СЕДМИ клас 2019/2020 - Ваканцията!

• 33 395
  • 755
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Да, същата е, ок, чакаме тогава.

# 511
  • Sofia
Ха, поверителна група... С над 30 000 души:grinning:

# 512
  • о`майна лунна нощ е
....
Скрит текст:
Дъщерите ми, цели 3 на брой, завършиха НЕГ с профил точно  математика. Всъщност училището грам значение няма (давам моите за пример, понеже ти попита за НЕГ), всеки  с профилирана мат по старата система, независимо къде е,  ги е учил същите неща..И понеже съм човек, който супер харесва тази наука, само по този предмет имам  пълна представа какво са учили през годините, с кеф съм си разглеждала учебници. И повярвай ми, много повече е ученото от това да знаят какво е инфлексна точка като дефиниция. Учили са всъщност абсолютно всичките стъпки в изследването на функция - определяне на дефиниционната област, четност и нечетност, периодичност, асимптоти, растене и намаляване, локални екстремуми, най-малка/най-голяма стойност, вдлъбнатост и изпъкналост, пресечни точки с координатните оси, начертаването на самата графика (картинка + таблица). Интересно как би станало това , ако не знаеха и за граници нещата, и за производни, и какво е инфлексна точка..И това си е  заложено по материал, не е индивидуална приумица на учител-ентусиаст, огромен дял в учебника е , как ще го пропуснат въобще.. Отделно учиха и комплексни числа в 12 клас, малко интегрално смятане също в помощ на избралите да следват в чужбина, като за последното конкретно не съм сигурна, че беше по програма, по-скоро не.

Споделям, че от целия скрит тект не разбрах нищичко. Ама кръгла нула.
Радвам се, че има хора, които ги влече математиката и й се отдават.
Аз съм от онези скромни личности, за които поредна година котангенсът е призрачно понятие.

# 513
  • София
Бендива, последно къде е детето? В 133?

# 514
  • София
32-ро.
На бившия вчера в 133-то не могли да му кажат за учителите по англиски и руски,

# 515
  • София
32-ро.
На бившия вчера в 133-то не могли да му кажат за учителите по английски и руски, щото имало текучество. Нещо знаете ли? Другата подробност, която ми убягваше е, че реално там има 4 паралелки 8 клас, а в 32-ро - 7. Т.е. по-високия бал там спряма 32-ро се дължи и на това.

Последна редакция: чт, 06 авг 2020, 12:30 от Бендива

# 516
Русалке, след като си абсолютно наясно със старата програма за ПП по математика, ако си гледала новите програми, можеш ли да нахвърляш какви са разликите?
Математически анализ и аз съм учила много в обикновено СОУ, заедно с много стереометрия. Това преди повече от 25 години. 91-ва съм завършила. И граници и тригонометрични уравнения и неравенства, и логаритмични. Анализът на функции обаче ми беше най-любим. И почти нищо не си спомням вече🤣 Обаче съм сигурна, че много бързо и с кеф ще си припомня всичко покрай синковеца. Хубаво, че записа профил математика. Ще се погрижи мозъчните клетки на майка му да не закърняват.

# 517
  • София
Разбирам.  Чудесно училище,  а мен, ако питаш, вчера силно се разочаровах от 133. Какъв по-висок бал- тази млада дама с 390, колко точно да и е висок балът. Нито в 22-ро, нито в 32-ро би могла да се класира с толкова в реална конкурентна среда.

# 518
  • София
Заради допълнителните места ли? Те не са били реални.

# 519
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз пък приключих с математиката до тангенса и котангенса. Тези неща, които изброявате, ми звучат на китайски.

# 520
  • София
Аз съм учила 5 висши математики, три от които се оказа, че още в училище. Но помня главно материала до 7 клас.

# 521
  • у дома...
Точно заради трите висши математики ми беше много трудно да обяснявам задачите на девойката за НВО-то. Не можех да мисля като седмокласник.

# 522
  • София
Имам зад гърба си чудесна подготовка за кандидатстудентски изпити и един семестър висша математика в университета.
Обаче абсолютно нищо не помня.
Допускам, че ако се заровя да си припомня, може и нещо да ми светне, но надали ще е много.

# 523
  • София
Русалке, след като си абсолютно наясно със старата програма за ПП по математика, ако си гледала новите програми, можеш ли да нахвърляш какви са разликите?
Математически анализ и аз съм учила много в обикновено СОУ, заедно с много стереометрия. Това преди повече от 25 години. 91-ва съм завършила. И граници и тригонометрични уравнения и неравенства, и логаритмични. Анализът на функции обаче ми беше най-любим. И почти нищо не си спомням вече🤣 Обаче съм сигурна, че много бързо и с кеф ще си припомня всичко покрай синковеца. Хубаво, че записа профил математика. Ще се погрижи мозъчните клетки на майка му да не закърняват.
Бях разглеждала наскоро, дали даже не беше тук в някакъв линк (не ми се търси в момента), учебник за 11 клас  по новата програма за профилирана подготовка. Онова, което помня е, че ми направи впечатление, че пишеше  на него само геометрия . Нека Дидева да каже дали ги разделят официално по новата програма на алгебра и геометрия като някога. Като нямам вече ученици вкъщи и не се ровя толкова. От видяното в съдържанаието му обаче - имаше сериозни разлики в полза на  новата програма. По старата не са  учени гарантирано канонични уравнения на окръжност, елипса, парабола и хипербола. А в този учебник ги имаше сериозно застъпени в дяла "Аналитична геометрия в равнината". След бърз поглед ми се стори, че изучаваното в частта със стереометрията е същото. Още един дял имаше, ама  ми убягва, дали не беше скаларно произведение на вектори и операции с вектори, зададени с координати? Но карам по спомен и може да съм неточна. Отделно видях само геометрията, в това съм 100% убедена.  При това само  тази за 11 клас ПП. Предполагам, че и в геометрията за 12 и  в алгебрата за 11 и 12 (ако разделенията са такива) ще има много "новости" спрямо старата програма. Интересно ще им е на децата в профилите несъмнено, предизвикателство ще е   Simple Smile Но си мисля, че много трябва да внимават избиращите  профил "Математика" специално в езиковите. Че моите наблюдения за ситуацията досега, хем по старата, поне според мен по-лесна програма (не ги налагам за верни), сочат, че този профил се избира и от доста хора без интерес към мат, които после почват да мрънкат защо толкова трудни неща се учели и за къде щели да им трябват..

Последна редакция: чт, 06 авг 2020, 10:52 от пенсионирана русалка

# 524
  • София
Естествено, че помниш, само, че не е в оперативната памет, която се ползва ежедневно.

Общи условия

Активация на акаунт