Домашен щрудел
1 кора за баница
1 кг ябълки
1 ч.ч. канела
10 смлени ореха
1 ванилена захар или 2 ванилии
2 ч. л захар
олио/краве масло
Ябълките се обелват и настъргват с ренде на дребно. Към тях се прибавя канелата, захарта и ванилията. Орехите се начупват и смилат на дребно. Прибавят се към сместа с ябълките. Приготвя се тава , която се намазва с олио или краве масло, разтваря се пакета с кори, всяка една се намазва с олио и отгоре се слага по 1 2 супени лъжици от сместа, навива се пожелание, може с форми на охльови, форма на триъгълни парчета или навити на руло. За по-голяма сигурност се използват две кори, за да не може сместа да излезне по време на изпичане. Когато цялото количество е използвано, отгоре се намазва с олио или малка част от кравето масло. Пече се при фурна загрята на 160 градуса, за около 40 минути. Важно е да не се пече при много силна температура, защото плънката може да изтече или щрудела ще стане прекалено корав. Когато е готов може да се поръси с пудра захар.