Сподели ни сладка рецепта от детството и спечели страхотни награди от "Сладея"!

  • 10 982
  • 246
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 4 868
Дърпана баница със сирене



Необходими за рецептата продукти са:
3 яйца
сирене/извара
3 чаши брашно
свинска мас
олио
1 ч.л. сол
2 ч. л захар
сода за хляб 1 ч.л.
вода или прясно мляко 250 мл
кисело мляко 200 грама

Замесва се тесто като, содата се слага в киселото мляко за да се угаси, в друга купа се налива топла вода или топло мляко, към което се прибавя солта, захарта и олиото. Към тях се прибавя киселото мляко със содата, брашното и се разбърква до получаване на тесто, което се оформя на няколко малки топки. Затопля се свинската мас, а в друга купа се взима второто яйце, към което се прибавя и сиренето за да се получи плънката на баницата. Всяка една топка се потапя в затоплената свинска мас, започва да се дърпа с ръце до получаване на кора и се поставя в предварително намазана тава с олио или свинска мас. На всеки три листа се добавя плънката със сиренето и яйцето. Когато всички кори са готови, с последното яйце и малко кисело мляко се прави заливка и се залива баницата. Пече се на 220 градуса предварително загрята фурна. Когато баницата изтине се нарязва и апетитно подканва да бъде опитана

# 121
  • Мнения: 148
Лесен кекс, който правеше баба. Правя и аз сега:
4яйца
3ч.ч.брашно
2ч.ч.захар
1ч.ч.кисело мляко с 1ч.л. сода/равна/
1/2ч.ч.олио
Разбиваме яйцата със захарта, добавяме млякото, с разтворената в него сода. Добавя се олиото и пресятото брашно. Пече се на 180°до готовност.

# 122
  • Мнения: 325
Тиквен кекс

По нищо неможе да заподозреш, че е с тиква:)
1ч.ч сварена тиква
1 яйце
1ч.ч захар
1 ч. ч кисело мляко с 1 ч.л сода за хляб
2 1/2 ч.ч брашно
200гр стопено масло
200гр черен шоколад.
Яйцето се разбива със захарта, прибавя се маслото, млякото и содата и брашното. Добавя се тиквата и натрошения шоколад.
Пече се на 170 градуса

Всичко

# 123
  • Мнения: 325
Сочни негърчета
Продукти за 8 десерта:

200 г натурален шоколад
200 г масло
140 г захар
40 г брашно
4 яйца
ванилия

# 124
  • София
  • Мнения: 12 680
Бисквитена торта с пъпеш

250 г масло
200 г пудра захар
3 ванилии
400 г пъпеш
400 г чаени бисквити
 350 г бисквити
300 мл прясно мляко
150 г сметана

Маслото се разбива със захарта. Добавят се ванилията и смлените чаени бисквити. Разбърква се до получаване на еднородна смес. Пъпешът се пасира и също се добавя. Всичко се пасира.
В тава с размер 20х30 см се подреждат половината бисквити, потопени в мляко. Върху тях се изсипва половината крем. Редят се още един път бисквити, върху тях - крем. Слага се в хладилника леко да стегне. Разбива се сметаната и се разпределя най-отгоре. Престоява в хладилника 12 часа.

# 125
  • Мнения: 1 038
Обожавах парфе! Тогава сестра ми го правеше с кисело мляко, което се слагаше в тензух и се цедеше в продължение на няколко часа. После се добавя желатин и захар. Помня, че си беше доста времеемко, обаче резултатът беше - уау Yum
Течният шоколад също ми беше много любим!

# 126
  • Мнения: 11 632
Шарлота, " Птиче мляко", руска торта и руло с банан са ми любимите десерти от детството.

# 127
  • Мнения: 14
Вкусни фунийки с крем

ЗА ТЕСТОТО
яйца - 1 бр.
кисело мляко - 1 кофичка
олио - 1 ч.ч. или 200 г
бакпулвер - 1 пакетче или 1 ч.л. сода за хляб
сол - 1 щипка, поръсена по брашното
захар - 1 ч.ч. /200 г/ или на вкус
ванилия - 1 прахче
брашно - около 1 кг.

КРЕМ
прясно мляко - около 1 л
брашно - 2 с.л.
нишесте - 1 п. по - избор на вкус
ванилия - 1
орехи - смлени за запечатване на крема
Пригответе си формички за фунийки и ги намазнете.

От горните продукти се приготвя меко тесто. За по лесно се дели на две топки и се оставя да отпочине около 10 мин. Разточваме едната топка на тънка кора и режем ленти около 1 см широки.

Увиваме по формичките - започваме от долу, като прищипваме тестото, за да не се отвори при печене и на горе навиваме лентата като спирала, като леко застъпваме долния пласт отдолу и да върви към горния разширен край до събирането та двете страни на фунийката.

Не се навиват до горе. След изпичане като притиснем леко двете страни на формите навътре, фунийката лесно се отделя от изпеченото тесто. Изпичат се в затоплена умерена фурна до лек розов златист цвят.

Кремът се сварява според указанията на опаковката нишесте. Леко охладен, с него се пълнят студените фунийки и отворът се потапя в смлените орехи. Поставят се в съд с борд изправени. Така наредени престояват до пълното изстиване на крема.

Може да се направи и по-гъст сладкарски крем, сметана и др. Стават меки и хрупкави, достойна наслада за следобедно кафе с приятели.

# 128
  • Мнения: 1 396
СЛАДЪК САЛАМ
2 пак. бисквити (обикновени)
2 ч.ч. пр.мляко
1 ч.ч. натрошени орехи
4 суп. л. какао
3 суп.л. масло
1 ч.ч. захар
1 ванилия
В купа натрошете бисквитите. В друга купа сложете захарта, ванилията и какаото. Добавете маслото на стайна температура.
Сложете и прясното мляко, леко затоплено. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес.
Залейте бисквитите с какаовата смес. Сложете и орехите. Бъркайте с две лъжици.
Изсипете сместа върху фолио. Оформете като пирамида, сложете в подходящ съд и сложете сладкиша във фризера за 2-3 часа.
Може да се украси с цветни захаросани пръчици или кокосови стърготини.

# 129
  • Мнения: 2 311
Днес ще представя на вашето внимание, рецепта за невероятно сладко от смокини!😋

# 130
  • Мнения: X
Канелки - рецептата на Баба
Приготвяне:
2 яйца
3 супени лъжици мед
1 чаена чаша олио
1 канела
1 чаена лъжица сода бикарбонат
1 чаена чаша захар
3 чаени чаши брашно

# 131
  • Мнения: 8 745
Десертът от моето детство е Дамски каприз - сладкиш, който моята майка правеше често и който най-силно свързвам с детството си. А ето и рецептата за сладкиша :

Продуктите за блата:
5 жълтъка
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. кисело мляко
2 ч. ч. брашно
1 п. бакпулвер
1/2 ч. ч. олио
1-2 ванилии
За намазване
1 бурканче сладко (по желание)
За глазурата
5 белтъка
1 ч.ч. захар
1/2 с.л. лимонов сок
Приготвянето на блата става като всички продукти се смесят и се разбият добре. Блатът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути.
В по-широка и дълбока купа разбиваме белтъците на сняг заедно с захарта и сокът от лимона. Изпеченият блат се намазва със сладкото, а след това с помощта на лъжица върху него се слагат добре разбитите белтъци под формата на връхчета или скалички. Отново се връща в фурната, докато връхчетата от белтъци покафенеят.

# 132
  • Велико Търново
  • Мнения: 442
Любимата ми рецепта е един сладкиш от баба ми.
3 яйца
200гр захар
300гр брашно
50мл разтопена свиинска мас
50мл прясно мляко
1ч.л сода
2 бр ванилия
100гр орехи
2-3 бр ябълки - настъргани
Пече се в загрята фурна на 180 градуса.

# 133
  • Димитровград
  • Мнения: 1 908
Курабийки
1 яйце
1 ч.ч захар
125гр. масло
180гр. извара
2 ч.ч. брашно
Орехи
Ванилия
Един бакпулвер
Месиш, печеш на 180 за 15 минути и ядеш!

# 134
  • София
  • Мнения: 12 680
Сладки *Орехови серпантини*

50 мл олио
100 г масло
225 г брашно
3/4 ч.л. бакпулвер
4 с.л. захар
1 бр. яйце
За плънката:
1 ч.ч. орехи (ненатрошени)
3 с.л. захар
2 бр. сладко-кисели ябълки

Смесват се олиото и маслото със стайна температура. Добавят се яйцето и захарта и се разбърква добре. Брашното се пресява с бакпулвера и също се добавят. Бързо се замесва тесто, увива се в домакинско фолио и се слага в хладилника за 30 минути.
Ябълките се почистват и настъргват на едро ренде. Към тях се добавя захарта и се задушават за 1 минута на котлона. Добавят се предварително смлените орехи. След 2 минути се дърпа от огъня и се оставя да се охлади.
Тестото се разточва между 2 листа хартия за печене. Дебелината трябва да е 3 мм. Изрязват се краищата, за да се получи правоъгълник. Върху тестото равномерно се разстила плънката. Навива се на дълго руло с помощта на хартията под тестото. Режат се ролки с ширина 7-8 мм. Слагат се изправени върху тава, покрита с хартия за печене. Фурната се загрява на 180С градуса. Сладките се пекат 15-18 минути, до златисто.

Общи условия

Активация на акаунт