ЕТХ Цюрих/ETH Zurich

 • 32 126
 • 188
 •   1
Отговори
# 30
 • Пловдив
 • Мнения: 165
Здравейте!
Бих искала да попитам какви са впечатленията на дъщеря Ви от обучението в ЕТН Цюрих? Доволна ли е от нивото на преподаване и в момента преподаването дистанционно ли е?
Интерисувам се, защото дъщеря ми се насочи точно към този университет и отказва да кандидатства другаде.
Избрала си е инженерна специалност и й се отдават математика и физика ( завършва Математическа гимназия).
Проблемът ни е, че доста късно се насочи към този университет и не знаеше, че обучението е само на немски. Тя през лятото си взе английски сертификат с ниво С2, защото мислеше,че ще й послужи за кандидатстването, но тогава още не беше открила ЕТН.
И сега "се бори" с немския език.

# 31
 • София
 • Мнения: 310
Здравейте,
Доволна е. От ноември минаха на онлайн обучение. Изпитите са присъствени, писмени, на немски Simple Smile За да те допуснат на изпит трябва да си здрав и да не си бил в контакт с болен.

Хубавото е, че имаха време от септември (тя отиде в началото, а започнаха на 15) да се опознаят с колегите.
До момента карантина за пристигащи от България в Швейцария не е имало. При тях заведения, спортни центрове и т.н. затвориха за пръв път от 22.12. Бяха обявили, че ще е до 22.01, но удължиха срока до края на февруари.
Хубавото е, че в общежитията имат общи стаи (с билярд и т.н.) и при спазване на определни правила мога да се събират. Така че не са съвсем изолирани.

По мой спомен, ако документи за прием са подадени до 30.04 (и отговаряш на критериите за прием без документи) до септември трябва да представиш сертификат за владеене на немски.  Ако са след 30.04 срока за представяне на сертификата беше по-рано.
Submission of German-​​language certificate    Deadline for submission
Admission without entrance examination    17 September 2021
https://ethz.ch/en/studies/bachelor/application/non-swiss-matric … requirements.html

# 32
 • Пловдив
 • Мнения: 165
Много Ви благодаря за изчерпателната информация и за дадения линк!
Не очаквах толкова бърз отговор.Благодаря!
Радвам се, че на Вашата дъщеря й харесва там и свиква с всичко, свързано с обучението в чужда страна!
Много се надявам и при нас да е така! Разбира се, ако успеем, за краткото оставащо време да се справи с немския и да вземе сертификат до края на август. За останалите условия за кандидатстване съм спокойна, че ще се справи без проблем. Немският обаче започна да го учи сериозно от края на октомври и не знам дали е реално да се надяваме, че ще защити и сертификат за това кратко време ( макар че е доста амбицирана). С граматиката се справя много добре, но трябва да натрупа и голям речников запас от думи.
Предполагам, че до 30.04. ще възникнат още много въпроси и отсега се извинявам, ако отново Ви помоля за информация!

# 33
 • столицата
 • Мнения: 3 851
Питайте, питайте. Ние останалите не питаме, но четем с интерес отговорите:)

# 34
 • София
 • Мнения: 310
Малко информация за изпитите през първата година - разделени са на два блока - по един след всеки семестър. Резултатите от първия семестър излизат заедно, няколко седмици (2-3) след началото на втория семестър. Може и да не явяваш на изпити след първия семестър, а да се явиш и на двата блока през лятото. Ако не си се записал за изпитите от зимния блок след края на първия семестър, а го държиш лятото (след края на учебната година) това се брои за първо явяване.
Зимният блок започва към края на януари, а летният - август. За да е взет един изпит, оценката трябва да е минимум 4. Гледа се средния резултат на блока - трябва да имаш поне 4 средно аритметично от всички изпити. Т.е. ако имаш 4 изпита и на един имаш 2ка, а на останалите 5ци си взел блока и няма нужда да повтаряш изпита с 2ка. И съответно ако имаш 4ка на 3 изпита и 3.5 на последния, трябва да повтаряш всички изпити.
Ако някой иска повече детайли - да чете в линковете Simple Smile

Starting with the Autumn Semester 2016 a pilot project will be carried out in the following five Bachelor study programmes: Computer Science, Information Technology and Electrical Engineering, Mathematics, Physics and Computational Science.
The first year examinations are not conducted as one examination block at the end of the first year, but they are split into two separate examination blocks. The first one of these blocks can be taken after the first semester already, the second block can be taken after the second semester.
The first year exams are considered passed, once both examination blocks are passed.


https://ethz.ch/services/en/teaching/academic-support/performanc … ation-levels.html
https://ethz.ch/students/en/continuing-education/qualifications- … ades-credits.html
https://vseth.ethz.ch/politics/rights-related-to-examination/
https://ethz.ch/content/dam/ethz/main/education/rechtliches-abschluesse/grading.pdf

Последна редакция: пн, 22 мар 2021, 20:30 от marion

# 35
 • столицата
 • Мнения: 3 851
Това за минаването с 2-ка ме изненада.Има се предвид някакви текущи оценки по 1 предмет или средна оценка от изпитите за семестъра?

# 36
 • София
 • Мнения: 310
Средна оценка от изпитите за семестъра. Идеята е, че всички изучавани предмети са едно цяло (един блок). Както ако е само 1 изпит не е задължително да отговориш на всички въпроси, така и в случая се приема че трябва да минеш блока, а не всеки отделен изпит от него.

# 37
 • Пловдив
 • Мнения: 165
Много полезна информация от източник! Благодаря!
Бих искала само да споделя,че няколко дни  изпратихме предварителните документи до Университета. Проверихме няколко  варианта за международни куриерски услуги за изпращане на документи за кандидатстване в чужбина. Само за справка: DHL- около 88-89 лв. ( пътуват 1-2 дни), а с TNT ( Fedex) - 37-38 лв.( за около 3 работни дни). Изпратихме ги с TNT ( Fedex) и днес получихме имейл от университета,че са ги получили. Честно казано, се притеснявах дали при такава разлика в цените, с по-евтините всичко ще бъде наред и непрекъснато проследявах от сайта им докъде е пратката. Но всичко си е наред и с тях.

# 38
 • София
 • Мнения: 310
Привет nikolica2002,
Радвам се, че документите са пристигнали. Учуди ме  цената на DHL - ние като изпращахме имаше намаление за кандидатстудентски документи и  цената беше 41-42 лв.
Как вървят уроците по немски?

# 39
 • Пловдив
 • Мнения: 165
Да, и аз се учудих,че няма. Първо там проверихме и понеже цената не ни хареса, се обадихме и на UPS и Fedex.
Уроците продължават, цялата граматика я минаха и с нея се справя. Но освен немския, тя успоредно се подготвя и за трите матури ( български,математика и физика) самостоятелно и се стреми по всичко да е с максимален резултат, включително и 6.00 диплома. А всъщност това не е задължително за приема, може и с оценки около 5,50 все пак. И имаме сериозни противоречия по този въпрос. Но тя си е максималистка в училище и не иска да чуе за компромисен успех. Та затова ще видим с немския какво ще стане това лято. Тя ме "успокои" иначе, че ако не се чувства напълно подготвена за сетрификата, може и да го отложи. Вече се опитвам и това да го приема. Ако не тази година, ще кандидатства пак и  другата година. Не може да си позволи да знае немския на средно ниво и както тя казва " да се излагам".
А  не е ли сега точно времето да се интерисуваме и за настаняването там ( този въпрос ми е най-неясен), в случай,че си вземе немския и я приемат още следващата учебна година?

# 40
 • София
 • Мнения: 310
Изчакайте, според мен е рано за общежитие.  Особено при онлайн обучението в момента е възможно да има повече свободни стаи септември.
Дъщеря ми имат само един предмет, за който се тегли томбола всяка седмица и около 20% от студентите записали се за участие в нея биват изтеглени и ходят присъствено.

# 41
 • Пловдив
 • Мнения: 165
Извинявайте,че 10-на дни  не бях влизала, но имахме неприятни събития с близки!
Благодаря за съвета! Ще изчакаме!
А по принцип първокурсниците не се ли ползват поне с маааалко повече "привилегии" при настаняване в общежития?

# 42
 • София
 • Мнения: 310
Дано всичко с близките ви да е добре вече!
Бях чела, че някои общежития имат бройки за първокурсници, но не помня кои са. Woko, Living Sciene и Student Village нямат. Всяко общежитие има свои правила/условия и трябва да се чете на сайтовете им.На дъщеря ми и в първото и във второто искат три наема депозит. Има такива, които не искат депозит или пък искат един. Сроковете за предизвестие същи са различни.
И е много важно да се свикне с мисълта, че нещата се случват, но бавно. Simple Smile

# 43
 • Пловдив
 • Мнения: 165
Благодаря отново за бързия отговор!
Ще трябва по-задълбочено да се запознаем с този въпрос!
А от самия сайт на Университета ли има препратки към различните студентски  общежития ( Уж го разгледах добре,но е възможно и да съм пропуснала информацията за общежитията) или ...

# 44
 • София
 • Мнения: 310
От сайта на университета:https://www.wohnen.ethz.ch/en/search-accommodation.html.
Според мен на тези може да се пише и сега https://www.wohnen.ethz.ch/en/search-accommodation/studenthouses.html. Те май имат стаи за първокурсници.

Ето някои адреси, които бях дала в началото на темата:
http://www.uzh.ch/dam/public/studies/studentlife/accomodation/ho … etin_2009_Web.pdf - адреси и цени на различни общежития.
http://www.woko.ch/
https://studentenhaus-danho.ch/
http://www.housingforstudents.ch/students_homes.php?lang=&city=zurich
https://studentvillage.ch/en/
http://www.livingscience.ch/living-and-studying-zurich/?L=1

Хубаво е да се определи кое е с по-голям приоритет - местоположение, цена, битови условия. Даже и да няма голям избор в началото.

Писала съм, че ние първоначално намерихме общежитие във Винтертур, с идея да се търси после в Цюрих. Дъщеря ми реши, че иска второто да е максимално близо до ЕTH Hönggerberg и търсеше в Student Village и Living Science.
Според мен заради по-добрите битови условия (всяка стая е със собствена баня) и цени Living Science е по-добър избор от Student Village. Но дъщеря ми харесва повече Sudent Village. Simple Smile

Woko имат 2 общежитие много близо до ЕTH Hönggerberg и с много добри цени. Мисля, че на сайта не са най-актуалните, но са близки. Има дадени разстоянията до    
ETH/UZH main building    30 minutes by tram/bus (има безплатни автобуси между двата камуса)
ETH Hönggerberg        5 minutes walking
Lerchenhalde 37-43, 8046 Zürich: http://www.woko.ch/en/liegenschaft-details/396
Lerchenrain 7-13, 8046 Zürich: http://www.woko.ch/en/liegenschaft-details/397

Със сигурност има и други общежития, не са само изброените от мен, така че трябва да се търси.

Общи условия

Активация на акаунт