Имам енергия само с ниско тегло

• 13 547
  • 241
  •   1
Отговори
# 225
Благодаря, lu_lu, въпреки че това е поредната история, която се разминава с моята доста.
Не мога да мисля вече, просто чакам понеделник да видя какво ще каже за резултатите лекарката. Ще искам да ми каже причина, иначе съм почти сигурна, че ще ми изпише прогестерон да пия, но искам да знам откъде идва проблема.

# 226
Май ще падне присъдата ХА. Макар пак да нямам конкретна диагноза... Лекарката потвърди, че ФСХ и ЛХ са добре, било "на  ниво яйчници", но пак не посочи конкретна причина, но не е от ФСХ и ЛХ. Изписа ми дуфастон и то за три месеца, мисля да потърся второ мнение...

# 227
  • Paris, France
Хм, как така ХА, а имаш цикъл? Нищо не разбирам. Дуфастон повече не пия ако ще да ми го дават с по 10 000€ на хап.

# 228
Ами все още е нередовен и оскъден. Вероятно е да се оправи от самосебе си, но отидох да разбера причината. Дали е от тая "ос хипоталамус-хипофиза ...". И лекарката говори за нея, че може да е "нарушена". Но вчера, след като видя изследванията, пак я питах и тя каза "не, това е на ниво яйчник... ". И това беше. Ще видя и личната какво ще каже, тя е по-разговорлива (когато е в настроение).

# 229
Ох, прочетох темата до 12 стр, натам само отгоре-отгоре.
Авторката ми эвучи като една друга от форума, която отвори тема да се жалва, че е гроэна и эатова тя е прецакана, эащото в кариерата въпреки ,,блъскането" успявали само красивите и слабите. Просто намери темата на Ариел, може да си мрънкате в комбина. Деэ много добре ти каэа, че това е форма на енергийно вампирство.

Хората ти каэаха да напишеш едно меню, ти го държиш като в тайна. Това е супер странно, эащото именно храната в 90% от случаите е ключът към оправянето. В останалите случаи храната пак играе поне втлростепенна роля наред с лекарствата. Но не, тя си мрънка, съдбата и късмета й били виновни. На Ариел също каэах, че това е настройка ,,жертва" в живота и такива хора не постигат нищо именно эащото виждат проблемите си нe като предиэвикателство, а като някаква присъда на съдбата да са раэлични от ,,цял свят", не търсят решения, а мрънкат.

Както и да е. Още веднъж ще ти кажа:
1. Напиши едно меню тук преди промяната
2. Напиши едно меню от след промяната
3. Напиши си трен програма от промяната

В тоэи раэдел и в раэдел трениращи има хора, които тренират от толкова мнoго години, че ти е бедна фантаэията, и энаят още повече эа хранене и тренировки. Би трябвало малко повече респект да имаш към энанието им, понеже ти сама го каэа: нова си в эдравословния начин на жиеот и дори и да си мислиш, че си иэчела всичко, определено не си. Эвучиш като абсолютно неэнаеща, сори. Добре е, че си отишла на лекар эа хормоните, но аэ эа 16 страници не видях някакво раэвитие в настройката ти към живота и проблема ти. И противно на другите, не мисля, че работата е эа психолог дори. Това е токсична настройка эа живот, която си придобила още преди години и сега иэплува в тоэи житейски проблем-настройката да го играеш жертва, която эа жалост и един психолог трудно ще оправи.

Та мисля, че ако искаш да ти се помогне тук в тоэи форум, трябва да напишеш на първо време подробно храната и тренировките си. Така правят интелигентните хора, които тренират и ядат эдравословно от години-аналиэират, сменят режими, обсъждат с треньорите си, с други хора с такива интереси, дискутират, приемат предложения. Интересен факт: на много жени им спира цикъла от неподходящ режим или начин на живот, не си първата, но повечето, эа които съм чела по форумите и т.н. се эаемат да търсят решение, споделят си режима, търсят съвети да го подобрят и т.н.Ти се държиш като brainwashed все едно ако си кажеш менюто ще эагубиш девствеността си... :Д

Темата беэ таэи информация эа менюто эа мен е едно голямо поле эа мрънкане.

Последна редакция: чт, 16 сеп 2021, 08:45 от snowwhite12

# 230
snowwhite12,
писала съм за разликата в храненето. И преди и след, ден с ден не си приличат, но "преди" да помисля най-после за себе си, ядях безразборно тестени изделия (макар и домашни), дюнери, снаксове и чипсове, шоколади... ядях и от стрес (в какъвто беше 90% от живота ми). "След" като реших да подобря живота си, също ден с ден не си приличат, но съм редувала всичко от животински произход (яйцата и месото домашни), ядки - орехи, фъстъци, гъби, броколи, грах, боб, зеленчуци, плодове, авокадо, не мога да изброя всичко. Понякога и овесени ядки, ръжен хляб, черен шоколад, сладолед. Ако изключех напълно бързите въглехидрати, метаболизма ми се забавяше, усещах го и затова. За фитнеса - ходех с човек, който разбира и той ми казваше, че нищо не правя. Но за мен беше достатъчно, защото резултат имаше (и зареждане, и отслабване) - много, много бавно, Но за мен това нямаше абсолютно никакво значение, на фона на повече от 15 години хронична умора, аз за пръв път усетих какво е да си млад, да си жив, не можех да повярвам какво стана с мен...
Да ми харесва да съм жертва???!!!??? Точно това исках да забравя завинаги!!! Точно затова толкова тежко преживях това, че може да се наложи да се върна точно към това, за да се произвеждат хормоните, свързани с възможността да имам деца. В моя случай "различна от цял свят" има друг смисъл - че това, което на всички носи здраве - на мен това. Ето, днес видях в една тема някой пише за хронична умора - и там съвет да се спрат въглехидратите. А мен това ме е мъчило всеки ден, повече от половината ми живот. Бърках го с депресия, обвинявах се. А щом се почувствах физически добре, "депресията" буквално се изпари. Много набързо ми се преобърна "нагласата към живота" тогава. Лекарите като не открият конкретна причина и знаят само едно - нерви, психолог и т. н. Дори и за хормонален проблем. Сега ще ходя при млада лекарка, цял месец проучвах за лекар с по-различно отношение, вероятно затова е и толкова трудно (почти невъзможно) човек да се уреди за преглед при нея.
Форумът си има раздели - за развлечение, за взаимопомощ. В разделите за взаимопомощ, хората пишат най-често за проблеми. А споделянето на проблем и оплакване са синоними. Някои го наричат мрънкане.
Последните изследвания сочат, че проблемът вероятно не е предизвикан от промяната, но друга причина пак не се посочи. Опитах се да се върна към здравословния живот, но явно доста съм прецакала нещата, тъй като сега беше целенасочено, а преди Промяната отвреме-навреме съм се опитвала да се храня поне малко здравословно, ходех повече пеш, а сега работя на 10мин от вкъщи. Пробвам да тичам, да правя упражнения, но е някакво задъхване по-зле от преди. Имам чувството, че дробовете ми са се "свили" и са си загубили капацитета. Като тичах понякога ме заболява сърцето. Пулса ми се ускорява, но се усеща много слабо (вероятно налягането да не може да се вдигне?). Не знам възможно ли е дотолкова да се загуби капацитет от силно заседнал живот година и половина. Отделно не мога да се справя със симптомите на хипогликемии и ниско кръвно. А на работа трябва да имам някаква кондиция. Там никой не знае колко зле се чувствам всеки ден, понеже съм много мрънкаща. Дали ако съм се възприемала като жертва, щях толкова късно да се сетя да направя нещо за здравето си, вместо да си мисля, че е нормално цялата ми младост да мине в борба с физическа умора?!

# 231
Щитовидните хормони изследвала ли си?

# 232
Да, ТСХ беше 1,48. Но изследването го правих началото на август, в най-голямата жега. Когато беше постоянно 40 градуса, точно тогава ми бяха изчезнали всички симптоми, които могат да се дължат на хипотиреоидизъм. Даже леко бях отслабнала, въпреки че ядях всякакви боклуци от нерви какво ще покажат другите изследвания, хипоталамична аменорея ли е, или не. Не знам могат ли щитовидните хормони да се променят много заедно със сезона и времето. Лекарката, при която ще ходя (младата, за която споменах), е ендокринолог. Може пък да открие проблема. Всички, при които съм била досега, дори не може да попиташ нещо, защото те вече са започнали с психоанализата за хипохондрици.

# 233
Да, ТСХ беше 1,48. Но изследването го правих началото на август, в най-голямата жега. Когато беше постоянно 40 градуса, точно тогава ми бяха изчезнали всички симптоми, които могат да се дължат на хипотиреоидизъм. Даже леко бях отслабнала, въпреки че ядях всякакви боклуци от нерви какво ще покажат другите изследвания, хипоталамична аменорея ли е, или не. Не знам могат ли щитовидните хормони да се променят много заедно със сезона и времето. Лекарката, при която ще ходя (младата, за която споменах), е ендокринолог. Може пък да открие проблема. Всички, при които съм била досега, дори не може да попиташ нещо, защото те вече са започнали с психоанализата за хипохондрици.
Доколкото знам, могат. Доста хора които имат проблем и приемат Л-Тироксин вземат различна доза през зимата и през лятото. То 40 градусовите жеги са си изпитание за всички системи в тялото де, със сигурност влияе такава жега и на още неща.
От щитовидните само ТСХ ли е изследвано или всичко? Понякога само ТСХ като че ли не може да покаже има ли проблем или не.

# 234
Само ТСХ. Все пак, ако проблема не е в мозъка/хипофизата, ТСХ ще е по-висок, ако има хипотиреоидизъм. Аз откакто спрях спорта, само когато е жега съм добре... във всички останали сезони умирам от студ. Като стане жега, организма ми изведнъж "превключва" на някакъв "летен режим". Тялото ми се затопля, отслабвам. В такъв "режим" бях като ходих на изследвания. Не знам дали се дължи на щитовидните хормони обаче, доколкото съм чела, те не се променят чак толкова много, камоли толкова рязко...

# 235
  • Paris, France
Лятото ТSH пада. Този хормон се влияе от температура и слънцегреене при повечето хора, чиито предци са еволюирали на климат с температурни разлики. Хората до полюсите, като ескимосите, не реагират толкова на студ, защото са се адаптирали.

Умирането от студ може да се дължи на лошо кръвообращение, ИР, диабет, анемия, ниски телесни мазнини, анорексия, скорошно отслабване, а не само щитовидна хормони. Недостиг на йод също го предизвиква.

Пробвала ли си сауна 3-4 пъти седмично зимата? Много помага и за ТSH, но и ИР, кръвообращение.

Не е добре да спираш спорта, а и няма нужда. Намаляване, спорт през ден може би ще ти помогнат за негативите от заседналия живот без да те ритват в ХА.

# 236
Ниски телесни мазнини, анорексия, скорошно отслабване отпадат категорично като причина в моя случай. Точно с ниските телесни мазнини като бях тази зиморничевост, която съм имала и преди, но в по-малка степен, беше изчезнала. Недостиг на йод - едва ли, доколкото знам само във водата го има достатъчно. Сега ям и много солено. Преди никога не съм обичала солено, сега имам все нужда от сол. Без нездравословно количество сол ми става лошо (гадене, свиване в сърцето), пада ми кръвното... Зимата просто се къпя с много гореща вода. Спорта беше два-три пъти седмично, максимум четири. Анемия нямам на изследванията, лошо кръвообращение може би да, заради промените в кръвното, пулса. Като цяло сега ми е най-важно да се открие причината за объркването на цикъла. Ако няма връзка със спорта и храненето, рано или късно ще преодолея негативите от заседналия живот.
Да добавя и това, че понякога температурата ми (телесната) е около 36,0 , друг път е 36,7-36,8. Като цяло тенденцията е да е по-често нормална през лятото и ниска през останалите сезони.

Последна редакция: сб, 18 сеп 2021, 01:10 от Анонимен

# 237
Момиче, много твърдоглаво эвучиш и не може да ти се помогне. Каэах ти напиши едно примерно меню беэ да го оценяваш ти, беэ да философстваш эдравословно ли е било или не, остави на другите да си дадат оценката эа менюто ти. И под меню имам предвид примерни проиэволни дни эакуска, обяд, вечеря и междинни. Това че ден с ден няма еднакъв не е причина да продължаваш да обобщаваш, каэах ти дсй примерни дни. От началото на темата само си в эащитна поэиция и не допускаш никакви съвети до себе си.

Да, държиш се като жертва, поне от 16те стр., които иэчетох.

Проблемът ти едва ли е от храната и тренировките, но ти не поэволяваш да ти се помогне и да се иэключи таэи причина по начина, по който отговаряш. Ако си яла много нисковъглехидратно или нискокалорично, което ти като неопитна няма как да прецениш адекватно, е съвсем въэможно да си си раэбутала нещо.
Успех ти пожелавам...

# 238
Само ТСХ категорично не е достатъчно за да се изключат проблеми със щитовидната жлеза. Пуснете си пълния пакет.

# 239
Ами то ако ТСХ не е адекватно, значи проблема може да е пак в тоя проклет хипоталамус-хипофиза. За тази ендокриноложка чувам, че правела всякакви изследвания, ако не - ще ги правя сама, въпросът е, че проблемът може да е навсякъде, ако е от надбъбречните жлези симптомите са същите. Дано тя да успее да ме насочи към точните. Със захлаждането сигурно ще се върнат симптомите на хипотиреоидизъм. Просто лятото организма ми преминава в някакъв по-различен режим, дори пулса ми се нормализира, защото до преди лятото беше 40-50... Не знам кои хормони определят всичко това, може би всички, защото това е някакво цялостно нагаждане на организма към сезона. За лекарите разбира се всичко е така любимото "на нервна / психическа основа"...

Общи условия

Активация на акаунт