда са малка част от личицето, заради седловидната ми матка на този етап това е най-сполучливата снимка. Бебчето се развива добре, има си всичко което трябва да има към този момент. Чакам резултата от papp-a теста.  Вече се знае, че раждането трябва да е секцио, заради раничка на маточната шийка, която видяхме днес. Искаше ми се да е естествено раждане, но приемам нещата такива каквито са, щом това в най-добрия вариант за бебчето.

Последна редакция: ср, 23 сеп 2020, 13:55 от reni.2020

# 514
  • София
Вероятно на някои ще им се стори, че въпросът ми е мега тъп, обаче ще си го задам независимо от присмеха, който вероятно ще предизвикам. Първата ФМ(11-13седмица) вагинално или абдоминално се прави?

# 515
Зависи, аз отидох малко по рано бях 11+5 и ме гледаха и по двата начина. Но основно абдоминално, може би ако бях отишла в 12+5 щеше да е само така.

# 516
Днес ме гледаха и с двата и си бяха стандартни ехографии, по едно време докато ме гледаше с коремния натисна някакво копченце на машинката и образа стана 4д.

# 517
Здравейте и от мен.
Относно пренаталните тестове, ние направихме Нифти в Геника, изследва всичко - монозомии, полови анеуплодии, 84 микроделации + случайни находки.
Исках да ви попитам и каква е тази ранна фм и 4д? Нашият лекар каза, че се прави към 20-22 седмица?

# 518
Вероятно на някои ще им се стори, че въпросът ми е мега тъп, обаче ще си го задам независимо от присмеха, който вероятно ще предизвикам. Първата ФМ(11-13седмица) вагинално или абдоминално се прави?

Да не би да имате предвид БХС, а не ФМ? Защото най-ранната фетална морфология, която се прави е 16-18 г.с (+6 дни), после има 20-22 (+ 6 дни) и късната фетална е 28-30 г.с.(+6 дни). Може и да има 1 седмица разлика на някои места, това са г.с., в които се правят в Надежда.  Иначе скрининт е изследването, което се извършва в 12-13 г.с. (+ 3 дни). Ако става дума за него, мен лично вагинално не са ме гледали.

# 519
  • София

Да не би да имате предвид БХС, а не ФМ? Защото най-ранната фетална морфология, която се прави е 16-18 г.с (+6 дни), после има 20-22 (+ 6 дни) и късната фетална е 28-30 г.с.(+6 дни). Може и да има 1 седмица разлика на някои места, това са г.с., в които се правят в Надежда.  Иначе скрининт е изследването, което се извършва в 12-13 г.с. (+ 3 дни). Ако става дума за него, мен лично вагинално не са ме гледали.
На листа от последния ми преглед пише "с препоръка за ранен скрининг" и името на доктара, при който да отида, но тъй като правих неинвазивен генетичен тест нямам нужда от типичния БХС. По-скоро очаквам нещо, като това,през което е минала reni.2020 днес, но ще оцелея до утре, ще разбера и дай Боже всичко да е наред, а после ще споделя.

# 520
Моята ранна ФМ ще я правят заедно с БХС на 15.10. Тогава ще съм в 13 седмица. На някои места лекарите ги разделят, не знам по каква причина. С първатами бременност пък изобщо не са ми правила ранна ФМ, а направо тази в 20-та седмица.

# 521
  • София
Приключих с прегледа! И двата вида ехограф бяха ползвани, защото човекът бил малък и искал да го погледне и по другия начин. Иначе около 25 минути разглежда и обяснява. Относно БХС ми препоръча да го направя заради прееклампсията и гестационния диабет, та утре съм в МД да кръводаря и да чакам резултата.

Последна редакция: чт, 24 сеп 2020, 14:41 от Др. Кой

# 522
Здравейте, мамчета

Сега се пребрах от първия БХС и бебчо е наред. Статистиката за синдромите показва 1:20000 и май няма да правя пренатален тест при тези резултати. С слагах превантивно Клексан и сега според лекаря от БХС той каза, че сигурно ще ми го спрат, но като минах през проследяващата ме лекарка, тя каза, че заради стийностите за преекланпсия ще ги слагам до края на бременноста.
Стийностите са:
Прееклампсия преди 34г.с  1:353
Прееклампсия преди 37г.с  1:98

Малко съм объркана заради различните отговори на лекарите... вие какво мислите?

Иначе.. днес ми казаха и пола на бебчето. Лекаря е на 80% сигурен, а аз останах доста инзненадата. Бях сигурна, че ще е момче, а той каза? че чакаме момиченце Gift Heart Сега опитвам да възприема още новината Sweat Smile

# 523
Здравейте, мамчета

Сега се пребрах от първия БХС и бебчо е наред. Статистиката за синдромите показва 1:20000 и май няма да правя пренатален тест при тези резултати. С слагах превантивно Клексан и сега според лекаря от БХС той каза, че сигурно ще ми го спрат, но като минах през проследяващата ме лекарка, тя каза, че заради стийностите за преекланпсия ще ги слагам до края на бременноста.
Стийностите са:
Прееклампсия преди 34г.с  1:353
Прееклампсия преди 37г.с  1:98

Малко съм объркана заради различните отговори на лекарите... вие какво мислите?

Иначе.. днес ми казаха и пола на бебчето. Лекаря е на 80% сигурен, а аз останах доста инзненадата. Бях сигурна, че ще е момче, а той каза? че чакаме момиченце Gift Heart Сега опитвам да възприема още новината Sweat Smile
В коя седмица си?

# 524

Здравейте, някой може ли да изкоментира резултатите ми от БХС, единствено виждам за синдром на Даун 1:880, което е по-малка цифра. Благодаря ❤

Общи условия

Активация на акаунт