Имам енергия само с ниско тегло

• 13 568
  • 241
  •   1
Отговори
# 120
  • София
StrangeRose, много е странна ситуацията ти. Изглежда се луташ от преяждане с тотален джънк, и някакъв (предполагам) нисковъглехидратен режим, който те енергизира.
Намерѝ си някакъв среден вариант.
Ако си логваш храната в някое приложение, можем да ти дадем насоки. Мисля, че имаш проблем с щитоводната жлеза (уморяваш се, студено ти е), и това се влияе много от диетата ти. Проблемът може да е субклиничен и да може да се оправи с храненето.

# 121
Здравословният ми "режим" не е краен изобщо, нямам периоди на гладуване, които да "компенсират", защото знам, че това е абсолютно неефективно, а за какво ми е "балансиране" с джънк, с нещо вредно.
Когато започна да се чувствам добре, просто искам да е така колкото се може повече, просто винаги съм била на другата крайност и като усетя енергията и живота, искам още и още. И не мога да се примиря, че само аз нямам право на това. Не искам да логвам нищо, не искам изобщо да ми се налага да мисля за това.
За щитовидната и мързела и студа - бях ходила и преди години специално при ендокринолог - каза, че няма нищо общо при мен, скъса се да ми обяснява как било на психична основа и как да си лекувам нервите. Като ходих за ускорен пулс - пак съм била напълно здрава, пак да си лекувам нервите. Писна ми. Пак ще отида, като намалеят случаите на ковид, но по принцип отивам с идеята да ми помогнат и накрая - нищо, поредното разочарование. Чувствам се като извънземно, за което важат други биологични закони и лекарите само ще вдигат рамене.
А може и да са надбъбречните жлези, защото "симптомите" варират при мен, не са постоянни... Това обаче не може да се диагностицира, това е просто объркан денонощен ритъм и объркан отговор (адаптация) на организма на външни фактори като температура, сезон и т. н.

# 122
"И не мога да се примиря, че само аз нямам право на това."

Това е вътрешното ти убеждение, което те спъва.

# 123
Аз пак ще попитам, защото вече не помня, изследвани ли са Б12 и Д3? Ако да, какъв е резултатът? Другият вариант наистина е щитовидната жлеза.

# 124
gingerina, право в десятката, но това убеждение почива на фактите, които са все срещу мен и много убедително го "доказват". Просто съвпаденията станаха твърде много... Не съм изгубила надежда, че всичко може да е просто един голям мал шанс, но когато вероятността е малка, а и може да не може да се докаже с изследвания, защото може да е просто физиологични флуктуации на хормони и т. н., или да е търсене на игла в копа сено.
bell_87, витамините не са изследвани, дефицита на В12 може да се види по кръвни показатели (знам кои), при мен са далеч от това. Преди време съм пила В комплекс (да си лекувам нервите) - нямах никакъв ефект. Д3 (Кинон, не какъв да е) си бях купила заради една травма на крака, нямах ефект (по отношение на енергията). Като цяло най-много ме мързи зимата, но зимата винаги съм с около 4 кг повече, миналата зима обаче беше коренно различно, без да съм приемала вит. Д.
Според мен това с дефицитите и добавките е пресилено, не може едва ли не всеки да има.
За щитовидната - симптомите на ниски щитовидни хормони и нисък кортизол са почти еднакви, но второто не е свързано със заболяване и се влияе от стрес, емоционални състояния и др., а при мен е точно така. ТСХ е изследвано точно в периода с безпричинното повишаване на пулса и беше нормално, по-скоро може да показва по-бърз метаболизъм, а той си беше бърз, бях го засилила. А като се засили метаболизма се променят и хормоните, но това е физиология, човек може да й влияе, за да постигне състояние на организма, в което се чувства най-добре, аз го бях постигнала и точно тогава се появи тази аменорея. И за нея не можаха да ми кажат от какво е - буквално отговора беше "не знам".

# 125
Ето тук ми харесва как е обяснено:
https://lilliegeorgieva.com/silata-na-ubezhdeniyata/

"Мога само да ти кажа, че каквото и да решиш, ще се потвърди. Човек насочва фокуса си в определена посока, натам и усилията и енергията си, намира доказателства за това, което е решил, и се случва точно това, което си е намислил."

"Знам, че звучи мистично и ирационално, но аз вярвам, както и много по-учени и преуспяли хора от мен, че човек привлича това, за което мисли, без значение дали в позитивна или негативна светлина. Просто защото убежденията му определят изборите, които прави. "

# 126
За последен път ще ти напиша да си изследваш нивата на двата витамина самостоятелно, без да гадаеш по други показатели. Ти си решаваш, аз само те съветвам от опит. Важно е да знаеш със сигурност дали имаш дефицит, или не.

# 127
gingerina, близки, на които бях споделила за проблема, са на същото мнение, тоест ако аз субективно намирам доказателства, погледнато отстрани явно пак е "очевидно".
bell_87, не гадая. Но не мога да се изследвам за всичко. Липсата на енергия е симптом на 99% от заболяванията сигурно, да се изследвам за всичко ли (риторичен въпрос, т. к. това е физически невъзможно). А липса на витамин не става просто така, трябва да има причина - или заболяване, или да е изключена голяма група храни, които го съдържат, или някакви специфични вредни условия на ежедневието и т. н. И с приема му симптомите намаляват. При мен не намаляха. И аз за последно питам - защо да се изследвам за нещо, за което нямам никакви предпоставки и нищо насочващо?!

# 128
Както искаш, аз се опитвам да помогна. И при мен уж няма предпоставки, но дефицитът е факт. Откакто взимам добавки, не страдам от безсъние, имам енергия, нормализираха ми се цикъл и пулс. А преди това все ми казваха да си лекувам нервите, нищо друго ми нямало.

# 129
Аз преди здравословната промяна имах редовен цикъл, но енергия нямам от началото на пубертета, когато напълнях. Зимата, когато съм 57-8кг, ме мързи дори да се надигна от дивана (съвсем буквално и точно), но винаги съм го отдавала на самия сезон, многото ядене и т. н. Когато отслабнах за първи път - просто усетих разликата, бях друг човек. Даже мислех ако отслабна още от самосебе си до лятото /както става всяка година/ - да отида на маратона да бягам 45км, ха-ха.
Също винаги съм имала едно усещане за непълноценно дишане (което не може да се компенсира с повече дишане), което уж на нервна почва пак, но когато бях отслабнала, то беше изчезнало (само в моментите с висок пулс го имаше донякъде, но високия пулс се оправи от самосебе си). Явно не е от нерви това усещане, защото като бях 48кг, пак си бях кълбо от нерви, но усещането го нямаше.

# 130
Именно, не е от нерви, друга причина трябва да има. Затова те съветвам да направиш всички възможни изследвания, за да се открие източника на проблема и да се търси решение.

# 131
  • София
gingerina, право в десятката, но това убеждение почива на фактите, които са все срещу мен и много убедително го "доказват". Просто съвпаденията станаха твърде много... Не съм изгубила надежда, че всичко може да е просто един голям мал шанс, но когато вероятността е малка, а и може да не може да се докаже с изследвания, защото може да е просто физиологични флуктуации на хормони и т. н., или да е търсене на игла в копа сено.
bell_87, витамините не са изследвани, дефицита на В12 може да се види по кръвни показатели (знам кои), при мен са далеч от това. Преди време съм пила В комплекс (да си лекувам нервите) - нямах никакъв ефект. Д3 (Кинон, не какъв да е) си бях купила заради една травма на крака, нямах ефект (по отношение на енергията). Като цяло най-много ме мързи зимата, но зимата винаги съм с около 4 кг повече, миналата зима обаче беше коренно различно, без да съм приемала вит. Д.
Според мен това с дефицитите и добавките е пресилено, не може едва ли не всеки да има.
За щитовидната - симптомите на ниски щитовидни хормони и нисък кортизол са почти еднакви, но второто не е свързано със заболяване и се влияе от стрес, емоционални състояния и др., а при мен е точно така. ТСХ е изследвано точно в периода с безпричинното повишаване на пулса и беше нормално, по-скоро може да показва по-бърз метаболизъм, а той си беше бърз, бях го засилила. А като се засили метаболизма се променят и хормоните, но това е физиология, човек може да й влияе, за да постигне състояние на организма, в което се чувства най-добре, аз го бях постигнала и точно тогава се появи тази аменорея. И за нея не можаха да ми кажат от какво е - буквално отговора беше "не знам".
Напълно е възможно болднатото. И това може да не излезе в изследванията.
Не знам точно как се храниш, но предполагам, че залиташ от вафли и чипс до пържола със зелена салата.
Ако приемеш, че имаш флуктуиращи хормони, можеш да потърсиш информация в интернет, и да намериш обяснение на състоянието си. Оттам вече можеш да си направиш и хранителен режим. Например при проблеми с щитоводната е абсолютно противопоказно да ядеш low carb. Можеш да намериш и обяснение за увеличената енергия при "здравословния" ти режим (отделяне на адреналин).
Не е мал шанс, просто още не си намери отговорите.

# 132
  • München, Deutschland
Например при проблеми с щитоводната е абсолютно противопоказно да ядеш low carb.
Това защо? И може би следва да се уточни какви проблеми точно с щитовидната - хипо, хипер или някакви други. Чела съм именно обратното, но тъй като досега нито в семейството, нито общо в рода е имало такива заболявания (за които да знаем), не съм се вълнувала в детайли.

# 133
Luna*, нямаш представа колко съм изчела... За мен това беше много важно - как случайно успях да победя проблем, с който съм се борила безуспешно толкова години.
Имам всички симптоми на инсулинова резистентност, а и предвид начина ми на хранене досега цял живот... Не съм правила обремененяването с глюкоза, защото просто няма как да съм в покой два часа в лабораторията (без мозъка ми да изчерпи глюкозата и резултата да е компрометиран).
Не съм задълбавала в теорията как точно "бялата отрова" стимулира щитовидната жлеза, но мен въглехидратните храни не ме засищат, предизвикват ми хипогликемия и не виждам полза от тях, освен отвреме-навреме, защото наистина "задвижват" метаболизма, ако се консумират рядко (затова и никога не съм ги спирала напълно). Но не искам на 40-50, дори и по-късна възраст, да ми кажат "старчески" диабет, "нормално" за възрастта... Отсега ми се появи проблем с оросяването, нещо като изтръпване и мравучкане имах и когато беше топло, просто тия въглехидрати ми подкопават здравето, не ги искам!

# 134
Трябва да направиш обременяване с глюкоза. Какво значи няма как? Ако наистина искаш да си решиш проблема, намираш начин. Ако просто ти харесва да се оплакваш и нищо да не правиш, това вече е друго.

Общи условия

Активация на акаунт