ЕТХ Цюрих/ETH Zurich

• 45 457
  • 289
  •   1
Отговори
# 270
  • На планетата Земя
Pepper, интересна специалност! Айде, да идва квартирата по-скоро.

Приемът в бг уни е нужен за българските кандидат-студенти, защото без него ще трябва да се явяваш на изпит. Дори при издържан изпит и прием, началото на следването ще е едва есента на 2026та година.
Ползващите немската си диплома (касае само 91.НЕГ и училището към немското посолство) не е необходимо да представят прием в БГ университет (тук важат изискванията като за Австрия, Германия .... НО!  и това вече не може да се каже с пълна сила за всички специалности, защото гледам, че от тази година за немските дипломи е предвидено да се покаже прием, ако желание са специалностите фармация и архотектура - така че нещата с ЕТХ са доста динамични и си трябват постоянни проверки).

Последна редакция: чт, 10 юли 2025, 16:17 от Mileto

# 271
Много благодаря! Значи имат една година между приемът и следването

# 272
Много благодаря! Значи имат една година между приемът и следването
Не мисля, че разбирате правилно!
Имат 1 нулева година, САМО АКО не са приети в бг уни . Тогава трябва изпит+1 година чакане.

Не съм запозната с правилото, но така го разбирам.

За да не съм спам- следя си ви, защото по- малката ни дъщеря направи магистратура в ETH.
Остана си после в Цюрих.
Тя не успя в началото да си намери общежитие и беше на свободна квартира известно време .
Беше с други двама студента. На единия таткото беше наел квартирата (швейцарец)

# 273
Момичета, има ли някой, чието дете  учи биохимия в ЕТH?

# 274
Здравейте, дъщеря ми иска да учи магистратура в Цюрих,  но не съм наясно, дали две години  щре издържим финансово. За квартирите знам колко струва една стая, но  може ли да ми напишете за храна по колко харчт децата ви, ако си купуват храната от магазина и какви други разходи да предвидим.  Дават един разчет в ЕТХ,но разходите за храна ми се виждат огромни.
Individual living costs
Rent (room incl. heating etc. canton Zurich) 11’300
Meals (incl. meals at the refectory/cafeteria)7’200
 Public transport (tramways, bus > Zurich City) 586

# 275
  • На планетата Земя
По дадените стойности храната на месец излиза 600 франка. Мисля, че това е реалистично. Тук включвам и излизания с приятели, кино, концерт понякога, близки пътувания, в нашия случай и малко материали по специалността.

586 франка е картата за градски транспорт зона 1 и 2 за Цюрих за младежи. Освен нея ние купуваме и карта за намаление на влаковете, която й излиза 100 франка на година и намалява стойността на билета наполовина.
За мобилен оператор плаща 10 франка на месец. Има и разходи към жилището, когато й дойде ред - за тоалетна хартия и прочие домашни потреби. Дрехи и козметика по-специална си носи от тук, но винаги има непланирани харчове по различни поводи.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 14:03 от Mileto

# 276
Здравейте, Бихте ли споделили къде са се подготвяли вашите деца по немски. Моят син ще бъде в 9ти клас и чакаме да отворят записванията в Гьоте институт. Благодаря!

# 277
  • На планетата Земя
Дъщеря ми завърши НЕГ, немски отдел, така че не мога да помогна.
За езика вижте изискванията на ЕТХ за всеки един сертификат, да е сигурно, че ще послужат, а и да са валидни и за други университети (например в Германия, ако и там ще се кандидатства). Щом синът е 9 клас, ще има предостатъчно време да се подготви добре по немски. А и да не забравя английския, тези дни слушам в другата стая само лекции на английски (дъщеря ми се подготвя за изпитната сесия).

Предполагам сте си проверили и профилите в училището, че ЕТХ имат изисквания и за изучаваните предмети и матурите (които трябва да са три).

# 278
  • София
Здравейте, Бихте ли споделили къде са се подготвяли вашите деца по немски. Моят син ще бъде в 9ти клас и чакаме да отворят записванията в Гьоте институт. Благодаря!

Моят започна от нулата по немски език в 8 клас разширено изучаване. Така 8., 9. и 10. клас само в училище. Тогава още нямаше идея да учи на немски език. През лятото взе решение, че ще учи в Германия или Австрия. Есента взе сертификат по английски език и се отдаде на немския. 11. и 12. клас в Гьоте институт - ниво В2.1, В2.2, С1 и подготовка за TestDaf. Пролетта взе и този сертификат. Сега учи в Австрия.

# 279
Здравейте, мами!
Дали някое от децата се е явявало на матура по физика. И можете ли да ми препоръчате школа или преподавател за подготовка? Става въпрос за София.
За специалността в ЕТХ, към която се е насочил синът ми му е необходима специализирана матура по физика, а подготовката му в училище му се струва недостатъчна.

# 280
  • Sofia
Здравейте!
Дъщеря ми се явява на физика. Ситуацията около подготовката беше много неприятна- първи випуск по новата програма и нямаше пробни или минали матури, дистанционно, сложиха им учител,когото много харесваха и той почина в разгара на ковида, после им сменяха различни ...готви се най-вече сама. Резултатите не бяха отлични,но достатъчни за  ЕТХ.
За немския- базата сложи при моя леля - преподавателка по немски; курсове в Престиж (никак не беше доволна от тях). Последната година и половина се подготвяше при преподавателка ,която готвела специално за даф, тя си я беше изнамерила. Взе го от първо явяване, ходиха чак във Варна, защото местата в София бързо се изчерпват и датите не са много.

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 14:49 от mirage

# 281
Здравейте, мами!
Дали някое от децата се е явявало на матура по физика. И можете ли да ми препоръчате школа или преподавател за подготовка? Става въпрос за София.
За специалността в ЕТХ, към която се е насочил синът ми му е необходима специализирана матура по физика, а подготовката му в училище му се струва недостатъчна.

Вижте школата на Никола Каравасилев.
https://karavasilev.bg/

# 282
Здравейте. Синът ми освобождава квартира в Цюрих (в Диетикон - на около 30 мин с градски транспорт от всеки от двата кампуса на ETH Zurich) от 15 септември (може и няколко дни по-рано). Ако някой проявява интерес, може да ми пише и ще ги свържа.

# 283
  • В ЛЮтеницата
Здравейте. Синът ми освобождава квартира в Цюрих (в Диетикон - на около 30 мин с градски транспорт от всеки от двата кампуса на ETH Zurich) от 15 септември (може и няколко дни по-рано). Ако някой проявява интерес, може да ми пише и ще ги свържа.

@Цветка Петка, написах ви лично съобщение.

Утре пътуваме за Цюрих, защото засега нямаме успех с намирането на квартира, но има поне една покана за "кастинг" на място следващите дни. За съжаление не съм оптимистка

# 284
  • На планетата Земя
Pepper, успех с квартирата! Flowers Four Leaf Clover

Подсещам бъдещите студенти (ако не са запознати до момента) за предстоящите prestudy events, много са полезни и приятни.

https://ethz.ch/en/studies/bachelor/beginning-your-studies/prestudy-events.html

Общи условия

Активация на акаунт