Имам енергия само с ниско тегло

• 13 559
  • 241
  •   1
Отговори
# 90
Мисля, че достатъчно обсъдихме положението, изказахме мнения, споделихме опит, дадохме съвети. Сега остава авторката да се задейства. Нищо няма да постигне само с говорене по темата, нужни са действия.

# 91
Punk_GirL, разликата в метаболизма я усещам.
Миналото лято пулса ми беше средно 80-90, това лято - 60-70. Това вече не може да е субективно като енергичността например.
Dez, недоверие срещам навсякъде, не само във форума.
Luna*, никога не ми е било в стила да смятам калории или макроси. Би ме изнервило. Ако съм изключила някаква група продукти - да смятам дали си набавям макросите от останали източници, но аз не се лишавах от нищо, нито като разнообразие, нито като количество. Просто ядях така, както са се хранили хората преди навлизането на джънк фууд, бялото брашно, захарта, полуфабрикатите и т. н. И не сме се затрили като вид от по-малко въглехидрати и много по-голяма физическа активност от моя фитнес след цял ден седене на работа, нали?
А ако си измислях, за да получа внимание/съжаление, определено нямаше да си "избера" толкова рядко срещано състояние, за което дори някои лекари не са чували. Защото лекарка ми е казвала, че такова състояние е характерно за анорексички, но при мен не вижда признаци на такова нещо, нито външно, нито от кръвните изследвания. Каза само, че аз си знам дали съм се подлагала на много строга диета.
Като съм ходила по лекари (по-рано), вместо да търсят причина, да пускат различни изследвания, те ми обясняват как съм здрава и всичко е до психиката и характера ми. Сега за цикъла няма как да ми кажат, че е психика и внушение, но пак същото - здрава съм, всичко е наред и няма обяснение, освен "някакъв стрес за организма".

# 92
Продължаваш да търсиш, докато намериш правилния лекар. И на мен няколко години ми повтаряха, че е на нервна почва, а се оказа друго накрая.

# 93

Като съм ходила по лекари (по-рано), вместо да търсят причина, да пускат различни изследвания, те ми обясняват как съм здрава и всичко е до психиката и характера ми. Сега за цикъла няма как да ми кажат, че е психика и внушение, но пак същото - здрава съм, всичко е наред и няма обяснение, освен "някакъв стрес за организма".

A с психолог не си ли искала да работиш? Понякога неща които ни тежат се проявяват соматично.
Сетих се как при внезапна смърт в семейството, например, се случва това което на теб.
Поговори си с терапевт, с близки не става. Те се защитават,  обиждат, вменяват вина,  обясняват се, че ти мислели най-доброто, та полза от тях няма.

Не е от храната и тренировките, нито от килограмите, защото не си била на екстремно ниско тегло.
От стрес е. Нещо около теб ти вреди. Намери начин да го елиминираш.
Да се направя на врачка и аз. Innocent

Последна редакция: сб, 08 авг 2020, 15:48 от Dez

# 94
Здравей, от това което казваш:
"Винаги съм била "мързелива". Отпусната, без енергия. Няма медицинска причина за това. Също така се хранех емоционално, преяждах (но никога не съм повръщала или нещо подобно, за напълняване не ми е пукало, имах много по-сериозни проблеми)" мога да споделя моето мнение.
Всички болети на този свят се формират първо в главата, доста след това(може и години да минат) се проявяват в тялото ни под формата на нещо "нередно", на което Докторите слагат етикет според това което са учили в тяхната област като специалисти. Няма медицински причини, а има само ментални. Това което наричаш медицинки причини всъщност са вече последствията.
Това че си била мързелива без енергия означава, че ти от доста време живееш с някакъв/и проблем/и..... Никой няма да ти помогне, ако сама не си помогнеш. Излекувай душата си и тялото само ще се излекува.

# 95
Аз си бях решила проблема с "мързела" и всичко останало в крайна сметка. Бях жизнена и енергична, бях победила хиперфагията, харесвах се външно и вътрешно. Бях решила, че съм започнала нов живот и миналото го забравям, но то не ме забрави. Организмът ми не прие промяната.

# 96
А какво би изгубила ако пак се върнеш на това състояние?
Ти си жизнена, енергична, храниш се здравословно и балансирано.
Харесваш се външно и вътрешно. Започнала си нов живот.
Какво е най-страшното нещо, което може да ти се случи?

# 97
Последният въпрос не го разбрах...
Искам да се храня и спортувам както преди, и теглото предполагам пак ще си намалее от самосебе си, но без да се притеснявам от хормонални и репродуктивни проблеми.
Сега сигурно пак ще има коментари, че "мрънкам" или че много искам. Ами не мисля, че е много...

# 98
Ти и сега ядеш джънк, не спортуваш и се чувстваш зле и пак нямаш цикъл.

# 99
_limonche_, така е... Но хормоните се разбутаха точно след това със спорта и храненето. И може би не могат спонтанно да се възстановят. Не знам... Не се доказа някакъв конкретен проблем и просто това е единственото, което остава като обяснение...

# 100
Ти сама виждаш, че няма как да е от това. Живей и се храни така, че да се чувстваш добре и търси проблема другаде.

# 101
Ти сама виждаш, че няма как да е от това. Живей и се храни така, че да се чувстваш добре и търси проблема другаде.
Благодаря за подкрепата...

# 102
  • София
Теглото само по себе си нищо не значи. Аменореята от отслабване се получава само ако се падне под критичния за женския организъм процент телесни мазнини (при нас той е повече, отколкото при мъжете). Та знае ли се процентът? Другата причина е анорексия - продължителен, системен глад, който отслабва организма и той почва да пести енергия дори от производство на хормони и ежемесечното кървене. Това последното може да доведе до страшни метаболитни и хормонални нарушения дългосрочно.

Впрочем, наскоро имах следния случай в аптеката. Идва жена да си търси витамини да се подсили. Симптоми - ниско кръвно, липса на менструация (което отдава сама на ранна менопауза, защото е на 40+), но и на всичко отгоре доказан недостиг на витамини Д, С и В12. Лекарите не откриват причина, а жената спори, че има изключително здравословен хранителен режим, само с био продукти и цели храни. И въпреки това недостиг, какъвто предимно моряци и сомалийчета докарват? Попитах я колко калории на ден яде от тези здравословни храни и тя отговори, че не ги брои. Помолих я да си свали приложение и да ги брои. Дойде седмица по-късно и се оказа, че тя няма ден, в който да е хващала и 900 ккал дневно. И това е от повече от година... Просто жената си гладува без да чувства глад и го намира за нормално.

# 103
Теглото само по себе си нищо не значи. Аменореята от отслабване се получава само ако се падне под критичния за женския организъм процент телесни мазнини (при нас той е повече, отколкото при мъжете). Та знае ли се процентът? Другата причина е анорексия - продължителен, системен глад, който отслабва организма и той почва да пести енергия дори от производство на хормони и ежемесечното кървене. Това последното може да доведе до страшни метаболитни и хормонални нарушения дългосрочно.

Така е по правило, но винаги има редки изключения. Четох за такива. И лекарите в началото ми казваха, че няма как да е от хранене / спорт при мен, но впоследствие просто не остана друго обяснение. Макар че има късметлийки и на другата крайност. Сещам се за две такива - 40кг, 0% мазнини (знам, че няма как да е точно 0, но видимо е така) - едната има 2 деца, другата забременя като студентка (май непланирано).
За калории и т. н. не изпаднах в подробности, защото ако опиша подробно колко и какво съм яла и колко съм изразходвала, никой няма да повярва, че така съм отслабнала. Ще решите, че си измислям. Аз самата се чудех как става, но предвид емоционалното хранене и всичко нездравословно преди това, просто организмът ми се е разтоварил.
А и най-важното е, че тогава се чувствах коренно различно. Чувствах се истински жива. Това е проблема в едно изречение.

# 104
Е пък колко да си изяждала, че да не ти повярваме?!?
Ако е толкова невероятно със сигурност имаш проблем с хормоните. Бързият метаболизъм съществува когато тялото израсходва енергията, която получава. Ама уговорката е, че трябва да има какво в тялото да я разходва.

Общи условия

Активация на акаунт