Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са правата на родителите при развод, когато детето е припознато?
Какво да правя, ако бащата на детето ми заплашва да ми го отнеме?
Как мога да променя условията на отглеждане на детето след съдебно споразумение?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са правата на родителите при развод, когато детето е припознато?
При развод и при положение, че детето е припознато от бащата, той има равни права на участие в живота му. Въпреки това в практиката българските съдилища често присъждат детето на майката, освен ако не се докажат сериозни недостатъци от нейна страна. В такива случаи бащата трябва да докаже основания за спечелване на родителските права, ако майката е в добро психическо и материално състояние.
-
Какво да правя, ако бащата на детето ми заплашва да ми го отнеме?
Важно е да се консултирате с адвокат, специалист по семейно право. Бащата не може просто да вземе детето без основателна причина или доказателства за вашите недостатъци. Освен това можете да споделите проблема със семейството и приятелите си и да потърсите тяхната подкрепа, тъй като заплахата му вероятно е форма на психически тормоз.
-
Как мога да променя условията на отглеждане на детето след съдебно споразумение?
Можете да подадете молба за промяна на родителските права и режим на посещения, ако сте в по-добра материална и психологическа позиция сега. Трябва да докажете, че обстоятелствата са се променили, като например имате работа и дом, подходящ за отглеждане на дете. Комуникацията с бащата е важна, особено ако той е съгласен с промените.
-
Какви са шансовете детето да остане при мен?
-
Как мога да се справя с психическия тормоз и заплахите от моя партньор?