Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ЕТХ Цюрих/ETH Zurich

 • 18 913
 • 99
 •   1
Отговори
# 45
 • Пловдив
 • Мнения: 157
Толкова много и изчерпателна информация сте ми дали!
Безкрайно благодаря!
Със сигурност ще започнем търсенето първо с предложените от Вас общежития!
Все още сме съсредоточени предимно върху трите матури, продължаваме с немския, но наближава и бала... Днес получи и имейл от ЕТН, но още не съм разбрала подробно какво съдържа.
Ако има някаква важна информация, ще я споделя в темата.

# 46
 • София
 • Мнения: 285
Швейцария са променили изискванията за влизане в страната.
https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epid … -einreisende.html


Информацията за рисковите държави се обновява на около 2 седмици https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epid … te.html#858610174

Последна редакция: чт, 03 юни 2021, 21:28 от marion

# 47
 • Мнения: 2
Много благодаря за информацията, която сте предоставили за университета. Наистина много неща ми изясни. Аз съм ученичка сега 11 клас и края на тази година възнамерявам да кандидатствам в Цюрих. Ще можете ли да ми кажете дали сте кандидатсвали с фирма, или без, и с коя?

# 48
 • София
 • Мнения: 285
Привет Galya, не сме ползвали фирма. Информацията на сайта на университета е достатъчно полезна. При неясноти се пише на отдел прием на студенти. Трябва да се следят и спазват сроковете и условията за прием и изпращане на документите.

# 49
# 50
 • София
 • Мнения: 1 214
Здравейте,

Първо публично да благодаря на marion за цялата информация, която ни даде тук и на лични съобщения относно ЕТХ Цюрих.
Моят син чака предварителен отговор, който, надявам се, ще бъде положителен (дипломата му е с почти максимален успех, на ДЗИ има 6.00 МАТ, 6.00 Физика и 5.87 по БЕЛ), до тук всичко върви. Кандидатства сп. Физика.
 
Стигнахме до стъпката "Бележка за прием в български университет в същата специалност". Класирането излезе, приет е в СУ, от утре в рамките на 3 дни е записването. Въпросът е: трябва ли да се запише реално или може да вземе само бележка, че е приет, евентуално с какъв бал? Идеята ни е, че за тази специалност има само 7 места в СУ, балът (изненадващо) е доста висок тази година и ако той се запише, ще заеме място, което няма да ползва, но пък ще огорчи първият кандидат-студент под чертата...
Доколкото нещата в Цюрих вървят мудно, няма да може да освободи мястото и за второ класиране и т.н. Не ми се иска да правим това. Утре ще попита и на място де. Но има ли начин хем да вземе бележка, хем да не се записва?
Скрит текст:
В Цюрих би трябвало да го приемат, вече друг е въпросът, ако нещата там пропаднат и не се запише в СУ Laughing Ще трябва да разчита на университет в Германия, където също би трябвало да го приемат, ама знам ли - докато не видя потвърждение, все си остава капка съмнение.

Галя, ние също не сме ползвали фирма. Всичко сам си подготви и изпрати, с помощ от marion и от мен.

Общежитие/вариант за живеене започна да търси, макар и да е малко каруцата пред коня - за момента без успех Rolling Eyes

# 51
 • София
 • Мнения: 285
Rally, страхотни резултати на матурите!
Относно СУ -  миналата година заради Ковид децата масово  се записваха, защото никой не беше сигурен какво ще стане с обучението в чужбина. Предполагам, че не е нужно записване, но не мога да кажа със сигурност. Най-добре е както си решила да попитате в отдел прием на студенти. Ако кажат, че не трябва записване пускате молба и плащате 5 лв. (ако сумата е същата). Бележката при нас беше готова за 1 ден - записването още не беше приключило.

# 52
 • София
 • Мнения: 1 214
Благодаря, marion, отново! 🙂
Утре ще иде до ФзФ за записване/бележка, ще попита и ще кажа какво е станало.

Редактирам:
Записал се е. Не можело бележка, без да се запише... Съжалявам, че се наложи да заеме място в СУ, което най-вероятно няма да ползва, и то при висок бал. Надявам се заинтересованите младежи да го заемат наесен.

Последна редакция: ср, 07 юли 2021, 13:35 от rally

# 53
 • Пловдив
 • Мнения: 157
Здравейте!
Поздравления за високия успех, rally!
Моята дъщеря се справи добре с трите матури ( МАТ-6.00, ФИЗ- 5.91, БЕЛ - 5.91), макар че много се надяваше на три пълни шестици! Но накрая реши, че немският й още не е на отлично ниво ( такова,че да го ползва съвсем свободно)  и реши тази година да пропусне записването в ЕТН. Продължава усъвършенстването на немския и след Нова година пак ще подаваме наново документи за кандидатстване ( така ни писаха от ЕТН). През това време ще следя с голям интерес как се справят всички деца, които са приети там и как протича самият учебен процес.
Rally, ще съм благодарна, ако споделите с всички процесът по намиране на жилище/общежитие! Цените, на които се натъквам и чувам са твърде различни и не знам доколко трябва да се притеснявам за това.

П.С. Ние също сами си подадохме документите за кандидатстване. С това нямаше нищо сложно. Само мога да споделя, че "Интеграл" и " Едланта" нямаха никаква представа  за този университет и няма да Ви бъдат от полза.

# 54
 • София
 • Мнения: 1 214
Здравейте, най-сетне го одобриха за общежитие моя син. Процедура реално няма - следи обяви на линковете на сайта на университета и по фейсбук групите, даже си беше пуснал той обява, в случай, че някой си търси съквартирант. В крайна сметка се обадиха от първото място, където беше кандидатствал още през април и го бяха отхвърлили първоначално. Тогава кандидатстваха заедно със съученичка, още неприети - нея одобриха, него - не. В много случаи предпочитат момичета, според мен,  макар и да не го пишат директно (и сигурно са прави де Wink ).
В крайна сметка му писаха преди около 10 дни, че имат стая на първия етаж, който не бил най-желан. Последва интервю онлайн, преди да го одобрят. Стаята е 11 кв. м., с баня и тоалетна на няколко стаи, за 450 франка месечно (плюс още някакви за прах за пране и вечери, които трябва да готвят сами всяка сряда - да кажем около 50 още), тук: http://www.mousson.net/ Това им беше изпратено от приятелка, която учи вече там.
Не е в студентското градче, но нямаме много избор за тази цена и вече платихме депозит. Нататък, ако е много зле, ще се мести Simple Smile
Цената е може би най-ниската възможна, гледахме до към 700. Иначе за над 1100-1200 има доста, мисля.

Изпращам направо линковете, които гледаше (благодаря отново на marion!), вкл. фейсбук групите:


Изпратихме и оригиналите на документите, към 10.09 мислим да отиде.
Успех на дъщеря ти, nikolica2002! Моят син не искаше да започне зимния семестър определено, заради това кандидатства и в Германия (ако не стане в Цюрих), където също го поканиха да се запише, но се отказва от там. Иначе е записан все още в СУ. Не даваха бележката, че е приет, без да е записан...

Последна редакция: пн, 02 авг 2021, 17:19 от rally

# 55
 • Пловдив
 • Мнения: 157
Изключително благодаря за отделеното време и споделената ценна информация!
Поне ще имаме "предимство", че са ни минали вече матурите и ще се съсредоточим повече върху намирането на общежитие по отрано ( вероятно още през април).

# 56
 • Мнения: 9
Въпрос: След като не можем да имаме матура по Биология/Физика/Химия какво трябва да правим?

# 57
 • Мнения: 2 969
Stank,

Не съм запозната с новата система за гимназиално обучение , но предполагам, че не можете да се явите на тези матури, заради профила си?
Принципно профилът ви от средно образование не трябва да се различава съществено , от това което искате да учите в уни.

Вариантът ви ( според мен е) да пишете на университета, излгате им голямото си желание за дадена специалност и казвате, че съгласно изискванията на образователната система от еди коя си година в България сте ограничени до следните матури: изброявате
и молите за съвет как да процедирате.

# 58
 • София
 • Мнения: 285
Пишете на университета и попитайте. Но според мен, без изискваните матури опцията е Reduced Entrance Examination ETHZ.

Upper secondary school-leaving certificate with proof of the following: tuition in the subjects 1. mathematics, 2. physics or chemistry or biology and 3. language of instruction or foreign language during the last two years before the upper secondary school-leaving certificate. These subjects must be part of the final exam and passed with a minimum grade average of 70% + four of the following subjects must have been part of the final three years of schooling: physics, chemistry, biology, computer science, another language, geography, history, economics + certificate of university admission in the desired academic subject provided by a recognised Bulgarian university.  Otherwise: Reduced Entrance Examination ETHZ
 https://www.swissuniversities.ch/en/topics/studying/admission-to … ties/countries#BG.

Може да разгледате специалностите в UZH https://www.uzh.ch/cmsssl/en.html. Там изискванията са различни - Upper secondary school-leaving certificate + certificate of university admission in the desired academic subject provided by a recognised Bulgarian university or Complementary Examination ECUS.

Последна редакция: чт, 27 яну 2022, 08:18 от marion

# 59
 • Мнения: 2
Здравейте, казвам се Станислав Костов и в момента съм в 11 клас в СМГ.
 Ще кандидатсвам догодина в ETH Zürich със специалност Computer Science, сам си организирам всички документи - през сайта и през информацията, която предоставяте тук(и ми е изключително полезна).
Няма да ползвам фирма, никой не ми помага с документацията, затова ще ви бъда много благодарен, ако ми отговоряте на конкретни въпроси, по които ще срещна трудност да се справя сам.
Доколкото разбирам от написаното, най-трудният въпрос ще бъде този с общежитието(пълен отличник съм на СМГ и самите оценки не представляват проблем).
Ще се радвам да се запозная с децата ви, които вече учат в ETHZ и да обменям информация направо с тях, за да не досаждам на вас.
Мили мами, много ви благодаря предварително за помощта, оставям мои телефон, имейл и facebook профил и ще чакам с нетърпение да се свържа с децата ви.
0882717975
stanislav0kostov@gmail.com
facebook профил

Общи условия

Активация на акаунт